EXCLUSIV | Principalul finanțator al unui club din Liga 2 avertizează: ”Unii dintre noi vom obosi în acest context. Fotbalul va rămâne mic.” Propunerile radicale făcute federație și comparația oameni politici versus oameni de afaceri: ”Unde e ban public, e multe corupție”

Anda DELIU 26 Apr. 2020, 16:15 Liga 2
EXCLUSIV | Principalul finanțator al unui club din Liga 2 avertizează: ”Unii dintre noi vom obosi în acest context. Fotbalul va rămâne mic.” Propunerile radicale făcute federație și comparația oameni politici versus oameni de afaceri: ”Unde e ban public, e multe corupție”

Pandemia de COVID-19 a pus, din 12 martie, fotbalul în stand-by și îl va mai ține în șah încă o perioadă semnificativă. Tocmai acest moment de pauză ar trebui privit ca o resetare, un moment zero, consideră președintele și principalul finanțator al clubului Ripensia Timișoara, Dumitru Mihu. Cel care susține gruparea roș-galbenă, una 100 la sută privată, spune că nu e normal ca majoritatea echipelor de fotbal de seniori din țară să fie deținute de autorități, iar deciziile luat de cei din adminsitrațiile locale, adică de oameni afiliați politic, nu stimulează peformanța, ci, din contră, contribuie an de an la scădere nivelului din fotbalul românesc.

Mihu cere Federației Române de Fotbal să nu mai permită existența cluburilor finanțate în proporție principală din bani publici.

Dumitru Mihu: ”Acum, dacă un club retrogradează din Liga 1, e condamnat să dispară. Peste tot se și retrogradează, dar nu e normal să cazi în prăpastie”

Cum campionatul poate rămâne oprit și la un număr important de săptămâni după ridicarea stării de urgență, e firesc că starea generală din fotbal nu e una de optimism. Pe lângă asta, președintele Ripensiei este pesimist și din cauza situației generale din fotbalul românesc, chiar dacă am fi exclus nenorocirea pandemiei de coronavirus din ecuație.

”Sunt nemulțumit de ceea ce se întâmplă. Nu e normal ca un club privat să fie în aceeași competiție cu cluburi susținute din bani public. Nici sistemul competițional nu mi se pare bun. Sunt prea multe echipe, 20, în Liga 2. Sunt prea multe meciuri. Nu sunt mulțumit de repartizarea drepturilor TV, discrepanța mare între Liga 1 și 2. Acum, dacă un club retrogradează din Liga 1, e condamnat să dispară. Peste tot se și retrogradează, dar nu e normal să cazi în prăpastie”, a declarat Mihu în exclusivitate pentru Liga2.ro.


Dumitru Mihu, om de afaceri timișorean, e principalul finanțator al clubului Ripensia. Echipa e pe locul 13 în Liga 2.

Oameni politici versus oameni de afaceri

Cel care conduce clubul Ripensia spune că, prin natura ”meseriei”, cei din politic nu pot coabita cu cei veniți din mediul de afaceri, astfel că cluburi susținute și cu bani publici și sume mari din privat sunt mai multe proiecții ipotetice.

”Situația în care ne aflăm acum e un moment bun pentru un restart. Banul public și oamenii politici nu au ce să caute în fotbalul de performanță, vorbim de tot ce este peste 18 ani. Atât timp cât oamenii politici vor fi în fotbal, oamenii de afaceri nu vor veni. Iar cu oamenii politici, nu se va face niciodată performanță. Fotbalul va rămâne mic. Oamenii de afaceri nu vin alături de oamenii politici din câteva motive. Un om de afaceri vrea să facă un proiect pe termen mai mare, să zicem, 5-20 de ani. Iar un om politic, de obicei, gândește lucrurile pe termen scurt, șase-luni, un an. Iar așa nu se poate construi. De asemenea, unde sunt bani publici, nu se face performanță. Un om de afaceri e obișnuit să caute plus valoare”, explică omul de afaceri timișorean Dumitru Mihu.

Din Liga 2, unde în acest moment au rămas în viață 18 cluburi din 20 care au luat startul în acest sezon, singurele care nu primesc bani de la autoritățile locale și care sunt susținute de finanțatori sunt Petrolul Ploiești, Ripensia Timișoara, Metaloglobus București, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Turris Oltul Turnu Măgurele, Pandurii Târgu Jiu și Rapid, în cazul acesteia din urmă fiind multe semne de întrebare, deoarece gruparea giuleșteană se asociază în dese rânduri cu primarul Sectorului 1 și participă la acțiunile acestuia.

Comparație. UTA, liderul Ligii 2, e susținută puternic politic din toate punctele de vedere, iar în acest sezon se pregătește, după mulți ani, de promovarea în Liga 1. Ripensia, în schimb, trăiește decent din bani privați, însă nu își permite să spere la promovare. Exemplul celor două cluburi este des întâlnit în fotbalul românesc. În imagine: UTA – Ripensia 3-0, meci disputat la data de 29 februarie 2020 în campionatul Ligii 2, etapa 23, pe stadionul Motorul din Arad. Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

”Un om de afaceri nu vrea să intre în această mocirlă. Unde e ban public, e multe corupție”

Pe lângă perspectiva de diferențe de abordare, Mihu a explicat și de ce mulți oameni de afaceri sunt reticenți la investițiile în sport, din alte motive. Președintele ripensist a amintit și ”modelul” în care unii impresari ”se lipesc” de cluburile cu bugete mari din bani publici, iar după o apariție pe termen scurt în prima ligă, aceste cluburi retrogradează.

”Un om de afaceri nu vrea să intre în această mocirlă alături de politicieni. Pentru că sunt firme care ar investi în sport. O dată, că un om politic îți poate pune probleme, îți poate distruge afacerea. Apoi, unde e ban public, e multe corupție. Nu e viabil ce se întâmplă acum. Vine un om politic, cu un antrenor și un impresar. Deja vedem aceste echipe de ani de zile, stau câțiva ani pe la un club, rezolvă treaba și trec mei departe. Astfel, cluburile dispar sau nu performează. Și fotbalul rămâne mic”, a detaliat timișoreanul.


Dumitru Mihu (al treilea din stânga), alături de antrenorul Ripensiei, Alexandru Pelici, și achizițiile făcute de echipă în iarna anului 2020

Mihu nu se teme de o schimbare radicală în Liga 2

Finanțatorul Ripensiei spune că toate aceste idei i le-a expus conducerii FRF, care a replicat că multe cluburi ar dispărea dacă se elimină finanțarea principală de la bugetele locale.

Dumitru Mihu ar vedea viabilă o ligă secundă fără cluburi cu finanțare principală din ban public, mai ales că există și cluburi de drept public fără miză reală, precum SCM Gloria Buzău și CSM Reșița, iar până în vara trecută și actuala Campionii FC Argeș.

”Federația ar putea schimba situația. Odată, ar putea face lobby pentru modificarea Legii Sportului. Apoi, ar putea introduce, treptat, la licențiere, ca un club să nu mai aibă preponderent un buget compus din bani publici. I-am transmis asta și conducerii FRF, la o ședință. Mi s-a răspuns că vor dispărea multe cluburi. Putem juca un an cu 14, 12 echipe în Liga 2, dar important e ca aceste cluburi să crească. Nu este normal în Liga 2 să joace cluburi fără drept de promovare (n.r. – SCM Gloria Buzău și CSM Reșița nu au drept de promovare). Care mai e scopul acelor cluburi? Care au și un buget foarte mare. Bani cheltuiți doar pentru a aduce niște voturi”, consideră președintele Ripensiei.

Mai mulți bani băgați în Academia clubului

Și în declarații publice anterioare, Mihu a tot spus că îl motivează mult mai mult investiția în Academia de juniori a clubului, de unde speră să și vândă într-un viitor nu foarte îndepărtat. În această iarnă, cum pe postul de fundaș stânga clubul are doi juniori viabili, s-a renunțat la Călin Toma, unul dintre veteranii lotului, tocmai ca tinerii să poată crească.

”Unii dintre noi vom obosi în acest context. Nu mă gândesc să mă retrag, dar mă gândesc să merg mai mult spre zona din care vine plus valoare, spre Academie. Vreau să investesc bani pentru a face un bine societății, oricât de ciudat ar părea. Simt că doar aici se poate produce plus valoare”, a mai spus Mihu.

Un ciclu olimpic cu măști!

Conducătorul Ripensiei mai spune și că pandemia de coronavirus nu se va stinge foarte rapid, dacă nu se descoperă un vaccin, pentru că un procent mic al populației a trecut până acum prin boală. De aceea, Mihu e de părere că boala va mai avea diverse „valuri” cu cazuri noi, astfel că relaxarea și mărirea restricțiilor va avea tot un parcurs sinusoidal. Perioadă în care măștile vor trebui purtate!

”Cred că între trei sau patru ani, nu ne vom da jos masca de pe față! Vom avea tot situații în care se vor limita restricțiile și iar se vor da altele. Anul acesta, nu cred că se va mai juca cu spectatori, anul viitor, foarte posibil să fie la fel”, a conchis Dumitru Mihu.

Anda DELIU 26 Apr. 2020, 16:15 Liga 2
Pe aceeași temă