VIDEO | ”U” Cluj s-a prezentat pe teren la ora la care trebuia să joace restanța cu Farul. Motivele care îi fac pe ardeleni să creadă că totul a fost plănuit de constănțeni și răspunsul incredibil primit de la DSP: ”E 1 decembrie și nu sunt medici” | INTERVIU

Vlad MĂCICĂȘAN 02 Dec. 2020, 16:41 Liga 2
VIDEO | ”U” Cluj s-a prezentat pe teren la ora la care trebuia să joace restanța cu Farul. Motivele care îi fac pe ardeleni să creadă că totul a fost plănuit de constănțeni și răspunsul incredibil primit de la DSP: ”E 1 decembrie și nu sunt medici” | INTERVIU

UPDATE: ”U” Cluj s-a prezentat pe teren la ora la care trebuia să aibă loc meciul cu Farul, 16:45.

Acțiunea a fost făcută în semn de protest. Jucătorii au ținut un drapel al României în mâini, pe care se regăsea stema clubului ”U” Cluj, în timp ce pe fundal se auzea imnul național.

”Respectați fotbalul!
La ora meciului cu Farul Constanța, 16:45, jucătorii noștri s-au prezentat pe teren. Din păcate, nu și adversarul.
Mesajul băieților noștri, care au intrat pe teren purtând unul dintre steagurile tricolore din Peluza Sepcile rosii, a fost simplu: Respectați fotbalul!”
, a fost mesajul Universității Cluj, pe pagina de Facebook.

Gestul celor de la ”U” Cluj a venit după cel făcut de Ripensia, care trebuia să joace astăzi restanța cu CS Mioveni și partida nu s-a disputat, deoarece argeșenii au trei cazuri pozitive, nu șase cum au constănțenii.


Știrea inițială:

Jucătorii lui Costel Enache se vor prezenta pe teren, la ora 16:45, pentru meciul care trebuia să se dispute cu Farul, protestând astfel că partida nu se va juca.

Cazul ”U” Cluj – Farul atrage o serie de reacții din partea celor două echipe. Amânat inițial din pricina multiplelor cazuri de COVID-19 de la Universitatea, meciul trebuia să se joace astăzi. Doar că Farul nu a primit aviz favorabil de la DSP Constanța, după ce s-au descoperit șase cazuri de infectare cu noul coronavirus la echipa constănțeană.

Oficialii și suporterii Universității Cluj cred că Farul nu a încercat să facă deplasarea 

În mod normal, conform protocolului, DSP trebuia să demareze imediat ancheta epidemiologică și să retesteze toți componenții lotului, iar jucătorii depistați negativ să fie lăsați să joace cu ”U” Cluj. Doar că DSP n-a făcut asta, motivul care i-a uluit pe oficialii ”U” Cluj fiind că nu erau medici care să facă testarea, ținând cont că era ”Ziua Națională”.

Oficialii lui ”U” Cluj și suporterii formației clujene consideră că au motive să creadă că Farul nici măcar nu a încercat să facă deplasarea către Cluj Napoca, fotografia de la plecare, postată pe Facebook-ul clubului fiind ceva rar pentru formația lui Ianis Zicu. Practic, clujenii cred că această fotografie a vrut doar să accentueze faptul că echipa a fost de bună credință și că totul era programat.

Mai mult, Daniel Stanciu spune că o deplasare cu autocarul de la Constanța, la Cluj, este considerată ciudată pentru echipa care la primul meci intenționa să se deplaseze cu avionul.

Conform regulamentului, Farul ar trebui să câștige la ”masa verde”, dar ”U” Cluj s-a adresat inclusiv Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății și speră ca FRF să țină cont de faptul că protocolul nu a fost respectat ca în alte cazuri și să ia o altă decizie. Daniel Stanciu vorbește despre mai multe lucruri anormale petrecute și despre răspunsul primit de la DSP Constanța: Mi-a spus că este 1 decembrie și nu are niciun medic disponibil.

Daniel, care este poziția voastră în legătură cu această situație?
Noi am făcut toate demersurile pentru ca partida să se joace. Am făcut adrese către DSP Constanța să ne spună de ce nu s-a urmat protocolul. Pentru că protocolul spune că trebuie stabiliți contracții, retestați, iar cei care sunt negativi își continuă activitatea.

De ce nu s-a făcut anchetă?
Am vorbit cu doamna director de la DSP Constanța și mi-a spus că este 1 decembrie și nu are niciun medic disponibil. Același DSP care a urmat protocolul și a dat aviz favorabil disputării meciurilor pentru Viitorul și chiar pentru Farul, înainte de partida cu Reșița. Am văzut comunicatul celor de la Farul și vreau să cred că au urmat toți pașii care trebuiau urmați. Ei spun că au făcut toate demersurile, cu toate că ei nu au fost în situația noastră, cu peste 25 de jucători carantinați și activitatea sportivă oprită.

”Păreau foarte încântați că merg la Cluj. Consideră Cluj Napoca un fel de Monte Carlo”

Farul spune că lotul era deja plecat spre Cluj. Este o fotografie pe pagina de Facebook a echipei, de la plecare.
Am văzut și eu pozele și postarea. Dintr-o dată consideră Cluj Napoca ca un fel de Monte Carlo și le mulțumim pentru asta. Păreau foarte încântați că merg la Cluj Napoca, pentru că în alte ocazii n-am văzut astfel de postări. Consider că și-au luat toate măsurile. Au cumpărat și un bilet de avion pentru Ianis Zicu, pentru că echipa merge cu autocarul și antrenorul cu avionul, cu toate că au meci sâmbătă. Dați-mi voie să mă îndoiesc…

  • Daniel Stanciu este în eroare. Farul are obișnuința, spre deosebire chiar de ”U” Cluj, de a își fotografi jucătorii săptămânal, chiar și înainte de deplasări, în special când echipa urmează să dispute derby-uri, cum au fost cele cu Rapid, ASU Poli sau Petrolul.

Cu cei de la Farul ai vorbit?
La prima amânare i-am cerut lui Tibi Curt să nu facă plățile ca să îi spun dacă putem juca sau nu, să nu îl pun la cheltuială. Am vorbit din oră, în oră cu el la telefon. Eu, până astăzi, nu am primit niciun telefon de la el. Am văzut și mesajele suporterilor de la Farul, care nu erau încântanți că echipa lor va câștiga fără să joace. FCSB a pierdut o calificare în grupele Europa League și 10 milioane de euro, pentru că a avut probleme de lot. Prezența la joc denotă faptul că vrei să joci. Chiar și o echipă din Constanța, Selena, echipa de fotbal feminin a făcut deplasarea la Baia Mare, gazdele aveau cazuri de COVID, s-a revenit la Constanța și s-a mai făcut o dată deplasarea. Și meciul nostru se putea juca.

Către cine ați făcut plângeri?
Am făcut adrese către Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului și către FRF. Facem tot ce ține de noi, pentru că suporterii și clubul nostru merită.

Ați primit vreun răspuns?
Doar de la FRF, care au spus că au luat act de documentația depusă de Farul și au blocat meciul.

Cer schimbarea regulamentului

Nu consideri că și regulamentul este greșit?
Astăzi, fiind și noi în cauză, da. Considerăm că, până la urmă, intenția celor de la FRF este de a acorda o a doua șansă. Chiar dacă este făcut după regulamentul FIFA și UEFA, care permit disputarea meciului cu 13 jucători cu teste negative. Nu pot să acuz Farul. Sper doar să fi respectat toate măsurile și protocolul.

Ținând cont că DSP vorbește de o situație excepțională, fiind 1 decembrie și neavând personal suficient, ar putea considera și FRF că este o situație excepțională?
Vom face toate demersurile. Noi oricum suntem într-o situație excepțională. Sunt foarte multe semnale de alarmă și cred că FRF va găsi o soluție să intervină și să schimbe aceste regulament. Pentru că sunt lucruri interpretabile și dau naștere la suspiciuni.

Veți da în judecată DSP Constanța?
Nu știu. S-au cerut anumite explicații. Acționăm și pe plan sportiv, cu Federația Română de Fotbal și pe plan civil.

  • În acest sezon de Liga 2, exemple sunt cazurile Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii 0-3 și Unirea Slobozia – CSM Slatina 0-3, în care gazdele nu au putut juca la programarea inițială din cauza cazurilor de COVID-19, iar la reprogramare nu au putut evolua formațiile oaspete, care au și fost declasate de Comisia de Disciplină și Etică a FRF câștigătoare la ”masa verde”. Alte cinci jocuri din acest sezon de Liga 3 au avut aceeași soartă.
  • Tot miercuri, dar de la ora 14:00, trebuia să aibă loc și restanța Ripensia – CS Mioveni, însă nici aceasta nu va avea loc, fiindcă argeșenii au anunțat trei cazuri de COVID-19 și faptul că DSP nu le permite să facă deplasarea.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/tiberiu-curt-face-precizari-in-apararea-farului-dupa-ce-echipa-n-a-putut-face-deplasarea-la-restanta-cu-u-cluj-managerul-constantenilor-da-din-casa-doua-lucruri-despre-care-nu-se-s-19160949

https://liga2.prosport.ro/seria-1/peluza-sepcile-rosii-atac-dezastruos-asupra-lui-ciprian-marica-dupa-ce-restanta-u-cluj-farul-a-fost-anulata-cu-complicitatea-dsp-constanta-a-pus-in-scena-o-piesa-de-tea-19160932

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reactia-clubului-u-cluj-dupa-ce-restanta-cu-farul-nu-se-mai-joaca-iar-constantenii-urmeaza-sa-castige-la-masa-verde-ardelenii-isi-scor-parghiile-19160779

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-stanciu-raspuns-dur-pentru-marica-eu-fac-parte-din-acei-idioti-care-l-au-sustinut-pe-marica-la-nationala-sunt-dezamagit-de-acesti-oameni-19160964

https://liga2.prosport.ro/seria-1/costel-enache-a-intervenit-si-el-in-disputa-mediatica-dintre-u-cluj-si-farul-refuzi-competitia-si-primesti-trei-puncte-nu-stiu-cat-de-eficient-e-regulamentul-19160974

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ianis-zicu-sageti-ironice-catre-u-cluj-dupa-ce-farul-a-castigat-partida-directa-la-masa-verde-anul-trecut-am-ratat-play-off-ul-ca-s-a-inghetat-19160977

Vlad MĂCICĂȘAN 02 Dec. 2020, 16:41 Liga 2
Pe aceeași temă