Din noul sezon de Liga 3, locurile rămase vacante vor fi completate altfel de către FRF. Modificarea făcută în ROAF

Marius ANGHEL 18 Aug. 2022, 12:11 Special
Din noul sezon de Liga 3, locurile rămase vacante vor fi completate altfel de către FRF. Modificarea făcută în ROAF

Începând de vara viitoare, a anului 2023, locurile rămase vacante în campionatul Liga 3 vor fi completate de către Federația Română de Fotbal într-un alt mod, puțin diferit față de cum s-a întâmplat în trecut, inclusiv în această vară, pentru sezonul 2022-2023.

În recenta ședință a Comitetului Executiv al FRF s-a aprobat introducerea unui nou alineat în ”Regulamentul de organizare a activității fotbalistice” (ROAF), la ”Articolul 18”, care vizează ”ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiţii”.

Câștigătoarea Ligii de Tineret primește loc în Liga 3 dacă clubul respectiv nu are deja echipă în acest campionat

Începând cu sezonul 2023-2024, primul loc rămas vacant în Liga 3 va fi ocupat de către câștigătoarea Ligii de Tineret, o competiție nou-formată în această vară, care a luat locul Ligii Elitelor U19, în situația în care respectivul club nu deține deja o echipă la acest nivel competițional.

Ulterior se va apela la echipele retrogradate din Liga 3 și mai apoi la cluburile din Liga 1, respectiv Liga 2 care doresc să-și formeze echipă secundă în cel de-al treilea eșalon pe locuri rămase vacante.

”Dacă într-un sezon competițional rămân locuri vacante pentru Campionatul Național de Fotbal Liga 3, prin dizolvarea, excluderea, neînscrierea, renunțarea sau retragerea unor echipe din campionat, ori în alte situații similare, se va proceda astfel:
a) clubul câștigător al Campionatului Național Liga de Tineret are dreptul să ocupe primul loc vacant în această competiție, cu condiția ca acesta să nu dețină încă o echipă la acest nivel competițional.
b) restul locurilor vacante vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate și care îndeplinesc condițiile de participare în competiția respectivă (de ex. dețin certificat/licența pentru eșalonul competițional respectiv). În cazul în care numărul cluburilor este insuficient, locurile se pot completa și în condițiile art. 19 alin. 9 lit. b) din ROAF”, sună alineatul nou aprobat în ROAF de către membri CEx, poziționat în ”Articolul 18 | Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiţii”, alineatul 6.

Articolul 19 din ROAF, intitulat ”Cluburi cu mai multe echipe”, spune următoarele la ”Alineatul 9, litera b”:

”9. Cluburile participante în campionatele naționale Liga 1, Liga 2-a și Liga Elitelor pot formula cerere de înscriere a unei echipe direct în Liga a 3-a, în următoarele condiții:
b. Dacă numărul locurilor disponibile este inferior numărului de cereri, criteriile de departajare vor fi, în ordine, următoarele: (1) ierarhia ligilor în care participă echipa de nivel superior a clubului și (în cazul aceleiași ligi) (2) clasamentul la finalul sezonului precedent”

Și în această vară, FRF a fost nevoită să invite aproape toate cluburile retrogradate din Liga 3 pentru a continua în competiție, lovită de problema retragerii sau desființării unor cluburi cu drept de joc în această competiție. Unele au acceptat invitația FRF, altele au refuzat-o, preferând să continue în Liga 4.

Liga de Tineret are 24 de echipe în componență

Liga de Tineret debutează la 21 august 2022 și are în componența sa 24 de echipe, repartizate în două serii:

Seria Est: Steaua, Rapid, Sport Team București, FC Voluntari, Dinamo, Farul Constanța, Petrolul Ploiești, FC Botoșani, Politehnica Iași, FCSB, LPS Iolanda Balaş Soter Buzău și Concordia Chiajna.

Seria Vest: Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, Universitatea Craiova, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, UTA Arad, Viitorul Cluj, FK Miercurea Ciuc, Politehnica Timișoara, LPS Banatul Timișoara, Campionii FC Argeș, CFR Cluj și Kids Tâmpa Brașov.

Dintre cluburile participante, în Liga 3 au echipe: FC Voluntari, Farul, FCSB, U Craiova, Sepsi OSK, Viitorul Cluj, Campionii FC Argeș, CFR Cluj și Kids Tâmpa. Doar Vitiorul Cluj și Kids Tâmpa au principala lor echipă în acest campionat, restul fiind echipe secunde de cluburi din Liga 1.

Foto: Campionii FC Argeș

 

Marius ANGHEL 18 Aug. 2022, 12:11 Special
Pe aceeași temă