OFICIAL | Gloria Buzău a revenit la viață și e ca și nouă, la 6 ani distanță după ce FRF o spulbera cu sancțiuni în urma implicării în aranjamente pentru pariuri! În noul sezon de Liga 2 nu va mai juca FC Buzău

Marius ANGHEL, Andrei PASCU 30 Jun. 2022, 08:08 Liga 2
OFICIAL | Gloria Buzău a revenit la viață și e ca și nouă, la 6 ani distanță după ce FRF o spulbera cu sancțiuni în urma implicării în aranjamente pentru pariuri! În noul sezon de Liga 2 nu va mai juca FC Buzău

Dacă în vara trecută, înainte de începerea sezonului 2021-2022 de Liga 2, nu mai puțin de șase cluburi au primit aprobare din partea Federației Române de Fotbal pentru a-și cesiona locul în competiție unei alte structuri sportive, iar unei a șapteia i-a fost aprobată schimbarea de denumire, nici în acest an nu vom scăpa de astfel de modificări.

În subsoluri se pregătește transformarea echipei Unirea Constanța, până în vara trecută fostă Farul Constanța, în FCSB A Clinceni, așa cum reiese de pe sigla echipamentului în care s-a reunit formația mutată mai nou la Clinceni, în timp ce Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat deja o schimbare.

FC Buzău s-a transformat în Gloria Buzău, cu aprobarea FRF

FC Buzău a devenit, oficial, Gloria Buzău, în urma aprobării primite din partea membrilor CEx în ședința din 29 iunie 2022. Schimbarea era anunțată de ceva timp de primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, iar abia acum a fost posibilă și fizic, în pauza dintre sezoane.

Ca și în cazul Unirii Constanța, și echipa din Buzău este la a doua modificare în doi ani consecutivi. În vara trecută, SCM Gloria Buzău, club de drept public condus de primărie, și-a cesionat locul în Liga 2 resuscitatei FC Buzău, o asociație sportivă în care s-au asociat Consiliul Local al Municipiului Buzău, Consiliul Județean Buzău și un investitor privat, SC TV Buzău Trust Campus SRL.

Acum, FC Buzău primește brandul Gloria Buzău din partea primăriei Buzău și sub această denumire va evolua de acum înainte în competițiile organizate de FRF.

”Aprobă cu unanimitate de voturi ca FC Buzău să joace în sezonul 2022-2023 sub marca Gloria Buzău”, a sunat decizia Comitetului Executiv al FRF din data de 29 iunie 2022. Interesant este că unul dintre membri CEx care a aprobat este chiar noul președinte al noii Gloria Buzău, Auraș Brașoveanu, reprezentant al cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv.

Primarul Constantin Toma anunța din decembrie 2021 această schimbare

Așa cum spuneam, această schimbare era anunțată de ceva timp în urmă de primarul Constantin Toma. Edilul Buzăului transmitea la finalul anului 2021, în decembrie, că în această vară, în pauza competițională, se va urma acești pași de rebranduire a principalului club de fotbal din oraș.

”Am câștigat, după Curtea de Apel București, și la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentință definitivă, dreptul de a folosi numele de Gloria Buzău. Gloria e un brand al orașului și al județului, nu aparține unuia sau altuia. După această sentință, inclusiv echipa de fotbal, numită acum FC Buzău, își va relua numele de Gloria din campionatul viitor”, spunea Constantin Toma.

Falimentara FC Gloria Buzău, o adevărată ”caracatiță a pariurilor”  

Fosta FC Gloria Buzău s-a desființat în 2016, în baza mai multor probleme care au șocat la vremea respectivă. Primarul Buzăului de la momentul acela, Constantin Boșcodeală, a fost pus sub acuzare pentru alocare ilegală de fonduri către club. Avea chiar să fie găsit vinovat pentru abuz în serviciu, bugetul local fiind prejudiciat cu o sumă de 4.9 milioane de lei.

Boșcodeală era cel mai longeviv primar din Municipiul Buzău, având 20 de ani în funcție, iar în urma judecării dosarului a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, deși inițial primise condamnare cu executare, de cinci ani.

Au urmat și alte nereguli la fosta FC Gloria Buzău, iar acesta a acumulat foarte multe datorii. S-a intrat în insolvență, însă nici așa echipa nu a scăpat, iar ulterior s-a văzut nevoită să declare falimentul. Falimentul a venit într-un moment în care clubul trecea printr-o mare rușine. A primit în partea FRF o mulțime de sancțiuni pentru implicare în jocuri aranjate pentru pariuri și echipa nici măcar nu s-a mai prezentat la barajul cu Olimpia Satu Mare pentru salvarea de la retrogradare.

Au fost nereguli legate de pariuri ilegale, aranjamente, jucătorii fiind suspendați. Cazul a fost unul de amploare, o adevărată ”caracatiță a pariurilor”, dosarul analizat la vremea respectivă de FRF fiind pentru meciuri din perioada iulie 2014-mai 2015. Nu doar fotbaliștii și stafful au fost implicați în jocuri de culise, încrengătura fiind condusă de conducerea clubului de la vremea respectivă.

În urma judecării cazului, antrenorul de la acea vreme, cunoscutul Viorel Ion, primea o suspendare de doi ani și se alegea cu o amendă de 200.000 de lei. Nu numai el a fost suspendat, ”secunzii” Romică Bunică și Marian Roșu și 14 fotbaliști primind la rândul lor ”interzis” în fotbal pe diferite perioade de timp.

În total, s-au dat sentințe de 14 ani și 6 luni de suspendare și amenzi în valoare totală care la vremea respectivă se ridicau la peste 200.000 de euro. Povestea detaliată a ”caracatiței pariurilor” de la fosta FC Gloria Buzău poate fi citită AICI.

Falimentara FC Gloria Buzău sau ”Steluța”. Cazul Romică Bunică a rămas în istorie 

În anii petrecuți în Liga 1, fosta FC Gloria Buzău era poreclită, în lumea fotbalului, ”Steluța”, fiind considerată o echipă apropiată de FCSB, care la momentul respectiv utiliza numele Steaua. Buzoienii erau acuzați că fac anumite jocuri ale formației bucureștene, însă un episod de neuitat a rămas în memoria fanilor.

E vorba de celebrul episod cu Romică Bunică, într-un celebru meci dintre Gloria Buzău și Steaua, din toamna anului 2007. Era etapa a 17-a din Liga 1, Bunică a marcat golul de 1-1 pe final de meci, iar echipa lui Gigi Becali pierdea două puncte foarte importante. Avea să rateze titlul respectiv în detrimentul echipei CFR Cluj, la mustață, Bunică stricând, astfel, ”relația” dintre cele două cluburi.

Romică Bunică (foto, în dreapta) nu a scăpat nepedepsit și avea să fie exclus din lot la scurt timp, fiind trimis în Liga 3. ”Nu o să regret niciodată! Eu mi-am făcut treaba şi am înscris. Am încercat să-mi ajut echipa să câştige un punct şi am reuşit. Că am marcat chiar împotriva Stelei, a fost o întâmplare. Nu vreau să-mi amintesc! Au fost colegi care nu s-au bucurat atunci când am înscris”, spunea Bunică în 2008, despre meciul respectiv.

Acum, autoritățile locale și județene din Buzău, implicate la actuala echipă din Liga 2, au șters cu buretele în special scandalul cu implicarea în aranjarea de meciuri pentru pariuri și readuc la viață brandul Gloria Buzău, cu care se mândresc.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-constanta-devine-oficial-satelitul-fcsb-ului-isi-schimba-numele-sigla-si-va-juca-meciurile-de-acasa-aproape-de-bucuresti-cum-arata-noul-proiect-care-va-lua-startul-in-liga-2-19235939

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-buzau-transfer-important-a-adus-un-mijlocas-din-play-off-ul-ligii-1-si-e-la-un-pas-sa-legitimeze-un-atacant-detaliile-oferite-de-presedintele-auras-brasoveanu-19235920

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-noul-sezon-de-liga-2-editia-2022-2023-se-va-desfasura-exact-in-acelasi-mod-ca-precedentul-campionat-cand-incepe-echipele-care-ar-trebui-sa-ia-startul-si-modul-in-care-se-promoveaza-si-r-19236034

https://liga2.prosport.ro/seria-1/auras-brasoveanu-pleaca-de-la-concordia-chiajna-si-va-continua-ca-presedinte-executiv-la-alt-club-din-liga-2-exclusiv-19233798

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-buzau-devine-fc-gloria-buzau-conducerea-intentioneaza-sa-readuca-la-viata-numele-clubului-care-trage-dupa-el-o-tinichea-cu-istorie-patata-pariuri-sportive-si-acuzatii-de-jocuri-de-culise-cu-fcsb-19214803

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-buzau-are-conducere-administrativa-consiliul-judetean-si-local-si-au-ales-reprezentantii-in-aga-si-consiliul-director-al-clubului-care-ii-ia-locul-in-liga-2-echipei-scm-gloria-buzau-ce-buget-va-a-19189414

Marius ANGHEL, Andrei PASCU 30 Jun. 2022, 08:08 Liga 2
Pe aceeași temă