Stadionul-lego din Timișoara are pentru prima dată oferte. Între firmele interesate este și cea care a tărăgănat construcția noii arene din Arad

Anda DELIU 31 Oct. 2022, 17:41 Liga 2

A fost nevoie de o a treia licitație pentru ca să există oferte depuse pentru stadionul-lego din Timișoara, proiect gândit de fostul primar Nicolae Robu.

Firmele care doresc să facă proiectarea și execuția sunt din Bacău, Cluj și Arad, iar între ele regăsim și societatea care a făcut ca ridicarea noului stadion din Arad să-și depășească cu mult termenul prevăzut inițial.

Firma care s-a apucat să construiască noua arenă din Arad mai vrea să facă stadioane

Acum 2 ani, când a pierdut alegerile, Robu lăsase un studiu de fezabilitate terminat pentru un stadion-lego, pe structură metalică, de 15.000 de locuri, în Calea Buziașului din Timișoara.

Autoritățile venite apoi la putere au dorit să renunțe la proiect, pentru ca apoi să accepte să-l facă totuși, cu doar 9.000 de locuri. Primele două licitații de proiectare și execușie au fost un fiasco, fără niciun ofertant, iar acum, când s-a mărit prețul la 122,2 milioane de lei (cu tot cu TVA, 102,2 fără), s-au depus patru oferte.

Cea mai controversată e din partea Tehnomodus, firma din Arad care s-a apucat de ”Francisc Neuamnn” în 2014. În 2018, când arena trebuia să fie gata, era doar 40 la sută realizat!

Cu greu, fiind percepută și ca o firmă apropiată de fostul primar din Arad, Gheorghe Falcă, contractul s-a reziliat, după aplicarea tardivă de penalizări.

Patru firme vor să facă arena lego din Timișoara

Tehnomodus are activitate din 2005, iar anul trecut a avut 133 de angajați.

Între ofertanți regăsim și PAB România, firmă tot din Arad, cu activitate tot din 2005, iar care anul trecut a avut 431 de angajați.

SSAB-AG, firmă din Bacău, cu activitate tot din 2005 și care anul trecut a avut 221 de angajați, a depus și ea o ofertă.

De asemenea, KESZ Construcții România, firmă din Cluj cu activitate din 2016 (an în care a avut doi angajați) și care anul trecut a funcționat cu 96 de salariați, s-a mai înscris pe listă.

Ofertele au fost deschise azi, 31 octombrie 2022, iar acum urmează să fie analizate, pentru a vedea dacă toate sunt conforme și a stabili câștigătoare.

Stadionul se face cu bani de la bugetul local.

Mai avem de așteptat mult până va fi gata

Stadionul-lego va fi pe structură metalică și va avea 9.000 de locuri, cu 508 la VIP și 102 la loje.

În jur va exista o parcare, dar și un parc cu loc de joacă. De asemenea, va exista un acoperiș din membrane elastice.

Arena se va ridica pe locul buclei de tramvaie din Calea Buziașului. Liniile vor trebuie relocate față de poziția actuală.

Va fi un stadion de categoria UEFA 4. Conform contractului, vor fi 31 de luni pentru proiectare și execuție, deci 2 ani și jumătate.

Cel mai probabil, ordinul de începere a lucrărilor nu se va mai da în acest an, asta în cazul în care nu vor fi contestații!

Așadar, până în toamna lui 2025, nici vorbă de stadion nou.

Anda DELIU 31 Oct. 2022, 17:41 Liga 2
Pe aceeași temă