Liga 2 cu una sau două serii în ediția 2020/2021? Scenariile analizate de FRF, cea mai mare problemă privind reorganizarea și ”pasul înapoi”

Marius ANGHEL 17 Jun. 2020, 00:19 Liga 2
Liga 2 cu una sau două serii în ediția 2020/2021? Scenariile analizate de FRF, cea mai mare problemă privind reorganizarea și ”pasul înapoi”

Noua ediție a campionatului ligii secunde va avea în componență, cel puțin teoretic, 23 de echipe, după deciziile Federației Române de Fotbal de a încheia premarul sezoanele actuale de Liga 2 și Liga 3, din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă toate cluburile vor obține certificarea și se vor înscrie în campionat, atunci forul condus de Răzvan Burleanu ia în calcul revenirea la două serii. Șansele să se producă această schimbare sunt analizate de o sursă a Liga2.ro din cadrul FRF.

Pandemia a dat peste cap fotbalul românesc

Primele șase clasate din Liga 2 sunt concentrate la maximum pe cele cinci etape pe care le au de disputant în play-off-ul care decide promovarea în Liga 1 în acest sezon dat peste cap de pandemia de COVID-19 și văd în față doar șansa de a urca în elită. Șansă care, îndeplinită, le-ar ușura existența, având în vedere că banii pe care îi vor primi din drepturile de televizare în prima ligă asigură un buget frumușel, incomparabil cu ce au avut până acum.

Celelalte 12 cluburi rămase active în Liga 2 au intrat în cea mai lungă vacanță de care au beneficiat vreodată și până la startul noului sezon, anticipat pentru finalul lunii august, își fac calcule. Inactivitatea de aproximativ cinci luni va afecta cu siguranță bugetul fiecărui club, o face chiar în aceste momente, iar sponsorii, afectați la rândul lor de această pandemie, nu vor mai fi la fel de darnici sau nu vor mai fi deloc.

De aceea, tot mai mulți conducători din Liga 2 au lansat în ultima perioadă propuneri pentru modificarea componenței campionatului în ediția 2020/2021. Se dorește a fi un sezon de tranziție după această pandemie care afectează bugetele și produce cheltuieli mult mai mari privind organizarea meciurilor. În loc de o Liga a 2-a cu o serie formată mai nou din 23 de echipe, câte ar trebui să ia startul dacă toate s-ar înscrie în noul sezon, se dorește una cu două serii. Deplasările ar fi mai scurte, meciurile mai puțin, implicit cheltuielile mai mici. În plus, cu un ajutor din partea FRF privind reducerea costurilor de organizare, cluburile cred că ar putea face față unui sezon post-pandemie.

Răzvan Burleanu: ”Sunt două scenarii pe care le analizăm, cu o serie sau două”

Public, conducătorul Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a spus că pentru două ediție a Ligii 2 sunt analizate două scenarii. ”Vom avea maximum 23 de echipe în Liga a 2-a sezonul următor. Nu pot să spun cu certitudine pentru că nu am încheiat procesul de licențiere. Sunt două scenarii pe care le analizăm, pe care le-am și prezentat pe scurt reprezentanților Ligii a 2-a. Pe de-o parte vom avea varianta de a avea o singură serie de maximum 23 de echipe sau două serii, una de 11 echipe, alta de 12. Nu ne dorim să creștem numărul de echipe la nivelul Ligii a 2-a, astfel încât să putem reveni la o singură serie peste încă un sezon, la maximum 20 de echipe”, a declarat Burleanu după ce reprezentanții cluburilor din Liga 2 au votat varianta pentru ”înghețarea” actualului sezon pentru ocupantele locurilor 7-18, fără să se retrogradeze, iar primele șase clasate să joace într-un play-off de cinci etape, în care se intră doar cu jumătate dintre punctele acumulate în primele 24 de runde, pentru a se stabili cele două promovare și echipa care merge la barajul de promovare.

Se ia în calcul două serii în noul sezon de Liga 2 doar dacă toate cele 23 de cluburi vor obține certificarea și se vor înscrie în competiție

De la declarația lui Burleanu a trecut mai bine de o lună, iar informații noi privind viitorul mod de desfășurare al noului sezon de Liga 2 nu sunt.

O sursă Liga2.ro din cadrul federației spune că planurile privind ediția 2020/2021 a Ligii 2 stagnează în acest moment, până la aflarea verdictului privind certificarea cluburilor, care ar trebui să se încheie la finalul lunii iunie. Șansele ca noul sezon să înceapă cu două serii rămân în continuare în picioare.

”În acest moment, sunt anumite șanse ca următorul sezon de Liga 2 să fie organizat în două serii. Nu sunt foarte mari, dar sunt. În situația în care toate cele 23 de echipe vor trece cu bine peste certificare și dacă se vor înscrie toate, sunt convins că se va analiza și o astfel de perspectivă. Ar putea fi o serie de 12 și o serie de 11 echipe, cu play-off și play-out. Nu ai cum altfel, să joci doar 22 de etape. Nu își dorește niciun club să joace doar 22 de etape.

În situația în care una sau alta dintre echipe nu va mai participa, cred că se va rămâne într-o singură serie, cu 22 – 21 de echipe. Depinde”, susține sursa Liga2.ro.

”Cea mai mare problemă legată de reorganizarea Ligii a 2-a în două serii este plecată de la echilibru”

ASU Politehnica, Ripensia, Pandurii Târgu Jiu, Universitatea Cluj, Unirea Slobozia sau Progresul Spartac, acestea două din urmă fiind candidate la promovarea din Liga 3, sunt echipele care și-au expus în mod public dorința ca noua ediție a Ligii 2 să fie formată din două serii.

Sursa Liga2.ro din cadrul federației spune care ar fi unul dintre marile dezavantaje dacă se alege varianta cu două serii. Echilibrul valoric nu ar exista. Seria 1 ar avea în componență echipe mult mai puternice ca cele care ar trebui să participe în Seria 2.

”Sunt destui partizani pentru două serii, într-adevăr, dar nu toate cluburile vor asta. Cea mai mare problemă legată de reorganizarea Ligii a 2-a în două serii este plecată de la echilibru. Ar fi două serii dezechilibrate. O serie foarte puternică și alta mai puțin puternică, să nu spun altfel. Să ne gândim așa. În seria de est poți întâlni Rapid, Petrolul, Chiajna, FC Argeș, Mioveni, Farul. Am dat doar câteva nume. Iar în seria a 2-a pe cine întâlnești? ”U” Cluj și pe mai cine? Niciuna din Timișoara nu poate să îndeplinească un asemenea obiectiv. Să spunem că acum ar promova UTA și Turris. Deci în Seria 1 ai avea șase – șapte echipe care s-ar lupta pentru promovare, iar în partea cealaltă, în Seria 2 ar fi, să spunem, două echipe. Deja e un dezechilibru”, sunt argumente pe care federalul le pune împotriva unei Liga 2 cu două serii.

De altfel, susține sursa Liga2.ro din cadrul FRF, acest dezechilibru între serii a fost și unul dintre motivele pentru care începând cu ediția 2016/2017 s-a trecut la o singură serie: ”Acesta a fost și unul dintre motivele reorganizării: reechilibrarea forțelor. Cluburile, atunci când s-a trecut la o serie, au susținut aceeași problemă ca acum, că nu vor rezista. Și au rezistat!”

Totuși, situația financiară care se anunță începând cu noua ediție, una de criză după ieșirea din această pandemie care a afectat toate domeniile, nu numai fotbalul, nu se poate compara cu ce a fost în 2016/2017.

Trecerea la două serii e considerat un pas înapoi. Apare riscul micșorării banilor din drepturile TV

Un alt argument contra a două serii în Liga 2 pentru ediția 2020/2021 este legat de drepturile TV. Revenirea la un format cu două serii e considerat a fi un pas înapoi în dorința federației de a întări din punct de vedere sportive eșalonul secund.

”În ideea în care se dorește ca Liga 2 să progresese de la an la an, ca valoarea contractului privind drepturile TV să crească. Cum poți să le crești, făcând pași înapoi? Acum, fiind situația asta de criză, conform contractului acela semnat pe trei ani, la fiecare an se adăuga o sumă în plus la drepturile TV, tocmai plecând de la faptul că Liga a 2-a s-a reorganizat. Acum, în situația în care s-ar face pasul înapoi, ne putem trezi într-o situație juridică dificilă cu partenerul media. Fiecare gândește din punctul lui de vedere. Cei de la federație sunt obligați să gândească global, chiar dacă, poate, nu sunt cele mai populare măsuri”, a mai susținut sursa Liga2.ro din cadrul FRF.

Din drepturile TV, cluburile din Liga 2 împart în mod egal suma de 500 de mii de euro, iar de la sponsorul care dă numele competiției, Casa Pariurilor, vine alte 200 de mii.

Ce echipe ar trebui să ia startul în noua ediție a Ligii 2, 2020/2021:

> Două sau trei echipe din play-out-ul Ligii 1, dintre: Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, FC Voluntari, FC Hermannstadt, Dinamo, Politehnica Iași, Chindia Târgoviște și Academica Clinceni. A treia e decisă în funcție de rezultatul barajului de promovare/menținere în Liga 1;

> Două sau trei echipe din play-off-ul Ligii 2, dintre: UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid. Două promovează direct, iar a treia e decisă în funcție de rezultatul barajului de promovare/menținere în Liga 1;

> Metaloglobus București, SCM Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, FK Csikszereda, Pandurii Târgu Jiu – cele 12 cluburi au dreptul de a continua în Liga 2;

> Aerostar Bacău și U Craiova 1948 SA au fost declarate direct promovare din Liga 3, drept campioane în Seria 1, respectiv Seria 4;

> Câștigătoarea barajului dintre: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5). Acestea sunt barajele de promovare în Liga 2 între primele clasate din trei serii ale Ligii 3. Respectivele echipe s-au aflat la egalitate sau la o distanță de cel mult trei puncte în seriile din care au făcut parte.

Opiniile publice ale participantelor în viitoarea ediție a Ligii 2 despre un campionat format din două serii:

  • ”Considerăm necesară revenirea la un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a, fiecare serie având 16 competitoare. Desfășurarea ultimelor sezoane de ligă secundă a dezvăluit carențe mari în organizarea cluburilor ce își câștigă pe teren dreptul de a participa în acest eșalon, existând numeroase exemple de retrageri în timpul competiției datorită problemelor financiare. Probleme care de multe ori apar și datorită cheltuielilor mari pe care o competiție într-o serie unică le pun în sarcina cluburilor de drept privat, ce se bazează în special pe aportul financiar al partenerilor comerciali, valorificarea drepturilor de imagine și contribuția suporterilor. Un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a ar reda poate mai multor orașe cu tradiție în fotbal plăcerea unor derby-uri locale, contribuind la sporirea atractivității ligii și la promovarea fenomenului fotbal în rândul publicului larg”
    ASU Politehnica Timișoara, într-un comunicat de presă
  • ”Liga 2 ar trebui să aibă două serii de câte 12 sau 14 echipe. Deja două s-au desființat (n.r. – Daco Getica București și Sportul Snagov), vor promova alte cinci din Liga 3, dar ar putea fi primite și cele de pe locul 2, care aveau poate șanse la primul loc până la finele sezonului. Ar fi mai bine să fie două serii, în principal din cauza costurilor legate de deplasări. Sunt multe echipe care vor avea grave probleme financiare, din cauza crizei economice care o să apară. Mă refer în special la cluburile susținute de Consiliile Locale și Județene. Economia va fi la pământ și bugetele locale nu vor mai avea de unde încasa taxe, ca până acum. Nici cluburile private nu o vor duce foarte bine, iar deplăsările lungi nu vor mai putea fi acoperite. Prin distanțe mai mici s-ar reduce considerabil costurile. Ar fi și mai puține jocuri de disputat. Acum sunt 38, s-ar reduce la 22 sau 26”
    Marin Condescu, principalul creditor al clubului Pandurii Târgu Jiu
  • ”Noi am propus ca variantă un sezon viitor cu două serii de câte 12, respectiv 11 echipe. E dificil să ai 44 de meciuri. Ar fi deplasări foarte lungi și foarte multe. Doar bugetul de deplasări ar fi unul uriaș”
    Daniel Stanciu, director executiv ”U” Cluj
  • ”Dacă chiar vrea să împace pe toată lumea, FRF are ca soluție să ne promoveze pe toți, locurile 1 și 2 din fiecare serie, și să facă în noul sezon două serii de 14 echipe la Liga 2. Dacă tot vreți neapărat să promovați niște echipe de pe locul 2, faceți două serii la Liga 2. Astfel micșorați și cheltuielile și împăcați pe toată lumea”
    Andrei Erimia, manager și antrenor principal al echipei Progresul Spartac
  • ”Am trimis o hârtie către Federația Română de Fotbal, în care cerem să promoveze primele două locuri din seriile Ligii 3. Să nu mai retrogradeze nimeni de la Liga 2 și să se facă două serii de 14 echipe din sezonul următor”
    Ilie Lemnaru, manager sportiv Unirea Slobozia

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-discursul-lui-razvan-burleanu-in-fata-reprezentantilor-ligii-2-dupa-ce-s-a-votat-modul-in-care-se-incheie-acest-sezon-este-cea-mai-buna-decizie-va-da-liniste-e-un-compromis-pe-c-19132413

https://liga2.prosport.ro/seria-1/19135883-19135883

https://liga2.prosport.ro/seria-1/statistica-ingrijoratoare-pentru-echipele-retrogradate-in-liga-2-in-ultimii-noua-ani-10-au-disparut-petrolul-e-singura-care-a-revenit-si-impune-respect-19135904

Marius ANGHEL 17 Jun. 2020, 00:19 Liga 2
Pe aceeași temă