INTERVIU | A marcat, dar are inima frântă! Ucraineanul Plokhotnyuk nu s-a putut bucura pe deplin de primul său gol la Poli Iași: ”Plâng când văd imaginile din Ucraina la televizor. Este o catastrofă mondială.” Mesajul dur pentru Putin

Narcis POHOAȚĂ 07 Mar. 2022, 10:12 Liga 2
INTERVIU | A marcat, dar are inima frântă! Ucraineanul Plokhotnyuk nu s-a putut bucura pe deplin de primul său gol la Poli Iași: ”Plâng când văd imaginile din Ucraina la televizor. Este o catastrofă mondială.” Mesajul dur pentru Putin

Ucraineanul Mykhaylo Plokhotnyuk (23 de ani) a marcat primul său gol pentru Poli Iași, vineri, în eșecul suferit pe terenul Stelei, scor 1-3, însă bucuria atacantului a fost reținută.

Pe lângă amarul eșecului suferit de echipa sa, Mykhaylo nu s-a putut bucura și din cauza războiului din țara sa, acolo unde familia, prietenii, concetățenii săi trăiesc zilnic un coșmar sub bombardamentele rușilor.

Într-un interviu acordat Liga2.ro, atacantul Iașiului spune că zilnic izbucnește în plâns când vede imaginile de coșmar din Ucraina și nu poate concepe cum locurile în care a copilărit sunt distruse de bombe.

Mykhaylo Plokhotnyukare și un mesaj pentru Vladimir Putin, președintele Rusiei: să înceteze cu crimele din Ucraina și să aibă parte de aceeași moarte dură precum viața pe care o au acum ucrainenii!

Mykhaylo Plokhotnyuk: ”Am încredere în Politehnica Iași”

Mykhaylo, ce sentiment ai avut după ce ai marcat primul gol la Poli Iași?
În noaptea dinaintea meciului am stat întins și m-am gândit la importanța acestui meci pentru mine și pentru echipa mea. M-am bucurat pentru primul meu gol, m-am simțit foarte bine, dar îmi doream și un rezultat bun pentru echipa mea. Asta e cel mai important. Golul este principalul obiectiv al unui atacant, îmi place să înscriu și să îmi ajut echipa. Din păcate, nu am reușit să obținem un rezultat bun. Colegii, antrenorii m-au felicitat, dar am fi vrut cu toții să câștigăm împotriva Stelei. Ne-am pregătit bine toată săptămâna pentru acest meci, dar greșelile noastre stupide au dus la un rezultat negativ.

Cui vrei să dedici golul?
Golul a fost pentru țara mea, pentru ucrainenii mei. Să fie ca un mic sprijin pentru ucrainenii mei în vremuri atât de grele. Înainte de meci am luat un tricou de la directorul nostru de comunicare, cu steagul Ucrainei. Dacă aș fi fost titular, cu siguranță l-aș fi arătat.

Poli Iași nu a început bine anul. Crezi că își va reveni?
Crede-mă, sunt aici pentru că am încredere în Politehnica Iași. Clubul nostru are un buget bun, o conducere bună, personal și jucători de calitate. Avem nevoie doar de puțină încredere în fiecare meci. Totul va fi bine, o să vedeți!

Câte goluri ți-ai propus să înscrii în acest sezon?
Eu încerc să înscriu și să fiu util pentru Poli în fiecare meci. Nu am o țintă fixă, un anumit număr de goluri, dar sper să înscriu cât mai multe goluri pot până la finalul sezonului și să ajut echipa să obțină cât mai multe puncte.

  • Mykhaylo Plokhotnyuk a semnat cu Politehnica Iași în această iarnă și a evoluat în ambele meciuri disputate de noua sa echipă în acest an. În primul, cu FC Brașov (scor 1-1), a intrat pe teren în minutul 64, iar în al doilea, cu Steaua (scor 1-3), a fost introdus pe teren în minutul 57, iar în 71 a înscris unicul gol al Politehnicii.
Mykhaylo Plokhotnyuk a marcat în al doilea său meci jucat pentru Poli Iași, în eșecul cu 1-3 cu Steaua. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Soția sa a venit și ea în România

Ești bine psihic? Acum o ai alături pe soția ta. Ești mai liniștit?
Da, este o ușurare pentru mine faptul că soția mea a venit la Iași. Cu toate acestea, părinții mei, bunicii și mulți prieteni au rămas în Ucraina. În fiecare zi citesc știrile cu groază despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Soția ta cum se simte la Iași? Cum vă petreceți timpul?
Natalia se simte ca o străină, deoarece viața în România continuă normal, în timp ce în Ucraina au loc bombardamente. Încearcă să îi ajute pe ucrainenii de aici în fiecare moment, cum poate. Eu încerc să-I distrag atenția de la probleme, ne plimbăm, mergem la obiectivele turistice din Iași în timpul liber, încercăm să cunoaștem orașul, ne bucurăm că suntem împreună. Iașiul îi place Nataliei.

Mykhaylo Plokhotnyuk și soția sa, la Palatul Culturii din Iași.

”Este o catastrofă mondială”

Ce ți-a povestit din ce a trăit acasă, înainte de a veni la Iași?
Are încă foarte multe frici. La câteva zile după sosirea ei la Iași era nervoasă din cauza zgomotelor puternice din stradă și din casă. Îmi este greu să-mi dau seama de adâncimea războiului, pentru că eu am fost în siguranță aici, din primele zile.

Cum sunt acum părinții tăi, bunicii?
Toți membrii familiei mele sunt în siguranță acum, ei încă rămân în Odessa. Dar situația se înrăutățește acolo, sunt îngrijorat de asta.

Când vezi la televizor cum Odessa și celelalte orașe din Ucraina sunt devastate de bombe, care este reacția ta?
Îmi dau lacrimile când văd imaginile din Ucraina, cum orașele sunt bombardate. Este țara mea, cunosc toate aceste locuri din copilărie. Niciodată înainte de acest moment nu am crezut într-un război la scară largă în orașele noastre. Nu mă tem de aceste cuvinte, este o catastrofă mondială. Sunt sigur că guvernul rus va răspunde pentru crima de război împotriva Ucrainei. Sute de ucraineni nevinovați mor astăzi.

  • Plokhotnyuk a ajuns la Poli Iași de la echipa de prima ligă ucraineană FK Inhulets’ Petrove, la care evolua din 2020. Și-a făcut junioratul la Dinamo Kiev și Cernomoreț Odessa, pentru aceasta din urmă evoluând la echipa secundă. În ziua de 12 martie va împlini 23 de ani.
Mykhaylo Plokhotnyuk a semnat cu Poli Iași la începutul acestui an 2022, înainte ca Ucraina să fie invadată de Rusia.

Mesaj șocant pentru Putin

Românii au dat dovadă de solidaritate cu ucrainenii. Cum vezi aceste gesturi făcute la Vama Siret și la celelalte puncte de trecere a frontierei?
Sunt gesturi emoționante! Mulțumim mult românilor, de multe ori am experimentat personal prietenia românilor. O mulțime de voluntari și localnici îi ajută și pe refugiați. Poli Iași și președinții noștri susțin Ucraina și națiunea noastră, au avut grijă de fotbaliștii ucraineni care au trecut prin România. De asemenea, vreau să mulțumesc separat antrenorilor și colegilor mei pentru grija și grijile lor zilnice. Am doar cuvinte de recunoștință pentru ei.

Ce te-a șocat cel mai tare la acest război?
Cruzimea atacurilor, amploarea invaziei. Dacă în 2014 a fost o invazie militară doar pe o parte a teritoriului țării, acum nu există orașe în Ucraina în care să poți dormi liniștit. Din fericire, eu nu am prieteni sau cunoscuți care au murit în război, dar îmi fac griji pentru toți ucrainenii.

Dacă ar fi să îi transmiți un mesaj lui Vladimir Putin, ce i-ai spune?
Oprește războiul! Nu mai ucide ucraineni! Nu mai ucide oameni din întreaga lume! Mi-ar plăcea să văd aceeași moarte crudă pentru el, cum este viața crudă pe care le-a facut-o el femeilor și copiilor.

Când crezi că se va termina războiul?
Sper că va fi în curând. Nimeni nu știe cu siguranță planurile lui Putin. Nici eu nu pot să îmi dau seama, dar îmi doresc să se termine cât mai repede.

Un mesaj pentru ucraineni?
Dragii mei ucraineni, continuați să apărați țara la fel de curajos! Dovediți lumii întregi că Ucraina nu este Rusia! Vă doresc să rămâneți patrioți. Vă iubesc, Ucraina!

Interviul acordat de după meciul cu Steaua:

https://www.prosport.ro/sport-life/special/siret-poarta-spre-supravietuire-reportaj-tulburator-in-vama-siret-unde-sute-de-refugiati-ucraineni-majoritatea-femei-si-copii-fug-spre-romania-din-calea-bombardamentelor-rusilor-povesti-cutremur-19420068

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cornel-sfaiter-dupa-esecul-din-ghencea-e-clar-ca-avem-o-problema-o-sa-avem-o-discutie-si-cu-stafful-tehnic-si-cu-intreaga-echipa-e-rusinos-unde-ne-aflam-in-momentul-acesta-19222235

https://liga2.prosport.ro/seria-1/pas-apasat-spre-play-off-facut-de-steaua-dupa-ce-a-invins-clar-poli-iasi-mutarile-facute-de-oprita-la-pauza-au-decis-meciul-19221626

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-18-cinci-meciuri-incep-de-la-ora-1100-dincele-cele-zece-echipe-care-intra-la-joc-doar-una-mai-are-sanse-la-play-off-unirea-slobozia-19221698

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-singurul-fotbalist-ucrainean-din-romania-mesaj-de-pace-de-la-iasi-mykhaylo-plokhotnyuk-imi-fac-griji-pentru-familia-mea-pentru-ucraineni-sunt-un-patriot-al-ucrainei-ramaneti-19220477

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-ucraineanul-mykhailo-plokhotnyuk-a-trecut-testele-medicale-si-a-semnat-cu-poli-iasi-durata-contractului-primei-achizitii-din-acest-an-a-clubului-din-copou-19217724

Narcis POHOAȚĂ 07 Mar. 2022, 10:12 Liga 2
Pe aceeași temă