”În alte vremuri, asta era trădare națională.” Ciprian Marica, mesaj dur despre starea fotbalului românesc după recenta sa prezență pe un stadion: ”Suntem la ani lumină față de ceea ce ar trebui să fie. Totul se degradează în țara asta”

Marius ANGHEL 21 Feb. 2021, 19:04 Diverse
”În alte vremuri, asta era trădare națională.” Ciprian Marica, mesaj dur despre starea fotbalului românesc după recenta sa prezență pe un stadion: ”Suntem la ani lumină față de ceea ce ar trebui să fie. Totul se degradează în țara asta”

Ciprian Marica (35 de ani), fost internațional român, în prezent principal acționar al clubului Farul Constanța, a avut, după ce a fost prezent la meciul echipei sale la Dunărea Călărași, sâmbătă, o nouă postare pe pagina sa socială în care taxează conducătorii țării.

Fostul fotbalist acum afacerist constată pe zi ce trece că România, la nivel fotbalistic, e la un nivel ”jos, jos de tot!” Și o spune după ce a luat loc la tribuna oficială a unui stadion modernizat de curând și pe care FRF l-a omologat pentru meciuri din Liga 1. ”Fotbal ăsta la care ne uităm noi este un fel de țurca românească nereușită. Mă doare și pe mine să recunosc, fotbalul românesc este ani lumină față de ceea ce ar trebui să fie”, scris Marica.

Ciprian Marica laudă cluburile din Miercurea Ciuc (FK Csikszereda) și Sfântu Gheorghe (Sepsi OSK) pentru investițiile pe care le fac, cu bani de la Guvernul Ungariei, și este revoltat că autoritățile române nu dau niciun semn măcar să copieze acest model. Fostul atacant deplânge și situația ”sponsorilor din fotbalul românesc în 2021”, despre care spune că sunt o ”spoială peste o ruină”.

Marica își face iluzii că viitoarei generații îi va fi mai bine, însă crede că, în actualele condiții în care se implică cei care trebuie să dezvolte sportul, ”viitorul apropiat e sumbru”, deoarece ”au alte interese”.

Mesajul lui Ciprian Marica despre starea fotbalului românesc în 2021

Finanțatorul clubului Farul ilustrează mesajul său printr-o fotografie mai veche de la stadionul Voința din Ghermănești / Snagov, acolo unde juca Sportul Snagov, fostă Damila Măciuca, fostă Metalul Reșița, când exista și evolua în Liga 2.

”Am fost azi la meci la Călărași, Dunărea cu Farul. Meci cu miză mare, vreme bună, gazde foarte ok. Din păcate, însă, cam fiecare ieșire pe stadion mă aduce cu picioarele pe pământ: suntem jos, jos de tot!
Jalnice condițiile de joc pe majoritatea terenurilor de sport din România. Infrastructura lipsește cu desăvârșire, nu este fotbal ăsta la care ne uităm noi, este un fel de țurca românească nereușită.
Mă doare și pe mine să recunosc, fotbalul românesc este ani lumină față de ceea ce ar trebui să fie. Calitățile din fotbalul actual nu-ți sunt de folos ca să reușești în condițiile din România.
Îmi e și milă de săracii copii în ce condiții joacă. Mai peste tot e aceeași infrastructură de acum 25 de ani, când m-am apucat eu de fotbal. Și atunci era veche, era de concepție comunistă, dar era întreținută.
Azi, la multe stadioane chiar și la tribuna oficială, acolo unde vin oameni de decizie din localitățile respective, folosesc toalete „ecologice”, condițiile sunt deplorabile, ți-e groază să intri. Iar pe brazdele din teren ne cutremură fotbalul-trântă!
În tot peisajul ăsta deplorabil, la FC Csikszereda și la Sepsi vedem altceva și nu dă nimenui de gândit. Cele două echipe au, cred, cele mai bune condiții în România.
Avem și noi două-trei exemple, care, în loc să fie un punct de plecare, că putem să facem, sunt un fel de „ne furăm singuri căciula”.
Fotbalul românesc nu e Arena Națională, Ion Oblemenco și restul ce le numărăm pe degete. Nu, domnilor, realitatea e la echipele desființate, sau în prag de desființare, e pe tricourile jucătorilor, spațiile alea goale, sau acoperite de pizzeria din colțul blocului sau de crâșma unde mai mănâncă doi jucători și un conducător, sau de vulcanizarea de peste drum. Ăștia sunt sponsorii reali ai fotbalului românesc în 2021. Spoială peste o ruină.
Și praf în ochi. Ca să nu realizeze oamenii că toți cei puși să dezvolte sportul în anul de grație 2021, sportul românesc, mândria noastră națională, îl lasă să moară sub ochii lor. În alte vremuri, asta era trădare națională. Acum e miserupism, ridicat din umeri.
Și nu ne rămâne, nouă, celor care am sperat la altceva, decât să ne facem iluzii că generațiilor viitoare le va fi mai bine. Viitorul apropiat e sumbru, pentru că nu interesează pe nimeni să facă lucrurile cum trebuie. Au alte interese.
Spun asta din fața televizorului, unde văd doar lupte deșarte pentru putere și bani, amenințări, jigniri, certuri ca la ușa cortului. O bălăcăreală grețoasă între ceea ce ar trebui să fie elita acestei națiuni, fundația, temelia acestei țări bogate și frumoase. Aș fi vrut să văd unitate și interes național, asta îi interesează pe români. Strategie pentru educație, sport, sănătate, cultură, economie.
Dar timpul trece, totul se degradează în țara asta, iar cei care sunt puși să facă totul pentru dezvoltarea acestei națiuni, adună funcții peste funcții și se retrag peste mulți ani în anonimat, cu averi uriașe și case-palat.
Citeam undeva că în România cea mai bună afacere a zilei de azi e să vinzi totul și să pleci. Foarte mulți au și făcut asta. „Vinde tot și pleacă!” Lasă urme tot mai adânci și în subconștientul meu vorbele astea. Că am venit acasă cu speranța și dor și am găsit nici un viitor. Și din dor rămâi cu durere!
P. S❗ Fotografia nu este de la Călărași. Am ales-o pentru că ilustrează corect situația reală a sportului românesc în anul 2021! E un strigăt de ajutor ilustrată așa”, e mesajul lui Ciprian Marica.https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-16-patru-meciuri-incep-la-ora-1100-iar-apoi-le-urmeaza-dunarea-calarasi-farul-19170265
https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciul-csm-slatina-cs-mioveni-oprit-dupa-doar-15-minute-din-cauza-ninsorii-la-recea-se-joaca-in-mocirla-foto-19170290
Marius ANGHEL 21 Feb. 2021, 19:04 Diverse
Pe aceeași temă