Președintele Concordiei acuză arbitrajul după meciul cu Farul: „Vai de mine. Nu am crezut că există așa ceva. E groaznic.” Fazele acuzate și hazul de necaz al lui Tănase

Marius ANGHEL 24 Feb. 2020, 17:07 Campionat

Concordia Chiajna și-a început meciurile oficiale din 2020 cu o înfrângere la scor, 1-3 în deplasare cu Farul, pe un teren unde nimeni nu a câștigat în acest sezon. Însă nu eșecul a supărat în primul rând conducerea echipei ilfovene, ci modul în care el s-a produs. „Vulturii verzi” au avut un start dezastruos de partidă, cu eliminare și două penalty-uri dictate în primul sfert de oră. Președintele Cristian Tănase nu știe cum să mai procedeze ca echipa din Chiajna să fie lăsată să joace fotbal și tinde să creadă că arbitrii nu știu regulamentele și că o dau în nesimțire și golănie. Oficialul e oripilat de arbitrajele din ligile inferioare și așteaptă să i se spună să își ducă echipa în Liga a 4-a, să joace la județ.

Penalty pentru Farul în minutul 1 și dictarea repetării execuției, după ce Greab a parat. „Careul de 16 metri nu cred că are 17 metri și jumătate”

Faza care l-a făcut pe Cristian Tănase, președintele clubului Concordia Chiajna, să izbucneasă a avut loc în chiar minutul 1 al meciului dintre Farul și Concondia, desfășurat sâmbăta trecută, la Constanța, în etapa a 22-a a Ligii 2, prima din 2020. Atunci, Bogdan Vișan l-a faultat din spate, din postura de ultim apărător, pe Ionuț Stoica. Contactul s-ar fi produs în afara careului, însă arbitrul Adrian Illyeș (Ploiești) a dictat penalty și cartonaș roșu pentru jucătorul echipei ilfovene. Sacțiunea cu eliminarea a fost dictată după circa două minute de discuții cu asistentul Doru Zamfir (Slatina) și de recunoaștere a jucătorului care a comis faultul.

Bodo Kanda a executat penalty-ul în minutul 4, iar Greab a plonjat și a parat în lateral, însă după 11 secunde de la acest moment, între timp mingea fiind centrată în careu și prinsă de portar, centralul a oprit jocul și, la indicațiile aceluiași asistent Zamfir, a dictat repetarea loviturii de pedeapsă și i-a dat cartonaș galben goalkeeperului. În cele din urmă, în minutul 7, Antonio Cruceru a bătut penalty-ul și l-a învins pe Greab.

În minutul 14, Florin Borța i-a dat peste picioare în careu lui Alexandru Stoica și centralul a dictat, just, o nouă lovitură de pedeapsă, pe care a executat-o și transformat-o tot Antonio Cruceru (15).

„Careul de 16 metri nu cred că are 17 metri și jumătate. Faultul a fost în afara careului, iar ce s-a întâmplat acolo… A fost un meci cu un istoric aparte pentru noi din cauza la ceea ce s-a întâmplat. Totul a pornit de la faza respectivă. A fost fault în afara careului, dar el a considerat că a fost în interior. În plus, a dictat și repetarea loviturii de pedeapsă, nu arbitrul de centru, ci tușierul. Au probleme cu regulamentul ăsta. După ce s-au consultat câteva minute bune. A fost ceva de cascadorii râsului.

Nouă ne pare rău că am început rău, dar nu acord circumstanțe atenunate echipei că din cauza sancțiunii am pierdut. Sunt niște situații la ligile inferioare, la Liga a 2-a, la Liga a 3-a, la arbitraj mă refer, ceva incredibil. Vă dau cuvântul meu de onoare. Acum îmi pare rău, de 100 de ori mai mult, că am retrogradat și am ajuns în situația asta. Vai de mine. Nu am crezut că există așa ceva. Aici e ceva groaznic ceea ce se întâmplă la anumite meciuri. Noi am avut în campionatul ăsta, în astea 22 de etape jucate, vreo șase eliminări, penalty-uri când am avut goluri marcate împotriva noastră din offside, goluri precedate de henț. E ceva groaznic. Mă rog, e vorba și de instruirea arbitrilor până la urmă, că nu vreau să mă duc cu gândul în altă parte. Dar când vezi anumite lucruri că se fac cu o anumită tentă, atunci chiar îți vine să te duci cu gândul în altă parte. E ceva inimaginabil. Nu știu ce se mai cred. Cine, ce să aibă cu Concordia Chiajna? Un club care are, totuși, o stabilitate, o infrastructură”, a spus Cristian Tănase pentru Liga2.ro.


Secunda 40 în meciul Farul – Concordia Chiajna, Vișan îl împinge pe Ionuț Stoica și constănțenii primesc penalty. Contactul, împingerea, se produce în afara careului. Vișan a văzut și cartonaș roșu după vreo două minute, timp în care centralul s-a consultat asupra deciziei cu tușierul Zamfir și a reușit, într-un final, să-l identifice pe jucător.

Cristian Tănase spune că arbitrul și-a schimbat argumentul deciziei repetării penalty-ului de la momentul fazei până la finalul jocului

Oficialul Concordiei a remarcat că repetarea loviturii de pedeapsă parate inițial de Greab s-a luat în urma deciziei tușierului Doru Zamfir (Slatina), care ar fi indicat că jucătorii echipei ilfovene ar fi intrat în careu în momentul șutului. La finalul jocului, justificarea către managerul sportiv Cristian Bălașa a fost că repetarea s-a dictat pentru că portarul ar fi înaintat în față în momentul șutului. Pe filmare, acest lucru se confirmă, fiindcă portarul primește cartonaș galben înainte de repetare.

„Acum am ajuns la penalty-uri dictate la faulturi în afara careului. Se dictează apoi repetarea loviturii de către tușier, același tușier care are un henț lângă el, la un metru, și nu îl vede. Arbitrul indică și arată că a dictat, tot la sugestia tușierului, că au pătruns jucătorii în suprafața de pedeapsă în momentul executării, iar, după meci, justificarea a fost că a dictat repetare din cauza poziției portarului, că a plecat puțin înainte. Eu am rămas surprins. Se vede clar, din gesturi, cum arbitrul indică repetarea penalty-ului din faptul că jucătorii au pătruns în suprafața de pedeapsă, iar, după meci, să spună că din cauza jocului portarului. Sunt și eu curios ce se va întâmpla”, a mai declarat Tănase.


Kanda bate penalty-ul și tușierul Zamfir dictează repetarea pentru că portarul era prea în față. Greab a parat această lovitură.


Cruceru bate de această dată penalty-ul și înscrie. Poziția portarului este aproape asemănătoare, în timp ce jucătorii de la limita careului au, de această dată, o jumătate de metru în spate față de prima execuție.


Fața celui de-al doilea penalty acordat în startul meciului. Execută același Cruceru și înscrie

„Deja e multă, multă nesimțire și golănie. Direct golănie și nu li se întâmplă nimic.” Haz de necaz: „Mai are puțin și ne prinde Daco-Getica sau Snagov”

Președintele Consiliului Director al CS Concordia Chiajna spune că s-a săturat de atâtea greșeli de arbitraj comise împotriva echipei sale și nu știe motivul. Tănase e de părere că arbitrajul în ligile inferioare este de multe ori dezastruos și că manierea „e destul de golănească și de șmecherească”. Memoriile făcute la FRF nu i se par o soluție, fiindcă arbitrii revin și comit aceleași gafe.

„Nici nu știu ce măsură să luăm și noi, ce putem să facem. Suntem un club stabil, cu infrastructură și, mă rog, fără suporteri. Poate asta este problema, că nu avem suporteri. E posibil. Scorul, la un momentat de 3-0, nu reflecta realitatea din teren. Se produce și iritarea aia. Ok, nu e penalty, ți-l mută în careu. Apără portarul, îți dă repetare. Mă rog, nu scuz echipa și banca tehnică, dar, deja… Nici nu am început bine, prima etapă, ne-am dus și noi încrezători că ne-am pregătit bine, au venit niște jucători, credem noi, cu experiență, jucători buni, și ni se dă totul peste cap. Preferam să pierdem mai bine noi, că nu jucăm bine, dar prea au intervenit arbitrii. E vorba despre instruirea lor. Vom face memoriu, am mai făcut. Sunt prea multe deja. Când se întâmplă o dată, hai de două ori, spui că a fost greșeală, e omenească, dar când se întâmplă de opt-nouă ori în 21 de etape disputate, că atâtea am jucat, e mai mult de o treime. Și te gândești, eu, clubul ăsta, care e vina? Că n-are suporteri? Dar are o infrastructură bună, investim și noi în copii și juniori, avem stabilitate. Așa ce facem, ce criterii sunt astea, ca să se întâmple lucruri de genul? Muncim de pomană, te zbați de pomană, că intervin arbitrii și intervin de maniera asta. E destul de golănească și de șmecherească. E prea mult. O dată, de două, înțelegi, dar de nouă ori? Intervin într-un mod flagrant. Ne-au luat 11 puncte, așa scurt. O să avem și noi o discuție să vedem ce facem în situația asta. Mai are puțin și ne prinde Daco-Getica sau Snagov (n.r. – cluburi care s-au desființat în acest sezon de Liga 2 și care nu mai pot acumula puncte). E chiar o chestie urâtă. Vorbim că, domnule, facem memoriu. Și? Ce se întâmplă? Arbitrii pleacă toți cu baremul acasă, stau câteva etape și după aia delegați din nou. Și bineînțeles că sunt prost instruiți. E clar. Fac parte din jocul ăsta și iată ce se întâmplă. Unii nu cunosc regulamentul. Vă dau cuvântul meu de onoare. E răutate, golănie. N-am idee ce am putem face. Chiar mă gândeam, o mai avea rost să jucăm și noi prin campionatul ăsta. Mergem la Turnu Măgurele ca să… Poate nu mai mergem, stăm acasă. Măcar de ne-ar informa: «Bă, nu mai mergeți». Nu are rost, nu vă mai prezentați, mergeți la Divizia D, jucați acolo în județul Ilfov și stați liniștiți. Aveam în cap să fac o chestia dintr-astra, ca un semnal mare de alarmă. Deja e multă, multă nesimțire și golănie. Direct golănie și nu li se întâmplă nimic”, s-a dezlănțuit Cristian Tănase pentru Liga2.ro.

După cele două goluri primite din penalty-uri, Concordia a mai încasat un gol, tot de la Antonio Cruceru, în repriza a doua, iar scorul final, 3-1, a fost stabilit în minutul 90 de Stelian Cucu.

Meciul de la Constanța a fost arbitrat de centralul Adrian Illyeș (Ploiești – Prahova) și de asistenții Doru Zamfir (Slatina) și Adrian Vornicu (Iași). Rezervă a fost Eduard Ioniță (Galați), iar observatori au fost delegați Lucian Măiereanu (Brașov) și Petre Badea (Tulcea).

După 22 de etape, Concordia Chiajna ocupă locul 17 în Liga 2, retrogradabil, cu 21 de puncte. Etapa următoare joacă la Turnu Măgurele, cu Turris Oltul.

Înregistrarea meciului Farul – Concordia Chiajna poate fi urmărită în video-ul de mai jos:

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 24 Feb. 2020, 17:07 Campionat
Pe aceeași temă