REPORTAJ | Copoul a respirat fotbal, din nou, după foarte mulți ani! Străzi blocate, cozi de mașini, pâlcuri de suporteri pe bulevard și un stadion plin. Cum a trăit Iașiul derby-ul moldav cu Oțelul și promovarea în SuperLigă

Narcis POHOAȚĂ 03 May. 2023, 15:03 Liga 2

Copoul s-a trezit din amorțire. După foarte mulți ani, bătrâna arenă ”Emil Alexandrescu” din Iași a fost plină ochi, marți seară, 2 martie 2023, la derby-ul moldav dintre Politehnica Iași și SC Oțelul Galați (scor 2-0), contând pentru etapa a 6-a a play-off-ului Ligii 2.

Exceptând peluza de la tabela de scor, în care au luat loc 200 de suporteri gălățeni și zonele ”tampon” laterale, toate celelalte sectoare ale stadionului au gemut de lume. Toate locurile de la tribunele A și B și de la peluza dinspre bulevard au fost pline. La fel și scările, iar suporterii au stat și în picioare, după ultimul rând de scaune. Nu aveai loc să arunci un ac, însă abia după pauză, fiindcă în prima parte a jocului situația din tribune nu a fost în acest mod.

Stadion plin la Iași, ca în vremurile bune!

Poli Iași a avut în acest sezon, în medie, cam 3.000-4.000 de spectatori la meciurile de pe teren propriu, iar până la derby-ul cu SC Oțelul cea mai mare asistență fusese la meciul cu Dinamo, în sezonul regular, când aproximativ 6.000 de persoane au luat loc în tribune.

Marți, însă, în tribune arenei din Parcul Copou au fost aproximativ 9.000 de spectatori, doar peluza echipei oaspete, de aproape 2.300 de locuri, fiind liberă în mare parte.

Iașiul a respirat din nou fotbal și atmosfera din Copou a adus aminte de meciurile din perioada lui Vasile Simionaș, cel care a dat lovitura simbolică de începere a jocului. Pe vremea generației sale și mai devreme intrau și câte 15.000 de oameni, iar suporterii fără bilet urmăreau meciul din copaci. Și mai recent, pe vremea regretatului Ionuț Popa, în Copou urcau câte 9.000-10.000 de oameni la meciuri.

A fost nevoie ca Poli să ajungă în postura de a promova matematic în cazul unui succes cu SC Oțelul pentru ca arena să se umple din nou. Și chiar la derby-ul moldav cu gălățenii retrogradați de mai mult timp din elita fotbalului românesc, noua rivală din regiune, după Vaslui și Botoșani. Arena ieșeană a fost din nou în sărbătoare, momente pe care nu le-a mai trăit de foarte mulți ani.

Poate de la meciul european cu Hajduk Split, din 2016, ori de la duelurile cu FCSB și CFR Cluj din play-off-ul sezonului 2017-2018.

S-au mai umplut tribunele din Copou și înainte de pandemie, chiar la semifinala de Cupa României cu U Craiova, dar parcă niciodată arena nu a vibrat așa cum s-a întâmplat marți, la meciul cu Oțelul, când ieșenii au sărbătorit revenirea matematică în elită. Mai întâi în tribune și apoi pe teren, alături de jucători și staff.

Copoul a fost blocat!

Deși oficialii ieșeni au făcut apel în repetate rânduri ca suporterii să vină din timp la stadion, pentru a evita aglomerația, mulți nu au luat în considerare mesajul. Iar cei care au vrut să vină cu mașina la stadion cu o jumătate de oră înainte de meci, sau chiar cu 45 de minute, nu au mai reușit, fiind prinși în trafic. Bulevardul Copou a fost blocat, la fel și străzile lăturalnice.

O bilă neagră pentru municipalitate și Poliție, care ar fi trebuit să prevadă un aflux mare de spectatori și să întrerupă traficul auto în zonă cu 2-3 ore înainte de meci, pentru a permite doar accesul mijloacelor de transport.

Mulți dintre spectatorii plecați târziu au ajuns pe stadion la mijlocul primei reprizei sau chiar la pauză. Dar nu au ratat sărbătoarea de la final.

Valuri în tribunele bătrânului ”Emil Alexandrescu”

Chiar dacă tribunele erau puțin populate cu jumătate de oră înainte de meci, în cele din urmă arena s-a umplut. Iar atmosfera a fost superbă, suporterii făcând valuri în tribune. În multe momente de acalmie galeria Politehnicii i-a ”trezit” pe spectatori, scandând ”tot stadionul”, tot din peluză pornind și dialogul de la distanță cu tribunele A și B: Poli – galeria, Iași – tribunele.

Mesaje ironice între cele două galerii

Duelul galeriilor a fost și el spectaculos. Tonul l-au dat ieșenii, care au început show-ul pirotehnic cu mai multe petarde, iar gălățenii, aproximativ 200 la număr, ajunși pe stadion prin minutul 12, au replicat cu torțe.

Firesc, duelul bannerelor a fost completat cu cel al scandărilor, printre încurajările favoriților făcându-și loc și nelipsitele trivialități la adresa rivalilor.

”Băieții veseli” din galeria Iașiului au afișat mai multe bannere pe parcursul meciului, cu ironii la adresa rivalilor din Galați. Iată mesajele acestora:

  • ”Notați în calendar, o nouă emisiune oficială / În peluza adversă se desfășoară miss ultrasul de la țară”
  • ”Într-un fotbal fără rivali și anost / De ce Doamne ni l-ai dat pe cel mai prost?”
  • ”Ne-a scos Domnu’ în față gălățeni / Pentru a înțelege și noi glumele despre moldoveni”
  • ”Delia și Steel, ce relație minunată / „Otzl Gltz”, piesa voastră preferată”
  • ”Și cu chatgpt tot nu vă ieșiți din tipar / Aceleași mesaje cu 3 cuvinte în vocabular”
  • ”Normal că vă roade frăția noastră cu oastea fiară / Când toți care s-au apropiat de voi au fost sortiți să moară”
  • ”Geamul puțin deschis / Se aude o voce fină / Nu loviți mașina, că este de la firmă”
  • ”Străjerii Moldovei sunt argații de la intrare / Nici ultra, nici huligani, doar salahori la furmale”
  • ”90 de minute nu spuneți mai nimic / Apoi toată săptămâna doar comentarii și circ”
  • ”Aveți doar 2 culor cu care vă înfrățiți / Albastru’ de la Dunăre și galbenu’ de la dinați”
  • ”Vorbiți de funie în casa spânzuratului / Galați, Capitala mondială a videochatului”
  • ”Am răspuns mereu provocărilor voastre / Acum e timpul de un limbo sub pu..le noastre!!!”
  • ”Voi, cei ce intrați, abandonați orice speranță!”

De cealaltă parte, băieții din ”Steel Boys Galați” i-au ironizat la rândul lor pe ieșeni, pe unul dintre bannere scriind că fanii din Copou fac doar trei deplasări pe sezon. Iată mesajele gălățenilor:

  • ”Din nou prezenți și e comică ipostaza / „Derby-ul Moldovei”: Galați vs Breaza”
  • ”Campioni ai scuzelor și basmelor inventate / Cu voi ne-am lămurit: zero mentalitate”
  • ”Ultasul ieșean = comentatii online și 3 deplasări pe an”
  • ”E timpul să schimbați mottoul / Cum să apărați Moldova, când n-ați apărat sectoru’?”
  • ”Lumea voastră ultra’ e cât să vadă lumea / Când esti servil n-ai cum s-o vezi, ar fi chiar culmea”

Dorinel Munteanu, luat în colimator de suporterii ieșeni de la Tribuna B

Suporterii de la Tribuna B nu au uitat de ieșirile lui Dorinel Munteanu de după meciul tur și l-au luat în ”primire” pe antrenorul Galațiului cu câteva lozinci mai puțin ortodoxe.

Ieșenii l-au asigurat pe fostul internațional de tot respectul pentru cariera de fotbalist la echipa națională, dar au ținut să-i taxeze comportamentul la adresa oficialilor din Copou.

De altfel, suporterii ieșeni de la ”B” sunt recunoscuți pentru sângele mai ”fierbinte”, tot ei fiind și cei care i-au apostrofat și chiar înjurat pe propriii favoriți după remiza de pe teren propriu cu Unirea Dej, când Leo Grozavu a ieșit cu declarații prin care și-a spus dezamăgirea.

”Am trăit o umilință pe care care nu am trăit-o de foarte mult timp. În primul rând, una produsă de echipa mea, prin jocul prestat și prin greșelile care s-au făcut. Și în al doilea rând prin ceea ce mi-au auzit urechile în spatele băncii de rezerve. Nu credeam că publicul ieșean este așa de supărat pe mine, pentru că nu am avut nicio tangență cu publicul ieșean. Dimpotrivă, cred că i-am bucurat pe mulți prin ceea ce am făcut la echipa națională. Faptul că sunt antrenorul Oțelului nu înseamnă că trebuie să mă jignească și să trăiesc o umilință”, a spus Dorinel Munteanu după jocul de la Iași.

20 de suporteri gălățeni au venit în Iași cu o noapte înainte. Și au ajuns la secția de poliție

În seara zilei de luni, aproximativ 20 de suporteri gălățeni au fost văzuți prin Copou, în jurul stadionului ”Emil Alexandrescu”. Și au ajuns în cele din urmă la secția de poliție.

Ieșenii sugerează că fanii veniți de la Dunăre cu trei mașini, cu o zi înainte, ar fi intenționat să vopsească cu un spray gardurile stadionului, la un moment dat existând și o altercație între fanii Oțelului și cei ai Iașiului.

Polițiștii locali ieșeni au intervenit rapid, i-au condus la secție pe ”oaspeți” și totul s-a încheiat fără incidente.

De altfel, Poliția Locală Iași a și postat pe pagina de Facebook un mesaj referitor la aceste incidente.

”Cine se trezește de dimineață, departe ajunge
În contextul desfășurării meciului de fotbal dintre CSMS Iași și Oțelul Galați, ora desfășurării 17.30, un grup de 20 tineri suporteri ai echipei oaspete au sosit mai devreme (01.05.2022), astfel în timp ce se aflau în zona Stadionului Emil Alexandrescu, aceștia au încercat să agreseze un grup de 3 tineri aflați în zonă.
Astfel, la fața locului s-au deplasat mai multe patrule de polițiști locali care i-au interceptat, legitimat și pentru siguranța desfășurării meciului de fotbal din cursul zilei de azi, a fost solicitată prezenta echipajelor de jandarmi din cadrul I.J.J. Iași și din cadrul Poliției Municipiului Iași”, au anunțat reprezentanții Poliției.

Suporterii ieșeni au sărbătorit pe teren, împreună cu jucătorii

Fluierul final al arbitrului Ionuț Coza a declanșat nebunia în Copou. Suporterii au invadat terenul și au încins hora bucuriei alături de jucători și staff. După câteva zeci de minute petrecute pe teren, alături de fani, fotbaliștii lui Leo Grozavu au continuat petrecerea în vestiar.

Antrenorul Leo Grozavu le-a ținut un scurt discurs elevilor săi, i-a felicitat pentru reușită, după care s-a dansat, s-a cântat, jucătorii au făcut baie cu bere. Doar șampania a lipsit, ieșenii nefiind pregătiți, probabil din superstiție, pentru a celebra.

Foto: Dragoș Pășcăneanu și Sorin Pană (Mediafax Foto) și Tudy Fotograful sportiv (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-un-antrenor-fericit-dupa-promovarea-cu-poli-iasi-nu-a-fost-o-partida-spectaculoasa-dar-ne-a-interesat-in-primul-rand-victoria-iesenii-au-furat-startul-petrecerii-inca-19269055

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-a-digerat-cu-greu-esecul-din-copou-si-aruncat-cu-acuzatii-in-adversari-poli-iasi-se-va-preda-cu-dinamo-cu-buzau-si-asa-mai-departe-a-spus-antrenorul-otelului-ara-19269153

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-suporterii-au-invadat-terenul-dupa-ce-poli-iasi-a-invins-otelul-si-a-promovat-matematic-in-superliga-cronica-partidei-care-a-blocat-copoul-19269025

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-sc-otelul-galati-se-joaca-de-la-ora-1730-echipa-lui-leo-grozavu-poate-promova-matematic-de-astazi-19268956

Narcis POHOAȚĂ 03 May. 2023, 15:03 Liga 2
Pe aceeași temă