Statistică îngrijorătoare pentru retrogradatele în Liga 2! În ultimii nouă ani, zece echipe au dispărut. Petrolul e singura care a revenit și ”impune respect” | ANALIZĂ

Liga2.ro 16 Jun. 2020, 14:55 Liga 2

Mai e puțin până când se va trage linie peste sezonul 2019-2020. Lupta pentru evitarea retrogradării e strânsă în Liga 1, iar o statistică interesantă a FRF care acoperă ultimul deceniu arată că echipele care au căzut în Liga 2 nu au avut ulterior un parcurs foarte bun. Ba chiar au avut mult de suferit, unele chiar desființându-se.

Conform unui raport realizat de Federația Română de Fotbal, care a analizat toate formațiile căzute în Liga 2 în perioada 2010-2019, urmările nu au fost printre cele mai bune pentru multe dintre ele. Dintr-un total de 26 de echipe care au retrogradat, trei dintre ele făcând-o de două ori (Ceahlăul Piatra Neamț, ASA Târgu Mureș și ACS Poli Timișoara), doar 10 au fost mai inspirate în gesionarea momentului nefavorabil. Patru încă mai evoluează în Liga 2 la ora actuală, în timp ce șase au revenit în Liga 1.

În cazul celorlalte 18, nu a mai existat continuitate și s-au întâmplat următoarele:

  • cinci au dispărut după retrogradarea din Liga 1
  • cinci au început sezonul în Liga 2, dar nu l-au terminat
  • trei au retrogradat în Liga 3
  • cinci au rezistat în Liga 2, dar ulterior au retrogradat ori s-au desființat

Petrolul a luat-o de jos, iar acum se luptă pentru revenirea în Liga 1. Unirea Urziceni a fost campioană și s-a deființat

Referitor la capitolul echipelor retrogradate și dispărute, ultima este Petrolul, care după ce a căzut în Liga 2 s-a desființat din cauza problemelor de ordin financiar, intrând în faliment. Se întâmpla la finalul sezonului 2015/16. Apoi, clubul a fost refondat de către suporteri din Liga a 4-a, iar acum gruparea ploieșteană este în lupta pentru promovarea în prima ligă. Sezonul se termină cu play-off, iar Petrolul va începe competiția de pe locul 5, cu 19 puncte.

Alte cluburi care s-au desființat, dar care nu au reușit să revină, sunt Unirea Urziceni (2011), CS Turnu Severin (2013) și Corona Brașov (2014).

Politehnica Iași s-a desființat după retrogradarea din Liga 1, ediția 2009/2010, însă a reapărut apoi, inițial sub altă denumire, pe baza unui nou club format prin fuziunea celor de la Navobi Iași și Tricolorul Breaza.

Victoria Brănești (2010), Voința Sibiu (2013), Săgeata Năvodari (2015), Ceahlăul Piatra Neamț (2016) și ASA Târgu Mureș (2017) au retrogradat în Liga 2 după participări în Liga 1 și s-au desființat în scurt timp sau până la finalul sezonul.

Unirea Urziceni a câștigat lupta cu Steaua și a fost campioana României în 2009. După retrogradare s-au desființat, fără să mai joace în Liga 2. Raul Rusescu, Iulian Apostol sau Cristian Dănălache erau printre jucătorii echipei antrenate de Dan Petrescu.

Ionel Gane, antrenor la două astfel de cluburi care s-au desființat după retrogradea din Liga 1: ”Managementul a fost principalul motiv care a dus la colaps”

Ionel Gane este un antrenor care a trecut pe la echipe care s-au ”eradicat” după retrogradare, Corona Brașov și CS Turnu Severin, și a vorbit despre problemele pe care le întâlnesc cluburile, după ce cad din Liga 1.

”E foarte greu să gestionezi un grup de jucători în acest context, la orice nivel, dar mai ales în prima ligă. Ai jucători neplătiți cu lunile, discuții permanente cu conducerea. Eram prins la mijloc. În astfel de situații doar adevărul îți salvează relația cu jucătorii. Încercam să îi motivez pentru a se concentra la activitatea de pe teren, le spuneam că de prestația lor depinde viitorul lor. Cu evoluții bune puteau obține un contract bun la finalul sezonului. Am avut multe discuții individuale, dar și cu echipa.

(n.r. – Ce diferențe și ce puncte comune au fost între parcursurile celor două echipe?) Managementul a fost principalul motiv care a dus la colapsul clubului. Au existat multe schimbări, probleme financiare. Bugetarea nu era făcută corect, așa că au existat cheltuieli care depășeau posibilitățile financiare. Drept consecință au apărut probleme legate de plata jucătorilor, de licență, cazul Severinului. Cât timp nu exista un finanțator, iar bugetul era asigurat de administrația locală, discuțiile se rezumau la această finanțare. La Severin părea că avem șanse de a scăpa de retrogradare.

Au apărut probleme legate de refuzarea licenței pentru Liga 1. Știu că la momentul respectiv existau discuții ca echipa să continue în Liga 2. Dar nu s-a mai întâmplat acest lucru. La Corona au existat discuții încă de la promovare pe ideea că va fi greu de susținut financiar o echipă în Liga 1. Am plecat cu câteva etape înainte de final, atmosfera era pesimistă. Parcă abia se aștepta finalul campionatului, a declarat Gane pentru Federația Română de Fotbal.

Dunărea Călărași și Concordia Chiajna au rezistat în sezonul de după retrogradare, dar nu și-au îndeplinit obiectivul anunțat

Echipele retrogradate sezonul trecut în Liga 2, nu au avut o stagiune 2019-2020 foarte bună și au fost departe de lupta la primele locuri, însă trebuie precizat că ediția a fost încheiată după 24 de etape, din cauza pandemiei de COVID-19. Concordia Chiajna a încheiat sezonul pe locul 16, cu 24 de puncte, în timp ce Dunărea Călărași a terminat pe 12, cu 31 de puncte. Ambele începuseră cu gândul de a promova.

 

 

Liga2.ro 16 Jun. 2020, 14:55 Liga 2
Pe aceeași temă