Cele 19 echipe retrogradate din Liga 3. Ultimele cinci au fost decise în ultima rundă din play-out. ”Satelitul” cluburilor FCSB, CFR Cluj și FK Miercurea Ciuc au picat în Liga 4. Dacia Unirea Brăila, cea mai slabă echipă din campionat

Marius ANGHEL 28 May. 2023, 14:58 Liga 3
Cele 19 echipe retrogradate din Liga 3. Ultimele cinci au fost decise în ultima rundă din play-out. ”Satelitul” cluburilor FCSB, CFR Cluj și FK Miercurea Ciuc au picat în Liga 4. Dacia Unirea Brăila, cea mai slabă echipă din campionat

Sâmbătă, 27 mai 2023, la scurt timp după ce s-a încheiat manșa retur a fazei semifinalei a barajului de promovare în Liga 2, fără niciun joc ajuns în prelungiri, s-au terminat și ultimele partide programate în etapa a 10-a a play-out-ului Ligii 3, ultima rundă a sezonului pentru echipele participante în această fază a campionatului.

Înaintea desfășurării acestei etape, necunoscute rămase erau ultimele cinci cluburi care retrogradau în Liga 4, din totalul de 19.

  • La finalul sezonului ar fi trebuit să retrogradeze în mod normal 21 de echipe, însă pică doar 19 formații. Prin retragerile și excluderilor celor de la Astra (Seria 4) și Dante Botoșani (Seria 1) au fost ocupate două dintre locurile retrogradabile.

Primele retrogradate din Liga 3 au fost după etapa a 4-a a play-out-ului. 14 își știau soarta înaintea ultimei etape

Au retrogradat la finalul acestui sezon de Liga 3 opt echipe clasate pe locul 6 în play-out, zece situate la final pe locul 5 și formația de pe locul 4 cu cea mai slabă linie de clasament.

Înainte de disputarea jocurilor din etapa a 10-a a play-out-ului, un număr de 14 echipe își știau deja soarta, erau deja retrogradate matematic în Liga 4.

De la finalul etapei a 4-a, primele două echipe retrogradate matematic au fost Dacia Unirea Brăila (Seria 2) și CS Amara (Seria 3). Au urmat, după runda a 6-a, FK Miercurea Ciuc 2 (S1) și Gloria Lunca Teuz Cermei (S8), iar după cea de-a 7-a au picat în Liga 4 Voinţa Limpeziş (S2), Progresul Ezeriş (S7) și Sportul Şimleu Silvaniei (S10). KSE Târgu Secuiesc (S5) și CS Ocna Mureş (S6) au retrogradat la finalul rundei a 8-a, Agricola Borcea (S3), FCSB 2 (S4), Minerul Costeşti (S6), ACB Ineu (S8) și Sănătatea Cluj (S9) au rămas fără nicio șansă în urma rezultatelor din etapa a 9-a.

Ultimele retrogradate se decideau în seriile 5, 6, 7 și 10, respectiv acel loc 4 cel mai slab din toate seriile.

Kids Tâmpa Braşov, la a doua retrogradare consecutivă din Liga 3

În Seria 5, bătălia pentru menținere s-a dat între Olimpic Zărneşti și Kids Tâmpa Braşov, despărțite de trei puncte, 31 față de 28, dar Kids avea avantajul primului criteriu de departajare în caz de egalitate la final, de asta a mai și avut șanse în această ultimă etapă. Fiindcă la finalul sezonului regular era mai bine poziționată în clasament, cu 18 puncte, față de 16 ale Zărneștiului.

Ambele echipe au pierdut în ultima rundă, astfel că echipa care a ocupat locul 5 și a retrogradat alături de KSE Târgu Secuiesc a fost Kids Tâmpa Brașov. Kids a cedat cu scorul de 0-2 la CS Păulești, iar Olimpic Zărnești a pierdut cu 0-4 la AFC Odorheiu Secuiesc.

Kids Tâmpa a retrogradat și la finalul sezonului trecut, însă a beneficiat de mult noroc și a fost invitată de FRF să continue în campionat, lucru pe care l-a acceptat. Nu a reușit să-și ridice nivelul, iar acum bifează a doua retrogradare consecutivă.

Cei de la Kids Tâmpa Brașov nu sunt deloc ”kids” (copii). Foto: Kids Tâmpa Brașov

Vedița Colonești a luat drumul Ligii a 4-a după ce în precedentele două sezoane a evoluat în play-off și o dată a fost aproape de promovarea în Liga 2

În Seria a 6-a, clasata pe locul 5 s-a decis între Cozia Călimăneşti și Vediţa Coloneşti, echipe despărțite de un punct înaintea ultimelor jocuri.

Cozia a avut un joc mai ușor la Râmnicu Vâlcea, în fața echipei din același județ Minerul Costești, deja retrogradată. S-a impus cu 2-0 și, astfel, și-a menținut poziția superioară, pe 4, evitând retrogradarea.

Interesant este că și Vedița Colonești a câștigat în deplasare întorcând scorul și impunându-se cu 2-1 în fața liderului seriei, Cetatea Turnu Măgurele. A făcut-o, însă, degeaba, deoarece a rămas pe locul 5 și a retrogradat.

În sezonul trecut, Vedița Colonești a participat în play-off și s-a clasat pe locul 4, iar acum două sezoane a fost aproape de promovarea în Liga 2, cedând în finala barajului contra celor de la Corona Brașov, actuala FC Brașov. Acum a retrogradat în Liga 4.

Vedița Colonești a retrogradat în Liga 4. Printre jucătorii săi se numără Gabriel Matei, fost la FCSB, sau Cătălin Barbu, altădată o speranță a Argeșului. Foto: Vediţa Coloneşti

Aurul Brad a picat în Liga 4 din Seria a 7-a a Ligii 3

În Seria 7, Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2 și Aurul Brad au fost în lupta indirectă pentru a evita locul 5, retrogradabil. Echipa secundă a clubului din Târgu Jiu avea două puncte avans înaintea ultimei etape.

Viitorul Pandurii 2 a trecut cu 3-1 în deplasarea de la Jiul Petroșani, a doua clasată în serie, iar Aurul Brad a câștigat și ea la Progresul Ezeriș, ultima clasată, cu 5-2, însă degeaba.

Viitorul Pandurii 2 nu numai că a evitat retrogradarea, dar a urcat și pe locul 3, devansând cu un punct Retezatul Hațeg. Aurul Brad a rămas pe locul 5 și a retrogradat alături de Progresul Ezeriș.

Aurul Brad a retrogradat în al doilea sezon petrecut în Liga 3. Foto: Aurul Brad

CFR Cluj 2 merge și ea în Liga 4

În fine, în Seria a 10-a, Victoria Carei și CFR Cluj 2, despărțite de trei puncte înaintea ultimei runde, erau în lupta pentru a evita locul 5. CFR Cluj avea avantajul primului criteriu de departajare, din acest motiv încă păstra șanse.

Victoria Carei a pierdut cu 0-4 în deplasarea de la SCM Zalău, liderul seriei, însă CFR Cluj 2 nu a reușit să câștige la Jucu, cu Minerul Ocna Dej, înregistrând doar o remiză, scor 1-1.

Astfel, echipa din Carei a rămas la două puncte în față și a terminat pe locul 4, în timp ce CFR Cluj 2 a retrogradat în Liga 4.

CFR Cluj 2 evita retrogradarea dacă ar fi câștigat la Jucu, însă a obținut doar o remiză cu Minerul Ocna Dej. Foto: Minerul Ocna Dej

Podeba Star Bisnov, ultima retrogradată din Liga 3, din postura de cea mai slab clasată pe locul 4 din play-out

Ultima retrogradată din Liga 3 a fost echipa cu cea mai slabă linie de clasament dintre cele clasate pe locul 4 în cele zece serii de play-out.

Pe locul 4 s-au situat: Viitorul Darabani (S1, 27 puncte/26 meciuri), Dinamo Bacău (S2, 29/28), Recolta Gheorghe Doja (S3, 37/28), ACS Muscelul Câmpulung Elite (S4, 25/24), Olimpic Zărneşti (S5, 31/28), Cozia Călimăneşti (S6, 32/28), Retezatul Hațeg (S7, 31/28), Pobeda Star Bisnov (S8, 28/28), Viitorul Cluj (S9, 31/28) și Victoria Carei (S10, 30/28).

Cu victoria obținută miraculos în deplasare la CS Dinamo, în ”Ștefan cel Mare”, cu 3-2, cu gol decisiv marcat în minutul 90, după ce fusese egalată în minutul 89, dar și după ce preluase conducerea în minutul 87, ACS Muscelul Câmpulung Elite a evitat retrogradarea. Înaintea etapei era cea mai slab clasată echipă pe locul 4, iar după etapă nu a mai fost.

Cea mai slab clasată și ultima retrogradată din Liga 3 în acest sezon este, conform regulii introdusă de FRF vara trecută, Podeba Star Bisnov, din Seria a 8-a, cu 28 de puncte acumulate în 28 de meciuri, rezultând un punct per meci. În ultima etapă, Pobeda a cedat cu scorul de 0-3 pe teren propriu cu Avântul Periam.

  • Punctajul avut de echipele situate pe locul 4 în play-out, cel care a determinat cea mai slabă clasată dintre acestea și ultima retrogradată din Liga 3: Viitorul Darabani (1.038), Dinamo Bacău (1.035), Recolta Gheorghe Doja (1,32), ACS Muscelul Câmpulung Elite (1,041), Olimpic Zărneşti (1,107), Cozia Călimăneşti (1,142), Retezatul Hațeg (1,107), Pobeda Star Bisnov (1), Viitorul Cluj (1,107) și Victoria Carei (1.071).
Foto:
Echipa timișeană Pobeda Star Bisnov a retrogradat la capătul celui de-al doilea sezon petrecut în Liga 3. Foto: Pobeda Star Bisnov

Echipe care au retrogradat din Liga 3 la finalul ediției 2022-2023 și punctele acumulate:

  • FK Miercurea Ciuc 2 (14 puncte) / Seria 1
  • Dacia Unirea Brăila (5), Voinţa Limpeziş (18) / Seria 2
  • CS Amara (8), Agricola Borcea (32) / Seria 3
  • FCSB 2 (21) / Seria 4
  • KSE Târgu Secuiesc (21), Kids Tâmpa Braşov (28) / Seria 5
  • Minerul Costeşti (26), Vediţa Coloneşti (31) / Seria 6
  • Progresul Ezeriş (15), Aurul Brad (30) / Seria 7
  • Gloria Lunca Teuz Cermei (16), ACB Ineu (25), Pobeda Star Bisnov (28) / Seria 8
  • CS Ocna Mureş (22), Sănătatea Cluj (27) / Seria 9
  • Sportul Şimleu Silvaniei (14), CFR Cluj 2 (28) / Seria 10

În funcție de punctele acumulate în meciurile disputate în acest campionat, echipele vor fi invitate de FRF să continue în noul sezon al Ligii 3, în situația în care vor rămâne locul vacante în alcătuirea noilor serii.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-ultima-etapa-din-play-out-11-meciuri-au-loc-astazi-echipele-aflate-in-lupta-pentru-evitarea-ultimelor-cinci-pozitii-retrogradabile-19272716

https://liga2.prosport.ro/liga-3/meciurile-din-faza-finala-a-barajului-de-promovare-in-liga-2-si-datele-in-care-se-joaca-foresta-ceahlaul-e-cel-mai-important-duel-vor-urca-in-liga-2-o-echipa-din-moldova-una-din-ilfov-si-cel-puti-19272905

https://liga2.prosport.ro/liga-3/returul-fazei-semifinale-a-barajului-de-promovare-in-liga-2-cele-zece-jocuri-incep-la-ora-1730-19272806

Marius ANGHEL 28 May. 2023, 14:58 Liga 3
Pe aceeași temă