OFICIAL | UTA a făcut apel la TAS împotriva FRF. Ce solicită clubul arădean la tribunalul din Elveția

Marius ANGHEL 08 Jun. 2020, 19:31 Liga 2

Amenințările s-au transformat în fapte într-un final, la Arad. Clubul UTA a făcut apel, astăzi, 8 iunie, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) împotriva Federației Române de Fotbal în speța înjumătățirii de puncte înainte de intrarea în play-off-ul care va decide promovatele în Liga 1. Anunțul nu a fost făcut de conducătorii grupării lider în Liga 2, foarte vocali înainte și după decizia FRF, luată în mod oficial acum aproape două săptămâni, ci de unul dintre avocații angajați pentru acest proces.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, avocatul în Baroul Arad Cosmin Flavius Costaş susține că a depus ”cererea de arbitrare şi apelul detaliat în afacerea AFC UTA Arad vs. Federația Română de Fotbal”, în care UTA solicită tribunalului din Elveția să anuleze două decizii ale forului condus de Răzvan Burleanu. Și anume, cele luate în cadrul Comitetului de Urgență din 14 mai, respectiv Comitetului Executiv din data de 27 mai.

UTA cere la TAS anularea deciziei FRF de înjumătățire a punctelor

Cererea clubului UTA la TAS are ca obiectiv anularea ”deciziei de înjumătățire a punctelor câştigate pe teren în timpul primelor 24 de runde din sezonul regulat, astfel încât în play-off-ul ce va debuta pe 4 iulie 2020 clubul UTA să beneficieze de un avans de 11 puncte”.

Avocații arădenilor susțin la Lausanne că FRF a luat decizii nestatutare, cu caracter discriminatoriu, arbitrar şi singular.

UTA vrea să își primească înapoi punctele și să joace astfel în play-off, însă nu susține cum să se și desfășoare acest turneu de promovare, acest lucru urmând să-l decidă FRF în cazul în care va fi pierzătoare în acest proces.

”Alături de clubul UTA Arad, ne face plăcere să anunțăm faptul că am transmis astăzi Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne cererea de arbitrare şi apelul detaliat în afacerea AFC UTA Arad vs. Federația Română de Fotbal.

Prin apelul declarat, UTA solicită TAS să anuleze Decizia nr. 13 din 14 mai 2020 a Comitetului de Urgență al Federației Române de Fotbal (punctul 3) şi Decizia nr. 3 din 27 mai 2020 a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal (punctul 15). Obiectivul acestui demers juridic este acela de anulare a deciziei de înjumătățire a punctelor câştigate pe teren în timpul primelor 24 de runde din sezonul regulat, astfel încât în play-off-ul ce va debuta pe 4 iulie 2020 clubul UTA să beneficieze de un avans de 11 puncte.

Argumentele acestui demers legal se axează pe valorizarea principiului meritului sportiv, combaterea unor decizii nestatutare şi a caracterului discriminatoriu, arbitrar şi singular al soluției adoptate în cauză de Federația Română de Fotbal.

După cum am arătat şi în memoriul extins, punctele câştigate pe teren sunt un indicator al nivelului performanței sportive, într-un sezon cu o importantă rezonanță istorică pentru UTA şi într-un sezon cu un parcurs excelent din punct de vedere sportiv. În mod natural, aceste puncte trebuie să se regăsească la finalul campionatului în dreptul echipei care le-a câştigat pe teren.

În continuare, echipa de avocați aleasă de clubul UTA pentru a susține un demers legitim – compusă din av. dr. Cosmin Flavius Costaş şi av. dr. Septimiu Ioan Puț (titularii successivi ai cursului de Dreptul Sportului de la Facultatea de Drept din Cluj) – va urma principiile echipei de fotbal reprezentate, urmând să pregătească în linişte, serios şi în detaliu acest caz.

Vom comunica orice evoluții relevante atunci când acestea vor exista, prin intermediul reprezentanților echipei UTA Arad”, a transmis Cosmin Flavius Costaş.

Împotriva FRF a mers la TAS și Progresul Spartac, liderul Seria a 3-a a Ligii 3, care se consideră, la rândul ei, nedreptățită de decizia FRF. Aceea de a o trimite la un baraj de promovare cu CSM Slatina, echipă cu care e la egalitate de puncte, însă pe care o devansează la golaveraj.

Răzvan Burleanu: ”Dacă vom pierde procesul, vom aplica decizia, oricare ar fi aceasta”

În urmă cu o săptămână, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a susținut public reducerea la jumătate a punctajului acumulat pe durata sezonului e cea mai bună decizie pentru play-off-ul de stabilire a echipelor promovare. În acest fel au fost dezavantajate mai puține cluburi, crede șeful federației, toate cele cinci în afară de UTA. Burleanu chiar i-a încurajează pe arădeni, cât și pe ceilalți nemulțumiți de decizia forului fotbalistic, să meargă la TAS.

Burleanu a anunțat că FRF va aplica decizia luată de TAS, indiferent care va fi ea.

Chiar îi încurajez pe cei care se consideră nedreptăţiţi să o facă. Dacă vom pierde procesul, vom aplica decizia, oricare ar fi aceasta. Deşi sunt sigur, şi nu vreau să îi supăr nici pe cei de la UTA Arad, nici pe cei de la Turris, dar e cel mai bun scenariu pentru cel mai mare număr de cluburi într-o situaţie de criză. Trebuie să acceptăm că e o decizie de criză. Nu puteam să forţăm cluburile care nu mai puteau, nu mai aveau capacitatea să antreneze şi să joace, chiar dacă şi-ar fi dorit acest lucru. În orice scenariu imaginat, cineva avea o nemulţumire. Se vorbeşte doar de acest principiu, de ce s-a înjumătăţit numărul de puncte. În primul rând, a scăzut numărul de puncte rămase în joc. De la 42 de puncte la 15. Credeţi că numărul de puncte trebuie să rămână acelaşi? Eu cred că nu. Singurul scenariu care ar fi putut să convină celor de la UTA ar fi fost o promovare directă, fără a mai disputa niciun meci, a spus Răzvan Burleanu la TelekomSport.

Primele șase echipe din Liga 2 merg în play-off cu jumătate din punctele obținute în cele 24 de etape desfășurate până la suspendarea campionatului din cauza COVID-19

Federația Română de Fotbal a oficializat, joi, 14 mai, scenariul câștigător la voturi în videoconferința cu reprezentanții cluburilor din Liga 2, desfășurată cu o zi înainte, privind modul de încheiere a actualei ediții de campionat, 2019/2020, după ce sezonul a fost suspendat din cauza pandemiei de COVID-19.

Comitetul de Urgență al FRF s-a întrunit și a adoptat planul pentru încheierea acestui sezon de eșalon secund. Acesta a fost validat, ulterior, în Comitetul Executiv al FRF din data de 27 mai.

S-a decis ca primele șase cluburi din Liga 2 (UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid), singurele care au solicitat licența pentru participarea în Liga 1, să dispute un play-off cu o singură manșă, constând în cinci etape, cu mențiunea că echipele de pe primele trei poziții (UTA, CS Mioveni și Turris) vor disputa trei din cele cinci jocuri pe teren propriu.

Echipele vor porni în play-off-ul cu un număr de puncte înjumătățit față de cum aveau după 24 de etape desfășurate în acest sezon regulat. Primele două clasate după încheierea celor cinci etape vor promova direct în Liga 1, în timp ce formația de pe poziția a treia va disputa cu joc de baraj cu locul 6 din play-out-ul Ligii 1.

Data la care va avea loc tragerea la sorți pentru stabilirea meciurilor play-off-ului nu a fost stabilită nici până acum, în timp ce barajul pentru menținerea / promovarea în Liga 1 va fi organizat tot în două manșe.

Datele de disputate a celor cinci etape ale play-off-ului sunt 4 iulie, 11 iulie, 18 iulie, 25 iulie și 1 august. Barajul va avea loc în datele de 5 și 8 august.

Clasament play-off-ul Ligii 2:

  1. UTA Arad 0 0 0 0 0-0  25 pct.
  2. CS Mioveni 0 0 0 0 0-0 36-22 20*
  3. Turris Oltul Turnu Măgurele 0 0 0 0 0-0 20*
  4. Campionii FC Argeş 0 0 0 0 0-0 19
  5. Petrolul Ploieşti 0 0 0 0 0-0 19
  6. Rapid 0 0 0 0 0-0 19*

*echipele beneficiază de o rotunjire în plus cu 0,5. La final, în caz de egalitate de puncte, echipele care au beneficiat la început de rotunjire vor fi în dezavantaj.
**locurile 1 și 2 promovează direct în Liga 1 la finalul play-off-ului, iar clasata pe 3 merge la barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 împotriva echipei situate pe locul 6 în play-out-ul Ligii 1.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/comitetul-executiv-al-frf-a-aprobat-toate-deciziile-anuntate-pana-acum-privind-modalitate-de-incheiere-a-campionatelor-liga-2-si-3-au-fost-anuntate-si-primele-reguli-pentru-play-off-ul-ligii-2-19133827

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-frf-a-validat-scenariul-dezbatut-si-agreat-de-cluburi-pentru-incheierea-acestei-editii-a-ligii-2-ne-am-asumat-rolul-de-a-lua-decizii-si-de-a-adopta-masuri-spre-bi-19132550

https://liga2.prosport.ro/seria-1/motivul-pentru-care-uta-ameninta-constant-frf-cu-tas-o-strategie-fata-de-adversarele-din-play-off-e-o-presiune-neloiala-nu-pusa-pe-federatie-asta-e-problema-lor-de-fapt-le-e-frica-19134986

https://liga2.prosport.ro/seria-1/laszlo-balint-nu-sta-cu-mainile-in-san-sare-in-apararea-rodului-muncii-sale-condamna-inca-o-data-modalitatea-prin-care-frf-a-decis-incheierea-acestui-sezon-de-liga-2-si-are-un-mesa-19135061

https://liga2.prosport.ro/seria-1/barajul-de-promovare-mentinere-in-liga-1-ramane-in-dubla-mansa-frf-a-aprobat-calendarul-finalului-de-sezon-2019-20-la-liga-1-liga-2-si-cupa-romaniei-si-protocolul-medical-19134856

Marius ANGHEL 08 Jun. 2020, 19:31 Liga 2
Pe aceeași temă