Guvernul a lăsat în stand-by aprobarea finanțării pentru un nou stadion la Timișoara. Actualul ”Dan Păltinișanu” se degradează vizibil, pe zi ce trece, iar tabela nici măcar nu se mai aprinde la meciuri!

Anda DELIU 16 Aug. 2021, 16:18 Liga 2

Stadionul ”Dan Păltinișanu” din Timișoara este pe anotimp ce trece tot mai distrus și cu tot mai multe probleme.

La arena unde își dispută meciurile de pe teren propriu echipele de Liga 2 Politehnica Timișoara și Ripensia, aceasta din urmă doar la jocurile în care întâlnește adversari cu nume, nu se mai fac investiții, în ciuda faptului că Guvernul României a promis, prin vocea ministrului Dezvoltării Attila Cseke, că în iulie se va aproba hotărârea pentru finanțarea unei noi arene, pe aceeași locație.

Am ajuns la jumătatea lunii august și nu a venit nicio veste. ”Marele Oval” e tot mai plin de ”cratere”, iar tabela nici măcar nu mai este aprinsă la meciuri, deoarece are o parte din becuri arse!

Attila Cseke, la vizita făcută la stadionul ”Dan Păltinișanu”: ”Pot să vă garantez că, din punct de vedere al Guvernului, este un proiect important și va fi împins înainte pentru a arde etapele acestea de procedură”

La data de 22 mai, ministrul Attila Cseke (UDMR) a fost într-o vizită de 5 minute, făcută în luna mai a anului 2021, la stadionul ”Dan Păltinișanu” și a spus că, în iulie, Guvernul va aproba, într-o ședință, hotărâre de aprobare a finanțării pentru noua arenă, pentru care studiul de fezabilitate este gata de ceva vreme.

”Am dorit să mergem la fața locului să vadă și ministrul Dezvoltării locul construirii unui nou stadion pentru Timișoara. Nu că nu cred în acte și hârtii, dar dacă tot am venit la Timișoara, unde există un proiect așa de important, am considerat că este obligatoriu să vedem ce avem astăzi. Avem un studiu de prefezabilitate, se lucrează la cel de fezabilitate. În ceea ce privește termenele, nu sunt genul de om care promite termene. Sunt niște proceduri, dar pot să vă garantez că, din punct de vedere al Guvernului, este un proiect important și va fi împins înainte pentru a arde etapele acestea de procedură. După ce vom avea studiul de fezabilitate, acest proiect trebuie să treacă prin trei comitete tehnico-economice, toate cu implicare la minister: primul la CNI, al doilea la ministerul Dezvoltării și, al treilea, un consiliu interministerial, unde trebuie aprobate investițiile. După ce vom avea studiul de fezabilitate, lucrurile pot avansa puțin mai repede, în sensul în care aceste trei avize să fie emise. Apoi e nevoie de o hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, care este obligatorie la investiții de peste 40 de milioane de lei”, spunea Cseke la Timișoara, la final de primăvară.

Suntem în 16 august, hotărâre de Guvern se lasă așteptată

Luna iulie a trecut și iată că am ajuns la mijlocul lui august, ultima lună de vară. De altfel, cu punctul de reper luna iulie, și Consiliul Județean Timiș, proprietarul actualui stadion, a anunțat că în toamnă ar trebui să înceapă procedura de demolare a stadionului actual.

Demolarea e gândită să se desfășoare simultan cu etapa de realizare a proiectului tehnic, procedura care de obicei are un termen de 6 luni, după semnarea contractului cu câștigătorul licitației. Ceea ce, evident, ar pune-o pe Poli Timișoara într-o situație complicată în ceea ce privește meciurile de pe teren propriu.

Însă Guvernul nu a mai aprobat finanțarea nici până acum. Surse apropiate Executivului au explicat pentru Liga2.ro că, dacă ministrul Cseke vrea, problema se rezolvă imediat, dar, cel mai probabil, s-au epuizat fondurile disponibile și se așteaptă rectificarea bugetară națională! Finanțarea noii arene ar urma să o asigure Compania Națională de Investiții.

Stadionul a fost omologat și vara aceasta: plin de gropi, tabela e distrusă!

Altfel, vara aceasta, stadionul ”Dan Păltinișanu” a fost din nou omologat pentru Liga 2, deși în exteriorul Tribunei 1 sunt ”cratere” tot mai imense.

De altfel, Tribuna 1 și Peluza Nord sunt deschise publicului, în timp ce Tribuna 2 și Peluza Sud, unde stătea tradițional galeria lui Poli, au fost închise spectatorilor, din cauza ”craterelor” apărute în urma tasării valului de pământ pe care s-a ridicat arena.

Un aspect penibil este că la partida dintre Poli și FC Buzău, desfășurată duminică, 15 august, nici nu s-a mai aprins tabela de scor! Motivul e legat de becurile stricate, astfel că denumirile echipelor și scorul ar apărea incomplet, iar cei de la Timișoara doresc să evite o nouă rușine.

Totuși, cu un observator mai strict, Poli ar risca să fie trecut acest aspect într-un viitor raport de joc! În timpul meciului, scorul trebuie afișat obligatoriu, iar neîndeplinirea acestei condiții atrage sancțiuni.

Problema trebuie rezolvată de administratorul stadionului, adică de Consiliul Județean Timiș, condus de Alin Nica.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ministrul-dezvoltarii-attila-cseke-vizita-de-cinci-minute-la-stadionul-dan-paltinisanu-a-vorbit-despre-demolarea-arenei-si-constructia-uneia-noi-din-punct-de-vedere-al-g-19186073

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/consilierii-judeteni-din-timis-au-votat-pentru-un-nou-stadion-al-timisoarei-de-122-de-milioane-de-euro-mingea-e-acum-in-curtea-cni-19188811

Anda DELIU 16 Aug. 2021, 16:18 Liga 2
Pe aceeași temă