Lovitură de proporții pentru FC Brașov! CNSL le-a dat dreptate fotbaliștilor și antrenorilor ”lăsați în aer” după cesionarea cu Corona

Adi MARICA 13 Nov. 2021, 12:07 Liga 2
Lovitură de proporții pentru FC Brașov! CNSL le-a dat dreptate fotbaliștilor și antrenorilor ”lăsați în aer” după cesionarea cu Corona

Noul FC Brașov, denumire luată după ce primăria i-a dat brandul nou-formatei ACS Fotbal Club Brașov Steagul Renaște, a preluat în vară locul nou-promovatei Corona Brașov în Liga 2, prin cesionarea de loc aprobată de Federația Română de Fotbal, însă renunțarea la mare parte din jucătorii și antrenorii care au readus Brașovul la nivelul eșalonului secund a dus la numeroase litigii, ajunse pe masa comisiilor FRF.

  • În momentul cesionării, absolut tot stafful tehnic, cât și jucătorii de la Corona ar fi trebuit să treacă la noul FC Brașov, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Cei nedoriți la noua echipă, în frunte cu antrenorul principal Călin Moldovan, ”au rămas în aer”, încălcându-se, astfel, principala regulă a cesionării.

Cei zece antrenori și jucători ”lăsați în aer” după cesionarea dintre Corona și noul FC Brașov au avut câștig de cauză

Camera Națională de Soluționare a Litigiilor (CNSL) din cadrul FRF a dat în ședința de joi, 11 noiembrie, verdictul în cazul memoriilor depuse de antrenorii Călin Moldovan, Liviu Negoiță, Adrian Szabo, dar și de jucătorii Adrian Voicu, Ștefan Nicolau, Mihai Laszlo, Marius Manole, Raul Toader, Nicolae Roșu și Radu Linguraru.

Noul FC Brașov trebuie să încheie acum contracte cu toți cei zece antrenori sau jucători cu valabilitate din vară, din momentul în care s-a produs cesionarea de locuri, de la 29 iunie 2021, să achite restanțele și, dacă nu se dorește păstrarea acestora în continuare la club, să ajungă la un acord privind rezilierea.

”Dosar 447/CL/2021 – MOLDOVAN ION CĂLIN VS. ACS FOTBAL CLUB BRAȘOV-STEAGUL RENAȘTE / CSM CORONA BRAȘOV
• Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului ACS Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște ca neîntemeiată.
• Admite în parte cererea.
• Obligă pârâtul ACS Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște la încheierea unui contract de activitate sportivă (CAS) cu reclamantul Moldovan Ion Călin pentru perioada rămasă neexecutată din CAS înregistrat la FRF sub nr. 3537 din 21.08.2020 cu același conținut.
• Obligă ACS Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște la plata către reclamant a sumei prevăzute cu titlu de remunerație lunară pe perioada cuprinsă între 29.06.2021 și data încetării în vigoare a CAS ce urmează a fi încheiat între reclamant și pârâtul ACS Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște.
• Respinge primul capăt de cerere.
• Obligă clubul pârât la plata taxei de procedură.
• Cu recurs în 5 zile de la comunicare.
• Pronunțată astăzi, 11.11.2021”, este decizia CNSL în cazul antrenorului principal Călin Moldovan, cel care îl acuza pentru toată această situație pe primarul Brașovului, Allen Coliban, inițiatorul acestui proiect ”noul FC Brașov”. Verdictul este asemănător și în cazul celorlalți nouă reclamanți împotriva actualei echipe din Liga 2 a Brașovului.

Foarte puțini jucători dintre cei care au promovat Corona în Liga 2 în vară au fost luați la FC Brașov, echipa care a cesionat locul din campionat, chiar dacă regulamentul obliga trecerea tuturor angajaților Coronei la noua echipă. Atât Corona, cât și noul FC Brașov se subordonau directivelor de la primărie, principalul sponsor.

Clubul, reclamat și la TAS

Între timp, până la verdictul CNSL, cu jucătorii Cosmin Stăncuțu și Cosmin Ivan, noul FC Brașov a ajuns la un acord de renunțare la judecată. Și cu preparatorul fizic Cătălin Voicu s-a ajuns la un acord, iar acesta a fost cooptat în stafful tehnic al lui Andrei Șanta.

”Fotbaliștii și antrenorii Coronei au câștigat prima bătălie cu FC Brașov. Așteptăm să vedem dacă FC Brașov va face apel”, spun reprezentanții Asociației Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN).

Este o primă luptă câștigată de antrenori și jucători, cât și AFAN, împotriva noului FC Brașov, cazul celor zece ajungând la începutul lunii noiembrie și pe masa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Laussane. Taxa procesului, circa 30.000 de franci elvețieni, a fost plătită de FIFPro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor.

Acum, cu decizia CNSL, AFAN poate retrage procesul de la TAS împotriva clubului brașovean.

Ioan Mărginean, președintele de la FC Brașov, spunea că se află într-o situație ingrată, știind că ”adevărul și dreptatea este de partea lor”, a celor dați la o parte, anticipând decizia CNSL. ”Și eu vin din iarbă și îi înțeleg. Am dus tratative cu oameni care au fost premiați vara, iar toamna au ajuns repetenți. Vom angaja un avocat de specialitate să ne putem apăra. Am avut negocieri foarte dure, iar eu le-am explicat ce posibilități are clubul. Cu unii jucători am ajuns la o înțelegere, cu alții nu. Sunt într-o situație ingrată, pentru că știu că adevărul și dreptatea sunt de partea lor. Poate ajungem la o înțelegere”, spunea cel poreclit ”Limoniu”.

Ilie Stan își cere și el drepturile, după ce a fost dat afară de la FC Brașov

Pe lângă aceste zece litigii pierdute, FC Brașov va trebui să se confrunte cu încă un proces, cel al antrenorului demis în urmă cu patru meciuri. Ilie Stan a fost dat afară cu scandal, primarul Allen Coliban l-a convins să semneze rezilierea, însă clubul nu s-a ținut de promisiune în privința achitării obligațiilor financiare, astfel că antrenorul a anunțat că apelează la comisiile FRF pentru a-și primi banii.

”Proiectul a fost început de mine şi de primarul Allen Coliban. Doar eu şi jucătorii ştim cum am lucrat în primele luni. Apoi, după ce au ieşit actele, a început lupta pentru funcţii şi au tot venit oameni în club. După umilinţa pe care am trăit-o în momentul în care am fost demis, am mai avut o discuţie cu primarul Allen Coliban. Apoi, nu mi-a mai răspuns. Cu o zi înainte să expire termenul de 15 zile în care clubul trebuia să plătească, le-am trimis mesaje şi lui Coliban, şi lui Bădulescu (n.r. – consilier local PNL, prezentantul primăriei în Comitetul Director al FC Brașov), dar nu am primit nici un răspuns. De aceea a trebuit să mă adresez comisiilor FRF”, a declarat, pentru mytex.ro, Ilie Stan, acesta având inclusiv cuvinte dure pentru președintele Ioan Mărginean, cu care a fost în conflict pe toată perioada în care trebuiau să colaboreze.

Foto: Bogdan Balaș / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ilie-stan-nu-ingroapa-securea-a-reclamat-fc-brasov-la-frf-dupa-ce-primarul-nu-si-a-respectat-promisiunea-l-a-pus-pe-antrenorul-ioan-marginean-la-zid-si-recunoaste-marea-greseala-a-19209427

https://liga2.prosport.ro/seria-1/incepe-procesul-la-tas-pentru-fc-brasov-dupa-ce-n-a-respectat-conditiile-cesionarii-si-a-lasat-in-aer-jucatorii-si-antrenorii-de-la-corona-19208680

https://liga2.prosport.ro/seria-1/calin-moldovan-antrenorul-care-a-promovat-corona-in-liga-2-sterge-pe-jos-cu-primarul-allen-coliban-si-proiectul-sau-noul-fc-brasov-am-fost-executati-po-19195618

Adi MARICA 13 Nov. 2021, 12:07 Liga 2
Pe aceeași temă