Vot cu emoții, după discuții aprinse. Consilierii locali au votat bugetul pentru Poli Iași, dar au făcut apel la fostul președinte Ciprian Paraschiv să nu blocheze activitatea clubului

Narcis POHOAȚĂ 04 Feb. 2023, 14:54 Liga 2
Vot cu emoții, după discuții aprinse. Consilierii locali au votat bugetul pentru Poli Iași, dar au făcut apel la fostul președinte Ciprian Paraschiv să nu blocheze activitatea clubului

Într-o săptămână începută cum nu se poate mai prost, cu o lovitură primită sub centură (pierderea procesului cu fostul președinte Ciprian Paraschiv), clubul Politehnica Iași a primit, vineri, o veste bună din Consiliul Local al Municipiului Iași.

Consilierii au votat bugetul pentru sportul ieșean și implicit suma de 9,9 milioane de lei pentru clubul de fotbal, așa cum fusese stabilit în Comisia pentru Sport. Dar nu fără emoții.

Bani publici doar pentru activitatea sportivă, nu și pentru litigii

Procesul câștigat de fostul președinte Ciprian Paraschiv a aprins spiritele în Consiliul Local, iar consilierii au discutat intens, aproape o oră, pe marginea acestui subiect. Deși la un moment dat se propusese ca proiectul de buget să fie amânat, până la clarificarea situației lui Ciprian Paraschiv, în cele din urmă aceștia au votat bugetul pentru toate structurile sportive, implicit pentru fotbal. Cu un amendament important, acela ca banii publici să fie folosiți exclusiv pentru activitatea sportivă, nu și pentru stingerea litigiilor vechi, datorii către foști jucători sau oficiali.

Propunerea a venit de la consilierul local Ciprian Bostan: ”Având în vedere și îngrijorările exprimate în sesiunea de interpelări la începutul acestei ședințe în ceea ce privește bugetul care ar putea fi grevat de anumite datorii sau proceduri viitoare de executare silită aș propune, în spiritul prevederilor legii 69, ca destinația sumelor pe care noi le votăm astăzi să fie strict legată de activitatea sportivă, adică indemnizațiile jucătorilor, antrenorilor, a personalului tehnic, cheltuielile de deplasare, echipamente etc. Eu propun ca și amendament, astfel încât orice fel de altă datorie să nu poată greva bugetul pe care îl votăm.”

Viceprimarul Daniel Juravle a intervenit, la rândul său, pe acest subiect: ”Important este că avem un buget mai mare față de anii anteriori, că avem rezultate, că suntem plasați destul de bine atât la handbal, cât și la fotbal și putem să atacăm chiar ligile superioare. Referitor la amendamentul domnului Ciprian Bostan cu situația de la Politehnica Iași, să știți că legea 69 operează clar în acest sens. Spune ce se poate deconta și ce nu se poate deconta.”

Apel la Ciprian Paraschiv, să nu blocheze activitatea clubului: ”Vă rog să acceptați plata despăgubirilor bănești în rate, pentru a nu aduce clubul în situația de incapacitate de plată!”

Mai mulți consilieri locali s-au referit, în cadrul ședinței CL, la procesul câștigat de către fostul președinte Ciprian Paraschiv. Cu toții au admis că acesta va trebui să-și primească datoria, din moment ce instanța a decis acest lucru, dar au făcut apel la Paraschiv să nu blocheze situația clubului din Copou, aflat într-o situație favorabilă în cursa pentru revenirea în eșalonul de elită.

”Eu nu comentez decizia instanței, avem un Consiliu Director la club care se va ocupa de partea din decizie care presupune repunerea domniei sale pe funcția pe care a ocupat-o. Nu comentez nici salariile respective pe care domnia sa trebuie să le încaseze de la club. Eu am un singur apel, public! Domnule Paraschiv, vă rog, pentru că noi vom finanța din nou clubul Politehnica Iași, care se află într-o situație foarte, foarte bună pentru revenirea în Liga I, ceea ce cred că și dumneavoastră vă doriți, vă rog să acceptați plata despăgubirilor bănești în rate, pentru a nu aduce clubul în situația de incapacitate de plată”, a transmis consilierul local Mihai Liviu Gavril.

”Bineînțeles că am rămas și eu surprins de atitudinea, nu de câștigul procesului fostului președinte de la Politehnica Iași, ci mai ales de reacțiile de după. Așa, cu puțină amărăciune, fiind unul dintre cei care, cred eu, l-am susținut la timpul potrivit, postările de după sau, mă rog, tendințele de a duce în derizoriu o situație grea care se creează la Politehnica Iași nu este de ici-colo. Pe această cale, fac un apel public către dumnealui să nu îngreuneze și mai mult situația. Am încredere ca actuala conducere va ancheta așa cum se cuvine unele contracte încheiate de vechea conducere a clubului”, a subliniat la rândul său viceprimarul Daniel Juravle.

Acesta a fost completat de colegul său din CL, prof. Florentin Ciobotaru: ”Dacă nu mă înșel, în Copou este deviza ”Uniți, vom învinge!”. Domnule Ciprian Paraschiv, a fost o mare bucurie pentru urbea noastră când ați descălecat de la Federația Română de Fotbal și ați venit în dealul Copoului cu mari speranțe. Nu vreau să mă pronunț asupra sentinței de ieri (n.r. – procesul pierdut de Poli), dar fac un apel la vechiul meu prieten, Ciprian Paraschiv! Ați câștigat, aveți o sentință definitivă și irevocabilă. Vă rog să gestionați această situație, dar să n-o faceți în detrimentul ieșenilor, în detrimentul clubului, în detrimentul consilierilor care au susținut, așa cum am spus, necondiționat, sportul ieșean.”

Ciprian Paraschiv ar putea bloca activitatea la club dacă nu acceptă eșalonarea plății

Așa cum au anunțat anterior, oficialii clubului din Copou încearcă să ajungă la un consens cu fostul președinte, astfel încât Poli să nu aibă de suferit din punct de vedere sportiv și mai ales financiar de pe urma deciziei justiției.

Cum era de așteptat, conducerea clubului i-a propus lui Paraschiv o eșalonare a datoriilor, întrucât plata întregii sume în acest moment ar duce la blocarea activității.

În cazul în care Paraschiv nu va accepta o eșalonare a datoriei, Fiscul va pune poprire pe conturile clubului, care nu va putea accesa banii votați în CL. Ceea ce ar însemna închiderea activității.

”Am demarat discuțiile cu Ciprian Paraschiv și sunt încrezător că vom ajunge la o soluție amiabilă pentru ca Politehnica Iași să nu se blocheze din punct de vedere financiar. Restul amănuntelor le vom oferi când vom ajunge la un acord cu Ciprian. Nu oamenii sau funcțiile sunt importante acum, ci promovarea echipei în SuperLiga, la finalul acestui sezon”, a declarat managerul executiv Florin Briaur.

Consilier critic la adresa lui Ciprian Paraschiv: ”Managementul defectuos se penalizează”

”Dacă noi alocăm banii aceștia, nu cumva poate pune poprire pe conturi, să ne blocheze conturile și după aia ne trezim că noi nu putem să-i folosim? Suntem de bună credință și aprobăm, sumele ajung acolo și s-ar putea să ne trezim că nu le putem folosi”, a precizat consilierul local Mugurel Laicu referitor la acest aspect.

La rândul său, Silviu Apostol consideră că demiterea lui Paraschiv, la momentul respectiv, a fost o decizie ce se impunea, în urma managementului defectuos.

”Degeaba facem acum laudatio și plecăciuni în fața domnului Paraschiv. Personal, eu cred că a fost o decizie corectă. Managementul defectuos se penalizează. N-am să discut eu asupra sentinței de ieri. Ce vreau să spun este că mi-aș dori ca domnul Șfaițer să rămână alături de echipă. Pentru prima dată în ultimii 10-15 ani cred că avem un patron care a investit în fotbalul ieșean și mi-aș dori ca, în aceste momente dificile, dumnealui să rămână lângă echipă. Cred eu că n-a fost niciun deal aici, nicio afacere. Dumnealui a vrut să sprijine fotbalul ieșean și mă bucur că a facut-o”, a spus Silviu Apostol.

Reamintim, clubul Poli Iași a pierdut procesul cu fostul președinte Ciprian Paraschiv și este obligat să-i achite acestuia din urmă 20 de salarii de câte 6.500 de euro, pe perioada iunie 2021 – ianuarie 2023.

Poli Iași are de plătit o sumă considerabilă fostului președinte executiv

Numai din salarii, clubul are de plătit 130.000 de euro, dar suma crește considerabil dacă luăm în calcul dările la stat, penalizările și cheltuielile de judecată.

Totodată, clubul este obligat să-l repună pe Paraschiv în funcția de președinte executiv, post desființat în momentul demiterii de către vechiul Consiliu Director.

Narcis POHOAȚĂ 04 Feb. 2023, 14:54 Liga 2
Pe aceeași temă