OFICIAL | Rapid are încă un investitor. ”Milionarul Kia” a preluat 48 la sută din procentele clubului giuleștean

Marius ANGHEL 13 Jul. 2020, 17:16 Liga 2
OFICIAL | Rapid are încă un investitor. ”Milionarul Kia” a preluat 48 la sută din procentele clubului giuleștean

E oficial, clubul de fotbal Rapid are încă un acționar. Afaceristul Liviu Goncea (foto), supranumit ”Milionarul Kia”, a preluat 48 la sută din procentele grupării giuleștene, a anunțat, printr-un comunicat oficial, FC Rapid. ProSport a scris în exclusivitate despre venirea lui Goncea la formația bucureșteană încă de anul trecut.

Principalul acționat al Rapidului rămâne însă firma reprezentată în România de Victor Angelescu, Casazela Rapid Ltd., cu 49 la sută. Celelalte 3 la sută sunt deținute de Asociația Academia Rapid.

Andrei Nicolescu va reprezenta ”interesele” acționarului Liviu Goncea la Rapid

Liviu Goncea este un apropiat al primarului Sectorului 1 al Bucureștiului, Dan Tudorache, părintele noului Rapid. Interesele acestuia vor fi reprezentate în Consiliul de Administrație de Andrei Nicolescu, cel care făcea parte deja din clubul giuleștean, unde are funcția de vicepreședinte.

”În noua sa calitate, aceea de acționar, domnul Goncea va ramâne aceeași prezență discretă”, anunță Rapid pe site-ul oficial.

Negocierile au început din 2019, iar actele urmau să fie semnate la începutul acestui an, însă pandemia a amânat întâlnirea decisivă

ProSport scria din luna septembrie a anului 2019 că Liviu Goncea, cel cunoscut în mediul de afaceri ca ”milionarul KIA”, va prelua, 50 la sută din acțiunele clubului giuleștean. Primarul Dan Tudorache vorbea atunci despre acest lucru: „Bani la Rapid aduc prietenii mei. Victor Angelescu este unul dintre ei, iar Liviu Goncea, acționarul de la KIA, va fi unul dintre acționarii majoritari. Va semna actele în septembrie sau octombrie, e o chestiune de timp, un acord de preluare a 50 la sută din acțiuni. Deci 50 la sută sunt la Victor Angelescu, iar 50 la sută vor fi la Liviu Goncea. Ei vor fi cei doi acționari ai clubului Rapid, amândoi sunt prietenii mei. Cu Liviu Goncea mă cunosc de peste 40 de ani.”

Liviu Goncea este, din 2016, consilier local la Primăria Sectorului 1. El deține pachetele majoritare ale firmelor MIT MOTORS International SRL (51%), KIA ROMAUTO SRL (51%), Hera Cleaning SRL (54%) și Baltic Marine Grup SRL (51%), dar și 1% din acțiunile ISUZU ROMAUTO SRL. Este și administrator al firmelor firmelor MIT MOTORS International SRL și Baltic Marine Grup SRL.

Pandemia COVID-19 a întrerupt pentru câteva luni negocierile de preluare a pachetului de acțiuni de către Liviu Goncea. Șefii Rapidului erau în negocieri avansate cu afaceristul, actele erau făcute și urma doar întâlnirea pentru a fi semnate. A spus-o chiar Victor Angelescu, principalul acționar al formației de sub Podul Grant.

”Asta pot să confirm. Sunt discuții și trebuia să se întâmple mai demult. Din păcare, a venit pandemia și s-a mai amânat semnarea. Dar, din ce știu și eu de la domnul Tudorache, domnul Goncea urmează să preia celelalte 50 la sută. De asta mă îndoiam și de venirea portughezului, fiindcă știu că actele erau făcute exact înainte să înceapă toată nebunia asta și, din ce știu eu, se va semna destul de repede. Astea erau, practic, planurile Rapidului înainte”, spunea Victor Angelescu la ProSport LIVE, spre finalul lunii mai a anului 2020.

Comunicatul Rapid privind acțiunile preluate de Liviu Goncea:

”Inițiate în luna septembrie a anului trecut, negocierile purtate cu domnul Liviu Goncea au fost finalizate cu succes luna aceasta.

Astfel, odată cu finalizarea discuțiilor, a fost parafată tranzacția de preluare a unei părți semnificative din acțiunile clubului.

Urmare a acestei tranzacții, structura acționariatului FC Rapid 1923 se prezinta astfel:

Casazela Rapid Ltd. (reprezentată de domnul Victor Angelescu) – 49%
Liviu Goncea – 48%
Asociația Academia Rapid – 3%

Om de afaceri cu prezență semnificativă în domeniul auto, domnul Liviu Goncea a fost și până la semnarea tranzacției de preluare a pachetului de acțiuni un apropiat al clubului, în calitate de sponsor.

În noua sa calitate, aceea de acționar, domnul Goncea va ramâne aceeași prezență discretă, interesele domniei sale urmând a fi reprezentate în Consiliul de Administrație de domnul Andrei Nicolescu – vicepreședinte al CA.

Actuala structură a acționariatului demonstrează maturitatea organizațională, administrativă și financiară a clubului, prin implementarea celor două principii avute în vedere încă de la lansarea proiectului, în 2017:

– putere de decizie egal distribuită acționarilor clubului, astfel încât societatea să fie protejată de eventuale decizii discreționare ale unui actionar majoritar;

– plan investițional pe termen lung, ambii acționari asumându-și obligații financiare egale în asigurarea bugetului clubului pentru următorii ani.

Modificarea acționariatului subliniază determinarea și consecvența clubului în asigurarea unei performanțe financiare – condiție absolut necesară pentru atingerea obiectivelor de performanță sportivă.”

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/exclusiv-inca-un-investitor-la-rapid-va-prelua-50-la-suta-din-actiuni-cine-este-milionarul-care-va-pompa-bani-la-clubul-din-giulesti-18403951

https://liga2.prosport.ro/seria-1/pandemia-a-stricat-planurile-la-rapid-un-afacerit-prieten-cu-primarul-dan-tudorache-urma-sa-preia-50-la-suta-din-actiunile-clubului-insa-totul-a-ramas-in-aer-victor-angelescu-actele-era-19133438

https://liga2.prosport.ro/seria-1/investitorul-care-va-prelua-50-la-suta-din-rapid-ar-fi-semnat-actele-primarul-turodache-l-ar-fi-convins-discutiile-erau-purtate-din-toamna-trecuta-ei-vor-fi-cei-doi-actionari-ai-clubului-19139132

https://liga2.prosport.ro/seria-1/turris-oltul-reactioneaza-la-adresa-lui-dan-tudorache-dupa-ce-parintele-noului-rapid-a-sustinut-ca-vasile-dincu-face-jocurile-pentru-ca-echipa-fiului-lui-liviu-dragnea-sa-promoveze-19139154

Marius ANGHEL 13 Jul. 2020, 17:16 Liga 2
Pe aceeași temă