EXCLUSIV | Primele decizii la Astra după retrogradarea matematică în Liga 3: Gabriel Matei și Dragoș Firțulescu, printre jucătorii trași pe linie moartă de antrenenorul Movilă. Coincidențe stranii la cele patru meciuri oficiale din 2022

Marius ANGHEL 08 Apr. 2022, 23:01 Liga 2

Astra a retrogradat matematic în Liga 3, iar viitorul ei este incert, având în vedere situația sa financiară, datoriile de circa 20 de milioane de euro pe care le are, majoritatea către patronul Ioan Niculae, aflat la închisoare. Campioana României în 2016 mai are de disputat cinci meciuri în acest sezon de Liga 2, nu mai are un obiectiv, astfel că a început să ia măsuri.

Prima decizie a conducerii a fost una care a venit la dorința antrenorului principal Daniel Movilă. Din informațiile Liga2.ro, acesta a condiționat rămânerea sa la echipă de renunțarea la trei jucători din lot, toți aduși în această iarnă de președintele Marian Costea: Gabriel Matei, Dragoș Firțulescu și Marius Cocîrlă.

Doi dintre ei, Matei și Firțulescu, sunt fotbaliști cunoscuți în fotbalul românesc, foști în Liga 1 la cluburi mari, aflați pe final de carieră și care, spune președintele, fuseseră aduși pentru experiența lor. Experiență care acum nu mai are nicio importanță, din moment ce Astra a retrogradat și o așteaptă, în cazul bun, continuarea activității în Liga 3.

Gabriel Matei, Dragoș Firțulescu și Marius Cocîrlă, trași pe linie moartă la Astra

Marian Costea confirmă dorința antrenorului, însă s-a abținut să se pronunțe public dacă Movilă a condiționat rămânerea sa la echipă de despărțirea de cei trei jucători. Președintele spune că Matei, Firțulescu și Cocîrlă sunt în lot, nu au fost excluși, însă tot el afirmă că aceștia nu au prins grupul convocat pentru meciul cu FC Buzău și că au șanse mici să mai fie utilizați.

”Deocamdată s-a renunțat la serviciile lor pentru meciul cu FC Buzău. Eu i-am adus pentru că am zis că au experiență, dar dacă nu mai avem obiectiv? Mai bine ne concentrăm pe tinerii noștri. Firțulescu, Cocîrlă și Gabi Matei nu mai intră în vizorul antrenorilor pentru forma slabă pe care au avut-o, și nu numai, pentru că așa ar trebui să renunți la mai mulți, dar am zis că mai bine e să ne bazăm pe tineri. Nu sunt excluși, vin la antrenamente, dar au șanse mici să mai joace. În lotul pentru meciul cu FC Buzău nu sunt. Am avut discuții între noi și am hotărât că așa e mai bine”, a spus Marian Costea pentru Liga2.ro.

Astra, coincidențe stranii la cele patru meciuri oficiale din 2022

În 2022, Astra a disputat patru meciuri oficiale în Liga 2 până în acest moment, ultimele trei din sezonul regular și primul în play-out. Cu un nou antrenor și mulți jucători noi în lot, unii chiar cu nume în fotbalul românesc, precum Gabriel Matei, Dragoș Firțulescu sau Sergiu Negruț, echipa n-a reușit să câștige niciun punct, astfel că s-a ajuns la retrogradarea matematică în Liga 3.

Privind cele patru meciuri disputate de Astra în acest an, putem sesiza cu ușurință câteva coincidențe care cu siguranță ridică spânceana oricărui cunoscător de fotbal și a evenimentelor din umbra acestui sport.

Astra a pierdut cu cel puțin trei goluri primite și de fiecare dată a marcat măcar o dată. În trei dintre jocuri era deja condusă la pauză, cu FC Buzău, Unirea Constanța și Poli Iași, doar într-unul fiind la egalitate după primele 45 de minute, acasă cu Ripensia. Și mai interesant este că Astra a comis penalty în trei dintre cele patru jocuri. Cu FC Buzău a produs chiar două lovituri de pedeapsă, însă a beneficiat și de una. Doar în jocul cu Unirea Constanța nu s-a dictat niciun 11 metri. Cartonașele galbene primite de jucătorii formației de la Giurgiu nu le-am contorizat!

Întrebat despre aceste coincidențe, președintele Marian Costea a spus că nu-i plac suspiciunile și că este un om care are încredere în semenii săi.

”Echipa nu s-a exprimat rău, dar au fost multe greșeli individuale și asta m-a făcut să mă supăr foarte tare, și eu, și antrenorii, și jucătorii ș.a.m.d. Nu mă așteptam, de aceea s-au și luat niște măsuri, deocamdată. Goluri am dat și noi, au dat și ăia. Mie nu-mi plac suspiciunile. Apar discuții, e normal. Am zis prima dată că s-a întâmplat, că nu știu ce, dar prea des, prea des. Nu pot să suspectez. Sunt genul de om care am mare încredere în oameni, în general”, a spus Costea pentru Liga2.ro.

Meciurile oficiale ale Astrei în 2022:

etapa 17 / FC Buzău – Astra 4-1 (1-0)
* două penalty-uri pentru FC Buzău, pentru 2-0 și 3-1, cât și unul pentru Astra, pentru 1-2.
etapa 18 / Astra – Unirea Constanța 2-3 (0-3)
etapa 19 / Politehnica Iași – Astra 3-1 (1-0)
* penalty pentru Poli Iași, pentru 2-0
etapa 2 play-out / Astra – Ripensia 1-3 (0-0)
* penalty pentru Ripensia, pentru 2-0

Cine sunt jucătorii pe care Daniel Movilă nu i-a mai dorit la Astra:

Gabriel Matei (32 de ani), fundaș fost în Liga 1 la Internațional Curtea de Argeș, Pandurii Târgu Jiu, FCSB (dublu campion), FC Brașov, ASA Târgu Mureș, Concordia Chiajna, Academica Clinceni și Campionii FC Argeș, a fost utilizat la Astra în toate cele patru meciuri din acest an, fiind integralist. Cu Poli Iași a comis un penalty cu o intrare inexplicabilă pentru experiența sa fotbalistică.

Gabriel Matei (foto, cu numărul 26) a jucat pentru Astra în toate cele patru meciuri oficiale din acest an, cu Poli Iași comițând un penalty. Foto: Foto: Dan Ignat (Politehnica Iași)
Dragoș Firțulescu (32 de ani), mijlocaș crescut de Universitatea Craiova, fostă speranță a fotbalului românesc, fost jucător la ASA Târgu Mureș, ”U” Cluj, UTA, Dinamo, CSM Râmnicu Vâlcea sau Pandurii, a semnat în această iarnă cu Astra după ce ultima dată, în prima parte a sezonului actual, a activat în liga secundă din Bulgaria. Pentru trupa din Giurgiu a jucat în trei meciuri, cu FC Buzău, Unirea Constanța și Ripensia, a fost schimbat în ultimele două partide și a înscris un gol, cu FC Buzău, din penalty.

Marius Cocîrlă (25 de ani) este un mijlocaș care în prima parte a sezonului de Liga 2 a evoluat pentru Dacia Unirea Brăila în 15 meciuri și a marcat două goluri. În iarnă a fost dat afară de la Brăila, ca majoritatea jucătorilor, și a semnat cu Astra, pentru care a evoluat în toate cele patru meciuri, însă de fiecare dată a fost introdus pe parcurs, astfel că a strâns doar 70 de minute pe teren. În cariera sa a jucat cel mai sus în Liga 2, pentru CS Otopeni, Gloria Buzău, Academica Clinceni, Pandurii Târgu Jiu, SSC Farul Constanța, CS Balotești, Dacia Unirea Brăila și Astra. În 2019 a evoluat în prima ligă din Lituania, 13 meciuri pentru Atlantas.

Marius Cocîrlă, într-un amical al Astrei contra Petrolului. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Marian Costea, despre retrogradarea Astrei: ”N-am reușit să producem minunea. Eu am încercat”

Întrebat despre retrogradarea Astrei, deci ratarea obiectivului de menținere în Liga 2, în care își punea mari speranțe în iarnă, când decidea schimbarea antrenorului, renunțarea la o serie de jucători și aducerea altora în schimb, președintele Marian Costea s-a declarat ”dezamăgit rău de tot”.

”N-am reușit să producem minunea. Așa încredere am avut, încât jucătorii pe care i-am adus, cu experiența lor, m-au dezamăgit rău de tot. Am sperat să ne luăm punctele înapoi (n.r. – cele șase scăzute acum din cauza celor trei jucători pe care i-a avut în Liga 1 și care au fost depistați dopați sezonul trecut), dar degeaba. Dacă nu faci puncte pe teren, degeaba îmi iau cele șase puncte înapoi, să fiu pe plus 5. Cu toate că dacă se retrăgea și Ripensia, cum a spus, erau șanse să faci opt puncte, să fi peste Călărași și să retrogradeze doar două echipe, dar e greu și cu licența! E greu din toate punctele de vedere! Eu am încercat, mai mult nu am ce să fac”, a declarat Marian Costea pentru Liga2.ro.

Astra, sancționată cu 20 de puncte, a retrogradat în Liga 3 după prima etapă a play-out-ului, în care a stat

Astra a retrogradat în vara trecută din Liga 1 și a încheiat sezonul regular al Ligii 2 pe ultimul loc, 20, cu -1 punct, după ce i s-au scăzut 14 puncte din cauza litigiilor, iar altele șase le-a pierdut pe baza unei decizii a FRF în urma depistării a trei jucători dopați în ultimul sezon de primă ligă. Cu cele 19 puncte obținute de echipă, sub comanda lui Florin Stîngă, Astra s-ar fi clasat în mod normal pe locul 16.

Clubul a scăpat de alte scăderi de puncte în clasament prin intrarea în insolvență.

În play-out a fost repartizată în Grupa B, cu acel -1 punct din sezonul regular, și retrogradarea matematică în Liga 3 a înregistrată la finalul primei etape, în care ea a stat. În etapa a 2-a a pierdut acasă cu Ripensia (1-3), iar până la finalul sezonului mai are de disputat meciuri cu FC Buzău (deplasare), Unirea Constanța (acasă), Unirea Dej (deplasare), Viitorul Pandurii Târgu Jiu (acasă) și FC Brașov (deplasare). Apoi, Astra are șanse mari să se desființeze.

Marius ANGHEL 08 Apr. 2022, 23:01 Liga 2
Pe aceeași temă