Viitorul Pandurii nu va mai juca pe Stadionul ”Municipal – Tudor Vladimirescu”! Arena din Târgu Jiu a preluat numele unei campioane olimpice. ”Am ales cel mai performant sportiv pe care l-a dat județul Gorj în ultimii 100 de ani”

Mircea OGLINDOIU 21 Dec. 2022, 00:34 Diverse

Începând de luni, Stadionul ”Municipal – Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu și-a schimbat denumirea în Stadionul ”Municipal – Constantina Diță”.

Decizia Consiliului Local al municipiului de pe malul Jiului vine ca o recunoaștere a performanțelor sportive obținute de atleta originară din comuna gorjeană Turburea. În anul 2008, pe când era legitimată la Dinamo București, aceasta cucererea, la Beijing, medalia olimpică în proba de maraton.

”Din acest moment, Stadionul Municipal – Tudor Vladimirescu va purta numele singurei noastre campioane olimpice: Constantina Diţă. Știu sigur că Tudor Vladimirescu reprezintă mult pentru istoria națională, cu atât mai mult pentru istoria municipiului Târgu Jiu, dar sunt convins că, legat de sport, trebuia să-l alegem pe cel mai performant sportiv pe care l-a dat județul Gorj în ultimii 100 de ani. Atunci când ne raportăm la o campioană olimpică, cred că lucrurile nu mai necesită foarte multe discuții”, a justificat decizia primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Constantina Diță și-a început cariera pe pista fostului stadion din Târgu Jiu

Fosta campioană olimpică s-a arătat onorată de faptul că stadionul pe care s-a antrenat în perioada junioratului o să-i poarte numele.

”Pe acest stadion am început sportul de performanţă. Aici m-a descoperit primul antrenor, Mircea Zorilă. Dânsul mi-a îndrumat paşii spre performanţă. Vreau să mulţumesc tuturor antrenorilor care au făcut parte din viaţa mea de sportiv, pentru că de la fiecare am avut ceva de învăţat. Visul meu s-a îndeplinit în 2008, la 38 de ani, când am obţinut aurul olimpic. Târgu Jiu, pentru mine, înseamnă tot. Familia mea este aici. Mă întorc mereu, cu drag acasă, pe meleagurile Gorjului. Deşi am fost contactată să reprezint Statele Unite ale Americii (n.r. – s-a antrenat în Colorado mai bine de un deceniu), mi-am dus cariera, până la sfârşit, reprezentând România”, a declarat Constantina ”Pușa” Diță.

Construită pe amplasamentul fostului stadion din Târgu Jiu, actuala arenă de la malul Jiului, inaugurată în urmă cu 3 ani, are o capacitate de 12.500 locuri și a costat peste 30 milioane de euro.

Noul stadion din Târgu Jiu a fost inaugurat în octombrie 2019

Meciul de inaugurare, la care a participat inclusiv Constantina Diță, a avut loc pe 25 octombrie 2019, între Pandurii Târgu Jiu și Universitatea Cluj, contând pentru etapa a 14-a din Liga 2, și s-a încheiat cu victoria oaspeților, care s-au impus cu 1-0, sub privirile a peste 8000 de spectatori. Între timp, Pandurii Târgu Jiu s-a desființat, după ce, în toamna acestui an, Tribunalul Gorj a declarat falimentul clubului, iar ”U” Cluj activează în prima ligă.

Pe arena de la malul Jiului evoluează în prezent Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ocupantă a locului 13 din Liga 2, cu 21 de puncte, fără șanse reale de play-off. Gorjenii, aflați la 5 puncte de locul 6, mai au de jucat din sezonul regular cu Metaloglobus București (d), CSM Slatina (a) și FK Miercurea Ciuc (d). Oficialii echipei de la malul Jiului n-au anunțat data la care este programată reunirea lotului și nici programul meciurilor de verificare din pauza de iarnă, așa cum au făcut-o deja mai multe dintre colegele de serie.

Diță a reușit cele mai mari performanțe, pe final de carieră

Născută în satul Spahii, din comuna Turburea, județul Gorj, la data de 23 ianuarie 1970, Constantina Diță a fost legitimată la Forestierul Târgu Jiu (1988-1991), CS Universitatea Craiova (1992-1996), CSM Pandurii Târgu Jiu (1997-2004), CSM Drobeta Turnu Severin (2005-2007) și CS Dinamo București (2008-2013).

A cucerit bronzul la Campionatul Mondial de la Helsinki 2005 și în aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008. La 38 de ani, este cea mai în vârstă campioană olimpică în proba de 42 km. Diță a mai participat la 2 ediții ale JO, în 2004, la Atena, unde s-a clasat pe locul 20, și în 2012, la Londra, unde s-a poziționat pe locul 83.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/noul-stadion-din-targu-jiu-ar-putea-purta-numele-campioanei-olimpice-constantina-dita-merita-tot-respectul-nostru-18508545

Mircea OGLINDOIU 21 Dec. 2022, 00:34 Diverse
Pe aceeași temă