Șanse mari să se renunțe la un proiect de stadion nou în Timișoara! Viceprimarul Cosmin Tabără a revenit cu precizări, după ce a vorbit de idei venite dinspre Ripensia și FRF

Anda DELIU 07 Feb. 2021, 11:08 Liga 2
Șanse mari să se renunțe la un proiect de stadion nou în Timișoara! Viceprimarul Cosmin Tabără a revenit cu precizări, după ce a vorbit de idei venite dinspre Ripensia și FRF

Noul viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără, soțul marii campioane de gimnastică Simona Amânar, a făcut vineri o declarație șocantă în cadrul unei conferințe de presă. Politicianul a precizat că în capitala Banatului nu se va mai face stadionul de 15.000 de locuri, pe structură metalică, atât de dorit de fostul primar Nicolae Robu.

Nu neapărat renunțarea la proiect în sine e șocantă, ci explicația, pusă pe seama clubului Ripensia și a conducerii FRF!

Ulterior, la insistențele reporterului Liga2.ro, Cosmin Tabără a revenit cu o declarație și a precizat că a fost o eroare de comunicare din partea sa.

Stadionul de tip lego trebuia să fie construit în Calea Buziașului

Pentru a rezuma succint, proiectul de stadion de tip lego (denumit astfel, deoarece se asamblează din structuri metalice) a fost prezentat în context electoral de fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Arena urma să apară în Calea Buziașului, pe un teren al primăriei. Proiectul urma să fie făcut din banii primăriei. Mai multe detalii poți citi AICI.

Recent, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a declarat că încearcă să introducă proiectul pe lista Companiei Naționale de Investiții (CNI). Trebuie spus că acest proiect oricum nu afectează cu nimic investiția deja aprobată pentru un nou ”Dan Păltinișanu”, și dacă s-ar face din fonduri naționale, și dacă s-ar face din fonduri locale.

Ar fi soluția până stadionul mare e gata. ASU Poli nu a fost consultată!

Practic, stadionul de 15.000 de locuri se poate face foarte repede, datorită structurii metalice. S-ar putea ridica până se dărâmă actualul „Dan Păltinișanu” și se face în loc stadionul mare de 30.000 de locuri.

Ar fi o soluție dacă ASU Poli va promova în următoarele sezoane!

Ei bine, se pare că la o discuție despre proiect, nimeni nu a cerut vreo părere alb-violeților! Într-adevăr, la Timișoara, veniți la meciul naționalei de futsal de la final de ianuarie, Răzvan Burleanu și ceilalți șefi din FRF au mers la primăriei.

Ceea ce Cosmin Tabără (PNL) nu a comunicat la conferința de presă în care a vorbit despre ”moartea din fașă” a proiectului de stadion lego că principalii opozanți ai proiectului sunt cei de la USR, partid din care face parte primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

De altfel, în Timișoara, în mai multe domenii, noua administrație a început un fel de politică de austeritate și a ”tăiat” mai multe proiecte. Iată că și stadionul-lego i se pare primarului prea scump!

15.000 e prea mult, 9000 e destul, dar facem doar terenuri pentru sport de masă!

La primărie, cu ocazia vizitei celor de la FRF, a avut loc și o discuție despre infrastructura sportivă. Aparent, și în acest context, iată declarația surprinzătoare a viceprimarului Cosmin Tabără, cea inițială, de la conferința de presă.

”Eram un mare susținător al stadionului din Calea Buziașului, acel stadion lego. Dar discutând cu finanțatorii clubului Ripensia și cu reprezentanții FRF, mi-au explicat motivat că acel proiect nu ar fi printre cele mai bune și ar trebui să ne rezumăm la un stadion mai micuț, sub 10.000 de locuri, să nu fie pe cadru metalic, deoarece cresc costurile cu 30 la sută. Cu siguranță, banii îi putem investi în baze sportive unde să crească sportul de masă”, a declarat Cosmin Tabără.

Cosmin Tabără spune că va milita în continuare pentru proiect și că s-a înțeles greșit că stadionul nu se mai face

La insistențele Liga2.ro, viceprimarul Cosmin Tabără a venit cu lămuriri necesare, despre faptul că o persoană din conducerea Ripensiei care are firmă de construcții, dar și că Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță au spus că soluția lego cu 15.000 de locuri e mai costisitoare.

Iată explicația ulterioară a lui Cosmin Tabără:

”S-a înțeles greșit, m-am exprimat probabil și eu greșit. Nu am fost foarte explicit pentru că îmi doresc realizarea proiectului… Cei din USR nu sunt foarte încântați. PNL susține proiectul. Poate reușim să-i convingem. Mi s-a motivat mereu că este prea scump proiectul. Nu am luat o hotărâre dacă va fi lego sau pe structură de beton. Mi s-a motivat că este mai costisitor. Pe cadrul metalic se ridică mai repede, dar este cu 30 la sută mai costisitor. Am vorbit despre costuri în discuția cu Răzvan Burleanu, Mihai Stoichiță. Un stadion de 8000-9000 de locuri ar la jumătate de preț față de unul de 15.000. Eu aș vrea un stadion mai mare… Stadionul ar fi la dispoziția lui Poli, a Ripensiei, a echipei de rugby, dacă e nevoie. Ar fi o arenă foarte utilă. Aș vedea și pistă de atletism, chiar am ajuta și sportul acesta. Bugetul însă e foarte limitat”, a declarat Tabără pentru Liga2.ro.

Așadar, rămâne de văzut dacă proiectul se va face așa cum îl viza fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, dacă se va modifica din punct de vedere al soluției tehnice și capacitatea sa sau dacă nu se va mai face deloc!

Aradul are stadion nou din 2020, Timișoara mai are de așteptat

Timișoara, un oraș înfloritor al României, nu are un stadion nou, cea mai mare arenă, ”Dan Păltinișanu”, fiind într-o stare de degradare înaintată, cu multe porțiuni din tribune inutilizabile, și folosit rar de ASU Poli și Ripensia, doar în meciurile televizate. ASU Poli joacă acasă pe Știința, iar Ripensia și ACS Poli își dispută partidele pe Electrica.

”Asta este infrastructura de care beneficiază la ora actuală această regiune”, antrenorul echipei Ripensia, Cosmin Petruescu, explicând de ce și-a dus echipa să joace un amical cu CSM Reșița pe un teren de iarnă în afara Timișoarei, în satul Urseni. Acolo, autocarul Reșiței a rămas blocat în noroi, iar jocul a fost mutat la Baza 2, fiindcă ”izlazul” din respectivul sat era îmbibat cu apă.

Orașul vecin și rival, Arad, are stadion nou inaugurat în vara lui 2020. Noul ”Francisc Neuman” a fost construit, la mulți ani după demolarea vechii arene, din fondurile propriii ale primăriei Arad și are o capacitate de aproape 13 mii de locuri.

  • București (Arena Națională, Ghencea, Arcul de Triump și în curând Giulești), Ploiești (Ilie Oană), Cluj-Napoca (Cluj Arena), Craiova (Ion Oblemenco), Târgu Jiu (Municipal) și Arad (Francisc Neuman) sunt orașele din România cu stadioane mari construite în ultimul deceniu.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/tineti-va-tare-nicolae-robu-anunta-un-alt-stadion-la-timisoara-mai-mic-facut-din-banii-primariei-cu-o-tehnologie-ce-permite-ridicarea-rapida-19130999

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stadionul-nou-din-timisoara-nu-va-fi-gata-mai-repede-de-trei-ani-autoritatile-vor-sa-l-concesioneze-unei-firme-private-ultime-detalii-despre-viitoarea-arena-care-va-fi-construita-pe-actualul-19151653

https://liga2.prosport.ro/seria-1/momente-stanjenitoare-pentru-csm-resita-la-amicalul-cu-ripensia-autocarul-cu-care-a-facut-deplasarea-intr-un-sat-de-langa-timisoara-a-ramas-impotmolit-in-noroi-s-a-intervenit-cu-tractorul-iar-jocul-19168067

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chiar-a-promis-ceva-concret-noul-primar-al-timisoarei-pentru-asu-politehnica-dominic-fritz-raspunde-dupa-afirmatiile-lui-dan-alexa-eu-nu-vreau-sa-comentez-interventia-politica-in-campania-e-19161843

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/un-judet-fara-echipa-in-ligile-nationale-va-avea-un-stadion-nou-intr-o-comuna-de-9650-locuitori-vrem-in-liga-3-spun-oficialii-clubului-care-activeaza-in-campionatul-judetean-19164896

Anda DELIU 07 Feb. 2021, 11:08 Liga 2
Pe aceeași temă