Reacția FC Rapid 1923 după decizia Tribunalului București de a-i interzis să mai folosească marca Rapid! Comunicatul în care giuleștenii se arată ”profund revoltați” și acuză instanța de încălcarea flagrantă a legii

Marius ANGHEL 05 Aug. 2020, 16:41 Liga 2
Reacția FC Rapid 1923 după decizia Tribunalului București de a-i interzis să mai folosească marca Rapid! Comunicatul în care giuleștenii se arată ”profund revoltați” și acuză instanța de încălcarea flagrantă a legii

FC Rapid 1923, clubul din Liga 2 care a ratat promovarea în Liga 1, s-a arătat revoltat de hotărârea luată marți, 4 august, de Tribunalul București în procesele cu AFC Rapid, echipă din Liga 4 București, în care era pârât, respectiv reclamant, în urmă cărora a pierdut dreptul de a mai folosi mărcile UFC Rapid, achiziționate în urma unei licitații.

Gruparea giuleșteană susținută de primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, Dan Tudorache, acuză Tribunalul București că încalcă flagrant prevederile ”Codului de Procedură Civilă și Convenția privind drepturile omului” și că nu i-a dat ”dreptul la un proces echitabil, prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

Totodată, anunță că va face apel la ”soluțiile nedefinitive pronunțate de Tribunalul București”, dar și că ”mărcile notorii “RAPID” au fost și rămân valabil înregistrate, iar orice încălcare de către terți reprezintă o încălcare a legii”.

Comunicatul FC Rapid 1923 privind verdictul Tribunalului București în procesele cu AFC Rapid:

”Având în vedere apariția unor știri cu privire la situația legală a mărcilor notorii „RAPID”, legal înregistrate și folosite de către noi, facem următoarele precizări:

  1. Suntem profund revoltați de faptul că, în anul de grație 2020, Tribunalul București pronunță o hotărâre în contradictoriu cu o societate care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare și căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe și invocarea de excepții. Astfel, dreptul la un proces echitabil, prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a fost încălcat în mod flagrant – în acord cu jurisprudența reținută în cauzele Ruiz-Mateos împotriva Spaniei, pct. 63; McMichael împotriva Regatului Unit, pct. 80; Vermeulen împotriva Belgiei, pct. 33; Lobo Machado împotriva Portugaliei, pct. 31; Kress împotriva Franţei (MC), pct. 74. Nu cunoaștem motivele pentru care Tribunalul București încalcă prevederile Codului de Procedură Civilă și Convenția privind drepturile omului. În sistemul de drept român nu se face justiție ”in absentia” cu încălcarea dreptului esențial la un proces echitabil. Este limpede, însă, că la acest moment drepturile noastre sunt încălcate chiar de judecătorii care trebuie sa aplice legea.
  2. Suntem în egală măsură revoltați de faptul că Tribunalul București pronunță o hotărâre în contradictoriu cu o asociație care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare și căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe și invocarea de excepții și care nici măcar nu este menționată în dispozitivul hotărârii. Astfel, dreptul la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost, de asemenea, încălcat în mod flagrant.
  3. Totodată, soluțiile nedefinitive pronunțate de Tribunalul București, cu încălcarea legii, sunt surprinzătoare atât în raport de situația de fapt, cât și de prevederile legale. Apelul pe care îl vom promova va restabili ordinea de drept, iar legea va fi aplicată. Protecția drepturilor exclusive asupra mărcilor notorii ”RAPID“, dobândite în mod legal și folosite de noi, este încălcată chiar de către judecătorii care sunt chemați să aplice, dar și să respecte, legea.
  4. Mărcile notorii “RAPID” au fost și rămân valabil înregistrate, iar orice încălcare de către terți reprezintă o încălcare a legii.”

AICI POȚI VEDEA verdictele date de Tribunalul București în procesele dintre FC Rapid 1923 și AFC Rapid

Academia Rapid, acum FC Rapid 1923, a achiziționat marca FC Rapid pentru 400 de mii de euro

FC Rapid 1923, pe când se numea Academia Rapid, a achiziționat în anul 2018, în licitație publică, pentru suma de 406.800 de euro plus TVA, marca Fotbal Club Rapid, însă AFC Rapid a contestat în 2019 această licitație și a cerut anularea înregistrării mărcii. Acum, la 4 august, Tribunalul București s-a propunțat în procesele dintre aceste două cluburi. De asemenea, FC Rapid 1923 a fost obligată la cheltuieli de judecată în valoare de aproape 18.000 de lei.

  • Fotbal Club Rapid 1923 SA e o grupare înființată în 2017 sub numele de Academia Rapid (în Liga 4), redenumită ulterior FC R București (în Liga 3), și e susținută de majoritatea suporterilor clubului falimentar în 2016.
  • AFC Rapid este o echipă reînființată în anul 2016 de către suporterul Horia Manoliu și joacă în Liga a 4-a București.

FC Rapid 1923 și AFC Rapid pot folosi amândouă marca FC Rapid

În primele luni ale anului 2020, FC Rapid 1923 a solicitat instanței de judecată să interzică provizoriu, pe durata judecării litigiului anterior menționat, utilizarea mărcii Fotbal Club Rapid, achiziționată la licitație, de către AFC Rapid, club care activează în Liga 4. Curtea de Apel București a respins acțiunea echipei din Liga 2 de a folosi exclusiv marca, astfel că ambele grupări au primit dreptul de a o utiliza până când litigiul va fi încheiat. Prima decizie a fost cea din 4 august 2020, însă poate fi atacată.

Decizia Tribunalului București vine după ce FC Rapid 1923 a ratat promovarea în Liga 1. Echipa antrenată de Dan Alexa a încheiat play-off-ul pe ultimul loc, 6.

 

Marius ANGHEL 05 Aug. 2020, 16:41 Liga 2
Pe aceeași temă