Pandurii s-a despărțit cu scandal de preparatorul fizic francez. Samuel Covelli: ”Am realizat că au fost numai minciuni. Situația era nebunească.” Dezvăluiri și despre modul cum lucrează Călin Cojocaru

Mircea OGLINDOIU 29 Sep. 2020, 11:25 Liga 2

Adus în vară la Pandurii de impresarul belgian Jean Willy Ngoma, preparatorul fizic Samuel Covelli (25 de ani) s-a despărțit săptămâna trecută de gorjeni. Scurta experiență la echipa din Târgu Jiu i-a lăsat un gust amar francezului, care susține că nu a fost plătit în această perioadă și că a vrut să fie scos țap ispășitor pentru eșecul drastic din partida cu Turris Oltul Turnu Măgurele, pierdută de olteni cu scorul de 5-0, pe teren propriu.

Samuel Covelli, dat afară de la Pandurii: ”A vrut să mă scoată țap ispășitor”

Covelli dă vina pentru îndepărtarea sa de la echipă pe antrenorul Călin Cojocaru. ”Am părăsit Pandurii pentru că așa a hotărât antrenorul. Doream să rămân în continuare, dar antrenorul a spus, după înfrângerea cu Turris, că diplomele mele nu sunt bune, deși FRF susţine că pot lucra cu aceste documente în România. Mi-a spus că echipa nu este bine pregătită fizic și că este vina mea că am pierdut cu 5-0. Nu înțeleg de ce, pentru că oricum nu m-a lăsat să-mi fac treaba corect. Cred că a vrut să mă scoată țap ispășitor. Am lucrat gratis două luni și jumătate și acum m-au dat afară, făra să-mi dea vreun ban. Este o lipsă de respect”, a declarat Covelli, pentru accentingorj.ro.

”Cojocaru controlează totul la club”

Francezul a mai precizat că antrenorul montase camere video la Centrul de Copii și Juniori, unde erau cazați jucătorii, și că nu ținea cont nici de sfaturile secunzilor.

”În opinia mea, acum, la Pandurii, problema este antrenorul. Nu știu cum se poate salva echipa jucând așa. De asemenea, atmosfera proastă de la echipă este din cauza lui. Când a venit la club, a instalat camere video în toată clădirea, ca să vadă ce face toată lumea. Se uita pe telefon la ce oră vin jucătorii sau dacă merg la o cafea. Vorbim de fotbaliști profesioniști, nu de copii. Vrea să controleze tot și nu îi lasă pe antrenorii secunzi să-l ajute. Vine cu mâinile în buzunar, cu 10 minute de începerea antrenamentelor, și ne spune că facem asta și asta, dar nu ne întreabă ce părere avem, ca secunzi, ca preparator fizic. Vrea să arate că este șeful cel mare de la club, că el decide totul. Ne-a spus într-o zi că el decide totul aici, este peste președintele clubului. Are un prieten spaniol, am înțeles că este un potențial investitor, poate ar dori să preia clubul”, a dezvăluit Covelli.

”Crede că doar dacă alergi mult vei fi bine pregătit, nu contează dacă alergi încet sau în regim de viteză”

În replică, antrenorul Călin Cojocaru n-a dorit să făcă prea multe comentarii. S-a rezumat prin a spune că nu a montat camere video și că Samuel Covelli nu avea experienţa necesară pentru a lucra în fotbal. Totodată, l-a acuzat pe preparatorul fizic că obişnuia să iasă frecvent cu jucătorii străini în oraş și astfel se expunea contactării virusului COVID-19. Antrenorul a mai adăugat că i-a plătit și biletul de avion lui Covelli, pentru a se putea întoare în Franța.

”Pentru echipă va fi foarte greu în perioada următoare fără preparator fizic. Oricum, antrenorul nu a înțeles ce am vrut să fac. Nu cred că înțelege cu ce se mănâncă această știință. Am încercat să-i explic, ce e bine să faci și ce nu, din punct de vedere fizic. El crede că doar dacă alergi mult vei fi bine pregătit, nu contează dacă alergi încet sau în regim de viteză. E foarte simplu să crezi asta, atunci nu ai mai avea nevoie de preparatori fizici. Totuşi, sunt convins că jucătorii au calitatea necesară pentru a menține echipa în liga secundă. Și străinii, și români sunt băieți buni, nu ei sunt problema”, a povestit Covelli.

Covelli pregătise doar echipe de baschet feminin

Deși nu mai activase în fotbal, fiind, anterior, preparator fizic doar la baschet feminin, francezul a fost convins să vină în România de Jean Willy Ngoma, care, atât lui, cât și jucătorilor străini, le-a spus că el este noul director sportiv al clubului Pandurii și că obiectivul pentru acest sezon îl reprezintă revenirea echipei în Liga 1 și, ulterior, participarea, din nou, în cupele europene!

”Am căutat oportunități să lucrez în fotbal, pentru că în Franța am pregătit doar echipe de baschet feminin. Oportunitatea mi-a fost prezentată de Jean Willy Ngoma. Mi s-a prezentat ca fiind directorul sportiv al echipei. Mi-a spus că aici este un proiect major, iar echipa poate reveni în prima ligă și în cupele europene. Mi-a spus că sunt condiții foarte bune și o să stau în hotelul stadionului. Că va veni cu investitori, ca unul din antrenori va fi James McFadden. Ulterior, am aflat că el era doar un scouter pentru club și nici măcar nu am stat în hotelul stadionului, ci într-o clădire a clubului (n.r. – a Centrului de Copii și Juniori). O mulțime de minciuni, dar și în aceste condiții am decis să stau să ajut clubul, m-am gândit că ar fi bine și pentru reputația mea. Jean Willy Ngoma a procedat la fel și cu jucătorii străini pe care i-a adus aici. Când au realizat și ei ce s-a întâmplat, era prea târziu să-și mai gasească un alt contract, la un alt club”, a povestit Covelli.

”Am aflat că acest club se afla într-o situație financiară delicată la 3-4 săptămâni după ce am semnat înțelegerile. Situația era nebunească”

După ce au ajuns la Târgu Jiu, Camilian Floroiu le-a spus jucătorilor străini că el este directorul sportiv al clubului şi că Pandurii are în continuare probleme financiare. ”Tot ceea ce am semnat cu jucătorii pe doi ani de zile nu implică un efort financiar. Neavând bani, jucătorii știu despre ce este vorba. În contractele pe care le-am semnat se specifică foarte clar «în limita posibilităților financiare». Ei știu unde au venit și de ce au venit, nu vreau să păcălim pe nimeni. Din punctul meu de vedere, transparența este unul dintre factorii care ne țin în liga a doua”, declara Floroiu la finalul lunii august.

”Nu știu, poate cei de la club l-au folosit pe Ngoma, pentru că nimeni de aici nu vorbea franceză sau belgiană. Poate a fost liantul între echipă și jucători. Așa au putut aduce acei jucători. Eu am venit pentru că «directorul sportiv» vorbea franceză și am crezut că pot vorbi cu cineva dacă lucrurile nu merg, dar am realizat că au fost numai minciuni. Am aflat că acest club se afla într-o situație financiară delicată la 3-4 săptămâni după ce am semnat înțelegerile, când conducerea Pandurilor a început să se dezică de Jean Willy Ngoma. Cel din urmă ar fi vrut să semnăm o înțelegere și cu clubul, și o înțelegere și cu el. Situația era nebunească. Atunci Ngoma ne-a zis că nu vom primi banii dacă vom semna cu clubul”, a povestit Covelli.

Nu are bani să dea clubul în judecată

Francezul a precizat şi că a vrut să acționeze clubul în instanță, dar nu a avut bani să plătească un avocat.

”Am vrut să dau clubul în judecată și am încercat să obțin toate informațiile necesare de la Federația Română de Fotbal și de la Poliția din Târgu Jiu. Cei de la federație au spus că nu mă pot ajuta, pentru că nu aveam o copie de la contract. A rămas la club. Nu știu ce să fac, sunt pentru prima dată în această postură, iar poliția a spus că nu mă poate ajuta. Nu am bani să plătesc un avocat, pentru că am pierdut foarte mulți bani venind aici”, a încheiat Covelli dezvăluirile, conform site-ului accentingorj.ro

După 5 etape, Pandurii se află pe ultimul loc în Liga 2, cu 0 puncte și goleveraj 2-13. Etapa viitoare, echipa lui Călin Cojocaru va juca în deplasare, cu Universitatea Cluj.

Foto: Pandurii Târgu Jiu

https://liga2.prosport.ro/seria-1/calin-cojocaru-furios-dupa-ce-pandurii-a-fost-umilita-de-turris-gal-a-avut-viteza-de-pensionar-au-timp-sa-si-schimbe-ori-atitudinea-ori-echipa-19147681

Mircea OGLINDOIU 29 Sep. 2020, 11:25 Liga 2
Pe aceeași temă