INTERVIU | Marius Măldărășanu, despre ce a realizat până acum la FC Hermannstadt și ce va urma: ”Sunt destul de mulțumit, având în vedere că am construit o nouă echipă. De-abia aștept să jucăm pe noul stadion, în fața suporterilor noștri”

Ovidiu BOICA 10 Jan. 2022, 12:41 Liga 2
INTERVIU | Marius Măldărășanu, despre ce a realizat până acum la FC Hermannstadt și ce va urma: ”Sunt destul de mulțumit, având în vedere că am construit o nouă echipă. De-abia aștept să jucăm pe noul stadion, în fața suporterilor noștri”

Marius Măldărășanu (46 de ani) și-a câștigat locul în inimile suporterilor sibieni nu numai pentru că a reușit în scurt timp să schimbe fața echipei FC Hermannstadt și să o plaseze cu șanse reale în lupta pentru revenirea în Liga 1, la numai un an de la retrogradare. Antrenorul originar din Ploiești are acel ”quelque chose” prin care s-a făcut respectat și admirat de fanii ”alb-roșilor”, care cred că acesta are puterea de a îndeplini obiectivul: promovarea.

Într-un interviu acordat Liga2.ro, Măldărășanu vorbește deschis despre cele petrecute în primele 16 etape ale sezonului și despre cele mai dificile momente de până acum. Antrenorul spune că nu are vreo preferință când vine vorba de celelalte patru echipe care vor prinde play-off-ul.

Măldărășanu evită să vorbească despre transferuri până ce nu vor fi făcute anunțurile oficiale, dar recunoaște că își mai dorește câțiva jucători pentru restul sezonului.

Antrenorul grupării de pe ”Municipal” așteaptă cu nerăbdare să joace acasă, pe noua arenă, în fața unor tribune pline. El recunoaște că îi place Sibiul, chiar dacă, de pe vremea când era jucător, nu are nicio amintire legată de orașul de pe malurile Cibinului.

Pe final, întrebat fiind despre viitorul antrenor al echipei naționale, Măldărășanu s-a ferit să pronunțe nume, dar crede că acesta ar trebui să fie unul cu experiență. Cât despre calificarea ”tricolorilor” la un nou turneu final, fie el al Campionatului European sau al Cupei Mondiale, antrenorul lui FC Hermannstadt spune că e foarte greu.

Marius Măldărășanu: ”Avem puncte exact cât merităm, suntem deja calificați în play-off, deci suntem în obiectiv”

Sunteți mulțumit de parcursul echipei în primele 16 etape?
Pot spune că sunt destul de mulțumit, ținând cont de faptul că, în vară, în momentul în care am preluat echipa, a fost un nou început. Au plecat foarte muți jucători din cei care au activat în Liga 1, au venit mulți alții în locul lor. Am construit practic din temelii o nouă echipă.

Credeți că FC Hermannstadt ar fi meritat să aibă mai multe puncte?
Ca număr de puncte, cred că avem exact cât merităm. Avem 35 de puncte obținute în primele 16 etape și suntem deja calificați în play-off, deci suntem în obiectiv.

Din ce meciuri credeți că ați fi putut scoate mai mult, la puncte mă refer?
Sunt trei meciuri din care am fi putut obține mai multe puncte. În primul rând, e cel cu Unirea Dej (n.a. – din etapa a 10-a, terminat la egalitate, scor 1-1). Apoi, meciul cu Ripensia (n.a. – din etapa a 9-a), când am condus de două ori, dar am fost egalați de fiecare dată (n.a. – scor 2-2). La acest meci veneam după două deplasări lungi (n.a. – la Târgu Jiu, 1-1 cu Viitorul Pandurii, în etapa a 6-a, și victorie la Slobozia, scor 1-0, în etapa a 8-a) și jucătorii resimțeau o oarecare stare de oboseală. În plus, am avut și patru fotbaliști accidentați. Al treilea ar fi meciul cu Steaua, pe care nu meritam să-l câștigăm, dar nici să-l pierdem (n.a. – 0-1, la Mediaș, în etapa a 13-a).

Cum vi se pare nivelul în Liga 2, în actualul sezon, comparativ cu ultimele ediții de campionat?
Nivelul este foarte echilibrat, la fel ca în sezoanele precedente. În anumite momente părea că primele șase echipe se vor desprinde, dar observăm că acum sunt încă șanse și pentru alte echipe de a intra în lupta pentru play-off, Miercurea Ciuc e la două puncte de locul 6, iar Slobozia și Șelimbărul, la 4, respectiv 5 în spatele Stelei (n.a. – Steaua e la egalitate cu FC Buzău, cele două împărțind locurile 5 și 6, ultimele care duc în play-off).

”Toate meciurile au fost grele” dar cel cu Petrolul a fost cel mai cel

Care a fost cel mai dificil meci de până acum, în actualul sezon? De ce?
La fiecare conferință de presă am spus că urmează un meci greu. Răspunsul la întrebarea dumneavoastră ar fi: toate! Chiar și așa, mă voi opri la meciul cu Petrolul (n.a. – câștigat de FC Hermannstadt cu 1-0 la Mediaș), pentru că presiunea a fost una foarte mare. Dacă Petrolul câștiga, s-ar fi desprins mult mai mult și nu știm ce s-ar fi întâmplat mai departe la echipa noastră. Dacă pierdeam, diferența ajungea la 8 puncte.

Ce jucător sau jucători v-au surprins pozitiv până acum?
În primul rând, echipa, unitatea de grup care s-a format în primele 16 etape.

La momentul actual, cum credeți că este lotul echipei FC Hermannstadt, valoric vorbind, comparativ cu cel al celorlalte echipe din zona play-off-ului?
Este un lot foarte bun din punct de vedere valoric, dar cu unele probleme din punct de vedere numeric după accidentările suferite cu Unirea Slobozia. O comparație între noi și celelalte echipe care vor ajunge în primele șase, probabil o vom putea face chiar în meciurilor din play-off.

Petrolul și FC Hermannstadt sunt deja matematic calificate în play-off. Ce echipe ați vrea să vi se alăture?
Nu m-am gândit la asta și nici nu am vreo preferință.

Despre Daniel Paraschiv, Buhăcianu, transferuri și tinerii din lot

Am văzut primele mutări din această iarnă, au plecat patru jucători, de fapt trei, pentru că Vodă era deja împrumutat la Șelimbăr, și a venit Daniel Paraschiv. Cum îl caracterizați pe atacantul împrumutat de la CFR Cluj?
Momentan nu avem nimic de anunțat în acest sens. Atunci când va fi prezentat oficial un fotbalist, veți afla cu siguranță.

Transferul este menționat inclusiv pe un site de specialitate internațional, transfermarkt.com…
Vă repet, încă nu a fost prezentat oficial niciun jucător nou la FC Hermannstadt.

Vali Buhăcianu este refăcut după accidentarea la umăr, sau va mai lipsi o perioadă?
Vali ar trebui să fie refăcut după această perioadă de vacanță, dar vom vedea odată cu începerea antrenamentelor cum se prezintă.

De câți jucători mai aveți nevoie în această iarnă și eventual pe ce posturi?
În general mizez pe omogenitate, dar cu siguranță vor veni câțiva jucători de care FC Hermannstadt are nevoie.

Intenționați să obțineți sub formă de împrumut pentru restul sezonului și alți jucători de la formații din Liga 1?
Ne-au fost propuși foarte mulți jucători. Nu sunt adeptul schimbărilor masive de lot. Dacă vom reuși să aducem un jucător sau mai mulți, chiar dacă vor veni sub formă de împrumut, îi vom lua dacă vom fi convinși că ne vor putea ajuta.

Aveți în lot mulți tineri, sunteți adeptul promovării acestora. Poate ne puteți spune câteva cuvinte despre fiecare, cred că ar cântări mult și pentru ei…
Avem câțiva tineri foarte buni, fotbaliști de perspectivă. Mi-ar plăcea să le dau șanse mai multe, însă trebuie să fim conștienți, inclusiv ei, că nu trebuie să ”ardă” etapele. Să nu uităm și să nu uite nici ei că obiectivul nostru este promovarea. Pe noi, antrenorii, ne țin rezultatele. Este foarte greu ca tinerii fotbaliști să reziste presiunii acestui obiectiv.

”Este o situație grea cu această lege a insolvenței. Sunt foarte multe lucruri de care ne-am lovit. Felicit jucătorii că au fost înțelegători”

Clubul sibian trece printr-o perioadă mai dificilă, mă refer din punct de vedere organizatoric, fiindu-i aprobată intrarea în insolvență. Influențează această situație cumva vestiarul, sau acolo e liniște, pentru că știm că salariile sunt achitate la vreme…
Într-adevăr, este o situație grea cu această lege a insolvenței. Sunt foarte multe lucruri de care ne-am lovit și care nu depind de noi. Felicit jucătorii că au fost înțelegători pe tot parcursul acestui sezon.

Cât de greu este să vă antrenați pe unde se poate și să jucați încă departe de casă, la Mediaș?
Nu ne-a fost ușor. Din păcate, aceasta este situația. Ne-am antrenat de multe ori printre macarale, bormașini, fel de fel de zgomote de pe șantierul de la stadionul ”Municipal”, dar ne-am adaptat, ne-am obișnuit cu așa ceva și ne vedem în continuare de treaba noastră.

Cum vi se pare noul ”Municipal”, în faza în care sunt acum lucrările?
Se vede că ia contur stadionul. Sperăm că va fi gata în timp util și vom juca pe el cât mai repede, cu tribunele pline, pentru că suporterii sibieni sunt dornici să fie alături de echipă și, în plus, sper să depășim o dată perioada aceasta care ne pune atât de mult la încercare, cu pandemia asta care nu se mai termină.

Îi place mult orașul Sibiu

Cum v-ați adaptat la Sibiu? Vă opresc oamenii pe strată, vă întreabă despre ce se mai petrece pe la echipă?
Mi-a plăcut de la început Sibiul. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au transmis mesaje de sărbători. Le mulțumesc tuturor pentru susținere. Îmi doresc să nu-i dezamăgesc.

Aveți vreo amintire legată de Sibiu din perioada în care erați jucător?
Din păcate, nu!

Ce relație aveți cu suporterii lui Hermannstadt? Un mesaj pentru aceștia, la început de an?
Este o relație bazată pe respect. Ca mesaj, mi-aș dori să fie siguri că ne dorim cel puțin la fel de mult ca și ei să promovăm în Liga 1. Să ne susțină în continuare și să aibă încredere în noi.

Ce l-a caracterizat pe jucătorul Marius Măldărășanu și ce le cere acum, ca antrenor, jucătorilor, în vestiar, ce sfaturi le dați?
Ca jucător, eram unul foarte… profesionist, foarte determinat, căruia îi plăcea să aibă foarte mult mingea. Ca dovadă, acum, ca antrenor, îmi place ca echipa antrenată de mine să aibă posesia mingii. Ca sfaturi, le spun mereu fotbaliștilor să aibă plăcerea de a juca, pentru că în asta constă frumusețea acestui sport. Banii vin odată cu performanțele.

Cantonament în Antalya și amicale cu echipe din Georgia și Rusia

Luni e programată reunirea lotului. Care este programul echipei până la reluarea campionatului?
Avem reunirea lotului programată luni, 10 ianuarie. Trei săptămâni ne vom antrena în Sibiu, după care intenționăm să mergem într-un cantonament în Antalya, însă vom vedea odată cu trecerea timpului cum evoluează situația pandemică.

Ce adversari aveți în amicale?
Vom avea două meciuri amicale cu echipe de liga a doua, iar cele din Antalya încă nu au fost perfectate, dar probabil vor fi o echipă din Georgia și două echipe din Rusia.

Cu siguranță sunteți la curent cu tot ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. Care credeți că este antrenorul cel mai potrivit la echipa națională, după ce Hagi, Mircea și Răzvan Lucescu au spus ”pas”?
Nu aș vrea să pronunț nume, dar în opinia mea echipa națională are nevoie de un antrenor cu experiență. Rămâne ca cei din federație care se ocupă de numirea acestuia să găsească exact antrenorul potrivit, dar mai important de-atât este ca cel care va veni după Mirel Rădoi să readucă din nou zâmbetele pe chipurile suporterilor ”tricolorilor”.

Credeți că va reuși România să obțină calificarea la un turneu final, de exemplu cel de la sfârțitul acestui an, din Qatar, Cupa Mondială, după o absență atât de îndelungată?
Este foarte greu! Nu am reușit să ne calificăm la EURO dintr-o grupă destul de accesibilă, însă speranța moare ultima.

Foto: Valentin Macrea (Sport Pictures)

Ovidiu BOICA 10 Jan. 2022, 12:41 Liga 2
Pe aceeași temă