”Se taie și se spânzură” la Brăila! Dacia Unirea a făcut implozie după o primă parte a sezonului dezastruoasă. Stafful tehnic condus de Florentin Petre și majoritatea jucătorilor, sanționați și dați afară. Conducerea rămâne pe poziții și a anunțat cum se va continua în Liga 2

Marius ANGHEL 15 Dec. 2021, 22:04 Liga 2
”Se taie și se spânzură” la Brăila! Dacia Unirea a făcut implozie după o primă parte a sezonului dezastruoasă. Stafful tehnic condus de Florentin Petre și majoritatea jucătorilor, sanționați și dați afară. Conducerea rămâne pe poziții și a anunțat cum se va continua în Liga 2

Ciuca bătăilor în prima parte a sezonului de Liga 2, Dacia Unirea Brăila anunță că ia decizii drastice în această iarnă, unele care o vor transforma într-o echipă și mai modestă în ceea ce a mai rămas de disputat din acest campionat.

Adunarea Generală a clubului nou-promovat în primăvară în eșalonul secund a decis în ședința extraordinară de astăzi, 15 decembrie 2021, rezilierea tuturor contractelor staffului tehnic, cât și a jucătorilor echipei de seniori, cu excepția juniori localnici, aceștia din urmă urmând a fi aruncați în luptă pentru a duce la capăt sezonul.

Acest lucru înseamnă că antrenorul Florentin Petre nu va mai continua la Dacia Unirea, dacă totul va fi pus în aplicare așa cum a anunțat AGA.

E lăudabilă însă decizia conducerii clubului de a duce la bun final acest sezon și a nu desființa echipa, chiar dacă aceasta ar putea suferi înfrângeri la scoruri de maidan în ultimele nouă meciuri pe care le va mai avea în Liga 2 înainte să se întoarcă în Liga 3. Retragerea din competiție ar fi însemnat o retrogradare automată în ultima ligă a județului Brăila, o lovitură de imagine mai puternică decât alte câteva înfrângeri la scor în ultimele nouă meciuri din sezonul regular și play-out.

Stafful tehnic și jucătorii Daciei Unirea Brăila, dați afară cu toții după o primă parte dezastruoasă în Liga 2

La data de 6 decembrie, Consiliul Director al AFC 1919 Dacia Unirea Brăila se întrunea în ședință de urgență și anunța că toți membrii lui și-au depus mandatele la dispoziția AGA, pe care a convocat-o pentru ziua de astăzi, 15 decembrie, iar stafful tehnic și jucătorii vor fi supuși unei analize individuale și riscă rezilierea contractuală.

Totodată, conducerea clubului din Brăila anunța disponibilitatea de a preda clubul altor persoane dornice să se implice la Dacia Unirea.

Totul, din cauza rezultatelor dezastruoase din acest campionat și a condițiilor precare de pregătire și finanțare.

Fiindcă nimeni nu a fost dornic să preia sau să impline la Dacia Unirea, Adunarea Generală a Dacia Unirea Brăila a decis următoarele:

”Astăzi, 15.12.2021, Adunarea Generală Extraordinară a AFC 1919 Dacia Unirea Brăila, convocată conform statutului, analizând situația la zi a clubului, având în vedere:
▪️ faptul că până astăzi nu s-a primit nicio propunere de implicare (financiar, administrativ sau de orice alta natură/nivel) în managementul clubului;
▪️ situația financiară actuală, coroborată cu cea sportivă la nivel de seniori, ce impune reduceri drastice de personal și cheltuieli;
▪️ rezultatele dezastruoase sportive la nivel de echipă de seniori (cu obiectiv sportiv compromis aproape total) și, pe cale de consecință, un deosebit impact negativ asupra imaginii / întregii activități a clubului;
În unanimitate hotărăște urmatoarele:
1) Rezilierea tuturor contractelor staff-ului tehnic și a jucătorilor echipei de seniori, cu excepția jucătorilor juniori localnici, precum și sancționarea financiară a tuturor persoanelor responsabile de aceasta gravă situație a echipei, conform clauzelor contractuale și a regulamentelor sportive în vigoare;
2) Continuarea activității până la finalul sezonului actual cu un staff și lot format din sportivi tineri locali, cu cheltuieli minime, punându-se accentul, pe cât posibil, pe centrul de copii și juniori propriu și având drept obiectiv creșterea/perfecționarea până la acest final de campionat a unor elemente tinere de valoare, ce pot constitui baza campionatului viitor;
3) Din lipsa unor propuneri alternative viabile, cât și pentru a nu bloca activitatea Asociației, se prelungesc mandatele membrilor Consiliului Director până la viitoarea Adunarea Generală; ia act de menținerea solicitării președintelui Asociației privind vacantarea postului și, in consecință, se așteaptă în acest sens propuneri concrete în continuare;
4) Se mandatează Consiliul Director pentru punerea în aplicarea a celor de mai sus precum și a începe negocierile pentru a stabili, într-un timp cât mai scurt, componența staff-ului tehnic și a lotului de jucători.”

Vasile Popa: ”Clubul se află la un moment de răscruce”

La două zile distanță după acea ședință a Consiliului Director, vicepreședintele Vasile Popa organiza o conferință de presă, la care participa prin aplicația Zoom inclusiv antrenorul Florentin Petre, în care se trăgeau concluzii după această primă parte a sezonului, se anunța și vocal deschiderea față de predarea clubului, dar și eventuale măruri drastice. Printre altele, Petre susținea că e convins că el și grupul de jucători actual vor continua.

”Clubul se află la un moment de răscruce. În istoria de 102 ani au fost o mulțime de momente astrale, de când sunt eu aici au mai existat două astfel de momente. Acum 8 ani, într-un moment similar, conducerea de atunci ne-a găsit pe noi, pe mine și pe colegul Vali Avramescu. Azi vrem să găsim pe cineva dispus să preia ce noi am încercat să menținem în viață în decursul celor 8 ani. O spun cu toată responsabilitatea că în ultimii 8 ani n-am reușit decât să menținem clubul în viață prin diferite strategii. Am ținut clubul în viață cu speranța că cineva va veni și va dori să se implice să conducă clubul. Relativ pot spune că-mi iau adio. Nu suntem atât de iresponsabili dacă nimeni nu vine să ia clubul. Dacia Unirea e un brand al orașului comparabil cu brandul Insula Mare a Brăilei.
Nu putem ieși din acest cerc vicios, mă refer la lipsa resurselor financiare. Această lipsă a condus la imposibilitatea de a construi loturi bazate pe juniori, să ne creștem copiii clubului sănătos, să aducem jucători. Lipsa resurselor ne-a dus către lipsa rezultatelor. Lipsa rezultatelor a dus la îndepărtarea suporterilor. Așa ne învârtim de câțiva ani.
Acum fac un apel să vină cineva să preia clubul. Din spatele tastaturii sunt foarte mulți oameni care ne cer demisia și caută să vină alții. I-am comunicat lui Florentin Petre această decizie, apoi și celorlalți. Domnul președinte (n.r. – președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk-Iulian Chiriac) a spus că nu poate ține doi pepeni într-o mână, și fotbalul și handbalul”, a spus Vasile Popa.

  • Clubul a supraviețuit până acum prin banii primiți de la Consiliul Județean Brăila și de la diverși sponsori. În vară, după promovarea în Liga 2, conducerea clubului crea o nouă asociație sportivă și îi cesiona ei locul în campionat, ACS Dacia Unirea Brăila devenind Asociația Fotbal Club 1919 Dacia Unirea Brăila. Totul, cu aprobarea FRF și a autorităților locale, în speranța că se va reuși atragerea unor finanțatori.

Florentin Petre se desparte de Dacia Unirea după trei ani și jumătate

Decizia de astăzi a AGA clubului din Brăila înseamnă renunțarea inclusiv la antrenorul Florentin Petre (45 de ani), care conducea echipa din august 2018, având la activ o retrogradare în Liga 3, dar și o promovare în Liga 2 alături de ea. Fostul dinamovist a antrenat echipa trei ani și jumătate.

Din actualul lot, jucători care să se încadreze cât de cât în noile condiții impuse de conducere, adică să fie juniori și localnici, pentru a rămâne în continuare la echipă, sunt Alexandru Duțu (18 ani, mijlocaș, Brăila), Alexandru Gruia (18 ani, mijlocaș, Brăila), Aurelian Petrache (20 ani, mijlocaș, Brăila), Valentin Robu (mijlocaș, 19 ani, Brăila) și, poate, Gabriel Răducan (atacant, 21 ani, Galați).

Dacia Unirea e la 10 puncte de un loc de baraj de menținere în Liga 2

După 16 etape din sezonul regular, cu trei runde până la finalul acestuia, Dacia Unirea Brăila este pe ultimul loc în Liga 2, 20, cu doar 2 puncte acumulate și cu cel mai slab golaveraj, atât la goluri marcate, 7, cât și la cele primite, 48.

Prima poziție care, teoretic, ar asigura o prezență la barajul de menținere, locul 16, ocupat acum de FC Brașov, se află la 10 puncte în fața Brăilei. În play-out echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 7-20 vor fi împărțite în două grupe, iar mai apoi fiecare va mai disputa câte șase meciuri pentru a evita ultimele două poziții direct retrogradabile. Clasatele pe locurile 5 în cele două grupe vor juca un baraj în dublă manșă pentru menținerea în Liga 2.

În 2022, în sezonul regular, Brăila va mai întâlni echipele Unirea Slobozia (locul 8, acasă), Ripensia (locul 13, deplasare) și Unirea Dej (locul 10, acasă). Ulterior va merge în play-out, unde se intră cu punctajul obținut în sezonul regular.

Dacă între timp nu intervine ceva care să schimbe decizia AGA, ca de exemplu un investitor miraculos, iar Dacia Unirea va continua doar cu juniori, atunci echipa va avea șanse zero să se salveze de la retrogradare. Mai mult, echipa va fi expusă să încaseze înfrângeri și mai drastice față de cum a primit în primele 16 etape (exemplu: 0-7 cu FC Buzău, 0-6 cu FC Hermannstadt, 1-5 cu FK Csikszereda sau 0-4 cu Petrolul).

  • Un lucru este cert. Liga 2 este o pălărie prea mare pentru clubul Dacia Unirea Brăila în acest moment, dar, totodată, și pentru orașul Brăila, iar simpla ambiție avută în primăvară de a învinge la baraj rivala SC Oțelul Galați și a o împiedica să promovare nu ține deloc de foame, iar clubul a ajuns acum în situația de a fi contestat dur chiar de propriii suporteri, chiar și ei doar de tastatură.

Marius ANGHEL 15 Dec. 2021, 22:04 Liga 2
Pe aceeași temă