EXCLUSIV | Curiosul caz al meciului CSM Reșița – Concordia Chiajna, reprogramat de două ori de FRF, deși regulamentul interzice acest lucru. Reacții și replici: ”Suntem acuzați că am respectat legea. Așteptăm baza regulamentară”

Marius ANGHEL 11 Nov. 2020, 19:30 Liga 2
EXCLUSIV | Curiosul caz al meciului CSM Reșița - Concordia Chiajna, reprogramat de două ori de FRF, deși regulamentul interzice acest lucru. Reacții și replici: ”Suntem acuzați că am respectat legea. Așteptăm baza regulamentară”

CSM Reșița și Concordia Chiajna ar fi trebuit să joace astăzi, 11 noiembrie, de la ora 14:00, într-un meci restanță din etapa a 10-a a Ligii 2, reprogramat după ce, la data la care trebuia să se desfășoare inițial, echipa gazdă a întâmpinat probleme cauzate de COVID-19. Partida nu a avut loc nici acum, însă, de această dată, din cauza oaspeților, cărora DSP Ilfov le-a interzis să facă deplasarea către Banat din cauza unor posibile cazuri de infectare cu coronavirus. Cazuri care s-au dovedit a fi alarme false.

Regulamentul, aplicat chiar la un alt joc din Liga 2, Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii, dar și la alte trei partide din Liga 3 care nu s-au putut desfășura nici la reprogramare, spune că în cazul unui meci care nu are loc nici la reprogramare, indiferent de cine este vinovat, este pierdut la ”masa verde” de formația din cauza căreia s-a amânat prima dată jocul, deoarece un meci poate fi mutat o singură dată în alt interval de timp. În această situație, CSM Reșița pierdea cu Concordia.

Numai că, surprinzător, FRF a reprogramat pentru a doua oară jocul dintre CSM Reșița și Concordia Chiajna, iar lumea fotbalului este intrigată de această situație, mai ales după ce până acum s-au dictat patru înfrângeri/victorii la ”masa verde” din această cauză, în Liga 2 și Liga 3.

Partida CSM Reșița – Concordia Chiajna a fost amânată pentru a doua zi, la 12 noiembrie, de la ora 14:00, iar Cristian Bobar (președinte executiv CSM Reșița), Cristian Tănase (președinte Consiliu Director Concordia Chiajna) și Auraș Brașoveanu (președinte executiv Concordia Chiajna) oferă reacții.

Cristian Bobar, președinte CSM Reșița: ”Dacă intervine ceva înainte cu șase ore, atunci se amână cu 24 de ore”

Liga2.ro a stat de vorbă cu șefii celor două cluburi.

De exemplu, președintele CSM Reșița, Cristian Bobar, nu știa, la momentul discuției telefonice cu reporterul, la ora care trebuia să aibă loc meciul, motivul și cum întâlnirea cu Concordia Chiajna a fost mutată pentru a doua zi. Bobar vine și cu o variantă cunoscută doar de el, în care meciul poate fi reprogramat și a doua oară, pentru 24 de ore!

”Meciul nostru s-a amânat pe mâine, de la ora 14:00. Motivul? Am înțeles că sunt probleme la Chiajna. Știu doar că s-a amânat din probleme că am înțeles că au un aviz prin care nu aveau voie să părăsească Bucureștiul. Din cauza COVID-ului. Nu știu cum să o judec, pentru că, sincer, chiar nu știu.

Nu neapărat pierdem la ”masa verde”. Pentru că dacă totul era în regulă astăzi, până la ora 8:00, cu șase ore înainte de joc, trebuia să fi pus pe site-ul federației chestia asta. Jocul era programat cu șase ore înainte de a se disputa. Dacă intervine ceva înainte cu șase ore, atunci se amână cu 24 de ore”, spune Cristian Bobar pentru Liga2.ro.

Cristian Tănase, președinte C.D. Concordia Chiajna: ”Dacă federația așa a decis, înseamnă că așa e regulamentar. Nu știu cum au judecat, pentru că nu avem o justificare”

În schimb, Cristian Tănase, președintele Consiliului Director al clubului Concordia Chiajna, aflat în izolare, după ce membri ai familiei sale au fost depistați cu COVID-19, ne-a comunicat ceea ce i s-a transmis de către colegii săi din conducere. Tănase nu știe dacă reprogramarea meciului cu CSM Reșița este regulamentară, bănuiește că este, din moment ce FRF a luat această decizie, însă spune că nu cunoaște justificarea.

Tănase cunoaște spețele în care în situații asemănătoare meciurile au fost decise de Comisia de Disciplină și Etică a FRF cu 3-0 la ”masa verde” și explică motivul pentru care Concordia nu s-a deplasat la Reșița.

”Auraș Brașoveanu, președintele executiv, se ocupă. Am fost informat de treaba cu testele, că au fost retestați niște jucători de-ai noștri și nu au sosit rezultatele. Am anunțat DSP-ul ieri și ne-a interzis să ne deplasăm. Aveam bilete de avion. Data trecută, când au fost cazuri de COVID la Reșița, am pierdut biletele de avion. Am refăcut programul, am cumpărat alte bilete de avion și ieri, cei de la club mi-ai și trimis hârția să văd, ne-au interzis deplasarea cei de la DSP Ilfov. Au vorbit la federație oamenii mei, ieri toată ziua, toată seara, am fost sunat de cei de la Reșița, de Bobar, și le-am spus tot ce știam. Ne-au interzis deplasarea și astăzi dimineața, în jurul orei 9:30 – 10:00, m-au sunat de la club să îmi spună că federația a dispus reprogramarea meciului pentru mâine.

Nu știu dacă e regulamentar. Știu că, din păcate, au mai fost cazuri, dar chiar nu e în regulă să pierzi meciul la ”masa verde”. Au mai fost niște spețe de genul acesta, și în Liga a 2-a și a 3-a: Aerostar cu Viitorul Pandurii. Dacă e în regulă sau nu, nu știu, federația decide. Normal ar fi să se joace pe teren. Regulamentar, nu știu. Dacă federația așa a decis, înseamnă că așa e regulamentar. Nu știu cum au judecat, pentru că nu avem o justificare. Nu avem nicio justificare scrisă până la ora aceasta. Noi vrem să jucăm meciurile, că așa este normal, să se joace pe teren. În regulament nu scrie nicăieri că poți reprograma meciul a doua oară. Dar federația, probabil, are o justificare. Dacă e să o iei așa, sincer, ar trebui să se reprogrameze și meciul celor de la Aerostar Bacău, dacă e să fim fair-play.  

Rezultatele testărilor au ieșit negative. Asta este cel mai important lucru. Șase persoane, dar era vorba și de contacți. N-a fost vina noastră că nu am făcut deplasarea, pentru că DSP ne-a zis că nu avem voie, că e caz penal dacă plecați pe drum. Și am pierdut a doua oară biletele de drum. Astăzi am căutat bilete de avion, nu am reușit să rezolvăm decât o parte și restul trebuie să urce în autocar. Ieri ne-am făcut cazări pe la Sibiu, pentru că trebuia să jucăm la Miercurea Ciuc după aia”, a spus, pentru Liga2.ro, Cristian Tănase.

Auraș Brașoveanu, președinte Concordia Chiajna, explică situația în care echipa a ajuns să aibă interdicție de a face deplasare: ”Nu ne așteptam niciodată la această decizie a DSP”

Președintele executiv al Concordiei Chiajna, Auraș Brașoveanu, cel care este și membru reprezentant al cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF, a explicat în detaliu tot ce s-a întâmplat la clubul său în zilele din această săptămână, premergătoare jocului de la Reșița, unde nu s-a mai făcut deplasarea conform programului inițial.

”Luni, având în vedere că aveam miercuri meci, urma să testăm antrenorii, pe domnul Moldovan și domnul Oracă, pentru că terminau valabilitatea testului în zi de meci și, conform regulamentului, dacă testul expiră în zi de meci, trebuie refăcut cu o zi-două înainte. Am testat și șase jucători, patru dintre ei care au avut probleme în trecut, jucători care ne-au lipsit din primul 11. Ei fiind jucători, în etapele anterioare, de bază, care au prezentat o stare de degradare a sănătății, fapt pentru care nici nu i-am trecut în raport pentru jocul de sâmbătă. Ceilalți doi ieșeau în ziua respectivă din izolarea de 14 zile, după ce au fost pozitiv.

Având în vedere problemele de sănătate pe care le-au avut o parte dintre jucători, cei patru, am comunicat, conform ordinului comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerul Sănătății, DSP-ului că o serie de patru jucători care au prezentat o stare de degradare a sănătății, nu că prezintă simptome de infectare, i-am testat imediat, am demarat ancheta epidemiologică, să vedem cu care colegi au intrat mai mult în contact, și le-am spus că noi urmează să ne deplasăm cu avionul pe ruta București – Timișoara și cu autocarul pe ruta Timișoara – Reșița, pentru joc oficial și am întrebat ce facem. Asta am comunicat-o luni către DSP.

Marți ne-a răspuns DSP-ul, în jurul prânzului, ne-au obligat să izolăm la domiciul cei patru jucători, lucru pe care noi îl făcusem deja imediat, am sistat antrenamentul și i-am trimis și pe toți ceilalți acasă. Toți, deci tot lotul. Asta luni, preventiv. Când a venit răspunsul în scris, marți, de la DSP, am avut surpriza că ne-a interzis deplasarea la joc. Am respectat prevederile legale, pentru că la o situație identică, mai mult decât gravă, la jocul acela de hochei de la Galați, unde s-a lăsat cu dosare penalle. Nu au mai așteptat rezultatele, au dat drumul la joc, au venit rezultatele, au fost pozitivi vreo zece și s-au trezit cei care au dat drumul la joc că răspund în fața legii. Și, atunci, ca să ne ferim de apariția unui posibil focar, prin care am mai trecut, am încercat să evităm lucrul acesta. Nu ne așteptam niciodată să ne dea interdicție. Ne așteptam să spună că cei patru rămân izolați și ceilalți, contacții, să fie retestați imediat și dacă erau negativi să poată juca. Dânșii au spus că toți sunt considerați contacți, noi, în urma achetei, am considerat că erau doar vreo cinci.

Atunci am trimis imediat adresă la comisia medicală a FRF cu răspunsul DSP, cu o zi înainte de meci. De acolo ne-a spus să respectăm în tocmai indicațiile DSP. Ne-au spus ca atunci când ne vin rezultatele testelor să le trimitem. Am așteptat testele și am făcut dovada la federație că am primit la ora 11:30, astăzi. Numai că noi, vrând să dovedim buna credință, am trimis medicul la crinică și le-a ridicat personal, până să le încarce dumnealor în sistem. Le-am ridicat, le-am și trimis imediat la FRF, am anunțat că nu avem cazuri de COVID, că a fost o alarmă falsă, că am ieșit de sub incidență. După ce am anunțat lucrul ăsta, am văzut pe site, pentru că nu ni s-a comunicat oficial nimic, că meciul nostru a fost mutat de pe 11 pe 12. Atâta tot, mai departe nu știu ce să vă spun. În momentul ăla am solicitat, conform regulamentului, ROAF, având în vedere că am două jocuri în deplasare pe o distanță mai mare de 500 de kilometri dus-întors, să fie reprogramat și meciul de sâmbătă, care a fost și el mutat duminică, cel de la Csikszereda”, a povestit, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu, care în momentul în care a răspuns apelului telefonic a spus că încerca să afle cum a fost reprogramat meciul cu CSM Reșița pentru a doua zi și nu avea niciun răspuns.

Președinții Concordiei Chiajna, Auraș Brașoveanu și Cristian Tănase, au urmărit împreună și ultimul meci al echipei ilfovene, cu Ripensia Timișoara, desfășurat weekendul trecut, în etapa a 11-a a Ligii 2. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Brașoveanu, despre meciul Concordiei cu CSM Reșița: ”Nu a fost reprogramat a doua oară, a fost mutat”

Brașoveanu interpretează în alt mod reprogramarea reprogramării meciului cu CSM Reșița. Acesta spune că meciul nu este reprogramat a doua oară, lucru care nu este regulamentar, ci că a fost mutat.

”Nu a fost reprogramat a doua oară, a fost mutat. Nu e tot aia. Sunt dispoziții regulamentare, prin care organizatorul poate să opereze. Nu pot să mă pronunț eu, pentru că nu am primit nimic oficial. Mai este și un meci al lui Galda (n.r. – Industria Galda, echipă din Liga 3), care a fost mutat, din dispoziția DSP, fără teste, fără nimic, care a zis că acolo e zonă roșie de infectare. Dar nu existau prevederi legale de carantină sau de blocare a activităților în zona respectivă”, a comentat Brașoveanu.

Multe semne de întebare privind respectarea protocolului medical de către echipele care au avut cazuri de COVID-19, inclusiv asupra CSM Reșița

Conducătorul Concordiei nu a vorbit despre situația meciului Aerostar – Viitorul Pandurii, încă cunoaște cazuri în care echipe din Liga 2 care au obținut amânarea jocurilor din cauza problemelor cu COVID-19 nu au respectat regulamentele protocolului medicale. Dă exemplul chiar celor de la CSM Reșița și răspunde celor care i-au acuzat clubul că nu a dorit să facă expres deplasarea la Reșița pentru a câștiga la ”masa verde” această partidă.

”Nu știu ce a făcut Viitorul Pandurii, nu pot să mă leg eu de Viitorul Pandurii, atâta timp cât nu cunosc situația lor. Lucrurile care sunt curioase sunt altele. Au apărut fel de fel de reprogramări, că, vezi Doamne, au jucători pozitivi, miercuri, iar sâmbătă jucătorii respectivi au fost pe teren, la trei zile. În cam în toate cazurile echipelor care au beneficiat de amânări. Inclusiv CSM Reșița, care a amânat meciul cu noi vineri, nici cu 24 de ore înainte de disputarea lui, în baza unei adrese DSP, ulterior au trimis și o listă cu jucători pozitivi și neconcludenți, o serie de 13-14 jucători, ca, ulterior, marți, în afară de doi sau trei jucători, restul erau deja la antrenament, aveau deja posibilitatea de a se antrena, deci nu mai erau în izolare. Iar legea spune foarte clar cum procedezi în cazul în care ai jucători pozitivi și intri în izolare. Erau obligați să stea 14 zile în izolare și să iasă după ce fac două teste, dar primul la șapte zile. Eu ce să pot să comentez? E o practică.

Pe noi, clubul, Chiajna, ne-a deranjat acuzațiile că tergiversăm apariția testelor. Și am făcut dovada că, oficial, ele au venit astăzi, la ora 11:30. Acuzați de anumite persoane din FRF. Voalat ni s-a transmis că avem testele și că nu vrem să le transmitem. Și am făcut dovada că acest lucru nu s-a întâmplat. Am fost acuzați, voalat, că am încercat nu știu ce. Să risc să câștig un meci și să îl pierd pe următorul? Eu jucam miercuri și sâmbătă aveam alt meci. Cum mă prezentam la el?”, a spus, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu.

Auraș Brașoveanu spune că anumite persoane din FRF i-au acuzat voalat clubul că n-a dorit deplasare la Reșița: ”Suntem acuzați că am respectat legea”

În momentul conversației telefonice a reportarului Liga2.ro cu Auraș Brașoveanu, în timpul partidei FK Csikszereda – Pandurii Târgu Jiu, oră la care trebuia să aibă loc și meciul CSM Reșița – Concordia Chiajna, președintele executiv al echipei ilfovene nu cunoștea baza regulamentului pe care FRF a amânat jocul pentru a doua zi și a răspuns din nou celor din cadrul FRF care i-au acuzat, ”voalat”, clubul.

”În momentul ăsta așteptăm în mod oficial adresa prin care jocul s-a mutat din data de 11 în data de 12 și baza regulamentară. Noi nu am primit oficial nimic. Dacă nu ne uitam pe site-ul federației… Echipa a plecat deja după ce am anunțat DSP-ul că rezultatele sunt negative și am trimis inclusiv la federație să vadă că nu am făcut vreo șmecherie. Dacă era așa, de ce nu am făcut lucrul ăsta când nu aveam antrenori, când nu aveam o serie de jucători? Am solicitat adresă DSP, care ne-a dat continuare și am jucat fără jucători, fără antrenori și am pierdut două meciuri la rând. De ce nu am făcut-o atunci, cum au făcut-o alții? Fac acuzații, pentru că la rândul nostru suntem acuzați. De ce nu am făcut-o atunci? Adică atunci m-am prezentat, conștienți că avem o problemă, că nu am avut antrenorul nici la antrenamente, o serie de jucători, dar am solicitat adresa DSP, am pus în practică măsurile impuse prin anchetă și am mers mai departe. Am pierdut jocurile. Și nu am acuzat pe nimeni. Ăsta e regulamentul și l-am respectat. Pe când alții au făcut ce au făcut și acum suntem acuzați noi, că nu am respectat legea? Suntem acuzați că am respectat legea. Nu am trăit astfel de situații să fi acuzat că ai respectat legea. De ce ești acuzat în România că respecți legea și soliciți la rândul celorlalți să o respecte și ei?”, s-a dezlănțuit Auraș Brașoveanu.

Auraș Brașoveanu este unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF, alături de Marius Burcă, președintele clubului Metaloglobus București. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Aerostar Bacău a pierdut la ”masa verde” meciul cu Viitorul Pandurii, pentru că adversarul nu s-a prezentat la reprogramare. Voicu: ”Se va creea un precedent foarte periculos”

În Liga 2, până în acest moment, al desfășurării a 11 etape din noul sezon, a existat un singur caz în care un meci nu s-a disputat nici la reprogramare din cauza problemelor cu COVID-19. E vorba despre partida Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii, nedisputat în etapa a 7-a a Ligii 2, după ce echipa gazdă a avut cazuri de COVID-19 la nivelul lotului. La reprogramare, gorjenii au fost cei care n-au primit acceptul DSP pentru a intra pe teren, tot din cauza problemelor cu coronavirusul. Formația din Târgu Jiu a fost desemnată de Comisia de Disciplină și Etică a FRF drept câștigătoare a jocului la ”masa verde”, deși era la fel de vinovată ca Aerostar.

Regulamentul FRF a fost însă de partea oltenilor, deoarece, conform ”Principiilor de desfășurare a competiţiilor fotbalistice pentru sezonul 2020/21, adaptate contextului pandemiei, «dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 3-0»”.

Team-managerul echipei Aerostar, Gabriel Voicu, vorbea atunci de crearea unui precedent prin această decizie. ”Am un foarte mare regret, din cauza acestui regulament ambiguu, care nu ne-a permis să jucăm cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Nu cred că e corect și drept să pierdem la masa verde, atâta timp cât noi puteam juca meciul la reprogramare. E adevărat, că prima dată nu s-a jucat din vina noastră, în sensul că noi am fost cei care am avut cazuri de COVID, dar la rejucare noi eram valizi. Se va creea un precedent foarte periculos dacă pierdem cu 3-0, fiindcă e posibil ca anumite echipe să profite de faptul că meciul nu s-a jucat la prima programare din cauza problemelor de COVID-19 apărute la adversari și să facă de așa natură să nu dispute meciul la reprogramare. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar cred că în aceste situații ar trebui reprogramat încă o dată meciul și doar atunci să piardă echipa care nu va putea juca. Dacă stăm să analizăm, ambele echipe s-au aflat în culpă, câte o dată”, spunea Voicu pentru Liga2.ro.

Alte trei meciuri din Liga 3 au primit același verdict ca meciul Aerostar – Viitorul Pandurii. CSM Reșița – Concordia Chiajna a fost reprogramat a doua oară, pentru că mutarea cu 24 de ore a unui meci se numește tot reprogramare. Iar regulamentul spune că un meci nu poate fi reprogramat de două ori.

CSM Reșița ocupă locul 18 din 21 în clasamentul Ligii 2, cu 8 puncte acumulate în nouă jocuri, iar Concordia Chiajna se află pe poziția a 16-a, cu 9 puncte strânse în zece partide.

 

 

 

Marius ANGHEL 11 Nov. 2020, 19:30 Liga 2
Pe aceeași temă