Turris pornește cu dublu dezavantaj în play-off, dar Erik Lincar nu dezarmează: ”Nu știu dacă FRF va lua în calcul meciul nostru în minus. Nu am primit nimic, dar nu stăm să plângem. O luăm de la capăt”

Răzvan STÎNGĂ 15 May. 2020, 07:58 Liga 2
Turris pornește cu dublu dezavantaj în play-off, dar Erik Lincar nu dezarmează: ”Nu știu dacă FRF va lua în calcul meciul nostru în minus. Nu am primit nimic, dar nu stăm să plângem. O luăm de la capăt”

Varianta votată de cluburile din Liga 2, cu stabilirea ierarhiei finale la vârf prin disputarea unui play-off, nu este pe placul lui Erik Lincar, antrenorul echipei Turris Oltul Turnu Măgurele, din două motive. În primul rând, principalul, nu poate trece cu vederea faptul că trupa sa a intrat în această grupă de promovare cu un meci mai puțin decât celelalte formații. I se pare nedrept acest aspect, însă speră ca la finalul mini-turneului, dacă va fi cazul, să se țină cont de el. În al doilea rând, e vorba de reducerea punctelor la jumătate. Lincar recunoaște că și UTA este dezavantajată de propunere. Face poziția arădenilor instabilă, asta deși acum câteva zile păreau în proporție foarte mare promovați.

Erik Lincar: ”Poate la finalul play-off-ului, dacă avem șansa să fim la egalitate de puncte cu o echipă, pe locul 1, 2 sau 3, să se ia în calcul că am pornit cu un meci mai puțin”

În ciuda handicapului pe care îl are Turris din cauza faptului că avea un meci mai puțin disputat față de celelalte echipe dintre primele șase clasate, Erik Lincar spune că este gata să înceapă meciurile. În curând îi va băga pe jucători în cantonament, la finalul lunii, și va începe pregătirea pentru bifarea obiectivului, promovarea în Liga 1.

Din punctul meu de vedere, suntem o echipă dezavantajată, la fel cum e și UTA. Avem un meci în minus, nu s-a luat vreo decizie în sensul acesta, dar nu avem ce face. Poate la finalul play-off-ului, dacă avem șansa să fim la egalitate de puncte, pe locul 1, 2 sau 3, să se ia în calcul că am pornit cu un meci mai puțin. Sper să se stabilească și aceste mici reglementări. În cazul de față, sunt avantajate Petrolul, Rapid și Pitești (n.r. – aceste echipe aveau unul, maximum două puncte în minus față de Turris, dar și un meci în plus disputat. Avantajul în acest caz nu este așa cum spune Lincar), prin înjumătățirea punctelor. Nu mai avem ce să facem, nu stăm să plângem. Vom lupta. Pentru mine, jucătorii pe care îi am sunt niște exemple și își doresc să joace și să-și câștige meciurile drept. Nu stăm să protestăm, dar punctul acesta ne dezavantajează clar. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în următoarele două săptămâni, să începem cantonamentul.

Partea cu înjumătățirea. da, mi se pare nedreaptă. E adevărat că e un lucru discutabil, pentru că, dacă s-a întâmplat asta, ai o diferență mai mică față de UTA (n.r. – UTA poate spune că e neîndreptățiță, fiindcă de la 11 puncte avans au ajuns să mai aibă doar cinci puncte). Dacă se păstra punctajul total, iar jocurile erau tot cinci, atunci primul loc era adjudecat clar de ea. Dar așa s-a votat. Noi aveam avantajul, dacă se jucau toate etapele, să beneficiem și de cele trei puncte cu cei de la Snagov (n.r. – club exclus din competiție în retur și care urma să piardă toate meciurile la masa verde. Doar cinci echipe au beneficiat până în acest moment de aceste puncte, printre care Argeș și UTA) și echipele cu care eram în competiție să și stea, la un moment dat. Nu avem ce face, o să ne pregătim și o să o luăm de la capăt. E un mini-turneu pe care dorim să-l câștigăm, a declarat Erik Lincar pentru Liga2.ro.

Până acum, la echipa din Turnu Măgurele nu a venit o precizare din partea Federației Române de Fotbal, cu privire la meciul în minus. Lincar este sceptic că decizia va fi motivată în vreun fel: ”Momentan, de la FRF nu a venit nimic cu privire la meciul acela în minus. Nu știu dacă a fost luat în calcul. Poate la final, când se trage linie, pentru faptul că am avut un meci mai puțin, să primim un plus”.

După convorbirea telefonică avută de reporterul Liga2.ro cu Erik Lincar, seara, FRF a anunțat oficial deciziile privind sezonul actual din Liga 2. Turris nu va beneficia de niciun avantaj, așa cum dorește antrenorul ei, ba chiar va avea un 0,5 puncte în plus în acest moment, de care se va ține cont la final în cazul în care va fi la egalitate cu o echipă care nu a beneficiat de o rotunjire. În această situație, Turris va avea de pierdut.

Erik Lincar ar fi vrut să se joace toate etapele rămase sau să se aplice varianta de la Liga 3 

Cluburile au votat în favoarea stabilirii promovatelor în sistem play-off, cu înjumătățirea punctelor. Varianta a fost votată chiar și de reprezentantul echipei Turris Oltul. Dar, Erik Lincar înclina spre alte două variante, disputarea tuturor etapelor rămase sau promovarea celor de la UTA și jucarea unui baraj între echipele de pe pozițiile 2 și 3, Turris și CS Mioveni.

În cazul primei variante, aduce ca argument faptul că sezonul de Liga 2 s-ar fi prelungit cu aproximativ același interval ca și play-out-ul Ligii 1.

Dacă se va da drumul la Liga 1 în termenii de la începutul sezonului, putea să se dea drumul și la Liga 2. Până la urmă, diferența de etape rămase din play-out-ul Ligii 1 era puțin mai lungă decât disputarea tuturor meciurilor la Liga 2. Nu e o diferență mare de meciuri. Poate a fost vorba și de problemele care pot apărea pentru că echipele din eșelonul doi nu au aceleași condiții. Dar au fost probleme anul acesta cu 20 de echipe. Întrebarea mea este: la anul cum o să fie? Vor fi mai puține probleme, deși sunt mai multe echipe? E o situație foarte complicată, din punctul meu de vedere. O să fie și mai greu financiar. În ultimii ani de la Liga 2 s-au tot retras echipe.

Dacă luăm criterul abordat în Liga 3 (n.r. – referitor la varianta sa cu promovarea directă a echipei UTA), atunci era corect. Echipa care are mai mult de trei puncte și e pe primul loc promovează, iar celelalte să joace baraj. Poate și nouă ne convenea să jucăm baraj cu Mioveni pentru Liga 1, dacă e să o privim din prisma noastră. Deci poate era interesantă și varianta aceasta, cu promovarea celor de la UTA și baraj între noi și Mioveni, a mai spus Lincar pentru Liga2.ro.

Prin votul acordat de echipe în videconferința de miercuri, datele problemei se schimbă radical la Liga 2. Play-off-ul cu primele șase clasate și înjumătățirea punctelor le oferă tuturor șanse la promovare, cu un mic avans pentru UTA, de cinci puncte. În sezonul normal, jocurile păreau deja făcute pentru UTA, care avea un avantaj de 11 puncte față de următoarele clasate, CS Mioveni și Turris Oltul Turnu Măgurele, dar dorința cluburilor schimbă serios situația. Arădenii ar urma să înceapă ultimele cinci confruntări ale sezonului cu un avantaj de cinci puncte peste locurile 2 și 3, iar ecartul față de locul 6, Rapid, scade la doar șase puncte, față de 13, cum era până ca sezonul să fie suspendat.

Foto: FC Turris Turnu Măgurele

Răzvan STÎNGĂ 15 May. 2020, 07:58 Liga 2
Pe aceeași temă