Cum poate fi gestionat scandalul ”FC Brașov”. Soluția propusă de Kids Tâmpa Brașov în conflictul SR Brașov vs Corona Brașov

Marius HUȚU 24 Mar. 2021, 12:14 Liga 3
Cum poate fi gestionat scandalul ”FC Brașov”. Soluția propusă de Kids Tâmpa Brașov în conflictul SR Brașov vs Corona Brașov

Fotbalul din Brașov este invizibil deja de o bună perioadă de timp la nivelul primelor două ligi, după dispariția FC Brașov în urmă cu vreo 5 ani, dar în același timp este pe un butoi cu pulbere.

În centrul unui scandal sunt cele două cluburi din Liga 3, SR Brașov – echipa suporterilor și Corona Brașov – echipa susținută de autoritățile locale. Iar unul dintre motivele discordiei este ”marca FC Brașov”, aflată în posesia Primăriei.

Subiectul a împărțit taberele și la nivel politic. Primarul Allen Coliban a propus chiar retragerea echipei Corona Brașov din campionat, dar demersul lui a fost blocat în Consiliul Local. ”Nu are foarte mulți suporteri și a fost creată mai degrabă dintr-un orgoliu al fostului primar. Cheltuie sume însemnate din bugetul local”, a fost argumentul edilului.

De asemenea, subiectul i-a sperat până și pe foștii „stegari”. Unii sunt cu SR Brașov, alții merg pe ideea ca echipa care va promova în Liga 2 să fie transformată în FC Brașov, iar în acest caz Corona Brașov are cele mai mari șanse. Această ultimă variantă este însă de neacceptat de fani. Cel puțin la această oră, conflictul nu pare a avea o rezolvare.

”Cea mai gravă problemă nu este însă cine va prelua marca FC Brașov”

În Liga 3, Seria a 5-a mai activează un club din Brașov, ACS Kids Tâmpa Brașov, care privește de la distanță tot acest scandal. Cum este însă văzut tot acest scandal din Brașov din perspectiva unui club neutru?

”În primul rând, ne afectează pe toți! În al doilea rând, noi am venit cu ideea să readucem FC Brașov în prim-plan în 2016. Am venit cu un proiect, ca noi școlile de fotbal din localitate să punem din nou pe picioare FC Brașov, dar nu s-a vrut asta. Până la urmă, noi am fost singurii care nu am luat nicio grupă de copii și juniori de la vechiul club, ci am avut propriul proiect. Cea mai gravă problemă nu este însă cine va prelua marca FC Brașov, ci infrastructura, care este catastrofală. Accentul trebuie pus în primul rând pe infrastructură. Azi, copiii nu au unde nici să se antreneze”, a răspuns Nicolae Văduva, manager la ACS Kids Tâmpa.

Cât privește rezolvarea problemei fotbalistice din Brașov, oficialul a susținut: ”Suntem adepții unui proiect piramidal. Nu este normal ca un oraș de talia Brașovului să aibă o singură echipă de fotbal în localitate. Avem nevoie de un club emblematic precum a fost FC Brașov, de un model, dar și de altele mai mici care să alimenteze această grupare fanion.
Cum se poate naște din nou FC Brașov? Poate prin constituirea unei societăți noi, în jurul cluburilor din Brașov, cu un management corect. Iar din conducerea viitorului club să facă parte câte un reprezentant de la fiecare grupare din Brașov. SR Brașov vrea marca FC, dar în acest moment nu pot fi susținuți financiar de autorități, nu pot primi sponsorizări, iar Corona nu este agreată de suporteri, etc. Cel mai bine ar fi înființarea unei noi societăți, se pleacă de la zero și cred că fiecare club ne putem aduce aportul la noul FC Brașov. Iar de aici putem crea o piramidă corectă și normală, în care toate școlile de fotbal putem lucra pentru echipa fanion. Se poate pleca din Liga 2 sau Liga 3, în funcție de cine promovează. Acum SR Brașov și Corona se ceartă și poate nu promovează niciuna, este și acesta un scenariu.”

Cine este ACS Kids Tâmpa Brașov

ACS Kids Tâmpa este una dintre poveștile mai recente ale sportului din Brașov. Apărut în 2009, numele Tâmpei a devenit în acești peste 11 ani de activitate unul dintre cele mai importante în fotbalul juvenil din localitate și chiar la nivel național, iar în prezent ambițiile ”alb-albaștrilor” se îndreaptă și către alte discipline sportive.

Peste 400 de fotbaliști activează în cadrul a 13 categorii de vârstă, de la Under 19 până la Under 6, de ei ocupându-se antrenori pasionați, dedicați fenomenului.

Jucători crescuți în alb-albastru au ajuns să îmbrace tricoul echipelor naționale, la diferite categorii de vârstă: David Tălmaciu (2002), David Antone, Sergiu Pîrvulescu (acum la SCM Gloria Buzău, în Liga 2) și Vadim Covalciuc (acum la Metaloglobus, în Liga 2)(2003), Iustin Grigore (2004, în prezent joacă la OSC Lille, în Franța), Cătălin Stoica (2005), Vlad Mario (2006).

”Ne-am înscris în 2020 în Liga a 3-a, ca o evoluție firească a proiectului. Ne-am asumat anumite rezultate nu dintre cele mai satisfăcătoare, dar am știut că în acest fel băieții vor crește. Am ținut să le oferim un loc unde să se poată desfășura, o etapă intermediară în pasul către marea performanță, care le lipsea. Am abordat această ediție de campionat în acest fel tocmai pentru că jucătorii au dovedit că merită să joace la un nivel superior, dar și pentru că în propria curte avem băieți de mare perspectivă și trebuie să le dăm «aripi». Dovada, în tur au evoluat integral copii de 15-16 ani, care au atras atenția mai multor cluburi din țară și străinătate”, a precizat Nicolae Văduva, managerul tehnic al ACS Kids Tâmpa.

ACS Kids Tâmpa este și singura academie din județul Brașov care dă echipe în Liga Elitelor de 3 ani, de când s-a realizat afilierea la Federația Română de Fotbal.

  • După 12 etape desfășurate în acest acest sezon de Liga 3, echipele din Brașov sunt clasate astfel în Seria a 5-a. Corona e lider, cu 32 de puncte, la o distanță de 9 puncte față de a doua clasată CS Blejoi, SR Brașov se află pe locul 3, cu 21 de puncte, iar Kids Tâmpa ocupă ultimul loc, 10, cu 6 puncte.

Foto: Liga Suporterilor Stegari și Kids Tâmpa Brașov

https://liga2.prosport.ro/liga-3/a-scapat-de-desfiintarea-si-si-a-spulberat-adversara-la-promovare-corona-brasov-isi-continua-activitatea-dupa-ce-consiliul-local-a-votat-impotriva-propunerii-primarului-si-a-castigat-la-scor-meciul-19174638

https://liga2.prosport.ro/liga-3/allen-coliban-si-sebastian-rusu-sunt-pentru-un-proiect-new-fc-brasov-dar-au-opinii-diferite-despre-echipa-de-fotbal-a-coronei-liga-suporterilor-stegari-a-reactionat-19174038

https://liga2.prosport.ro/liga-3/allen-coliban-vrea-o-singura-echipa-la-brasov-pe-fc-brasov-falimentara-din-2017-apelul-primarului-inaintea-atribuirii-brandului-legendarului-club-19163294

https://liga2.prosport.ro/liga-3/primarul-brasovului-un-nou-atac-asupra-echipei-de-fotbal-a-coronei-o-insulta-la-adresa-comunitatii-allen-coliban-lauda-sr-brasov-si-face-promisiuni-pentru-renasterea-fc-brasov-19168712

https://liga2.prosport.ro/special/marian-ivan-s-a-saturat-de-dezbinare-si-cere-reinfiintarea-fc-brasov-a-sosit-timpul-renasterii-e-momentul-sa-ne-dam-mana-cu-totii-dorinta-fostului-mare-atacant-la-aniversarea-a-19134392

Marius HUȚU 24 Mar. 2021, 12:14 Liga 3
Pe aceeași temă