Steaua și Poli Iași, primele echipe calificate matematic în play-off în acest sezon de Liga 2. Situația celorlalte formații care se luptă pentru grupa de promovare

Marius ANGHEL 25 Feb. 2023, 18:00 Liga 2
Steaua și Poli Iași, primele echipe calificate matematic în play-off în acest sezon de Liga 2. Situația celorlalte formații care se luptă pentru grupa de promovare

Etapa a 17-a a Ligii 2, antepenultima a sezonului regular, nu s-a încheiat, mai sunt de disputat două jocuri, unul duminică, la Baia Mare, și altul luni, la București, însă în urma rezultatelor înregistrate în partidele programate sâmbătă s-au determinat primele două formații calificate matematic în play-off-ul de promovare.

Steaua și Politehnica Iași, primele două clasate în liga secundă, acum aflate la egalitate de puncte, au obținut matematic accederea în play-off, cu două runde rămase de disputat până la finalul sezonului regular.

Egalul scos de Progresul Spartac la Miercurea Ciuc le-a calificat matematic în play-off pe Steaua și Poli Iași

Rezultatele înregistrate sâmbătă în etapa a 17-a a Ligii 2, prima programată în 2023, au stabilit matematic primele două echipe calificate în play-off-ul din acest sezon.

În special rezultatul de egalitate scos surprinzător de Progresul Spartac în deplasare la Miercurea Ciuc a ajutat Steaua și Poli Iași să-și vadă îndeplinit obiectivul cu două runde înainte de finalul sezonului regular.

Harghitenii aveau șansa să urce pe locul 6, ultimul dintre cele care duc în play-off, dacă ar fi câștigat acasă cu Progresul Spartac, într-un joc aparent facil, după ce Gloria Buzău a obținut doar o remiză pe teren propriu, joi, cu FC Brașov (scor 1-1). Echipa preluată de neamțul Werner Burger a avut 2-0, dar a încasat câte un gol în minutele de prelungiri ale celor două reprize, astfel că jocul s-a încheiat la egalitate, 2-2, lucru care a ajutat primele două clasate.

În urma rezultatului de la Miercurea Ciuc, liderul Steaua a rămas la opt puncte peste FK Miercurea Ciuc (momentan pe locul 7), cu două runde înainte de finalul sezonului regular, dar și la șapte față de Gloria Buzău (locul 6), astfel că nu mai are cum să pice mai jos de locul 6 și, deci, a obținut calificarea matematică în play-off.

Steaua a jucat vineri și a scos doar o remiză în deplasarea de la Unirea Slobozia (locul 4), scor 2-2, după ce trupa lui Daniel Oprița a condus de două ori.

În aceeași situație se află și Poli Iași, care sâmbătă a câștigat pe teren propriu cu scorul de 4-1 meciul cu CS Comunal Șelimbăr și a egalat-o la puncte pe Steaua (34 puncte), însă rămâne pe locul 2 din cauza golaverajului inferior.

Steaua va juca din nou în play-off fără să aibă dreptul de a promova

Steaua are 34 de puncte și golaveraj 32-18 (+14), este pe locul 1 din etapa a 7-a și s-a calificat pentru a doua oară consecutiv în play-off-ul Ligii 2, în tot atâtea sezoane petrecute în acest eșalon.

Trupa din Ghencea va evolua din nou în play-off fără drept de promovare în prima ligă, deoarece în continuare nu și-a rezolvat situația juridică, pe care trebuia să o clarifice înainte de startul sezonului. Steaua este un club de drept public și, conform regulamentului, nu poate accede în eșalonul de elită.

În ediția trecută a Ligii 2 a terminat play-off-ul pe locul 4, poziție care normal o trimitea la barajul de promovare cu ocupanta locului 7 din play-out-ul Ligii 2. În locul său a participat Concordia Chiajna, care a terminat pe 5 și avea să piardă în dublă manșă în fața Chindiei Târgoviște.

  • În ultimele două etape ale sezonului regular, Steaua mai are meciuri cu Minaur Baia Mare (acasă) și cu Ripensia Timișoara (deplasare).
Steaua este matematic în play-off după remiza de la Slobozia. Foto: Petronel Tudor / Sport Pictures

Poli Iași e considerată principala favorită la promovare

Poli Iași are tot 34 de puncte și un golaveraj puțin mai slab, 24-12 (+12), dar și-a asigurat biletul pentru play-off, acolo unde va juca în premieră, după ce în sezonul trecut a ratat acest obiectiv și a evoluat în play-out.

Trupa din Copou este considerată principala favorită la promovarea directă în SuperLigă, nu numai pentru că are un buget important din partea autorităților locale, dar și pentru că are un spate puternic. S-a văzut și astăzi, în meciul cu Șelimbăr, când arbitri au dictat prompt un penalty, dar și în multe alte jocuri din acest sezon.

  • Echipa ieșeană mai are de disputat jocuri în sezonul regular cu Poli Timișoara (deplasare) și Progresul Spartac (acasă).
Victoria cu Șelimbăr i-a adus calificarea în play-off echipei Politehnica Iași. Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

11 echipe au șanse matematice la celelalte patru locuri din play-off. Dinamo bate Unirea Constanța și urcă pentru moment pe loc de play-off

Pentru celelalte patru locuri care duc în play-off-ul de promovare se bat în continuare mai multe echipe, însă șansele reale de calificare au mai puține.

SC Oțelul Galați (32 puncte), Unirea Slobozia, Unirea Dej (ambele cu câte 30 de puncte) și Gloria Buzău (27 de puncte) sunt acum situate pe locurile calificabile.

Tot 27 de puncte are șanse mari să acumuleze luni și Dinamo, având în vedere că are un meci facil cu ultima clasată Unirea Constanța, echipă care abia s-a organizat pentru a-și relua activitatea și a continua campionatul. Dinamo poate face și golaveraj în acest joc și o poate depăși, astfel, pe Gloria Buzău, însă numai pentru moment, fiindcă la final contează rezultatul direct din sezonul regular, iar trupa din Crâng s-a impus cu 2-1 pe teren propriu.

Matematic, șanse la play-off mai au și FK Miercurea Ciuc (26 puncte), FC Brașov (24 puncte), CSM Slatina (23 puncte), Concordia Chiajna (23 puncte și un meci mai puțin disputat), Viitorul Pandurii Târgu Jiu și CSC Dumbrăvița (ambele cu câte 22 de puncte).

  • După meciul cu Unirea Constanța, Dinamo le va mai întâlni în ultimele etape ale sezonului regular pe CS Comunal Șelimbăr (deplasare, la Sibiu) și Poli Timișoara (acasă), echipe care vor lupta pentru menținerea în Liga 2.

Șapte echipe sunt sigure de prezența în play-out

De prezența în play-out sunt matematic sigure Unirea Constanța, Poli Timișoara (ambele cu câte 12 puncte), Minaur Baia Mare (15 puncte și un meci mai puțin disputat), Progresul Spartac, Ripensia Timișoara (ambele cu câte 16 puncte), Metaloglobus București (17 puncte) și, din această ultimă etapă, CS Comunal Șelimbăr (21 puncte).

În funcție de locurile ocupate la finalul sezonului regular echipe își vor afla seria de play-out din care vor face parte. În Grupa A merg locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19, în timp ce în Grupa B ajung locurile 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20.

CLASAMENT Liga 2 și al golgheterilor

Foto principal: Mihai-Antonio Vasile / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-impresiile-remizei-dintre-unirea-slobozia-si-steaua-19261114

https://liga2.prosport.ro/seria-1/start-lansat-pentru-poli-iasi-a-surclasat-cs-comunal-selimbar-in-primul-meci-din-2023-si-si-a-asigurat-matematic-prezenta-in-play-off-19261276

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-17-sase-meciuri-incep-de-la-ora-1100-poli-iasi-poate-egala-liderul-steaua-fk-miercurea-ciuc-tinteste-sa-urce-pe-loc-de-play-off-19261178

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-slobozia-steaua-derby-ul-etapei-a-17-a-a-ligii-2-se-joaca-de-la-ora-1600-bucurestenii-pot-obtine-calificarea-matematica-in-play-off-19261025

https://liga2.prosport.ro/seria-1/se-reia-liga-2-gloria-buzau-fc-brasov-se-joaca-de-la-ora-1700-jucatorii-trimisi-in-primul-11-de-mihalcea-si-alexa-19260932

Marius ANGHEL 25 Feb. 2023, 18:00 Liga 2
Pe aceeași temă