Un fost conducător de la Pandurii a găsit soluția în cazul în care clubul fanion al Gorjului va intra în faliment. „S-au mai întâmplat cazuri. Nu poate veni un chinez sau un japonez”

Robert Bălăeț, director la CSM Târgu Jiu, club înființat, anul trecut, în cadrul Primăriei Târgu Jiu, cu secțiile de baschet masculin și handbal feminin, recomandă autorităților locale să răscumpere brandul „Pandurii”, în cazul în care CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu se va desființa. Și primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, este de părere că brandul Pandurii ar trebui recuperat de Primărie.

Fost portar și, ulterior, director sportiv la CS Pandurii, Bălăeț consideră că Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj trebuie să se implice, pe modelul FC Argeș sau Rapid, în cazul clubul de la malul Jiului va intra în faliment și toate bunurile, inclusiv palmaresul, vor fi scoase la vânzare de către lichidator.

„În mod normal, dacă se ajunge la faliment, atunci mingea ar fi clar la Primărie și la Consiliul Județean să cumpere acest brand. Pentru că s-au mai întâmplat cazuri și la Pitești, cu FC Argeș, unde primăria a cumpărat brandul de la lichidator și a făcut o altă echipă cu același nume. Eu nu cred că orașul Târgu Jiu va pierde acest brand în favoarea altcuiva, nu poate să vină un chinez sau japonez sa îl cumpere. De ce să nu cumpere brandul primăria și să rămână al orașului?”, a spus Bălăeț, la Radio Târgu Jiu.

Primarul Marcel Romanescu l-a completat: „În condițiile în care se va ajunge la o astfel de situație, am discutat acest lucru cu toți factorii de decizie încă din 2017. Mă gândeam, la momentul acela, că puteam crea o altă entitate, sub brandul Pandurii Târgu Jiu, la care să fim toți cumva asociați, dar o entitate curată. Nu mă voi asocia niciodată lângă cineva, în condițiile în care știu că există o datorie istorică pe care e foarte greu să o poată acoperi cineva. Dar eu am o obligație morală ca, în momentul în care acest club nu va mai exista în condițiile legii, într-o situație așa cum a existat anterior, să intervin și să încercăm să recuperăm acest brand, de către autoritatea publică locală”.

În 2000, Pandurii a fost preluată de CNLO și a devenit Pandurii Lignitul

Brandul Pandurii și palmaresul echipei de fotbal aparțin CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, club (re)înființat sub această denumire în anul 2000, când Compania Națională a Lignitului Oltenia (președinte Marin Condescu), care deținea deja echipele Minerul Motru sau Minerul Mătăsari, a decis să se implice și la Târgu Jiu, la echipa AS Pandurii, aflată la mijlocul clasamentului din Divizia C. Echipa a promovat în premieră, în 2005, în Divizia A, iar în 2013 a devenit vicecampioană a României. De atunci, nu a mai fost susținută de autoritățile locale, care erau acționari la club, motiv pentru care, în 2016, CS Pandurii Lignitul a intrat în insolvență.

Ulterior, clubul a câștigat în instanță, banii aferenți pe anii 2014, 2015 și 2016, în valoare de aproximativ 3,4 milioane de euro. Astfel, Pandurii are de recuperat de la Consiliul Local Târgu Jiu suma de 2.861.747,68 lei, de la Complexul Energetic Oltenia – 6.398.608,88 lei, de la Consiliul Județean Gorj –  769.543,23 lei, de la Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia –  516.983,76 lei, iar, de la  SC Artego SA, care inițial fusese exonerată de la plată, suma de 4.898.219,86 lei.

Curtea de Apel Craiova a obligat, în septembrie 2019, cei cinci acționari să achitele sumele respective. Acționarii au făcut recurs, iar, săptămâna trecută, și Consiliul Local Târgu Jiu a reușit să suspende executarea silită a conturilor, așa cum reușiseră în decembrie și ceilalți patru.

Anul trecut, la Târgu Jiu a apărut ACS Viitorul Pandurii, club finanțat din umbră de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină. Anterior, echipa s-a numit ACS Energeticianul Târgu Jiu și juca la Petroșani. În multe dintre meciurile desfășurate pe teren propriu în prima parte a sezonului a jucat la Drobeta Turnu Severin. Mai înainte, clubul s-a numit ACS Șirineasa, după o comună din județul Vâlcea.

În acest moment, după desfășurarea a 21-a de etape din acest sezon, Pandurii Târgu Jiu ocupă ultimul loc în Liga 2, 19, cu doar opt puncte acumulate. Salvarea de la retrogradare ar însemna o minune pentru echipa gorjeană, prima clasată deasupra zonei roșii fiind FK Csikszereda, cu 22 de puncte.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Pe aceeași temă