SPECIAL | Povestea lui Alexandru Aftanache, unul dintre marcatorii Politehnicii Iași la Techirghiol. A început fotbalul la 15 ani, în Liga 5, iar la 19 ani a marcat primul său gol la echipa din Copou

Narcis POHOAȚĂ 19 Sep. 2021, 21:38 Liga 2
SPECIAL | Povestea lui Alexandru Aftanache, unul dintre marcatorii Politehnicii Iași la Techirghiol. A început fotbalul la 15 ani, în Liga 5, iar la 19 ani a marcat primul său gol la echipa din Copou

Politehnica Iași a obținut sâmbătă a doua victorie consecutivă în deplasare, 6-0 cu Unirea Constanța, iar cinci dintre cei șase marcatori, Alexandru Stan, Andrei Istrate, Brayhan Torres, Robert Asăvoaei și Alexandru Aftanache au reușit să înscrie primele lor goluri pentru formația ieșeană.

Sekou Camara, care a și deschis scorul la Techirghiol, s-a aflat la al doilea gol în acest sezon pentru Poli Iași, după ce mai marcase o dată și cu Poli Timișoara (scor 1-0).

Tabela a fost închisă în minutul 90 de către Alexandru Aftanache, un jucător de doar 19 ani pe care antrenorul Costel Enache l-a remarcat la un trial, înainte de startul sezonului.

Aftanache a marcat la șapte minute după ce a intrat pe teren

Alexandru Aftanache a intrat pe teren în minutul 83, în locul lui Alexandru Mărieș, și șapte minute mai târziu a reușit să înscrie primul său gol pentru Poli Iași, al șaselea al Iașiului în partida de la Techirghiol, contând pentru etapa a 7-a a Ligii 2.

Mijlocașul lateral al lui Poli a luat o acțiune pe cont propriu de la mijlocul terenului și după un un-doi cu Alexandru Zaharia a driblat trei jucători, după care a înscris cu un șut frumos. ”Mă bucur foarte mult că am înscris primul meu gol la Poli Iași. Este o victorie importantă pentru noi, noi, care ne dă un moral bun”, a declarat Aftanache.

Debut în fotbal abia la 15 ani

Tânărul fotbalist născut la Hârlău (oraș din județul Iași) la 4 octombrie 2001 și originar din satul Slobozia, din comuna ieșeană Deleni, are o poveste interesantă, mai rar întâlnită în eșaloanele superioare.

Alex joacă fotbal în cadrul organizat de doar câțiva ani, mai exact de la 15 ani, când a reușit să promoveze cu echipa comunei ieșene Deleni din Liga a 5-a, în Liga a 4-a.

Văzându-i calitățile, antrenorul său, Florin Alman, l-a recomandat acum doi ani echipei de juniori mari a Politehnicii, pregătită de Adrian Kerezsy, unde s-a remarcat rapid. Anul acesta, la un trial organizat pentru completarea lotului cu jucători tineri, antrenorul Costel Enache a observat calitățile lui Aftanache și l-a cooptat în lotul echipei.

Iar tânărul mijlocaș nu a dezamăgit până acum. Acesta a avut evoluții bune în meciurile amicale, iar sâmbătă a reușit primul său gol în Liga a 2-a, la al doilea joc în care a fost utilizat în acest sezon (primul a fost cu FC Hermannstadt, scor 1-2).

”Fotbal joc de mic, din clasa I, dar nu am fost la niciun club. La 15 ani am început să joc în Liga a 5-a, la Deleni, echipă cu care am promovat în Liga a 4-a. Domnul antrenor Florin Alman m-a adus la Politehnica Iași, la echipa de juniori”, a declarat, pentru Liga2.ro, Alexandru Aftanache.

A dat probe de joc la Gaz Metan Mediaș

În urmă cu șase luni, Aftanache a fost la un pas să semneze cu echipa de Liga 1 Gaz Metan Mediaș. Mijlocașul lateral în vârstă de 19 ani a avut evoluții bune la Mediaș, a fost dorit de către oficialii de acolo pentru echipa a doua, din Liga 3, dar, în cele din urmă, jucătorul din Slobozia (Iași) a decis împreună cu antrenorul său Florin Alman să revină acasă, pentru a termina liceul. Și nu regretă decizia luată.

”Nu am rămas la Mediaș pentru că am vrut să vin acasă, să termin școala. Acum îmi pare bine că nu am rămas acolo, pentru că am reușit să ajung la Politehnica Iași în cele din urmă”, spune Alexandru, care se remarcă prin viteză și driblinguri, capitole la care recunoaște că excelează.

”Ar fi superb să promovez cu Poli Iași în Liga 1”

Alex Aftanache rămâne modest după reușita sa din partida cu Unirea Constanța și nu visează prea departe. O ia pas cu pas și se concentrează pe ce are de făcut la Iași în viitorul apropiat.

”Sunt foarte bucuros că am marcat, este primul meu gol în Liga a 2-a. Mă bucur mult că am semnat cu Politehnica Iași, ar fi superb să promovez cu Iașiul în Liga 1. Deocamdată nu mă gândesc departe, vreau să o iau pas cu pas. Îmi doresc să fiu sănătos și să joc bine la Poli Iași”, a conchis Alexandru Aftanache.

Adrian Kerezsy: ”Este foarte talentat. Poate deveni un jucător de bază la Politehnica”

Antrenorul care l-a avut pe Aftanache la echipa Under 19 a Politehnicii, Adrian Kerezsy, vorbește la superlativ despre calitățile tânărului jucător al Iașiului.

”Alex este un jucător venit din mediul rural, de la Deleni, dovadă că și în mediul rural sunt talente. El nu a jucat fotbal organizat decât atunci când a venit la noi, acum doi ani, până atunci jucând la județeană. Este foarte talentat, are o tehnică foarte bună, îl dezavantajează fizicul. Este foarte bine pentru el că a ajuns să joace la Liga 2. Intrând într-un mediu bun, la Politehnica, dacă mai pune din punct de vedere fizic, cred că va fi un jucător de bază pentru Poli Iași în viitor”, a declarat Adrian Kerezsy, antrenorul echipei Under 19 a Politehnicii Iași.

Aftanache și colegii săi pot continua seria succeselor pentru Poli Iași în meciurile cu Minaur Baia Mare, în deplasare, marți, de la ora 16:00, în cadrul fazei 16-imilor Cupei României, și mai apoi cu Dunărea Călărași, la 28 septembrie, de la ora 17:00, tot în deplasare, în etapa a 8-a a Ligii 2.

Cu 9 puncte acumulate în primele șapte etape ale campionatului eșalonului secund, Poli Iași a urcat pe locul 10.

Foto: Politehnica Iași

https://liga2.prosport.ro/seria-1/costel-enache-dupa-ce-poli-iasi-s-a-impus-cu-6-0-nu-a-fost-asa-cum-pare-scorul-e-destul-de-dur-cui-i-a-fost-dedicata-victoria-19201455

https://liga2.prosport.ro/seria-1/simpla-formalitate-la-techirghiol-poli-iasi-s-a-impus-fara-probleme-la-scor-de-tenis-cu-unirea-constanta-atatea-goluri-atatia-marcatori-pentru-moldoveni-19201344

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-7-cinci-meciuri-au-loc-de-la-ora-1100-fc-hermannstadt-poate-urca-pe-locul-2-poli-iasi-joaca-la-techirghiol-19201292

Narcis POHOAȚĂ 19 Sep. 2021, 21:38 Liga 2
Pe aceeași temă