Se schimbă Liga 2? Cluburile cer două serii din sezonul viitor: ”Doar bugetul de deplasări ar fi unul uriaș”

Se schimbă Liga 2? Cluburile cer două serii din sezonul viitor: ”Doar bugetul de deplasări ar fi unul uriaș”

Decizia FRF de a opri actualul sezon pentru echipele din Liga 2 care nu sunt angrenate în lupta pentru promovare ar putea schimba formatul din sezonul viitor.

Faptul că niciuna dintre echipe nu va retrograda în acest an în Liga 3 face ca la începutul stagiunii viitoare să fie prezente, cel puțin teoretic, 23 de echipe. Asta în situația în care toate aceste formații își doresc să joace în Liga 2 și obțin certificarea, echivalentul licenței în Liga 1.

Tocmai pentru că există această necunoscută n-a fost luată încă o decizie privind formatul din stagiunea următoare a Ligii 2.

Daniel Stanciu: ”Ar trebui un buget uriaș pentru deplasări”

Reprezentanții cluburilor își doresc ca în sezonul următor să se revină la formatul cu două serii de Liga 2, cu echipele dispuse pe criteriu geografic. Această variantă este cea agreată pentru limitarea costurilor.

Oficialii cluburilor s-au plâns în ședința cu cei de la FRF că 23 de echipe dispuse într-o singură serie ar obliga toate formațiile să aibă un buget mai mare. Ar însemna 44 de partide și 22 de deplasări.

”Noi am propus ca variantă un sezon viitor cu două serii de câte 12, respectiv 11 echipe. E dificil să ai 44 de meciuri. Ar fi deplasări foarte lungi și foarte multe. Doar bugetul de deplasări ar fi unul uriaș”, a declarat, pentru Liga2.ro, Daniel Stanciu, directorul executiv al ”U” Cluj, una dintre echipele care militează pentru sistemul cu două serii și care a votat ”înghețarea” în acest sezon.

ASU Politehnica a propus o Liga 2 cu două serii de 16 echipe

Înaintea lui Daniel Stanciu, clubul ASU Politehnica Timișoara a făcut, printr-un comunicat, aceeași propunere pentru un nou sistem competițional în Liga 2, cu două serii de câte 16 echipe.

”Considerăm necesară revenirea la un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a, fiecare serie având 16 competitoare. Desfășurarea ultimelor sezoane de ligă secundă a dezvăluit carențe mari în organizarea cluburilor ce își câștigă pe teren dreptul de a participa în acest eșalon, existând numeroase exemple de retrageri în timpul competiției datorită problemelor financiare. Probleme care de multe ori apar și datorită cheltuielilor mari pe care o competiție într-o serie unică le pun în sarcina cluburilor de drept privat, ce se bazează în special pe aportul financiar al partenerilor comerciali, valorificarea drepturilor de imagine și contribuția suporterilor. Un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a ar reda poate mai multor orașe cu tradiție în fotbal plăcerea unor derby-uri locale, contribuind la sporirea atractivității ligii și la promovarea fenomenului fotbal în rândul publicului larg”, suna propunerea timișorenilor.

În această variantă, câștigătoarele celor două serii vor promova direct, iar echipele aflate pe locul secund ar putea juca un baraj pentru a se stabili formația ce va juca un alt baraj, pentru promovare, cu locul 12 din Liga 1.

Cluburile din Liga 3 vor să promoveze primele două clasate din fiecare serie și Liga 2 să fie împărțită în două serii

Și primele clasate din Liga 3 au propus Federației Române de Fotbal să transforme următorul sezon de Liga 2 într-unul cu două serii. Acestea au solicitat ca locurile 1 și 2 din fiecare serie să promoveze, pentru a nu mai disputa baraj. Imediat după această solicitare, FRF a anunțat modul în care se încheie campionatul Ligii 3, respectiv ”înghețare” și baraj între echipele de pe primele două locuri care sunt la egalitate sau despărțite de cel mult trei puncte.

”Dacă chiar vrea să împace pe toată lumea, FRF are ca soluție să ne promoveze pe toți, locurile 1 și 2 din fiecare serie, și să facă în noul sezon două serii de 14 echipe la Liga 2. Dacă tot vreți neapărat să promovați niște echipe de pe locul 2, faceți două serii la Liga 2. Astfel micșorați și cheltuielile și împăcați pe toată lumea”, a spus, pentru Liga2.ro, Andrei Erimia, managerul clubului Progresul Spartac.

”Am trimis o hârtie către Federația Română de Fotbal, în care cerem să promoveze primele două locuri din seriile Ligii 3. Să nu mai retrogradeze nimeni de la Liga 2 și să se facă două serii de 14 echipe din sezonul următor”, a declarat, pentru Liga2.ro, managerul echipei Unirea Slobozia, Ilie Lemnaru.

FRF a anunțat modul în care se încheie acest sezon de Liga 2, că în următoarea ediție ar trebui să participe 23 de echipe, însă nu s-a pronunțat dacă se va continua cu o serie sau se va opta pentru un alt sistem.

Foto: Oprisan Dana Photography / FC Universitatea Cluj

Pe aceeași temă