EXCLUSIV | Opt echipe din Liga 3 fac cerere la FRF prin care solicită să promoveze direct în Liga 2, să nu se mai organizeze baraj! Ilie Lemnaru: ”Am discutat cu FRF despre asta. Ni s-a spus că putem să trimitem și se ia în calcul”

Răzvan STÎNGĂ, Marius ANGHEL 11 May. 2020, 15:43 Liga 3
EXCLUSIV | Opt echipe din Liga 3 fac cerere la FRF prin care solicită să promoveze direct în Liga 2, să nu se mai organizeze baraj! Ilie Lemnaru: ”Am discutat cu FRF despre asta. Ni s-a spus că putem să trimitem și se ia în calcul”

Opt echipe din Liga 3, aflate pe primele două locuri în cele cinci serii, vor trimite până marți, 12 mai, o cerere către Federația Română de Fotbal cu privire la o posibilă altă variantă de terminare a sezonului, după cea prezentată de Răzvan Burleanu a stârnit o serie de reacții contra din partea cluburilor implicate în lupta pentru promovare. În videoconferința de săptămâna trecută s-a anunțat că se ia în calcul disputarea unui baraj de promovare în Liga 2 în seriile în care primele două clasate sunt distanțate de cel mult trei puncte. Acum, Aerostar Bacău, Foresta Suceava (ambele din Seria 1), Unirea Slobozia, Mostiștea Ulmu (ambele din Seria 2), Progresul Spartac, CSM Slatina (ambele din Seria 3), Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare (ambele din Seria 5), căci despre ele e vorba, vin cu propria propunere către FRF, care prevede următoarele.

Cluburile amintite cer ca din acest sezon de Liga 3 să nu se mai dispute vreun meci și să promoveze primele două clasate din toate seriile. Astfel, barajul despre care a vorbit FRF la discuțiile cu cluburile nu s-ar mai aplica, iar o schimbare importantă ar urma să se facă și în Liga 2 de la anul. Să se formeze două serii de câte 14 echipe.

Despre această variantă a vorbit, pentru Liga2.ro, managerul echipei Unirea Slobozia, Ilie Lemnaru.

llie Lemnaru, manager Unirea Slobozia: ”Am trimis hârtie către FRF în care cerem să promoveze primele două locuri din seriile Ligii 3”

Așadar, opt din cele zece echipe din Liga 3 aflate acum pe primele două locuri în cele cinci serii, și-au dat acordul verbal, urmând să semneze cererea azi, 11 mai. Oficialul echipei aflate pe primul loc în Seria 2, Ilie Lemnaru, a declarat că Șoimii Lipova (locul 2 în Seria 4) a răspuns negativ acestei propuneri, în timp ce U Craiova 1948 SA (locul 1 în Seria 4), nu a dat vreun răspuns.

”Noi ne-am spus punctul de vedere la videoconferință. Acceptăm orice variantă pentru că vrem să promovăm. Fie că se va da baraj, fie că se vor face două serii de Liga 2, noi accentăm… Am trimis o hârtie către Federația Română de Fotbal, în care cerem să promoveze primele două locuri din seriile Ligii 3. Să nu mai retrogradeze nimeni de la Liga 2 și să se facă două serii de 14 echipe din sezonul următor. Din Liga 2, nu ar vrea să retrogradeze nimeni, să continue și sezonul următor.

Am discutat noi, cele opt cluburi de pe primele două locuri… O echipă de pe primele locuri, Șoimii Lipova, nu dorește să promoveze, iar cu Craiova nu am vorbit, pentru că nu a răspuns la telefon domnul Mititelu. Noi am făcut o adresă către FRF, iar azi sau mâine va fi trimisă. Urmează să vedem ce decizie se ia. Dacă promovează primele două bine, dacă se merge pe varianta barajului, acceptăm. În cazul propunerii noastre s-ar termina sezonul definitiv. Acum rămâne să vedem dacă va fi realizabilă.

Deja a fost semnată de câteva cluburi și va fi semnată și de celelalte care și-au dat acordul. Avem confirmarea celor opt cluburi că vor să semneze această cerere. Dacă se va lua în considerare, vom vedea. Sunt și echipe din Liga 2 care nu vor să retrogradeze. Vor să rămână acolo (n.r. – se referă la Pandurii, care vrea înghețarea sezonului de Liga 2 fără să se retrogradeze. Dar cine nu și-ar dori să nu retrogradeze). Noi am discutat cu FRF despre asta, ni s-a spus că putem să trimitem cererea și se ia în calcul. Nu a spus nimeni că e gata și trece. Am vorbit cu reprezentanții noștri din Liga 3, am vorbit și cu domnul președinte Răzvan Burleanu și va fi luată în calcul. Acum nu depinde doar de noi, va depinde și de Liga 2”, a declarat Ilie Lemnaru pentru Liga2.ro.

Radu Pop, președinte Șoimii Lipova: ”Pe noi nu ne-a contactat nimeni să ne solicite părerea”

Președintele secției de fotbal a clubului Șoimii Lipova respinge însă ceea ce spune Ilie Lemnaru, cum că echipa sa nu ar vrea să trimită adresă la FRF pentru că nu își dorește să promoveze. Radu Pop precizează că nimeni nu i-a solicitat un punct de vedere în privința acestui demers inițiat de conducătorul Forestei Suceava, despre care spune că e cel mai nemulțumit cu actuala variantă propusă de FRF dintre șefii cluburilor implicate în lupta pentru promovare.

„Despre Liga a 2-a a fost o singură discuție pe grupul comun al nostru, de Liga a 3-a, inițiată de domnul de la Foresta Suceava (n.r. – Andrei Ciutac). Doar dânsul și-a manifestat nemulțumirea că nu va avea șansa să lupte pentru promovare și că a vorbit el cu câteva echipe din Liga a 2-a care vor solicita două serii de la anul și atunci ar fi loc și pentru formațiile clasate pe locurile 2 din cele cinci serii de Liga a 3-a.

Mai departe, pe noi nu ne-a contactat nimeni să ne solicite părerea, nici de la FRF, nici reprezentantul ligii secunde, domnul Brașoveanu, așa că subiectul nu există din punctul nostru de vedere. Știm că doar ce am decis înghețarea unui campionat dat fiind faptul că multe dintre cluburi nu puteau asigura condiții pentru respectarea acelui protocol, dar existau și există dubii și privind banii ce vor fi dați la sport, la fotbal, de către autoritățile locale după încheierea crizei create de coronavirus. Sunt promisiuni că vom fi finanțați ca înainte, apreciem acest lucru, dar la ora aceasta nu este nimic sigur 100 la sută”, a spus, pentru Liga2.ro, Radu Pop, președintele secției de fotbal a clubului Șoimii Lipova.

Din Liga 3, antrenorul Progresului Spartac a propus, inițial, să promoveze câte două echipe din serie

Varianta cu două serii de Liga 2 din sezonul următor a fost lansată, prin intermediul site-ului Liga2.ro, de managerul antrenor al echipei Progresul Spartac, liderul Seriei a 3-a, Andrei Erimia.

”Dacă chiar vrea să împace pe toată lumea, FRF are ca soluție să ne promoveze pe toți, locurile 1 și 2 din fiecare serie, și să facă în noul sezon două serii de 14 echipe la Liga 2. Dacă tot vreți neapărat să promovați niște echipe de pe locul 2, faceți două serii la Liga 2. Astfel micșorați și cheltuielile și împăcați pe toată lumea”, a spus, pentru Liga2.ro, Andrei Erimia, managerul clubului Progresul Spartac.

Varianta lui Erimia, de a se face două serii la Liga 2, a fost expusă în mai multe rânduri și de anumite cluburi din eșalonul secund. În acest mod, s-ar limita cheltuielile mari produse pe deplasări lungi.

Unirea Slobozia acceptă și varianta barajului, numai să promoveze în Liga 2

Unirea Slobozia este pe primul loc în Seria 2, dar eventualul baraj nu o nemulțumește. Managerul Ilie Lemnaru a precizat că echipa vrea neapărat să promoveze, iar dacă cererea semnată de cele opt cluburi nu va fi luată în calcul de FRF, atunci acceptă și varianta propusă.

Echipa din Slobozia are un avans de trei puncte față de locul secund, ocupat de Mostiștea Ulmu, astfel că barajul l-ar desfășura cu echipa călărășeană.

”Barajul ar fi pus la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Dar rămâne de văzut ce se întâmplă și la Liga 2, pentru că, dacă se joacă, va retrograda cineva, nu cred că se va termina sezonul pe teren și toate vor rămâne acolo. Bine, nici varianta cu barajul nu e bătută în cuie la Liga 3. Nu e sută la sută, a fost o propunere. La videoconferință, aceasta a fost singura. S-a dorit să nemulțumească puține cluburi. A cântărit foarte mult egalitatea dintre Slatina și Progresul. Și faptul că noi suntem la trei puncte de următoarea clasată”, a mai precizat Ilie Lemnaru pentru Liga2.ro.

Liderii Progresul Spartac și Fotbal Comuna Recea nu vor să joace baraj de promovare

Unirea Slobozia este singura echipă de pe primul loc din Liga 3 care se află la o distanță mai mică de patru puncte față de următoarea clasată și care acceptă barajul. Progresul Spartac (lider în Seria 3) și Fotbal Comuna Recea (lider în Seria 5), nu concep să nu promoveze direct și să mai dispute baraj, după cum au spus reprezentanții cluburilor.

”Nu vom accepta în niciun caz scenariul incoerent și cu dedicație evidentă pentru unul sau două cluburi prezentat ieri de domnul Burleanu în cadrul videoconferinței cu reprezentanții ligii a treia. Suntem absolut convinși că, dacă pozițiile în clasament erau invers, în seria noastră și în cea de-a cincea, nu s-ar mai fi chinuit astăzi nimeni să inventeze baraje.

Credeam, naivii de noi, că la fotbal trebuie să fie promovată echipa cu cel mai bun joc și nu cea cu cei mai mulți bani! Evident, dacă un astfel de scenariu devine oficial, vom acționa pe toate căile legale pentru a-l contesta și, foarte probabil, vom boicota (și am invitat încă din timpul videoconferinței celelalte două cluburi afectate să ni se alăture) un astfel de baraj scos ”din joben”. Poate că suntem un club mic, dar nu vom accepta să fim călcați în picioare astfel”, a spus, pentru Liga2.ro, Gabriel Rădulescu, finanțatorul clubului Progresul Spartac.

Ar fi normal să se respecte meritul sportiv. Sunt trei variante şi urmează să se ia o decizie. Este ciudată varianta barajului şi nu mi se pare normal şi corect să se dispute baraj. În primul rând, sunt jucători cărora le expiră contractele şi nu poţi să îi forţezi să mai joace. Plus că s-a decis să se joace la finalul lunii iulie, începutul lunii august, ceea ce e foarte greu pentru că nu mai ai timp să pregăteşti dosarul pentru Liga a 2-a. Cred că cea mai bună variantă este cea care s-a luat şi în campionatele din Europa care s-au închis, aceea de a îngheţa clasamentele, locul 1 promovează. Nu este normal pentru că noi am avut şi un meci greu la Cugir, acolo unde nu ne-au lăsat nici să intrăm cu maşinile în parcare, iar arbitrajul a fost cum a fost şi am avut şi două goluri anulate.

De cealaltă parte, Baia Mare a avut un meci uşor. Înainte de asta eram la patru puncte de locul 2 şi oricum, această decizie ar fi şi o discriminare pentru celelalte două echipe de la noi din serie pentru că nu ar juca baraj. Toată lumea este nemulţumită dacă se va lua decizia asta, chiar m-au sunat colegii de la alte echipe din celelalte serie şi erau supăraţi”, a declarat Florin Gherasim pentru Sportul sălăjean.

Fiindcă sunt la o diferență mai mare de trei puncte de a doua clasată din seria din care fac parte, Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4) ar fi promovat direct în Liga 2, fără să dispute baraj cu Foresta Suceava, respectiv Șoimii Lipova, conform unicului proiect anunțat de Răzvan Burleanu în videoconferința cu echipele din Liga 3.

Foto: Petronel TUDOR / Info Ialomița

Răzvan STÎNGĂ, Marius ANGHEL 11 May. 2020, 15:43 Liga 3
Pe aceeași temă