EXCLUSIV | Primarul Iașiului, anunț despre bugetul Politehnicii Iași. Mihai Chirica: ”Tragem pentru promovare. Nu ne batem joc. Proiectul domnului Cornel Șfaițer are promisiunea mea”

Narcis POHOAȚĂ 03 Feb. 2022, 16:09 Liga 2
EXCLUSIV | Primarul Iașiului, anunț despre bugetul Politehnicii Iași. Mihai Chirica: ”Tragem pentru promovare. Nu ne batem joc. Proiectul domnului Cornel Șfaițer are promisiunea mea”

Primăria Iași a lansat spre dezbatere publică bugetul pentru anul 2022, iar suma alocată pentru sport a început deja să suscite numeroase controverse.

Potrivit primarului Mihai Chirica, bugetul pentru sport este în primă fază de 13,2 milioane de lei (aproximativ 2,65 milioane de euro), însă este de așteptat ca suma să fie suplimentată la următoarele rectificări bugetare.

Din această sumă, 10 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro, vor merge pentru susținerea activității sportive (finanțarea echipelor de fotbal, baschet, rugby și a sporturilor individuale), 3 milioane de lei va intra în contul clubului municipalității, CSM Iași 2020, iar 200.000 de lei pentru susținerea sportului în cartiere. Dacă edilul de la Palatul Roznovanu vorbește despre un buget record pentru sport în istoria Iașiului, multe voci implicate în fenomen sunt de altă părere și consider că banii sunt insuficienți pentru ca sportul ieșean să poată performa. Mai cu seamă că 2022 deschide noul ciclu olimpic.

Mihai Chirica: ”Proiectul lui Cornel Șfaițer va fi susținut. Nu ne batem joc”

Rămasă fără banii din drepturile TV din Liga 1 după ce a retrogradat în liga secundă, echipa de fotbal Politehnica Iași depinde în cea mai mare măsură de banii municipalității, sumele provenite din ticketing sau sponsorizări fiind, cel puțin până acum, infime, la fel ca banii din drepturile TV din Liga 2.

În momentul prezentării în funcția de președinte al Consiliului Director, Cornel Șfaițer a declarat că Poli are nevoie pentru a promova în Liga 1 de un buget de cel puțin 2 milioane de euro, iar primarul Mihai Chirica, prezent atunci în sală, a dat asigurări că echipa din Copou va beneficia de susținerea municipalității pentru a reveni în Liga 1.

Edilul a întărit că Poli va primi ajutorul solicitat, însă a precizat că suma de bani alocată în primă fază va fi suplimentată pe parcursul anului, la rectificările bugetare.

”Și anul trecut mi-am îndeplinit promisiunile față de clubul de fotbal, vom încerca și în acest an. Nu îl pun pe domnul Șfaițer într-o situație de a nu-și face programul pe care l-a propus. Dimpotrivă, tragem pentru promovare, vrem să urcăm din nou în Liga I de fotbal, vrem să aducem din nou ieșenilor bucuria de a avea echipă în prima ligă de fotbal. Nu vom abandona proiectul domnului Cornel Șfaițer. Are promisiunea mea ca primar și ca oraș, pentru că nu ne batem joc de personalitatea și de performanța unor oameni. Dar totul se va face pe măsură ce vedem lucrurile așezate și pornite. Suntem flexibili, nu avem nicio condiționare că gata, astăzi se bate în cuie și de aici nu se mai mișcă nimic. Bugetul în general este un instrument de lucru, nu este o lege, deci poate fi flexibilizat în direcțiile pe care comunitatea le consideră prioritate. Și acest lucru se va întâmpla și cu bugetul anului 2022”, a declarat, pentru Liga2.ro, primarul Mihai Chirica.

Cum va fi împărțit bugetul pentru sport

”Bugetul a fost transmis către consilierii locali cu 10 zile înainte de aprobarea acestuia, așa cum spune norma legală. Ultima zi în care putem aproba bugetul local pentru 2022 este 11 februarie, motiv pentru care cu 10 zile înainte l-am și transmis, adică pe data de 2 februarie. Bugetul cuprinde toate capitolele bugetare prevăzute de lege, toate au fost completate cu sume necesare susținerii activității. Bugetul pentru sport este cel mai mare din istoria acestui oraș și are trei surse de finanțare. Bugetul de susținere a sportului ieșean, este vorba de 10 milioane de lei, bugetul de susținere a Clubului Sportiv Municipal 2020, aproape 3 milioane de lei și un buget pentru susținerea sportului în cartiere, programul pe care îl facem noi pe timpul vacanței, cu ONG-urile, circa 200.000 de lei. Deci 13,2 milioane de lei, sumă destul de consistentă pentru susținerea activității sportive. Sigur, pot exista comentarii, întotdeauna este nevoie de mai mult. E adevărat, la CSM Iași 2020 o sumă consistentă va fi pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports, dar mai pot aduce o umbră de optimism real prin faptul că pe parcursul anului, ca și în anul precedent, vom avea și rectificări bugetare pentru a susține diverse sporturi, pe măsură ce ele înaintează și vedem că ele obțin și rezultate”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Echipele prioritare să încaseze bani de la municipalitatea ieșeană

Edilul Iașiului a promis că municipalitatea va susține în 2022 echipele de fotbal, baschet masculin și rugby în XV masculin, urmând să fie înființată și echipa de handbal feminin.

”Pe lângă fotbalul care ridică întotdeauna cele mai multe discuții și orgolii, vrem să continuăm proiectul cu baschetul masculin, de asemenea, cu rugby masculin, să ne ducem spre handbalul feminin, așa cum am promis. Sunt deschis pentru a discuta cu consilierii care și-au exprimat un punct de vedere în spațiul mediatic pentru a putea să mai găsim și alte surse de finanțare până la aprobarea bugetului pe 11 februarie, nu am ascuns această opțiune din posibilitățile pe care le voi aborda. Totul într-o măsură în care să le facem și realizabile”, a completat primarul Mihai Chirica.

Consilierul local Mihai Liviu Gavril atacă acest buget: ”Este o rușine!”

Dacă primarul vorbește despre un buget record pentru sport, consilierul local Mihai Liviu Gavril este de părere că suma alocată pentru sport este o rușine. Acesta solicită alocarea pentru sport a unui procent de 1 la sută din bugetul Iașiului, adică aproximativ 3,88 milioane de euro.

”Din păcate, bugetul gândit de Executiv pentru sportul ieșean este o rușine. De partea cealaltă, Consiliul Județean Iași a prevăzut în buget pentru sport doar 500.000 de lei, din care 100.000 la sportul pentru toți și 400.000 la sport de performanță. Știți cât înseamnă 400.000 de lei? Aproximativ 80.000 de euro. Rușine Consiliul Județean Iași! Consiliul Județean Bistrița are alocată suma de 3 milioane de euro, în timp ce CJ Iași 80.000 euro. Revenind la Primăria Municipiului Iași, la un buget estimat de 388 milioane de euro consider că suma de 2 milioane de euro este rușine. Voi solicita împreună cu colegii mei Executivului ca alocarea pentru sport să fie de minim 1% din bugetul total al Iașului, adică de 3,88 milioane de euro”, a declarat Mihai Liviu Gavril.

Totuși, mai multe voci din cadrul Consiliului Local susțin că sunt șanse mari ca după discuțiile viitoare din Comisia pentru Sport și Tineret și din Consiliul Local sportul să primească o felie mai mare din bugetul local. Poate undeva la 15 milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/noii-stranieri-ai-politehnicii-iasi-printre-marcatori-in-derby-ul-judetean-cu-stiinta-miroslava-costel-enache-asteapta-in-probe-un-belgiano-turc-si-un-englez-19218337

https://liga2.prosport.ro/seria-1/florin-prunea-despre-instalarea-lui-cornel-sfaiter-la-politehnica-iasi-un-bulgare-de-aur-pe-care-iasiul-il-are-acum-dar-numai-sa-aiba-grija-de-el-19218286

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cornel-sfaiter-explica-tactica-politehnicii-iasi-in-viitor-clubul-trebuie-sa-produca-vom-da-credit-tinerilor-tin-mult-la-aceasta-strategie-19218274

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ingrijorare-la-poli-iasi-oficialii-clubului-au-aflat-cat-va-lipsi-golgheterul-sekou-camara-dupa-accidentarea-din-amicalul-cu-csm-pascani-cristian-puscas-investigatii-amanuntite-in-capitala-19218195

Narcis POHOAȚĂ 03 Feb. 2022, 16:09 Liga 2
Pe aceeași temă