Mesaj pentru ripensiști din cea mai lovită țară europeană de coronavirus. Fiul unui fost fotbalist al Barcelonei transmite gânduri bune spre Timișoara

Anda DELIU 13 Apr. 2020, 17:01 Liga 2
Mesaj pentru ripensiști din cea mai lovită țară europeană de coronavirus. Fiul unui fost fotbalist al Barcelonei transmite gânduri bune spre Timișoara

Ripensia Timișoara este acum în a doua parte a clasamentului ligii secunde, dar trecutul său cu patru titluri îi dă, în continuare, o anvergură europeană. Clubul timișorean a primit un mesaj de încurajare chiar din Spania, țara europeană cu cele mai multe cazuri de coronavirus confirmate până în prezent, de la Silvio Simatoc, fratele fostului fotbalist basarabean Nicolae Simatoc, cel care a jucat inclusiv la Barcelona și Inter Milano.

Nicolae Simatoc a debutat la Ripensia în 1938, după perioada de glorie, chiar înainte de anii tulburi ai războiului. Basarabeanul a avut o carieră destul de înfloritoare, în ciuda vremurilor care nu erau favorabile sportului. Simatoc, care are opt selecții în echipa națională a României, a jucat și pentru Carmen București, ICO Oradea (inclusiv în campionatul maghiar). În 1947 s-a transferat la Inter Milano, iar mijlocașul născut în Grimăncăuți, în nordul extrem al Basarabiei, a dat trei goluri pentru italieni. Pentru Brescia, la care a ajuns în 1949, a marcat 30 de goluri.

Nicolae Simatoc a ales să trăiască la Sydney, fiul se simte acasă la Barcelona

La Brescia s-a născut și Silvio Simatoc, actual fan înfocat al Ripensiei. Pentru Nicolae, cunoscut și sub numele de Miklos Szegedi, au urmat două sezoane la Barcelona, pentru care a marcat două goluri. De la echipa bleu-grana a ajuns la Oviedo. Soția basarabeanului, născut cu numele de Șmatoc, se temea însă de comuniști foarte mult, după ce rușii i-au ucis toată familia când au invadat Ungaria. Până la urmă, de aceea, familia a părăsit Spania pentru Ungaria. Din 1976, fiul său, căruia niciodată nu i-a plăcut viața în Australia, s-a întors în Barcelona.

Silvio Simatoc a venit în 2013 la Timișoara și a participat la lansarea cărții despre Nicolae Simatoc. Volumul este scris de Ovidiu Țîru, fost ministru al Sportului în Republica Moldova.

Crescut de mic fără să vorbească română, Silvio nu i-a uitat pe fanii Ripensiei

Deși el însuși a povestit că în casa sa s-a vorbit maghiara maternă, și nu româna, Silvio Simatoc, nu a uitat să le transmită un mesaj ripensiștilor, chiar din Spania, țară afectată puternic de coronavirus.

”Aș dori să transmit două mesaje celor din conducerea Ripensiei, staff-ului tehnic, jucătorilor, dar și suporterilor echipei la care tatăl meu, Nicolae Simatoc, și-a început cariera. Să fiți puternici în această perioadă dificilă din cauza coronavirusului și să aveți grijă să respectați instrucțiunile primite de la guvern. Al doilea mesaj este pentru Sărbătorile Pascale în această perioadă complicată: Sărbători fericite și multă sănătate”, a spus Silvio Simatoc, ajuns la 70 de ani.

Spania este a doua țară la nivel mondial ca număr de infectări de coronavirus, și prima din Europa, cu 169.496 de cazuri confirmate. La numărul deceselor, ibericii sunt după SUA și Italia, cu 17.489 de morți infectați cu COVID-19.

Anda DELIU 13 Apr. 2020, 17:01 Liga 2
Pe aceeași temă