Eșec pe toate planurile pentru autoritățile timișorene în ceea ce privește stadioanele. Licitația pentru arena de tip-lego, un fiasco total! ”Nu s-a prezentat nimeni”

Anda DELIU 26 Feb. 2022, 10:13 Liga 2
Eșec pe toate planurile pentru autoritățile timișorene în ceea ce privește stadioanele. Licitația pentru arena de tip-lego, un fiasco total! ”Nu s-a prezentat nimeni”

Timișoara așteaptă de atât timp un stadion nou, încât cel vechi, ”Dan Păltinișanu”, a început să se dezafecteze aproape de la sine sau, mai bine zis, de nepăsarea autorităților. Iar dacă despre viitorul mare stadion de mare capacitate finanțat de CNI nu mai există niciun fel de comunicare publică clară, despre proiectul de arenă pe structură metalică, aflăm că va mai dura mult și bine, deoarece la prima licitație nu s-a prezentat nimeni!

Autoritățile din Timișoara au pierdut timp peste un an, deși aveau un studiu de fezabilitate de-a gata

Trebuie spus că actalul primar Dominic Fritz și viceprimarul care se ocupă de sport, Cosmin Tabără, au primit un studiu de fezabilitate de-a gata făcut din vremea fostului primar, Nicolae Robu, și nu aveau decât să treacă la licitația pentru proiectare și execuție. Cu greu, după ce documentația a stat peste un an în sertar, Tabără (PNL) i-a convins pe majoritarii USR din primărie să urnească lucrurile. Fatalitate, a fost însă degeaba, deoarece instabilitatea economică mondială a schimbat prețurile.

Astfel, nimeni nu s-a prezentat la licitația în care costurile erau stabilite pe prețurile vechi.

”Zilele trecute am fost la primărie, m-am întâlni cu domnul primar, cu domnul viceprimar Tabără și, ca de obicei, am abordat problema infrastructurii, pentru că trebuie, din când în când să punem întrebări și pe noi, cel puțin, ne interesează foarte – foarte ce se va întâmpla în anii următori, pentru că ceea ce se întâmplă în zona infrastructurii efectiv afectează foarte mult activitatea noastră.

S-a lucrat la caietul de sarcini pentru stadionul lego. Licitația a fost autorizată, dar nu s-a prezentat nimeni, pentru faptul că cifrele erau depășite. Au crescut foarte mult prețurile la materiile prime, ceea ce face ca acest caiet de sarcini să nu mai prezinte interes. A fost refăcut caietul de sarcini și urmează să ajungă la domnul primar să-l semneze, să se facă licitația din nou. Am văzut și sumele acolo, sunt rezonabile și cred că, la un oraș ca Timișoara, în următorii doi ani sper eu ca să avem un stadion. Și atunci, proiectul nostru, și al celor de la Poli, mai ales în varianta în care stadionul ”Dan Păltinișanu” se va demola, va avea un viitor”, a dezvăluit patronul președinte al clubului Ripensia, Dumitru Mihu.

Indicatorii economici, schimbați

Cosmin Tabără a explicat că problema e că a crescut prețul la fier. Teoretic, licitația va fi relansată. ”Deoarece la prima licitație pentru stadionul «Lego» nu au existat ofertanți, am solicitat societății care a realizat studiul de fezabilitate (SF) să reactualizeze prețurile la materialele de construcție, în special fier și otel, ținând cont de creșterea prețului la aceste produse. Prețurile au fost actualizate, documentația a fost refăcută și voi înainta primarului dosarul pentru a fi ulterior urcat din nou pe SEAP”, a anunțat viceprimarul Timișoarei.

Proiectul de stadion-lego s-a născut tocmai pentru a fi gata mai repede ca o arenă de beton. Ținând cont că licitația trebuie reluată, iar un proiect tehnic pentru un asemenea obiectiv se face în 6 luni, e clar că șantierul nu va începe în 2022.

Cât despre stadionul ”Dan Păltinișanu” se poate demola, liniștit, singur, la cât e de degradat, pentru că autoritățile nu pot da un răspuns clar când se va lansa licitația de proiectare și execuție pentru viitoarea arenă de 32.000 de locuri. Ieri, 25 februarie, Consiliul Județean Timiș a decis închiderea definitivă a arenei, după ce joi Timișoara s-a făcut de râs când nocturna a cedat de două ori în timpul meciului Poli – Petrolul, iar jocul nu a mai fost reluat și va fi câștigat la ”masa verde” de oaspeți.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stadionul-dan-paltinisanu-se-inchide-presedintele-cj-timis-ofera-o-solutie-ridicola-pentru-poli-timisoara-sa-joace-meciurile-de-acasa-in-afara-orasului-19220686

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cu-fruncea-jos-timisoara-s-a-facut-de-ras-in-fata-tarii-batranul-stadion-dan-paltinisanu-a-tradat-politehnica-iar-petrolul-va-castiga-la-masa-verde-19220518

https://liga2.prosport.ro/seria-1/a-inceput-procedura-pentru-stadionul-lego-de-la-timisoara-masacrat-insa-de-autoritatile-locale-care-au-fixat-un-termen-de-realizare-incredibil-19213823

https://liga2.prosport.ro/seria-1/guvernul-a-lasat-in-stand-by-aprobarea-finantarii-pentru-un-nou-stadion-la-timisoara-actualul-dan-paltinisanu-se-degradeaza-vizibil-pe-zi-ce-trece-iar-tabela-nici-macar-nu-se-mai-19196300

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fostul-primar-al-timisoarei-il-acuza-dur-pe-finantatorul-ripensiei-cum-ca-din-cauza-lui-nu-se-mai-face-un-alt-stadion-in-oras-echipa-de-rugby-ar-fi-cea-mai-pagubita-19213848

Anda DELIU 26 Feb. 2022, 10:13 Liga 2
Pe aceeași temă