Se discută din nou despre organizarea barajului de promovare/menținere în Liga 1 într-o singură manșă. FRF și cluburile din Liga 2 sunt pentru, LPF și echipele din Liga 1 sunt contra. Justin Ștefan: ”Trebuie să se adapteze după vârful piramidei, nu invers”

Se discută din nou despre organizarea barajului de promovare/menținere în Liga 1 într-o singură manșă. FRF și cluburile din Liga 2 sunt pentru, LPF și echipele din Liga 1 sunt contra. Justin Ștefan: ”Trebuie să se adapteze după vârful piramidei, nu invers”

Barajul de promovare/menținere în Liga 1 ar putea avea noi date în care să se desfășoare, ba chiar există și posibilitatea să aibă loc într-o singură manșă, nu în două, cum a avut loc în precedentele patru sezoane și cum a fost reconfirmat de curând și pentru finalul acestei ediții de campionat afectată de pandemia de COVID-19. Discuția organizării acestei ediții a barajului într-o singură manșă nu este nouă. Federația Română de Fotbal și cluburile din Liga 2 vor un singur meci, în timp ce Liga Profesionistă de Fotbal și cluburile din Liga 1 vor două jocuri.

Inițial, când fotbalul era oprit din cauza pandemiei și se făceau tot felul de calcule ale modului de încheiere a acestui sezon competițional, FRF, prin președintele Răzvan Burleanu, nu a ascuns faptul că vrea organizarea unui baraj de promovare/menținere în această vară într-o singură manșă, nu în două, cum a fost în precedentele patru ediții și cum era stabilit și pentru finalul acestui sezon. Motivația federalilor era că nu va fi suficient timp pentru încheierea acestui sezon și că pauza față de următorul ar fi prea mică.

Chiar dacă FRF și cluburile din Liga 2 au mers pe această idee cu o singură manșă, aceasta n-a fost aprobată. Comitetul de Urgență al FRF a decis în data de 5 iunie calendarul competițional pentru încheierea sezonul 2019/2020 la Liga 1, Liga 2 și Cupa României, iar în acesta au apărut și două date pentru disputarea barajul de promovare/menținere în Liga 1 în dublă manșă. Turul la data de 5 august, iar returul la 9 august.

Amânarea meciurilor lui Dinamo din cauza cazului de COVID-19 a afectat calendarul stabilit pentru încheierea competițiilor acestui sezon

Numai că pandemia COVID-19 a creat probleme la nivelul primei ligi, iar Dinamo, care a avut caz pozitiv de infectare, a fost nevoită să stea și să nu joace, față de cum era programată inițial. Calendatul încheierii sezonului a fost, astfel, afectat, iar FRF și LPF sunt din nou în discuții pentru programarea meciurilor restante. Datele meciurilor de baraj sunt afectate. Prilej pentru care forum condus de Răzvan Burleanu a propus din nou organizarea barajului într-o singură manșă, nu în două.

Discuții în acest sens au avut loc și la ultima ședință a Comitetului Executiv al FRF, din 25 iunie, când s-a decis astfel: ”Amână dezbaterea solicitării LPF de modificare a calendarului competițional al Ligii 1 și implicit a datelor de desfășurare a barajului pentru menținerea/promovarea în Liga 1, urmând ca reprezentanții FRF și LPF să poarte discuții în acest sens. Se împuternicește Comitetul de Urgență pentru a adopta datele care vor fi stabilite în urma întâlnirii anterior menționate.”

Prezent joi, 2 iulie, la ProSport LIVE, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a vorbit despre această problemă.

”Dinamo are două restanțe și ele trebuie programate până la finalul sezonului. Inițial, finalul sezonului, atât pentru play-off, cât și pentru play-out era gândit pentru 2 august, având în vedere că trebuie să comunice echipele participante în cupele europene în ediția următoare, în același timp a interveni această situație, în așa fel încât trebuie să facem loc celor două meciuri ale celor de la Dinamo. Asta înseamnă că, la un moment dat, trebuie împins programul play-out-ului mai departe. Am găsit două date. Una încă nu este bătută în cuie. Avem 15 iulie. Asta înseamnă că împingi de acolo play-off 8 și play-out 10. Și mai avem meciul din cupă. Să vedem ce se întâmplă. Dacă Dinamo va fi eliminată din Cupa României (n.r. – a fost învinsă în meciul tur al semifinalei cu FCSB cu 3-0)… Sunt șanse, dar, în același timp, fotbalul a adus și surprize mai mari decât cea pe care ar putea să o producă Dinamo în returul semifinalei. Dacă se eliberează acolo data, va avea 23 iulie. Asta înseamnă meciul cu FC Hermannstadt. Asta înseamnă să împingem ultima etapă de play-out pe 5 august, ceea ce afectează jocurile de baraj, pentru că inițial erau programate pe 5 și pe 9 august”, a explicat Ștefan.

Justin Ștefan: ”Interesul meu, ca organizator de competiție, este să reduc șansa unor surprize cât mai mult. Un baraj într-o singură manșă produce surprize”

Justin Ștefan spune și de ce nu este de acord cu o singură manșă la barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 și explică logica desfășurării a două jocuri pentru deciderea ultimei echipe care participă în noua ediție a primei ligi. Niciunul dintre cele opt cluburi din play-out nu vor un baraj cu un singur meci.

”Avem o discuție cu Federație Română de Fotbal, care au și venit cu această idee. Nu suntem de acord, pentru că există un regulament clar și nu putem să schimbăm regulile jocului atâta timp cât ne permite calendarul. Ne permite să disputăm ambele jocuri de baraj. Și, în același timp, cele două manșe au o logică. Respectiv, să câștige echipa cea mai bună. Interesul meu, ca organizator de competiție, este să reduc șansa unor surprize cât mai mult. Ori, un baraj într-o singură manșă produce surprize. Am nevoie ca în sezonul următor în Liga 1 să fie echipa cea mai bună dintre cele două care vor ajunge la baraj.

Mai mult decât atât, în afară de regulament, am consultat cele opt cluburi care astăzi fac parte din play-out și am o unanimitate din partea lor, respectiv toate vor să se dispute barajul în dublă manșă”, a spus secretarul general al LPF la ProSport LIVE.

Liga a 2-a trebuie să se adapteze după Liga 1, care se află la vârful piramidei, și nu invers

Justin Ștefan a dezvăluit și argumentul federației pentru schimbarea modului de desfășurare a barajului. Secretarul general al LPF e de părere că Liga 2, competiție organizată de FRF, trebuie să se adapteze după Liga 1, nu invers.

”Principalul argument al federației a fost legat de faptul că ei trebuie să reia Liga a 2-a la data de 15 august, având în vedere că la start se vor înscrie 23 de echipe în sezonul următor. Însă, în același timp, am un principiu la care țin. Liga a 2-a trebuie să se adapteze după Liga 1, care se află la vârful piramidei, și nu invers. Repet, dacă avem date disponibile, nu văd unde este problema?

Ba, mai mult decât atât, avem inclusiv posibilitatea, că vor fi 23 de echipe, deci una stă, să ținem cont de acest meci de baraj și să nu programăm meciul pe care ar fi trebuit să îl dispute echipa care va fi în Liga a 2-a în sezonul următor”, a mai declarat Justin Ștefan, care spune și când s-ar putea lua o decizie finală privind posibila schimbare a datelor de disputare a meciurilor: ”Sper ca într-o săptămână să avem o decizie.”

La barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 participă ocupanta locului 3 din Liga 2, acum din play-off ligii secunde, cu ocupanta locului 6 din play-out-ul primei ligi.

În precedentele patru baraje de promovare/menținere în Liga 1, până acum au avut câștig de cauză doar echipele din prima ligă.

Rezultatele înregistrate până acum la baraje de promovare/menținere în Liga 1:

sezon 2015-2016: FC Voluntari – UTA Bătrâna Doamnă 3-0
UTA Bătrâna Doamnă – FC Voluntari 1-0
sezon 2016-2017: ACS Poli Timișoara – UTA Bătrâna Doamnă 2-1
UTA Bătrâna Doamnă – ACS Poli Timișoara 1-3
sezon 2017-2018: FC Voluntari – Chindia Târgoviște 1-0
Chindia Târgoviște – FC Voluntari 1-0 (0-0 după prelungiri, 0-3 la loviturile de departajare)
sezon 2018-2019: Universitatea Cluj – FC Hermannstadt 0-2
FC Hermannstadt – Universitatea Cluj 0-1

* UTA (de două ori), Chindia și ”U” Cluj au fost reprezentantele Ligii 2.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/azi-aflam-programul-meciurilor-play-off-ului-din-liga-2-frf-efectueaza-tragerea-la-sorti-la-ora-1200-19135977

https://liga2.prosport.ro/liga-3/se-cunosc-echipele-gazda-ale-celor-trei-meciuri-de-baraj-de-promovare-in-liga-2-datele-de-disputate-ale-jocurilor-nu-au-fost-anuntate-nici-acum-19136281

https://liga2.prosport.ro/liga-3/au-fost-stabilite-cele-14-mini-grupe-ale-barajului-de-promovare-in-liga-3-rezultatul-tragerii-la-sorti-efectuate-de-frf-doar-cinci-ajf-uri-si-au-decis-pana-acum-campioanele-19136267

https://liga2.prosport.ro/seria-1/barajul-de-promovare-mentinere-in-liga-1-ramane-in-dubla-mansa-frf-a-aprobat-calendarul-finalului-de-sezon-2019-20-la-liga-1-liga-2-si-cupa-romaniei-si-protocolul-medical-19134856

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-cu-una-sau-doua-serii-in-editia-2020-2021-scenariile-analizate-de-frf-cea-mai-mare-problema-privind-reorganizarea-si-pasul-inapoi-19135946

Pe aceeași temă