FK Csikszereda acuză Steaua și suporterii ei. Ministerul Apărării, ironizat și el. ”Am participat la o recepție care amintește de cea mai întunecată perioadă a pseudo-democrației românești.” Harghitenii cer sprijinul UDMR: ”Au încercat intimidarea echipei și a întregii comunități maghiare din România”

Marius ANGHEL 05 Aug. 2021, 22:53 Liga 2
FK Csikszereda acuză Steaua și suporterii ei. Ministerul Apărării, ironizat și el. ”Am participat la o recepție care amintește de cea mai întunecată perioadă a pseudo-democrației românești.” Harghitenii cer sprijinul UDMR: ”Au încercat intimidarea echipei și a întregii comunități maghiare din România”

FK Csikszereda a plecat învinsă miercuri seară din Ghencea, acolo unde echipa din Secuime pornea favorită în fața nou-promovatei în Liga 2 Steaua. Băieții lui Valentin Suciu, care în sezonul trecut au ajuns până în play-off-ul de promovare în Liga 1, au pierdut cu 0-1 după un gol primit în minutul 79, într-un moment în care controlau jocul.

Echipa harghiteană a fost prima adversară a celui mai titrat club din România în meciul oficial de inaugurare a noului stadion din Ghencea, a asistat la spectacolul vizual și auditiv creat de Peluza Sud, însă, mai apoi, a doua zi, a lansat acuze în toate direcțiile și cere pedepsirea drastică a Stelei și a suporterilor ei.

Clubul din Miercurea Ciuc acuză Steaua, suporterii ei și implicit Ministerul Apărării după meciul din Ghencea

Clubului Steaua, suporterilor echipei din Ghencea, cât și Ministerului Apărării li s-au adus acuze de către conducerea FK Csikszereda, cea care solicită implicarea în acest subiect a oficialilor guvernamentali ai UDMR.

Totul, pentru că cei de la Miercurea Ciuc au stat și au analizat peste noapte și mai apoi s-au declarat indignați că pe stadion s-a strigat împotriva Ungariei, țara pe care clubul harghitean o idolatrizează inclusiv prin articole postate pe site-ul oficial.

Insultarea comunității maghiare din România de către suporterii steliști este pusă pe tapet de către ciucani, cei care acuză și show-ul pirotehnic făcut de fani la un eveniment de lansare oficială a unui nou stadion și la revenirea în tribune după mai bine de un an și jumătate din cauza pandemiei. Harghitenii sunt de părere că acțiunea coregrafică a Peluzei Sud Steaua nu ar fi trebuit aprobată și consideră că s-a făcut cu ”sprijinul puternic al clubului de stat”.

FK Csikszereda transmite toate aceste lucruri printr-un comunicat scris în limba maghiară, singura limbă pe care echipa din Miercurea Ciuc o utilizează, deși trăiește în România, activează într-un campionat de fotbal din România, se adresează românilor, fie ei și etnici maghiari. În același timp, pretinde respect.

Comunicatul FK Csikszereda:

”Az FK Csíkszereda csapatának a 2021. augusztus 4-én késő este lezajlott Bukaresti Steaua elleni bajnoki mérkőzésen a romániai áldemokrácia legsötétebb idejét felidéző fogadtatásban volt része. A hadügyminisztérium kötelékébe tartozó, az Európai Unió viszonylatában példátlan módon közpénzből, tehát a magyarajkú adófizetők hozzájárulásából is fenntartott professzionista futballcsapat mintegy 2,5 ezer fős ultragyülekezete nyomdafestéket nem tűrő magyarellenes rigmusokkal, a stadionokban évek óta tiltólistán szereplő pirotechnikai eszközök tömkelegének folyamatos használatával kísérelték meg megfélemlíteni az FK Csíkszereda csapatát és közvetetten a romániai magyar közösség egészét.

Különösen megdöbbentő az a tény, hogy az ultrák a gyalázatos „műsorukat” az állami klub támogatásával és hathatós segítségével vihették zavartalanul színre, hiszen a jogellenes cselekedetek folyamatos elkövetésének megakadályozására a stadionban, illetve a mérkőzésre kivezényelt többszáz fős biztonsági és karhatalmi erő, úgymond a füle botját sem mozdította.

Az FK Csíkszereda sportolói és szurkolói közössége, minden jóérzésű emberhez hasonlóan elítéli a Steaua – FK Csíkszereda mérkőzésen történteket és az ilyen és ehhez hasonló jog- és közösségellenes cselekedetek megelőzése érdekében felkéri a felelős állami szerveket és kiemelten a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepet vállaló tisztviselőit, hogy a törvény biztosította teljes eszköztár bevetésével a leghatározottabb módon lépjenek fel a közösségünk elleni gyalázás minden formája ellen. Ugyanakkor hassanak oda, hogy a hadügyminisztérium kötelékébe tartozó sportegyesületnél vonják felelősségre az ultrák gyalázatos „műsorát” anyagilag támogató, azt lehetővé tevő és toleráló személyeket, tisztségviselőket.

A Futball Klub Csíkszereda vezetősége”, sună comunicatul FK Csikszereda.

Acesta, în limba română, sună aproximativ în felul următor:

”Echipa FK Csikszereda a participat la o recepție care amintește de cea mai întunecată perioadă a pseudo-democrației românești în meciul de ligă împotriva Stelei din București în seara de 4 august 2021. Ultra-adunările echipei profesionale de fotbal de aproximativ 2,5 mii de persoane aparținând Ministerului Apărării, menținute într-un mod fără precedent în Uniunea Europeană din fonduri publice, adică cu contribuția contribuabililor de limbă maghiară, au încercat intimidarea echipei FK Csikszereda și, indirect, a întregii comunități maghiare din România, folosind în mod constant o multitudine de dispozitive pirotehnice pe stadion.                

Deosebit de șocant este faptul că ultrașii au reușit să-și organizeze „spectacolul” rușinos fără obstacole cu sprijinul și ajutorul puternic al clubului de stat și nici nu l-a mutat.

Comunitatea sportivă și de fani a FK Csikszereda, la fel ca toți oamenii înstăriți, condamnă meciul Steaua – FK Csikszereda și solicită organelor de stat responsabile și în special oficialului guvernamental al Uniunii Democrate Maghiare din România să prevină astfel de acte similare a dreptului și a comunității, să folosească întreaga gamă de instrumente prevăzute de lege pentru a întreprinde acțiunea cea mai decisivă împotriva tuturor formelor de insultă aduse comunității noastre. În același timp, aceștia ar trebui să se asigure că persoanele și oficialii care sprijină financiar, permit și tolerează „programul” rușinos al ultrașilor să fie trași la răspundere la asociația sportivă aparținând Ministerului Apărării.

Conducerea Clubului de Fotbal Csikszereda.”

Valentin Suciu, despre atitudinea fanilor Stelei: ”Galeria e galerie, trebuie să scandeze, dar uneori e păcat că se trece de la fotbal la alte lucruri” 

Iată ce spunea antrenorul echipei FK Csikszereda, Valentin Suciu, după meciul cu Steaua:

”Organizatorii ne-au primit foarte bine, galeria e galerie, trebuie să scandeze, dar uneori e păcat că se trece de la fotbal la alte lucruri. Nu e normal. Acest stadion frumos merită să fie plin, echipa merită susţinută, dar sportiv. Nu suntem duşmani, suntem competitori, ne întrecem. E o competiţie sportivă.

Eu m-am obişnuit că aceste lucruri, nu pot să spun nici că îmi plac, nici că mă deranjează. În febra jocului, nici nu aud foarte multe, doar că e gălăgie.”

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-csikszereda-a-plecat-din-ghencea-cu-moralul-la-pamant-si-cu-un-munte-de-pesimism-valentin-suciu-cu-jocul-prestat-nu-am-putut-emite-pretentii-am-aratat-ca-o-echipa-de-p-19194562

https://liga2.prosport.ro/seria-1/atmosfera-incendiara-facuta-de-peluza-sud-steaua-la-primul-meci-oficial-al-echipei-pe-noua-arena-din-ghencea-galeria-a-fost-in-mai-multe-momente-aproape-sa-opreasca-meciul-cu-csikszereda-19194575

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fanii-au-purtat-steaua-spre-victorie-in-meciul-cu-fk-csikszereda-discursul-liderului-valentin-barbulescu-spune-totul-am-alergat-pentru-ei-ne-uitam-la-tabela-in-minutul-75-iar-ei-ne-au-dat-19194578

https://liga2.prosport.ro/seria-1/primul-meci-oficial-pe-noul-stadion-din-ghencea-steaua-fk-csikszereda-se-joaca-de-la-ora-2030-19194454

 

Marius ANGHEL 05 Aug. 2021, 22:53 Liga 2
Pe aceeași temă