Israelianul din Liga 2 vorbește despre ”privilegiul de a trăi în pace”, dintr-o țară unde alarma antiaeriană poate suna oricând: ”Ai 90 de secunde să ajungi la adăpost” | EXCLUSIV

Vlad MĂCICĂȘAN 16 May. 2021, 16:32 Liga 2

Campionatul Liga 2 a avut în sezonul recent încheiat, ediția 2020-2021, doi fotbaliști israelieni, ambii aduși în România de Universitatea Cluj.

Cel mai valoros dintre ei, Idan Golan (25 de ani), s-a făcut remarcat în tricoul ”Șepcilor roșii”, cu 7 goluri și 6 pase decisive. S-a întors acasă în finalul acestui sezon, iar conflictul armat din Israel l-a prins în Haifa, un oraș adăpostit în nordul țării de distanța care îl desparte față de Fâșia Gaza, dar unde locuitorii nu sunt străini de protoculul recomandat, în caz de alarmă antiaeriană.

Dintr-o țară aflată în mijlocul unui conflict armat, în care mor și mulți oameni nevinovați, fotbalistul vorbește cu responsabilitate. Spune că nu este speriat, convins că trebuie să-și păstreze calmul și își manifestă încrederea în armată, de care se leagă speranțele tuturor israelienilor. A fost instruit militar 3 ani pentru a știi cum să reacționeze în caz de nevoie. Dar mai presus de asta, Idan Golan, un fotbalist israelian aflat în țara unde conflictul arde mocnit de când se știe și uneori se mai aprinde, vorbește despre pace ca fiind un privilegiu. Acea pace pe care noi o considerăm normalitate.

Idan Golan: ”Această organizație a terorii, numită Hamas, ne pune viețile în pericol”

Idan, cum te simți? Cum este să trăiești în Israel în acest moment?
Mă simt chiar bine. De obicei, viața în Israel este liniștită. În acest moment avem ceva probleme cu Hamas, care trage cu rachete asupra noastră. Eu sunt în Haifa, iar aici nu avem parte de rachete sau conflicte, dar toată țara noastră suferă în aceste zile, din cauză că această organizație a terorii, numită Hamas, ne pune în continuare viețile în pericol.

Știu că armata este obligatorie în Israel. Tu nu ai fost chemat acum în armată, fiind situație de forță majoră?
Da, armata este obligatorie în Israel. Eu am făcut serviciul militar pentru 3 ani, între 18 și 21 de ani.

Ce se întâmplă când se dă alarma? Trăiți cu spaima asta.
Când alarma de urgență este activată trebuie să ajungi la adăpost în cel mai scurt timp. Depinde unde te afli, dar durează între 15 și 90 de secunde. Așadar, ești tot timpul expus riscului în acel moment, mai ales dacă orașul tău este aproape de Fâșia Gaza.

”Să trăim cu toții în pace. Evrei, musulmani, arabi, negri, albi”

Ești speriat? Oamenii de lângă tine se tem pentru viața lor?
Nu sunt speriat și nici locuitorii din Israel nu sunt speriați. Avem încredere în armata noastră că ne apără, fără ca oamenii nevinovați din Gaza să aibă de suferit. Nu cum fac ei, care încearcă să tragă în populația noastră.

Înțelegi acest conflict sau ți se pare o nebunie? Cum este văzut de oamenii obișnuiți?
Dacă nu ești de aici, vei avea probleme să înțelegi care este situația. Țara noastră doar încearcă să apere cetățenii și vrea doar ca toată lumea să trăiască în pace, indiferent dacă sunt evrei, musulmani, arabi, negri, albi… Toți oamenii sunt egali în Israel și sper ca lumea întreagă să știe asta.

Când te-ai temut cel mai mult pentru viața ta sau a familiei tale, în tot istoricul acestui conflict, de-a lungul anilor?
Nu m-am temut niciodată, nici măcar o secundă. Credem în privilegiul de a trăi în pace.

  • Înainte de a ajunge la ”U” Cluj, în august 2020, Idan Golan a evoluat pentru Hapoel Nazareth, în liga a doua din Israel. Anterior a mai jucat pentru Hapoel Haifa și Hapoel Ramat Gan. Contractul cu echipe din Cluj-Napoca a fost primul pentru Golan în afara țării sale natale.
  • Al doilea israelian a fost Yaniv Segev (24 de ani), un mijlocaș adus în România tot de ”U” Cluj, pe care l-a folosit în mod special în meciurile din Cupa României, iar în iarnă l-a împrumutat la Aerostar Bacău, unde a jucat în trei meciuri, după aceea renunțându-se la el.

Foto: Flaviu Buboi, Sebastian Tătaru (Mediafax Foto) și Universitatea Cluj

Vlad MĂCICĂȘAN 16 May. 2021, 16:32 Liga 2
Pe aceeași temă