TAS, verdict în procesul în care FC Brașov și Dacia Unirea Brăila erau amenințate cu dezafilierea! FRF se mândrește cu succesul în fața AFAN, asociația îi răspunde federației

Adi MARICA, Marius ANGHEL 11 Apr. 2022, 16:13 Liga 2
TAS, verdict în procesul în care FC Brașov și Dacia Unirea Brăila erau amenințate cu dezafilierea! FRF se mândrește cu succesul în fața AFAN, asociația îi răspunde federației

FC Brașov și Dacia Unirea Brăila au scăpat de emoțiile procesului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care le-ar fi putut aduce dezafilierea, deci și excluderea din Liga 2, campionat aflat pe final.

După mai multe amânări, TAS a dat un verdict favorabil FRF în acest proces, deci și unul bun pentru noul FC Brașov (Fotbal Club Braşov) și noua Dacia Unirea Brăila (AFC 1919 Dacia Unirea Brăila), care în vara trecută au cesionat locul în Liga 2 al nou-promovatele Corona Brașov, respectiv Dacia Unirea Brăila.

FC Brașov și Brăila au scăpat de procesul de la TAS. Hulubei: ”Ne-a respins acțiunea pentru că nu am inclus și cluburile în plângere

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), parte a acestui proces de la TAS împotriva FRF, este obligată să plătească federației și o taxă de 5000 de franci elvețieni.

”TAS ne-a respins acțiunea, pentru că nu am inclus și cluburile în plângere. Pe viitor vom fi mai atenți pentru a nu mai avea astfel de situații”, a spus Emilian Hulubei, șeful AFAN și, totodată, membru în Comitetul Executiv al FRF.

La începutul lunii decembrie a anului 2021 au început audierile în acest caz la TAS. Totul s-a desfășurat online, iar la audieri au participat reprezentanți ai AFAN, dar și ai FRF. Deși un verdict era așteptat la finalul lui ianuarie, TAS a tot amânat pronunțarea. Până azi!

”În momentul în care noi am atacat decizia Comitetului Executiv al FRF am făcut-o atât la TAS, cât şi la comisiile federale. Între timp, contractele jucătorilor au fost preluate de noile cluburi, iar jucătorii şi-au primit banii în urma sentinţelor de la comisii. Până la urmă, pe noi acest lucru ne interesa cel mai mult.
Am pierdut acum şi pentru că am reclamat doar FRF, în loc să chemăm şi cluburile în judecată, pentru a se putea apăra. Cum spuneam, nu e o problemă că am pierdut, mai ales că dacă în acest moment noi câştigam, exista riscul excluderii echipelor, astfel că şi jucătorii aveau de suferit.
Oricum, procedura adoptată de federaţie în această speţă nu este ok şi dacă se va mai întâmpla, vom apela din nou la judecata TAS. Iar atunci vom ţine cont de această sentinţă”, a explicat Hulubei pentru DigiSport.

FRF: ”TAS a respins apelul președintelui AFAN, Emilian Hulubei”

Decizia TAS a fost anunțată imediat de FRF pe site-ul ei, în care anunță succesul în fața celor de la AFAN.

”Luni, 11 aprilie 2022, Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) a respins apelul președintelui AFAN, Emilian Hulubei, la decizia Comitetului Executiv al FRF din 19 iulie 2021.
Prin urmare, hotărârile numărul 19 și 21 din ședința CEx din iulie 2021, ce pot fi accesate aici, au fost validate.
Federația Română de Fotbal a fost reprezentată în această speță de Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic FRF, și Paul Ciucur, avocat”, a anunțat și FRF.

AFAN, reacție către FRF: ”Nu, domnilor, respingerea apelului nu conferă, nici măcar aparent, un aer de legalitate procedurii pe care ați urmat-o!”

Comunicatul celor de la FRF i-a supărat pe șefii AFAN, care au dorit să-și spună și ei punctul de vedere oficial după acest proces pierdut la TAS.

”Deși Federația Română de Fotbal s-a grăbit să anunțe pe propria-i pagina de internet că Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne TAS “a validat deciziile Comitetului Executiv al FRF din 19 iulie 2021” prin respingerea apelului declarat de președintele AFAN, Emilian Hulubei, acest lucru este total fals.

Apelul Președintelui AFAN împotriva respectivelor decizii a fost respins, este adevărat, dar acest lucru nu reprezintă o recunoaștere a legalității acestora! Ce uită Federația Română de Fotbal să informeze este că apelul a fost respins pentru motivul că s-a considerat greșit faptul că a fost introdus doar împotriva Federației și nu și împotriva cluburilor FC Brașov – Steagul renaște, AFC 1919 Dacia Unirea Brăila, Corona Brașov și ACS Dacia Unirea Brăila, în speță cluburile pentru care, a considerat Președintele AFAN, FRF a ocolit, omis și încălcat regulamentele.

Nu, domnilor, respingerea apelului nu conferă, nici măcar aparent, un aer de legalitate procedurii pe care ați urmat-o! Nu vă validează faptul că ați încălcat cu bună știință prevederile Statutului FRF și ale Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice. Doar s-a speculat o posibilă scăpare în formularea respectivei căi de atac prin neincluderea, alături de FRF, și a cluburilor direct afectate de o eventuală hotărâre nefavorabilă lor. Dar, pe viitor, în cazul în care FRF va repeta astfel de încălcări ale propriilor regulamente, vom complini și lipsurile reclamate de către TAS când vom ataca deciziile neconforme.

Echipa AFAN”, sună comunicatul AFAN.

AFAN a contestat la TAS cesionările din Liga 2. Comisiile FRF s-au mișcat mult mai repede decât TAS-ul

Cesionarea locului în Liga 2 de către noul FC Brașov de la Corona Brașov, respectiv de AFC 1919 Dacia Unirea Brăila de la ACS Dacia Unirea Brăila, în vara trecută, înainte de startul noului campionat, au ajuns pe masa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Laussane la sesizarea AFAN, sindicatul fotbaliștilor recunoscut de FIFPro.

Noul FC Brașov, denumire luată după ce primăria i-a dat brandul nou-formatei ACS Fotbal Club Brașov Steagul Renaște, a preluat în vara trecută locul Coronei în Liga 2, prin cesionarea de loc aprobată mai întâi de Consiliul Local al Municipiului Brașov și mai apoi de către Federația Română de Fotbal, însă renunțarea la mare parte din jucătorii și antrenorii care au readus Brașovul la nivelul eșalonului secund a dus la numeroase litigii, ajunse pe masa comisiilor FRF, dar şi la TAS!

Comisiile FRF s-au pronunțat mult mai înainte decât cea de la TAS, iar cei de la FC Brașov au fost obligați, așa cum era normal de prima dată, din momentul cesiunii, să-i încadreze pe toți jucători și antrenori de la Corona. Antrenorii Călin Moldovan, Adrian Szabo și Liviu Negoiță, dar și jucătorii Adrian Voicu, Ștefan Nicolau, Mihai Laszlo, Marius Manole, Raul Toader, Bogdan Roșu și Radu Linguraru au fost angajați la FC Brașov după ce au câștigat litigiile la FRF.

Cazul celor de la Dacia Unirea Brăila nu a fost la fel de mult mediatizat, deoarece în cazul lor nu s-au făcut aceleași manevre ca la Brașov.

Foto: Alex Nicodim / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-brasov-a-castigat-finala-pentru-baraj-cu-unirea-constanta-calin-moldovan-l-a-batut-clar-pe-leo-strizu-am-stiut-sa-ii-tinem-in-frau-au-avut-o-singura-ocazie-19226718

https://liga2.prosport.ro/liga-4/ajf-brasov-si-ajf-prahova-sunt-finalistele-cupei-regiunilor-meciul-decisiv-se-joaca-la-buftea-iar-castigatoare-va-reprezenta-romania-la-un-turneu-international-19226308

Adi MARICA, Marius ANGHEL 11 Apr. 2022, 16:13 Liga 2
Pe aceeași temă