OFICIAL | Turris Oltul, retrogradată în ultima ligă din Teleorman, însă situația rezultatelor înregistrate în Liga 2 rămâne în aer, ”uitată” de Comisia de Disciplină și Etică a FRF. Ce spune regulamentul

Marius ANGHEL 13 Feb. 2021, 02:53 Liga 2
OFICIAL | Turris Oltul, retrogradată în ultima ligă din Teleorman, însă situația rezultatelor înregistrate în Liga 2 rămâne în aer, ”uitată” de Comisia de Disciplină și Etică a FRF. Ce spune regulamentul

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a judecat, vineri, 12 februarie 2021, sesizarea depusă de Departamentul Competiții al FRF privind înștiințarea făcută în data de 5 februarie de clubul   Turnu Măgurele constând în retragerea din toate competițiile organizate de FRF, campionatul Liga 2, respectiv Cupa României, unde ajunsese până în faza optimilor și unde trebuia să întâlnească Dunărea Călărași.

Decizia luată este una conform regulamentului în astfel de situații, numai că pe jumătate, incompletă.

Fiindcă Turris Oltul a înștiințat că se retrage din competițiile FRF și a făcut-o deja prin neprezentarea la jocul din Cupa României cu Dunărea Călărași, clubul a fost sancționat cu pierderea cu 3-0 a partidei din optimi, cât și ”retrogradarea în ultima categorie competițională organizată de Asociația Județeană de Fotbal pe teritoriul căreia își are sediul clubul în cauză”.

Turris Oltul exclusă în ultima ligă din Teleorman, însă ce se întâmplă cu rezultatele înregistrate în acest sezon de Liga 2?

Comisia prezidată de Daniel Cernat Marin nu precizează deloc lucrul cel mai important pentru cluburile din Liga 2 odată cu acest abandon al celor de la Turris Oltul. Ce se întâmplă cu rezultatele înregistrate de teleormăneni în acest sezon, în cele 15 meciuri disputate, cât și cu partidele rămase de jucat în sezonul regular? Vor fi păstrate sau anulate? E un detaliu care menține actuala ierarhie din Liga 2 după 15 etape sau dă calculele peste cap pentru multe dintre echipele care continuă competiția și se luptă pentru evitarea retrogradării sau pentru promovarea în Liga 1.

”Constată retragerea echipei AFC Turris-Oltul Turnu Măgurele din toate competițiile organizate de Federaţia Română de Fotbal.
În baza art. 79/8, art.79/9 din RD coroborat cu art. 30/15 din ROAF și art. 79/14/1 din RD echipa AFC Turris-Oltul Turnu Măgurele se sancționează cu Retrogradarea în ultima categorie competițională organizată de Asociația Județeană de Fotbal pe teritoriul căreia își are sediul clubul în cauză.
În baza art. 34 din RD AFC Turris-Oltul Turnu Măgurele se sancționează cu Forfait (3-0 în favoarea echipei AFC Dunărea 2005 Călărași)”, sună decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

Retragerea înainte de finalul turului duce la anularea rezultatelor. Numai că pentru a se lua decizia, sezonul trebuie să fie format din tur și retur, nu numai tur

În mod normal, în hotărârea pronunțată de Comisia de Disciplină și Etică a FRF trebuia să se regăsească și soluția privind situația rezultatelor înregistrate de Turris Oltul în primele 15 etape din Liga 2, cât și ce se întâmplă cu restul meciurilor din sezonul regular. Niciunul dintre articolele enumerate în decizie (79/8, 79/9, 29/14/1, 34 din RD sau 20/15 din ROAF) nu specifică nimic de această problemă.

Articolul 17 (Retragerea sau excluderea echipelor din campionat) din Regulamentul de organizare a activității fotbalistice (ROAF) trebuia să se regăsească în decizie, însă și acesta are problemele sale în actuala formă de organizare a campionatului pe timp de pandemie.

Articolul 17 din ROAF precizează următoarele:

  • ”1. În cazul în care, în cursul desfăşurării unui campionat, o echipă sau mai multe echipe se desfiinţează, sunt excluse din activitatea competiţională, se retrag sau sunt retrogradate, se procedează astfel:
    a. dacă această situaţie intervine înainte de sfârşitul turului (la competițiile organizate potrivit art. 8.a) / sezonului regular, rezultatele jocurilor disputate se anulează şi nu vor mai apărea în clasament;
    b. dacă această situaţie intervine după terminarea turului sezonului regular (la competițiile organizate potrivit art. 8.a), sau în timpul desfăşurării fazelor play-off/play-out, rezultatele jocurilor disputate în tur/sezonul regular se menţin, iar toate jocurile din retur/fazele play-off/play-out (cele care s-au desfăşurat până la data retragerii/excluderii și cele rămase a se desfăşura conform programului official) se omologhează cu rezultatul de 3-0 în favoarea fiecărei echipe adverse.”

Turris Oltul se încadrează, parțial, la punctul ”a.”, adică la anularea rezultatelor jocurilor disputate înainte de sfârșitul turului, fiindcă turul încă este în desfășurare.

Bineînțeles, actualul sezon de Liga 2 este unul atipic, din cauza pandemiei, doar cu tur, nu și retur, însă FRF a omis în regulamentul făcut în vară pentru competițiile desfășurate în timp de pandemie apariția unei astfel de situații ca cea cu Turris Oltul, astfel că totul se judecă pe baza vechiului regulament.

Parțial, așa cum spuneam mai sus, pentru că la articolul 17 din ROAF, punctul 1.a în paranteză se specifică un articol 8.a (Sisteme de desfăşurare) care spune următoarele:

  • ”Competiţiile se pot desfăşura după următoarele sisteme:
    a. Sistem campionat, în care fiecare echipă joacă împotriva tuturor celorlalți adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur);”

Acest articol 8.a pune în încurcătură Comisia de Disciplină și Etică a FRF, deoarece sistemul pe care e format actualul campionat de Liga 2 nu se desfășoară cu tur și retur, ceea ce duce, teoretic, la demontarea unei decizii de anulare a rezultatelor din turul neîncheiat, din moment ce nu va exista un retur.

Probabil din această cauză nici nu s-a dat acum o decizie în privința rezultatelor din campionat ale echipei Turris Oltul, pentru că nu s-a găsit o soluție regulamentară.

Ce spun articolele pe baza cărora Turris Oltul Turnu Măgurele a fost retrogradată în ultima ligă de Comisia de Disciplină și Etică a FRF:

  • Articolul 79 din Regulamentul Disciplinar | Neprezentarea, retragerea de pe teren sau refuzul de a relua jocul, neprogramarea, teren neregulamentar

2. Neprezentarea la două jocuri din cadrul aceleiaşi ediţii a campionatului de seniori, întârzierea la joc peste termenul regulamentar sau neprezentarea carnetelor de legitimare se sancţionează cu excluderea din competiţie şi retrogradarea în categoria inferioară în anul competițional următor. conform prevederilor art. 79 alin. 14.
8. Retragerea unei echipe de seniori din campionat, după începerea acestuia, se constată de către Comisia de disciplină ca urmare a înştiinţării transmisă de clubul în cauză, semnată de unul dintre împuterniciţii săi. Echipa respectivă va fi sancționată în conformitate cu dispozițiile art. 79 alin. 14 de mai jos.
9. Neprogramarea unei echipe la un joc oficial poate interveni ca urmare a neexecutării unor obligaţii, echipa în cauză fiind sancţionată cu pierderea jocului prin forfait. Dacă într-un an competiţional aceeaşi echipă nu este programată la două, respectiv trei (la juniori) jocuri oficiale, aceasta va fi sancționată conform prevederilor art. 79 alin. 2 și respectiv art. 79 alin. 5 pentru juniori.
14.1. Neprezentarea la două jocuri din cadrul aceleiaşi ediţii a campionatului de seniori, retragerea sau excluderea unei echipe după începerea campionatului, va fi sancționată cu retrogradarea în ultima categorie competițională organizată de asociația județeană de fotbal pe teritoriul căreia are sediul clubul în cauză.

  • Articolul 30 din Regulamentul de organizare a activității fotbalistice | Organizarea şi programarea Cupei României
    Prezentele norme regulamentare se vor aplica cu precădere in situatia de necorelare sau de contradictie cu normele existente in Regulamentul Disciplinar privind aceasta competitie.

15. Echipele programate în Cupa României nu pot renunţa la jocuri şi nici nu pot disputa jocuri amicale în zilele în care au fost programate, sub sancţiunea excluderii și retrogradării lor în eșalonul imediat inferior din campionatul în care participă.

  • Articolul 34 din Regulamentul Disciplinar | Pierderea jocului cu 3-0 (forfait)

1. Echipele sancţionate cu forfait sunt considerate că au pierdut jocul cu scorul de 3-0.
2. Dacă diferenţa de goluri la sfârşitul jocului respectiv este mai mare de 3-0, se va menține rezultatul din teren.

Rezultatele echipei Turris Oltul încă apar în clasamentul publicat de FRF, iar echipa e programată în campionat

În acest moment, deși Turris Oltul a fost retrogradată oficial în ultima ligă din Teleorman, deci automat exclusă din campionatul Liga 2 înainte de finalul turului, FRF nu a modificat clasamentul din eșalonul secund (foto 1).

Rezultatele înregistrate de echipa din Turnu Măgurele în primele 15 etape încă sunt valabile, ba, mai mult, trupa care nu mai are niciun jucător, dar îl are încă antrenor pe Eugen Trică apare programată în campionat în prima etapă din acest an, a 16-a (foto 2).

Turris Oltul va întâlni sâmbătă, 20 februarie, de la ora 11:00, în deplasare, U Craiova 1948 SA. În această situația, craiovenii ar trebui să se prezinte la joc, altfel riscă și ei pierderea meciului!

Șase etape au mai rămas din sezonul regular, iar Turris Oltul ar fi trebuit să întâlnească echipele U Craiova 1948 SA (deplasare), Petrolul (d), Aerostar Bacău (acasă), ASU Politehnica Timișoara (d) și SCM Gloria Buzău (a).

Cum se va soluționa această problemă, rămâne să vedem în perioada următoare!

”U” Cluj, cea mai afectată de posibila anulare a rezultatelor înregistrate de Turris Oltul

Indiferent de rezultatele înregistrate de echipele care au întâlnit Turris Oltul în acest sezon, toate au, în primul rând, de pierdut de pe urma retragerii teleormănenilor. Unele vor pierde punct sau puncte câștigate pe teren, altele vor pierde în van timpul alocat acelor meciuri, cât și banii cheltuiți pentru organizarea jocurilor sau deplasărilor, cazărilor, etc.

Bineînțeles, punctele sunt cele mai importante, iar echipele care ar avea cel mai mult de pierdut în cazul în care rezultele vor fi anulate sunt cele care au reușit să obțină egal sau victorie cu Turris Oltul. Acestea vor rămâne fără punct sau puncte în clasament și vor avea de suferit în clasament. Cele care au pierdut cu trupa din Turnu Măgurele vor fi fericite de anulea rezultatelor, deoarece ”capra” vecinului va muri.

Cea mai afectată ar putea fi ”U” Cluj, care ar pica de pe locul 6, de play-off, tocmai pe locul 11. Unirea Slobozia, Ripensia și CSM Slatina sunt la fel de deranjate, fiindcă și ele câștigaseră în fața celor de la Turris Oltul și ar putea rămâne fără trei puncte acumulate pe teren, însă acestea nu se luptă pentru promovare.

  • Referitor la ”U” Cluj, zvonurile în lumea fotbalului sunt că echipa ardeleană o sprijină în ultimele șase etape din acest sezon regular pe Fotbal Comuna Recea, să poată termina aceste meciuri, ca apoi, în play-out, să o lase în voia sorții. Abandonată de autoritățile locale și județene, Recea a fost în această iarnă aproape de desființare, însă într-un final și-a numit un nou antrenor și și-a chemat jucătorii la antrenamente. ”U” Cluj e interesată ca Recea, echipă care a bătut Rapid și a remizat cu Craiova și ASU Poli, toate trei candidate la play-off, să nu beneficieze de un eventual abandon al maramureșenilor.

Rezultatele înregistrate de Turris Oltul în acest sezon de Liga 2:

Etapa 1: Unirea Slobozia – Turris Oltul Turnu Măgurele 1-0
Etapa 2: Turris Oltul Turnu Măgurele – Metaloglobus Bucureşti 2-2
Etapa 3: Pandurii Târgu Jiu – Turris Oltul Turnu Măgurele 0-5
Etapa 4: Rapid – Turris Oltul Turnu Măgurele 1-1
Etapa 5: Turris Oltul Turnu Măgurele – Concordia Chiajna 3-2
Etapa 6: CS Mioveni – Turris Oltul Turnu Măgurele 0-0
Etapa 7: Turris Oltul Turnu Măgurele – Universitatea Cluj 1-4
Etapa 8: Farul Constanţa – Turris Oltul Turnu Măgurele 0-2
Etapa 9: Turris Oltul Turnu Măgurele – CSM Reșița 4-1
Etapa 10: Ripensia Timișoara – Turris Oltul Turnu Măgurele 4-2
Etapa 11: Turris Oltul Turnu Măgurele – FK Csikszereda 0-0
Etapa 12: Dunărea Călăraşi – Turris Oltul Turnu Măgurele 1-1
Etapa 13: Turris Oltul Turnu Măgurele – Viitorul Pandurii Târgu Jiu 0-0
Etapa 14: CSM Slatina – Turris Oltul Turnu Măgurele 2-1
Etapa 15: Turris Oltul Turnu Măgurele – Fotbal Comuna Recea 1-1 

Clasament Liga 2 după etapa 15 fără rezultatele înregistrate de Turris Oltul:

1.←1. U Craiova 1948 SA 14 8 6 0 27-12 30
2.←2. Viitorul Pandurii Târgu Jiu 13 8 1 4 26-21 25
3.←3. Rapid 13 8 1 4 21-19 25
4.←5. ASU Politehnica Timișoara 14 6 6 2 14-11 24
5.←4. Dunărea Călăraşi 13 7 2 4 18-14 23
6.←9. Petrolul Ploieşti 14 6 3 5 23-14 21
7.←7. Metaloglobus Bucureşti 13 6 3 4 14-8 21
8.←10. SCM Gloria Buzău 14 5 6 3 17-12 21
9.←8. FK Csikszereda 13 6 3 4 16-12 21
10.←11. CS Mioveni 14 5 5 4 13-8 20
11.←6. Universitatea Cluj 13 6 2 5 14-11 20
12.←12. Farul Constanţa 13 6 2 5 15-14 20
13.←14. CSM Reșița 13 5 3 5 8-12 18
14.←17. Concordia Chiajna 14 4 3 7 18-18 15
15.←15. Ripensia Timișoara 13 5 0 8 9-23 15
16.←18. Fotbal Comuna Recea 13 4 2 7 19-25 14
17.←16. CSM Slatina 13 4 1 8 14-18 13
18.←19. Unirea Slobozia 13 3 3 7 11-21 12
19.←20. Aerostar Bacău 14 2 3 9 17-25 9
20.←21. Pandurii Târgu Jiu 14 2 1 11 14-30 7

Foto: Turris Oltul Turnu Măgurele

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-turris-oltul-a-instiintat-in-mod-oficial-dunarea-calarasi-ca-nu-se-prezinta-la-meciul-direct-din-optimile-cupei-romaniei-absenta-de-la-joc-ii-atrage-echipei-din-turnu-magurele-si-excludere-19168244

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-frf-anunta-retragerea-din-competitii-a-echipei-turris-oltul-trupa-din-turnu-magurele-abandoneaza-liga-2-si-cupa-romaniei-19168303

https://liga2.prosport.ro/seria-1/doua-dintre-echipele-angrenate-in-hora-retrogradarii-privesc-oarecum-diferit-retragerea-clubului-turris-oltul-din-liga-2-ne-avantajeaza-ne-si-dezavantajeaza-19169108

Marius ANGHEL 13 Feb. 2021, 02:53 Liga 2
Pe aceeași temă