Bucovina Rădăuți, sancționată de FRF după dezvăluirile ProSport. Amenda primită de club pentru că îl avea antrenor-paravan pe președintele AJF. Antrenorul de facto a fost suspendat și penalizat

Marius ANGHEL 21 Mar. 2023, 16:10 Liga 3
Bucovina Rădăuți, sancționată de FRF după dezvăluirile ProSport. Amenda primită de club pentru că îl avea antrenor-paravan pe președintele AJF. Antrenorul de facto a fost suspendat și penalizat

Comisia de Disciplină și Etică a FRF a sancționat clubul din Liga 3 Bucovina Rădăuți, pe fostul ei antrenor-paravan Ciprian Anton, antrenorul-jucător Ionuț Plămadă și delegatul Alexandru Martinescu după dezvăluirile făcute de ProSport la începutul acestui an.

La sesizarea Școlii Federale de Antrenori, cei amintiți mai sus au fost amendați și/sau suspendați fiindcă au trișat.

Ciprian Anton și-a recunoscut vina: ”Aveau nevoie de o licență și exact așa cum se întâmplă la cluburile mai mari din Liga 1 eu le-am oferit-o”

În luna ianuarie a acestui an, ProSport scria cum președintele Asociației Județene de Fotbal Suceava, Ciprian Nicolae Anton, este și antrenor în Liga 3, la Bucovina Rădăuți, și observator de joc la meciuri din Liga 2. Meseria de antrenor nu o practica la echipa respectivă, ci doar și-a oferit licența.

Anton își recunoștea vina, motivând că a vrut să ajute fotbalul din județul pe care-l conduce. ”Da, sunt antrenor la CSM Bucovina Rădăuți, sunt președinte la AJF Suceava și observator la Liga 2. În mare parte nu știu dacă e un conflict, că n-am niciun interes în nicio parte. Sunt și profesor aici pe plan sportiv. Eu doar i-am ajutat pe cei de la Bucovina Rădăuți. Aveau nevoie de o licență și exact așa cum se întâmplă la cluburile mai mari din Liga 1 eu le-am oferit licența, dar n-am nicio implicare. Oamenii m-au rugat pentru că au un băiat de acolo, iar eu eram în județul Suceava. O fac benevol, nu sunt plătit. Acum, dacă s-au pus pe antrenori, cei de la FRF, e foarte bine, n-am nicio problemă. De la începutul sezonului am devenit antrenor în acte la Bucovina Rădăuți. E corect ca cel care se pregătește pentru o școală de antrenori să poată antrena, dar și noi avem în componența echipei oameni care fac acele cursuri”, spunea Anton Nicolae.

Ulterior acestui articol, Școala Federală de Antrenori se sesiza și făcea o reclamație către Comisia de Disciplină și Etică a FRF, iar decizia a venit în această săptămâna, în ședința din 20 martie.

Ciprian Anton nu mai e și antrenor la Bucovina Rădăuți, după articolul publicat de ProSport. Rămâne președinte de AJF, observator FRF, director de școală, cât și om politic local.

Bucovina Rădăuți, sancționată cu 10.000 lei. Delegatul echipei, amendat mai aspru decât antrenorul-paravan și preparatorul fizic cu rol de antrenor principal

Antrenorul-paravan Ciprian Anton a fost sancționat cu 3.000 lei, antrenorul-jucător Ionuț Plămadă, preparator fizic în acte, a fost suspendat 4 meciuri și a primit o amendă de 2.270 lei, iar delegatul Alexandru Martinescu a fost sancționat cu 5.700 lei. Clubul Bucovina Rădăuți a fost și el amendat cu 10.000 lei.

”Admite sesizarea Scolii Federale de Antrenori, prin reprezentant.
În temeiul art. 17 alin. 1 lit. n și alin. 2 din Regulamentul privind Statutul Antrenorului, antrenorul Anton Nicolae Ciprian se sancționează cu penalitate sportivă de 3000 lei.
În temeiul art. 59.3 din ROAF, preparatorul fizic Plămadă Ionuț Dumitru se sancționează cu suspendare 4 (patru) jocuri și penalitate sportivă de 2270 lei.
În temeiul art. 12, 14 bis, 15 raportat la art. 59 din RD al FRF, delegatul Martinescu Alexandru Nicolae se sancționează cu Avertisment și penalitate sportivă de 5700 lei.
În temeiul art. 21 alin. 2.1 din Regulamentul privind Statutul Antrenorului, art. 79.13, art. 86 alin. 6.4, art. 83.7 cu aplicarea art. 45 alin. 1 din RD al FRF, clubul CSM Bucovina Rădăuți se sancționează cu penalitate sportivă de 10.000 lei”, este decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

Ciprian Anton și-a retras licența de la Bucovina Rădăuți. Clubul a adus alt antrenor-paravan!

Între timp, Ciprian Anton și-a retras licența de antrenor de la Bucovina Rădăuți, iar clubul a adus un alt antrenor-paravan pentru Ionuț Plămadă, cel care este, de fapt, ”principalul”, însă nu are actele necesare pentru a îndeplini acest rol și în mod oficial.

Noul antrenor principal în acte al Bucovinei este Marius Lup. El a mai avut acest rol și în trecut, la Foresta Suceava, inclusiv când echipa era în Liga 2.

Cu siguranță, FRF știe acest lucru, însă nu a mai luat nicio decizie, așa cum nu ia nici în cazul clubului din Liga 2 Ripensia Timișoara, care are tot un antrenor-paravan, iar preparatorul fizic este, de fapt, antrenorul principal.

Ionuț Plămadă (salutând) e acoperit acum la Bucovina Rădăuți de Marius Lup (cu barbă). Foto: Bucovina Rădăuți

Noi sancțiuni pentru cei care încalcă regulamentul: 200.000 de lei amendă pentru club, antrenorul-paravan rămâne fără licență 2 ani

La ultima ședință CEx a FRF, s-a propus modificarea/completarea Regulamentului Disciplinar privind articolul 38 cu un aliniat nou, aliniatul 16, aplicabil din sezonul 2023-2024.

Se dorește ca antrenorii-paravan să fie suspendați 2 ani și amendați cu 20.000 de lei, antrenorul de facto să primească o amendă de 25.000 de lei, iar clubul să fie sancționat cu 200.000 de lei.

”1. Fapta unui antrenor de a încheia cu un club un contract pentru o funcție pe care acesta, în fapt, nu o va exercita, facilitând astfel clubului respectiv folosirea licenței sale în scopul îndeplinirii în mod formal a unor cerințe regulamentare, astfel încât să permită unei alte persoane, care nu deține calificarea și/sau licența necesară, să exercite fără drept funcția respectivă constituie abatere disciplinară și se sancționează,
astfel:
» suspendarea licenței UEFA utilizate pentru comiterea abaterii pentru o perioadă de 2 ani și penalitate de 20.000 de lei. Prin suspendarea licenței UEFA se înțelege faptul că antrenorul respectiv
nu va putea exercita nicio funcție pentru care este necesară deținerea respectivei licențe și nu va beneficia de niciun drept aferent deținerii licenței respective pentru o perioadă de 2 ani.
» persoana care exercită în fapt funcția pentru care nu deține calificarea și/sau licența necesară, va fi sancționat conform prevederilor regulamentare în vigoare la care se adaugă o penalitate de minim 25.000 de lei;
» clubul în cauză, va fi considerat ca fiind cel care a determinat faptele persoanelor de mai sus și se sancționează cu penalitate de 200.000 de lei.
2. În caz de recidivă penalitatea aplicabilă se va dubla.
3. Sesizarea poate fi formulată de orice persoană interesată, iar dovada respectivelor abateri se poate face cu orice mijloace de probă”, sună propunerea.

Marius ANGHEL 21 Mar. 2023, 16:10 Liga 3
Pe aceeași temă