VIDEO | Laszlo Balint, foc și pară pe FRF și Concordia Chiajna, după ce ilfovenii au dat țeapă clubului UTA: „Cum vreți să creștem fotbalul când sunt obligat la 48 de ore să joc?”

Marius ANGHEL 24 Nov. 2019, 22:26 Campionat
VIDEO | Laszlo Balint, foc și pară pe FRF și Concordia Chiajna, după ce ilfovenii au dat țeapă clubului UTA:**

Deși UTA a obținut trei puncte din disputa cu Farul (scor 1-0), Laszlo Balint a fost un vulcan de nervi la finalul partidei desfășurate la Arad, pe stadionul Motorul. Antrenorul „Bătrânei Doamne” a vorbit prea puțin despre desfășurarea partidei de duminică, despre care a spus că a fost câștigată cu inima, sufletul și a atacat puternic Federația Română de Fotbal, dar și pe cei de la Concordia Chiajna. Ilfovenii nu au respectat înțelegerea verbală, încheiată cu arădenii pentru a juca marți, în restanță, doar în cazul în care televiziunile nu vor dori ca meciul UTA-Farul să aibă loc duminică și nu sâmbătă.

Laszlo Balint: „I-am spus magazionerului să nu spele tricourile, pentru că nu se vor usca până marți, ci să le pună doar la uscat”

Astfel, după ce joacă din trei în trei zile de la începutul lunii noiembrie, ajungând ca pe data de 24 să aibă la activ șapte partide oficiale disputate, UTA e nevoită să joace acum și la 48 de ore distanță, adică la două zile. Subiectul a fost abordat apăsat, fără ocolișuri, și el a fost aplaudat de suporterii care urmăreau în direct, pe plasmă, în curtea stadionului, desfășurarea conferinței de presă.

Laszlo Balint și-a început cu ironie discursul, explodând la un moment dat. „I-am spus magazionerului să nu spele tricourile, pentru că nu se vor usca până marți, ci să le pună doar la uscat. Dacă e nevoie, intrăm și diseară să jucăm, se pare că batem toate recordurile din lume. Sută la sută, din punct de vedere statistic, suntem singura echipă care joacă 9 meciuri în 30 de zile, într-o singură competiție. Mai mult decât atât meciurile 7 (UTA-Farul) și 8 (UTA-Chiajna) se joacă la o distanță de 48 de ore unul de celălalt. Este inuman, sunt niște lucruri despre care toată lumea spune că sunt regulamentare. Și toată lumea mai spune că Balint a greșit sau că Balint a dat peste cap programul competițional în momentul în care a amânat acele două meciuri. Eu am luat această decizie pentru că permitea regulamentul și uitați-vă puțin la toate echipele care au avut posibilitatea să amâne meciuri când au avut jucători chemați la chemați la națională că au și făcut acest lucru. Absolut toate au făcut-o, cu excepția lui U Cluj, care nu a făcut treaba asta în momentul în care a jucat la Snagov și a terminat la egalitate”, și-a început discursul Balint, citate de Sport Arad.

„Cum vreți să creștem fotbalul când sunt obligat la 48 de ore să joc? Este inuman. Crunt”

Apoi, Balint a arătat cu degetul spre FRF și regulile sale, pe care ești obligat să le respecți orbește, fără a avea niciun beneficiu. Dimpotrivă, se întâmplă să suferi, cum e și cazul UTA-ei, care, după ce a dat doi fotbaliști la lotul național, e pusă acum să pericliteze starea de sănătate a întregului lot de jucători.

În discursul său, Balint a strecurat și niște observații sub forma unor întrebări sau sugestii cât se poate de pertinente. „Se impune să folosim jucători tineri. Ok, perfect, facem acest lucru. Avem o Academie foarte puternică, avem antrenori care lucrează foarte bine, au rezultate foarte bune, creștem jucători, iar ei merg la echipa națională. Suntem obligați să jucăm fără ei sau să amânăm meciul. Când le amâni, toată lumea ne sare în cap, că dăm programul televiziunilor peste cap, că federația nu găsește alte date pentru ele. De ce nu se găsește o soluție? OK, este o obligativitate, dar de ce nu se găsește o soluție să nu ne mai permită să amânăm meciuri? Spre exemplu, dacă sunt doi jucători chemați la națională, să ni se permită să jucăm doar cu unul. Să se găsească o soluție în așa fel încât să nu apară astfel de situații. Este inuman ce se întâmplă, să joci la 48 de ore! Gândiți-vă dumneavoastră, dacă mergeți și jucați două meciuri la > cu prietenii în interval de 48 de ore, vă dau în scris că nu vă mai ridicați din pat o săptămână. Facem tot posibilul să creștem jucători tineri, facem tot posibilul să dezvoltăm fotbalul românesc. Mergem la școala de antrenori și ni se spune să lucrăm metodologic, să lucrăm după niște pași. Ce metodologie să folosim când jucăm din trei în trei zile, ba, mai mult, chiar la două zile. Mă uit la jucători și sunt storși de energie, sunt livizi. Cum vrem să creștem fotbalul, domnilor? Cum vreți să creștem fotbalul când sunt obligat la 48 de ore să joc? Este inuman. Crunt. Dar asta ne face să devenim și mai puternici. Le mulțumesc suporterilor pe această cale, le mulțumesc că ne înțeleg. Le mulțumesc că înțeleg eforturile pe care le fac acești băieți, iar aplauzele și sprijinul lor ne dau energie. Doar împreună putem să reușim și doar împreună putem să devenim mai puternici”, a adăugat Balint, dând la un moment dat inclusiv cu pumnul în masă sau „răzbunându-se” ușor pe un telefon mobil ce înregistra conferința de presă.

„Vorba aia, facerea de bine…”

Bineînțeles, în „colimatorul” tânărului tehnician au intrat și cei de la Concordia Chiajna, pe care i-a acuzat de lipsă de fair-play. Totodată, antrenorul echipei UTA i-a pus deja în gardă pe ilfoveni cu privire la atitudinea și determinarea cu care vor intra pe teren elevii săi.

„Este inuman ca în momentul în care televiziunea ne programează duminică, cu Farul, să-i sunăm pe cei de la Chiajna pentru a le reaminti de înțelegerea inițială, iar ei să nu ne mai răspundă la telefon. Iar apoi să ne spună cu zâmbetul pe buze că jucăm marți. Vorba aia, facerea de bine… Le dau scris că o să fim mai puternici decât ei și că în momentul în care o să intre pe teren jucătorii noștri, și dacă le dă sângele pe nas, vor face tot posibilul să iasă de pe teren cu fruntea sus și în aplauzele oamenilor.

Păi domnii de la Chiajna ne-au rugat frumos să acceptăm să jucăm marți, ca să nu mai plătească o noapte de cazare în plus sau să nu se mai deplaseze înapoi, acasă. Noi, în general, aici în vestul țării, în Ardeal, suntem oameni buni, vrem să facem bine și am spus OK. Am acceptat, chiar în condițiile în care noi jucăm din trei în trei zile, cu condiția ca televiziunile să nu ne pună meciul cu Farul duminică. Au spus >. În momentul în care televiziunea ne-a pus duminică, primul lucru pe care l-am făcut a fost să vorbim cu televiziunile. Le-am spus că nu e ok pentru noi, este o hotărâre de Comitet Executiv, e o hotărâre ieșită din regulament pentru că restanța asta se desfășoară între tur și retur. Televiziunea a spus >. Vorbim cu cei de la Chiajna, inițial spun > și apoi îi sunăm și nu ne răspund la telefon. Fiți bărbați și spuneți-ne > Le spun de pe acum că vină aici și o să găsească o echipă super-motivată. O să jucăm și dacă trebuie să ne legăm genunchii și să alergăm cu ei în mână. Nu contează cine va juca, oricine va juca o să facă tot posibilul să câștigăm meciul respectiv. Așa cum putem noi, fără energie, cum ați văzut și astăzi. Băieții ăștia își leagă gleznele, își leagă genunchii, joacă fără sânge în obraz, dar joacă. Si vor juca atâta timp cât voi fi eu antrenor la echipa asta. Nu suntem cei mai buni din Univers, dar să nu ne ia nimeni de proști”, a mai „tunat și fulgerat” Laszlo Balint, citate de Sport Arad, în aplauzele și scandările fanilor din curte: „UTA, UTA!”.

FRF „s-a spălat pe mâini”: „Voi ați cerut amânarea, jucați!”

Iar, în final, „principalul” arădenilor s-a adresat din nou FRF. „În momentul în care am discutat cu oamenii din federație, oameni cu decizie, mi s-a spus foarte clar: >. Ok, jucăm. În momentul în care o să pice cineva din picioare pe teren, își asumă cineva? Vă spun eu, nu. O să răspundă Balint, o să răspundă doctorul, o să răspundă UTA. De ce? Pentru că suntem în regulament. Dar, sunt experiențe care ne întăresc. Avem momente în care ne trezim noaptea și nu știm unde suntem. Nu știm dacă suntem în hotel, acasă la noi sau în cantonament. Nu-i problemă, ne dezmeticim și venim să jucăm așa cum putem. O să facem tot posibilul să ne revenim, să căutăm cele mai bune soluții, să vedem pe cine băgăm în teren. Dar v-am spus, eu vă garantez că indiferent cine joacă, și dacă o să aduc jucători de la Under 19, o să joace 200% ca să câștigăm meciul cu Chiajna”, a încheiat Balint, care și-a mai luat o tură de aplauze și la ieșirea din sala de conferințe, însoțit fiind de impresarul și prietenul său, Bogdan Apostu.

UTA – Concordia Chiajna, meci restant din etapa a 11-a, la solicitarea arădenilor, e programat marți, de la ora 14:00, pe stadionul Motorul, la puțin peste 48 de ore distanță de la jocul de duminică, din etapa a 19-a, ultima a returului, cu Farul, câștigată cu 1-0. Concordia Chiajna a jucat sâmbătă, la Târgu Jiu, cu Pandurii, unde a remizat la scorul de 0-0.

Sursa: Sport Arad
Foto: UTA Arad

Marius ANGHEL 24 Nov. 2019, 22:26 Campionat
Pe aceeași temă