Fostul vicepreședinte al clubului Petrolul, prins în flagrant promițând bani unui arbitru, a fost condamnat la închisoare cu suspendare! Și-a recunoscut vina

Marius ANGHEL 15 Jun. 2021, 19:08 Diverse
Fostul vicepreședinte al clubului Petrolul, prins în flagrant promițând bani unui arbitru, a fost condamnat la închisoare cu suspendare! Și-a recunoscut vina

Mihai Dogaru, fostul vicepreședinte al clubului Petrolul Ploiești, managerul general al Veolia, firma care a fost partener finanțator al echipei până la finalul sezonului recent încheiat, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare, informează DigiSport, citând portalul just.ro.

Acesta a încercat mituirea arbitrului Andrei Antonie, delegat la acel moment la un meci din ultima etapă a sezonului regular al Liga 2, ediția 2020/2021, CS Mioveni – Aerostar Bacău, însă ”centralul” a anunțat autoritățile și s-a organizat un flagrant. În urma acelui flagrant, Dogaru a fost pus sub măsura controlului judiciar în perioada 27.03.2021 – 04.05.2021.

Mihai Dogaru, fostul vicepreședinte al Petrolului, condamnat la închisoare cu suspendare pentru dare de mită

La aproape două luni și jumătate de la momentul flagrantului, Tribunalul București a decis în data de 11.06.2021 condamnat la un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare, pentru Mihai Dogaru (foto, în stânga, alături de antrenorul Viorel Moldovan și președintele Costel Lazăr), care și-a recunoscut vina.

Verdictul a fost dat pentru ”infracţiunea de dare de mită (în modalitatea promiterii unei sume de bani)”, sună soluția Tribunalului.

Condamnarea este cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 2 ani, în care fostul conducător al Petrolului trebuie să respecte mai multe măsuri, ca:

– să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Prahova, la datele fixate;
– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
– să comunice schimbarea locului de muncă;
– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;
– obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Prahova sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate;
– va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în Parcul Municipal Vest din Ploiești.

Totodată, Mihai Dogaru trebuie să plătească suma de 600 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, dar are și drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Va avea probleme Petrolul din cauza lui Mihai Dogaru?

Condamnarea lui Mihai Dogaru poate atrage probleme și pentru Petrolul Ploiești, dacă acesta a acționat în numele clubului, însă Tribunalul București nu precizează detalii despre acest aspect. Clubul poate fi retrogradat din Liga 2 de către FRF.

În momentul în care Dogaru a fost victima flagrantului, acesta era vicepreședinte al clubului ploieștean.

ProSport scria că Dogaru, fost arbitru la nivel de liga a treia și cu probleme în trecut de corupție, l-a contactat pe arbitrul Andrei Antonie, delegat la meciului CS Mioveni – Aerostar, să-i ofere o sumă de bani, 5.000 de euro, pentru a fluiera în favoare băcăuanilor la acel joc. Cei doi erau cunoștințe mai vechi. Arbitrul și-a contactat superiorul său, pe Alexandru Deaconu, iar acesta a alertat autoritățile, care au organizat flagrantul (Direcția Generală Anticorupție și de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București).

Cu o etapă înainte de finalul sezonului regular, Petrolul nu stătea doar la mâna rezultatului dintre CS Mioveni și Aerostar, astfel că un rezultat favorabil echipei ploieștene în acest joc nu o ajuta mai cu nimic. Din această cauză există și un mare semn de întrebare dacă Dogaru a acționat în numele clubului sau în al său sau al altcuiva. Petrolul trebuia să câștige ea meciul din deplasare cu ”U” Cluj, Metaloglobus trebuie să remizeze cu Rapid, iar FK Csikszereda să nu scoată mai mult de un egal pe teren propriu cu CSM Slatina. O serie de rezultate care făceau aproape imposibilă accederea echipei prahovene în play-off. Lucru care s-a și demonstrat, fiindcă din rezultatele dorite i-a ieșit doar cel propriu, ”lupii” câștigând în prelungiri cu 2-1 pe Cluj Arena. În rest, CS Mioveni a câștigat cu 5-1 acasă cu Aerostar, Metaloglobus a pierdut pe teren propriu cu Rapid, scor 2-4, iar FK Csikszereda a învins-o pe Miercurea Ciuc pe CSM Slatina, scor 1-0.

Dogaru, demis de la Petrolul și înlocuit tot de un reprezentant al Veolia

După apariția în mass-media a informațiilor referitoare la flagrantul în care a fost implicat Mihai Dogaru, Petrolul emitea un comunicat de presă prin care spunea că ”nu are calitate procesuală în nicio cauza penală”.

”Ca urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la faptul că Direcția Generală Anticorupție a inițiat o investigație pentru presupuse fapte penale ale unui reprezentant al clubului nostru, dorim să precizăm urmatoarele:

FC Petrolul Ploiești nu are calitate procesuală în nicio cauza penală și înțelege respectarea caracterului nepublic al actiunii demarate de autoritățile române.

Clubul tratează cu maximă seriozitate această situație și va depune toate eforturile pentru aflarea adevarului”, comunica Petrolul.

Ulterior, Mihai Dogaru era demis din funcția de vicepreședinte al Petrolului și înlocuit cu Dragoș Ferariu, tot un reprezentant al partenerului finanțator, Veolia.

Între timp, după ratarea promovării de către Petrolul, Veolia s-a retras din postura de partener finanțator al clubului ploieștean, dorind să continue doar ca sponsor.

Soluția pe scurt dată de Tribunalul București în procesul inculpatului Mihai Gabriel Dogaru:

”Condamnare cu acord de recunoaştere

Soluția pe scurt: În baza art. 485 alin. (1) lit. a) C.proc.pen. admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi inculpatul Dogaru Mihai-Gabriel. În baza art.290 alin.1 C.p. rap. la art.308 alin.1 C.p. cu aplic. art.480 alin.4 C.p.p. dispune condamnarea inculpatului DOGARU MIHAI-GABRIEL, la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare pentru infracţiunea de dare de mita(in modalitatea promiterii unei sume de bani).

În baza art.67 alin.2 C.p. in referire la art. 367 alin. 1 Cod penal, aplica pedeapsa complementara a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1, lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de la 1 an si 6 luni, ce se va executa in conditiile art.68 alin.1 lit.b C.p. În baza art. 65 alin. 1 C.p. in ref. la art. 66 alin. 1 Cod penal aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1, lit. a şi b Cod penal, ce se va executa la momentul la care pedeapsa principala a inchisorii va deveni executabila. În baza art. 91 C.p. dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an si 6 luni închisoare aplicate inculpatului Dogaru Mihai-Gabriel pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform art. 92 C.p. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani inculpatul Dogaru Mihai-Gabriel trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: -să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Prahova, la datele fixate; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; -să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 Cod penal, stabileşte in sarcina inculpatului Dogaru Mihai-Gabriel și obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Prahova sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, in cadrul uneia dintre instituţiile aflate pe lista Direcţiei Naţionale de Probaţiune – Serviciul de Probaţiune Prahova, respectiv: Parcul Municipal Vest. În baza art. 404 alin. 2 C.p.p. cu ref. la art. 91 alin. 4 C.p. şi art. 96 C.p., atrage atentia inculpatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, respectiv revocarea suspendării în cazul în care va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

Constată că inculpatul Dogaru Mihai-Gabriel a fost cercetat sub măsura controlului judiciar in perioada 27. 03. 2021-04. 05. 2021 când, prin ordonanta cu nr. 1478/P/2021 din aceeaşi data, măsura a fost revocata. În baza art. 274 alin.1 C.proc.pen. obligă inculpatul să plătească suma de 600 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat (din care suma de 476 lei aferenta urmăririi penale). Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 11.06.2021”, se arată pe portalul just.ro.

Marius ANGHEL 15 Jun. 2021, 19:08 Diverse
Pe aceeași temă