EXCLUSIV | Progresul Spartac și-a retras apelul făcut la TAS împotriva FRF, prin care voia să fie declarată direct promovată în Liga 2. Motivația

Marius ANGHEL 25 Jun. 2020, 12:04 Liga 3
EXCLUSIV | Progresul Spartac și-a retras apelul făcut la TAS împotriva FRF, prin care voia să fie declarată direct promovată în Liga 2. Motivația

Progresul Spartac a decis să își retragă acțiunea inițiată la începutul lunii iunie împotriva Federației Române de Fotbal la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Liderul Seriei a 3-a a Ligii 3 era nemulțumit de modul în care forul condus de Răzvan Burleanu a decis să încheie actuala ediție de campionat Liga 3, după această pandemie de COVID-19 care a afectat desfășurarea normală a competițiilor sportive. Bucureștenii voiau să fie declarați direct promovați în Liga 2, fără să mai joace baraj cu a doua clasată CSM Slatina, cu care se aflau la egalitate de puncte, însă pe care o devansau datorită golaverajului mai bun.

Progresul Spartac și-a retras apelul făcut la TAS împotriva FRF

Progresul Spartac explică, printr-un comunicat de presă emis către Liga2.ro, motivul pentru care a decis să retragă apelul făcut la TAS împotriva FRF. Echipa din Liga 3 care își dorește promovarea în Liga 2 ar fi trebuit să plătească până vineri, 26 iunie, inclusiv taxa ”reclamatei”, adică federației, iar cum nu dispune de banii necesari în această perioadă, a luat această hotărâre de a renunța la procesul în care voia să fie declarată direct promovată.

Inițial, conducerea echipei bucureștene solicitase tribunalului din Elveția să reducă taxa, având în vedere actuala criză mondială provocată de virusul COVID-19, însă nu a găsit înțelegere.

Progresul Spartac mai anunță că sunt în continuare nemulțumiți de decizia FRF de a organiza acest baraj, că jucătorii au revenit la antrenamente și că sunt motivați să obțină promovarea în urma dublei manșe cu CSM Slatina.

”Așa cum a anunțat la momentul respectiv, clubul nostru a făcut apel la TAS împotriva soluției alese de FRF pentru încheierea sezonului, respectiv baraj între primele două clasate.

În urma corespondenței purtată până acum între cei implicați și TAS, a fost stabilit un calendar al arbitrajului, cu termen final 17 iulie. De asemenea, au fost stabilite taxele – substanțiale – pentru cele două părți, iar în cazul în care partea reclamată nu își achita taxa stabilită, aceasta revine în totalitate apelantului, respectiv clubul nostru.

Reprezentantul legal al Progresului Spartac a solicitat o reducere a taxei, ținând cont de faptul că este vorba de un club de Liga a III-a, cu un buget limitat, dar și de situația excepțională în care ne găsim legat de criza mondială provocată de virusul COVID-19. Aceasta propunere a fost refuzată categoric de TAS, iar termenul de plată a fost fixat ultimativ pentru 26.06, adică mâine.

Față de această situație, apreciind și probabilitatea semnificativă a unei decizii nefavorabile a TAS în situația de forță majoră evidentă în care ne găsim, conducerea clubului a decis să nu achite această taxa, implicit retrăgând apelul împotriva deciziei FRF. Precizăm că ne menținem convingerea că forța majoră se referă strict la finalizarea campionatului după doar 16 etape, în vreme ce departajarea ar trebui să se facă și în acest caz conform criteriilor din ROAF – dar constientizăm că interpretarea contrară este la rândul ei posibilă.

Jucătorii progresiști sunt însă extrem de motivați să obțină promovarea pe teren și au reluat de ieri pregătirile, pe grupuri de 6, conform reglementărilor în vigoare, în vederea “dublei” de baraj cu CSM Slatina, care va avea loc probabil la începutul lunii august”, sună comunicatul clubul Progresul Spartac, emis către Liga2.ro.

Împotriva FRF a mers la TAS și clubul de Liga 2 UTA Arad, liderul campionatului, care e nemulțumit de faptul că federația a decis înjumătățirea punctelor pentru play-off-ul care urmează să decidă promovarele în Liga 1, în acest sezon dat peste cap de pandemie.

Progresul Spartac voia să fie declarată direct promovată în Liga 2, să nu mai joace baraj cu CSM Slatina

Progresul Spartac voia să fie declarată direct promovată în Liga 2 pe baza actualei poziții ocupate în Seria a 3-a a Ligii 3, cea de lider după 16 etape desfășurate până în momentul suspendării și mai apoi ”înghețării” sezonului. FRF a decis însă ca echipele din fruntea seriilor celui de-al treilea eșalon aflate la egalitate sau despărțite de maximum trei puncte să joace baraj de promovare în eșalonul secund.

Progresul Spartac, care e la egalitate cu a doua clasată CSM Slatina, va trebui să joace, astfel, un baraj în dublă manșă pentru a accede în Liga 2, iar conducători clubului bucureștean nu erau de acord cu acest lucru. Astfel, la data de 2 iulie, au făcut apel la TAS împotriva FRF, motivând că ”deciziile trebuie să se bazeze pe norme legale și regulamente, nu pe interpretări subiective, oricât de bine intenționate ar fi acestea”. Acum, la 25 iunie, și-a retras acțiunea făcută la tribunalul din Elveția.

În urma deciziei FRF de ”înghețare” a sezonului actual de Liga 3, Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4) au promovat direct în Liga 2 fiindcă aveau un avans mai mare de trei puncte față de a doua clasată din seria din care au făcut parte, în timp ce Unirea Slobozia și Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac și CSM Slatina (Seria 3), respectiv Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare (Seria 5) vor juca baraj de promovare în Liga 2, tur / retur.

Săptămâna trecută, FRF a tras la sorți primele echipă gazdă ale barajului de promovare în Liga 2, iar Progresul Spartac urmează să fie prima organizatoare, în timp ce returul are loc la Slatina.

Datele oficiale de desfășurare a meciurilor tur/retur ale barajului pentru promovarea în Liga 2 nu au fost stabilite încă de FRF, însă ar putea avea loc la finalul lunii iulie – începutul lunii august.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/se-cunosc-echipele-gazda-ale-celor-trei-meciuri-de-baraj-de-promovare-in-liga-2-datele-de-disputate-ale-jocurilor-nu-au-fost-anuntate-nici-acum-19136281

https://liga2.prosport.ro/liga-3/exclusiv-progresul-spartac-a-facut-apel-la-tas-impotriva-deciziei-frf-de-a-o-trimite-la-baraj-de-promovare-pentru-liga-2-hotararea-nu-o-consideram-ca-avand-acoperire-regulamentara-19134706

Marius ANGHEL 25 Jun. 2020, 12:04 Liga 3
Pe aceeași temă