Fotbalul a redevenit al suporterilor. Atmosfera incendiară de pe Cluj Arena a părut copleșitoare pentru fotbaliștii lui Erik Lincar, care sunt pe punctul să rateze promovarea directă

Vlad MĂCICĂȘAN 10 May. 2022, 21:41 Liga 2

Fotbalul se zbate să redevină al suporterilor. Al celor care îl înțeleg cu inima, al celor care îl iubesc, al celor pentru care a fost creat. Se zbate să scape din mâinile unor personaje, care prin circumstanțe mai mult sau mai puțin ciudate ori dubioase au ajuns să creadă că își permit să și-l asume și că le aparține.

În România, fotbalul suporterilor a ajuns să fie târât prin tribunale și să învețe forțat termeni precum insolvență sau faliment, pentru că nimeni nu l-a apărat. Echipele cu suporteri au fost lăsate să moară fără nicio vină. Au fost victimele managerilor slabi sau ai patronilor cu interese obscure, care le-au folosit ca metode de a fenta legea sau le-au condus atât de prost încât le-au distrus.

Mulți dintre acei oameni au fost condamnați pentru acțiunile lor, dar fotbalul suporterilor a fost și el ”închis” odată cu ei. Nimeni nu a diferențiat ”victima” de ”agresor”. Revenirea a fost anevoioasă, dar se produce și fotbalul redevine al suporterilor și în România.

Rapid, Petrolul sau ”U” Cluj sunt exemple vii. Echipele de tradiție sunt iarăși la putere în România. Au ieșit din mocirlă și își arată forța. O forță nevăzută, care impulsionează și trezește un spirit care nu piere, în inimile suporterilor. Este o forță pe care doar echipele cu tradiție o pot produce și care nu poate fi cumpărată de niciun edil local cu ambiții de mare conducător și de niciun patron care nu-și mai știe numărul milioanelor din cont. Dragostea nu se cumpără.

Un meci cât un sezon pentru ”U” Cluj și FC Hermannstadt

Ce s-a întâmplat în Liga 2 pe 10 mai este încă o dovadă de necontestat a acestei realități. Un meci de liga secundă a bătut la numărul de suporteri 299 din cele 304 de partide jucate în Liga 1.

Practic, ”U” Cluj nu și-a pierdut niciodată fanii, dar aceștia au avut nevoie doar de un imbold pentru a-și arăta. A fost nevoie de un meci mare, un meci cât o promovare visată încă de la falimentul din 2016 pentru ca 23.000 de oameni să se strângă în tribune și să stabilească un record pentru Liga 2. Pe Cluj Arena suporterii au scris istoria, marți seară.

Într-o atmosferă care a părut extrasă din țările cu fotbal adevărat, ”U” Cluj trebuia să câștige pentru a promova direct în Liga 1. FC Hermannstadt știa că nu poate promova încă matematic, dar că doar un succes o poate duce peste ”șepcile roșii” în clasament, înainte de ultima etapă. Un meci cât un sezon pentru ambele echipe.

Atmosfera i-a blocat pe jucătorii lui Lincar

Dar atmosfera a părut copleșitoare pentru fotbaliștii lui Lincar, care aveau să facă una dintre cele mai slabe reprize din 2022. O lovitură liberă și o reluare cu capul a lui Daniel Paraschiv avea să taie elanul clujenilor, care veniseră cu atâta speranță la stadion. S-a făcut 1-0 pentru FC Hermannstadt, din minutul 14, iar terenul îmbibat cu apă a devenit și mai greoi pentru cei de la Universitatea.

Doar cu atmosferă sudamericană a clujenilor a fost cea care a încercat să trezească echipa lui Lincar, dar fără rezultat în prima parte.

Două goluri și multă frustrare 

Pauza n-a schimbat nimic și ”U” Cluj s-a întors la fel de ștearsă, panicată și lipsită de idei, iar echipa lui Măldărășanu a lăsat impresia că stăpânește perfect jocul, în acea atmosferă ostilă. Dar și suporterii și-au pierdut din speranță când scenariul a devenit horror pentru clujeni. Baba Alhassan a marcat și a făcut 2-0 (67), iar FC Hermannstadt chiar părea o echipă dintr-o ligă superioară, față de ”U” Cluj.

Dar toți cei 23.000 de spectatori s-au făcut auziți la golul lui Florin Ilie (71). Universitatea revenea în meci și încă un gol o refăcea favorită la promovare. N-a fost însă forcing-ul așteptat de suporteri, iar fanii s-au ridicat de pe scaune doar la solicitările de penalty sau după tragerile de timp ale sibienilor.

Clujenii n-au avut forța să mai marcheze și FC Hermannstadt are nevoie de un punct cu Steaua pentru a juca în Liga 1. ”U” Cluj va juca, cel mai probabil, barajul cu Dinamo, dar victoria serii este cea a fotbalului suporterilor.

În ultima etapă, ”U” Cluj joacă în deplasare la Concordia Chiajna, care luptă pentru al doilea loc de baraj, iar FC Hermannstadt o întâlnește la Mediaș pe Steaua, echipă rămasă fără miză.

CLASAMENTUL play-off-ului Ligii 2 și al golgheterilor

UNIVERSITATEA CLUJ – FC HERMANNSTADT 1-2

Florin Ilie 71′ / Daniel Paraschiv 14′, Baba Alhassan 67′

”U” Cluj: Gorcea – Romeo, Fl. Ilie, D. Ispas, P. Pîrvulescu – Balgiu (Remacle 73′), Romario Pires (cpt.) – M. Ciobanu (Hofman 34′), Tescan (I. Filip 84′), Ely Fernandes (Haită 73′) – Boiciuc (Val. Alexandru 73′)
Rezerve neutilizate: Aur. Păun – Dobrescu, Gugu, Alarcon
Antrenor: Erik Lincar

FC Hermannstadt: Iliev – Pantea, Bejan, I. Stoica, Opruț – Alhassan (Hora 90+1′), Mino Sota, Biceanu (Blejdea 79′) – P. Petrescu (cpt.)(Antoche 58′), D. Paraschiv (Buhăcianu 58′), Al. Oroian (Bucuroiu 79′)
Rezerve neutilizate: Muțiu – Tomșa, Issah, Gab. Șerban
Rezerve: Marius Măldărășanu

Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca). Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti). Asistenți: Adrian Popescu (Craiova) și Marius Badea (Râmnicu Vâlcea). Rezervă: Cristian Codrea (Baia Mare). Observatori: Ştefan Szilaghi (Satu Mare) și Daniel Sabou (Zalău).

Foto: Flaviu Buboi / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/u-cluj-fc-hermannstadt-incepe-de-la-ora-1930-meciul-care-decide-a-doua-promovata-direct-in-liga-1-se-va-juca-pe-un-stadion-incendiar-19230865

https://liga2.prosport.ro/seria-1/foto-si-video-cum-s-a-sarbatorit-la-ploiesti-promovarea-petrolului-in-liga-1-spectatorii-au-invadat-terenul-de-joc-jucatorii-au-facut-baie-cu-apa-si-bere-19230776

Vlad MĂCICĂȘAN 10 May. 2022, 21:41 Liga 2
Pe aceeași temă