Zărneștiul ia fața Brașovului! Micuțul orășel va avea o bază sportivă ultramodernă

Adi MARICA 13 May. 2022, 22:25 Liga 2
  • Lucrările la noua bază sportivă din Zărnești vor fi finalizate la sfârșitul acestui an.
  • Complexul sportiv cuprinde un teren de fotbal, vestiare, tribune, pistă de atletism, hotel, birouri, terenuri de tenis, dar și o sală de box.

Zărneștiul, un oraș de circa 20.000 de locuitori din județul Brașov, ia fața municipiului Brașov la nivel de infrastructură sportivă. La Brașov, politicienii locali s-au întrecut, în ultimii 30 de ani, în proiecte mărețe, însă rezultatul este unul dezastruos.

Un stadion Tineretului aflat într-o stare avansată de degradare, un stadion Tractorul distrus și pe locul căruia s-a ridicat un măreț hipermarket, un stadion ICIM aflat în paragină și mereu într-o dispută juridică între un administrator judiciar și primărie, un stadion Carpați demolat de mai bine de doi ani și cu lucrări care bat pasul pe loc, iar la stadionul Metrom a mai rămas doar gazonul!

Câtă dreptate a avut brașoveanul Marius Negrea, fostul mare campion la patinaj al României, care spunea că Brașovul a ajuns ”un oraș de cârciumi și hoteluri”.

La Zărnești se poate

În schimb, la Zărnești, un oraș aflat la circa 20 de kilometri de Brașov, lucrurile se mișcă.

În 2015, Primăria Zărnești a preluat baza sportivă Torpedo în contul datoriilor acumulate de Uzina Mecanică Tohan. În decembrie 2018, edilul orașului, Alexandru Igrișan, a depus proiectul „Consolidare, reabilitare, extindere, modernizare și dotare bază sportivă Zărnești” la Compania Națională de Investiții (CNI). În 2019, CNI a aprobat proiectul, cu o finanțare de peste 4 milioane de euro, iar Primăria Zărnești participă cu o cofinanțare de 10 la sută.

Licitația pentru construirea bazei sportive a fost câștigată de firma brașoveană de construcții Aeon Building SRL. Lucrările efective la baza sportivă au început în primăvara lui 2020.

”La finalul acestui an, baza sportivă va fi finalizată”, anunță primarul Igrișan.

Întârzieri, buget suplimentat

Baza sportivă ar fi trebuit să fie gata încă de luna trecută, însă reprezentantul firmei de construcții spune că ”vremea nefavorabilă, dar și triplarea prețurilor la materialele de construcții din ultimele luni au dus la această întârziere”.

În aceste condiții, CNI va suplimenta bugetul pentru finalizarea bazei sportive. În acest moment, tribuna de 600 de locuri este ridicată și se lucrează intens la amenajarea vestiarelor și a acoperișului de lemn. Și hotelul unde vor fi cazați sportivii este ridicat și au fost demarate lucrările de amenajare în interior. Terenul de joc a fost deja amenajat, are un sistem de drenaj bine pus la punct. Pista de atletism a fost finalizată și au fost construite și două terenuri de tenis.

În proiectul aflat în derulare sunt cuprinse și lucrări de modernizare la sala de box unde este prevăzută și o sală de fitness, ambele dotate cu grupuri sanitare.

”Sperăm ca la finalul acestui an să putem demara procedurile pentru obținerea avizelor. Terenul este finalizat, terenurile de tenis sunt gata, pista de atletism la fel, iar clădirile sunt ridicate. Mai e de lucru la interioare. Stadiul lucrărilor a ajuns acum la circa 70 la sută. Din momentul în care se va face recepția lucrărilor, constructorul va asigura o garanție a lucrărilor timp de doi ani. Costurile de întreținere vor fi destul de mari, astfel că vom încerca să atragem aici cât mai multe echipe pentru stagii de pregătire. Aici, la Zărnești, s-au pregătit și au jucat meciuri amicale toate echipele mari din România. În viitor, dorim să dotăm terenul și cu o instalație de nocturnă”, spune Silviu Oprea, inspector specialitate sport în cadrul Primăriei Zărnești.

Înainte ca baza sportivă să fe preluată de Primăria Zărnești, Ioan Neculaie, fostul patron al lui FC Brașov, a fost interesat de achiziționarea terenului, iar în urmă cu zece ani și fostul internațional Adrian Ilie s-a arătat interesat să investească în baza sportivă.

Olimpic Zărnești va juca barajul de promovare în Liga a 3-a

Olimpic Zărnești, ocupă primul loc în Liga a 4-a Brașov și este la un pas de barajul pentru promovarea în Liga 3. Echipa este antrenată de Mihai Stere și are în componență mai mulți jucători care au jucat cel puțin la nivelul Ligii a 3-a: Levi Mihok, Ioan Șerban, Marius Nicodim, Alin Dobre, Ciprian Marcu Constantin Albu, Bogdan Botea, Nicolae Mariean, Afrăsinei, Eusebio Portic, Grigore Voicu, Sergiu Mihai, Ștefan Micliș și Vlad Berloiu.

”Așteptăm cu nerăbdare să jucăm pe noul stadion. Cu toții ne dorim să jucăm pe această arenă în Liga a 3-a.. La baraj pornim cu șansa a doua cu Inter Star Sibiu, dar ne vom lupta pentru promovare”, a spus Bogdan Chirițescu, președintele clubului zărneștean.

Facilități ale bazei sportive din Zărnești

* Amenajări exterioare care cuprind lucrări de sistematizare verticală şi amenajări peisagistice, teren de fotbal, pistă de alergare, două terenuri de tenis, alei carosabile şi pietonale – 2499 mp, parcări (capacitate 50 de autoturisme, 4 autocare, 5 maşini de intervenţie), esplanadă – 3247 mp, spații verzi, plantații şi amenajări peisagere – 17000 mp, mobilier urban, iluminat public exterior;
* Sală de box şi fitness cu spaţii administrative, spaţii pentru pregătire sportivă şi spații pentru competiţii sportive;
* Corp de cazare având spaţiu administrativ, spaţiu pentru servirea mesei, cazare şi spațiu tehnic;
* Vestiare şi tribune.

Valentin Stănescu a jucat la Zărnești!

Cel mai cunoscut fotbalist care a jucat la Zărnești a fost Valentin Stănescu. Fostul mare internațional și apoi antrenor a jucat la Malaxa Tohan în sezonul 1941-1942.

Clubul Torpedo Zărnești, desființat în 2013, a dat mulți jucători echipelor brașovene, cei mai cunoscuți fiind Leo Silaghi și Dragoș Bucur la FC Brașov.

Ultimul produs de marcă al școlii de la Torpedo a fost Rareș Enceanu, actualul fotbalist al celor de la Steaua.

Brașovul, la coada clasamentului pe țară privind infrastructura sportivă!

Octavian Goga, șeful de 23 de ani al AJF Brașov, a recunoscut dezastrul de la Brașov.

”La infrastructură suferim enorm. Suntem la coada clasamentului pe țară! Brașovul nu are nicio bază nouă. La Metrom este doar terenul, la Carpați este acel parteneriat cu FRF din 2018 pentru terenul sintetic, dar cred că va mai dura doi ani până se va realiza! Municipal e demolat, Tractorul demolat, iar la ICIM sunt multe litigii. Tineretului este singurul stadion care încă mai rezista și acolo își disputa meciurile două echipe. Din păcate, concluzie este tristă, iar copiii care vin la fotbal nu au unde să se antreneze în Brașov”, a spus Octavian Goga.

 

 

Adi MARICA 13 May. 2022, 22:25 Liga 2
Pe aceeași temă