Drama pe care o trăiește Raul Sandor, un tânăr talentat fotbalist lansat de FK Miercurea Ciuc. A descoperit la 18 ani o malformație congenitală și nu-și mai poate continua cariera: ”O să lupt pentru visurile mele, pentru că eu nu renunț niciodată!”

Marius ANGHEL 06 Feb. 2023, 18:02 Liga 2
Drama pe care o trăiește Raul Sandor, un tânăr talentat fotbalist lansat de FK Miercurea Ciuc. A descoperit la 18 ani o malformație congenitală și nu-și mai poate continua cariera: ”O să lupt pentru visurile mele, pentru că eu nu renunț niciodată!”

Startul pregătiri din acest an s-a transformat într-un coșmar pentru un tânăr fotbalist crescut de FK Miercurea Ciuc și care până la vârsta de 18 ani apucase să joace pentru prima echipă a clubului harghitean în 5 meciuri din Liga 2, trei în această ediție de campionat, în care a și înscris o dată.

În urma unor controale medicale, atacantul Raul Sandor a descoperit că are un rinichi mult mai mic decât celălalt, iar doctorii nu-i mai acordă viza medicală pentru a-și continua cariera de fotbalist.

Descoperirea a avut loc la începutul acestui an, când el are deja 18 ani și până acum a activat ca fotbalist fără probleme, a câștigat trofee la juniori și începea să visese la o carieră de succes.

”Nu mă voi da bătut și voi cere ajutorul mai multor medici specialiști pentru mai multe controale, sperând la un acord, ca să pot continua ceea ce făceam pe teren zi de zi, ceea ce iubeam cel mai mult”, spune Raul Sandor pentru Liga2.ro.

Raul Sandor nu a primit viza medicală din cauza unor probleme descoperite la examinarea medicală

În primul comunicat din acest an în care oferea informații despre activitatea echipei de seniori, clubul din Miercurea Ciuc transmitea o veste deloc plăcută. Unul dintre jucătorii talentați promovați de la juniori, o speranță a clubului, a descoperit acum, la vârsta majoratului, că are o problemă din naștere care îl împiedică să-și mai continue cariera de fotbalist. Cel puțin din punctul de vedere al medicilor, care refuză să-i mai acorde viza medicală.

”O veste proastă este că talentul nostru autodidact, Sándor Raul, nu poate participa la sesiunile de pregătire din cauza sfaturilor medicale”, a transmis FK Miercurea Ciuc, pentru ca apoi să detalieze despre ce este vorba: ”Sándor Raul este în repaus forțat. Talentul nostru de 18 ani, autoeducat, Sándor Raul, este nevoit să nu mai frecventeze antrenamentele din motive de sănătate. În cazul extremei dreapta, în timpul examinărilor medicale, au fost descoperite probleme care nu-i permit un efort fizic mai serios. S-a descoperit că are un singur rinichi, ceea ce explică afecțiunile sale anterioare. Examenul medical a confirmat diagnosticul, iar în această situație efortul fizic nu este recomandat și nu poate primi brevetul de la medic sportiv pentru a juca. Pe baza opiniilor medicale ulterioare, bine întemeiate, se poate lua o decizie cu privire la ce să facă în continuare, dar clubul nostru mizează pe tânărul talentat.
În sezonul 2021/2022, jucătorul a fost membru al echipei noastre campioane U19, câștigătoare de cupe și supercupe. În sezonul curent, a jucat de trei ori printre adulții din Liga a 2-a, marcând un gol în victoria cu 3-0 împotriva lui Minaur Baia Mare. Conducerea FK Miercurea Ciuc face totul pentru a rezolva situația jucătorului. Îți dorim multă putere și rezistență, Raul!”

Raul Sandor a evoluat și pentru echipa secundă a celor de la Miercurea Ciuc, din Liga 3. Foto: Veres Nandor / Szekelysport

Sandor e campion cu FK Miercurea Ciuc U19 și deținător al Cupei Elitelor U19. În Liga 2 a jucat în 5 meciuri

Raul Benjamin Sandor este născut în data de 13 aprilie 2004, este originar din Miercurea Ciuc și a crescut la clubul din orașul natal.

În sezonul 2021-2022 a ieșit campionat al României cu echipa U19 a FK Miercurea Ciuc după ce a învins în finală ”U” Cluj (scor 3-0), dar a câștigat și Cupa Elitelor U19, după finala cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (scor 1-0). În ambele jocuri a fost titular.

În același sezon și-a făcut și debutul la seniori, în Liga 2, în jocul câștigat cu 3-0, pe teren propriu, cu Poli Timișoara, în data de 2 aprilie 2022. A fost introdus în minutul 84 în locul lui Marius Bărăbaș. Ulterior, a fost titular și schimbat în minutul 60 al partidei de la Râmnicu Vâlcea cu CS Comunal Șelimbăr (scor 2-3). A strâns, în total, aproximativ 70 de minute.

În sezonul actual, 2022-2023, a intrat la pauză în jocul de acasă cu Minaur (scor 3-0), în care a și înscris un gol, primul al său la seniori și în Liga 2, cu Metaloglobus (2-0), tot acasă, a fost introdus în prelungiri, iar cu Poli Iași (0-0), în deplasare, a început ca titular și chiar a fost integralist. A totalizat 134 de minute pe teren și a înscris un gol.

A descoperit că are probleme la rinichi după ce a făcut un RMN la coloană. ”Nu mă voi da bătut și voi cere ajutorul mai multor medici”

Tânărul jucător se găsește acum într-un impas. A descoperit că are un singur rinichi funcțional, celălalt există, însă este mult mai mic, iar din acest motiv medicii nu-i mai acordă viza medicală pentru a-și continua cariera. Raul Sandor iubește fotbalul și spune că o să lupte pentru visurile sale: ”Eu nu renunț niciodată!”

”Povestea mea este despre o problemă medicală, mai precis, după multe examinări s-a sesizat faptul că m-am născut cu un rinichi funcțional. Din cauza acestui diagnostic am fost suspendat de la activitățile de fotbal, până nu primesc un acord de continuare de la un medic specialist. În momentul de față, din cauza regulilor, nu pot primi acest acord, dar eu nu mă voi da bătut și voi cere ajutorul mai multor medici specialiști pentru mai multe controale, sperând la un acord, ca să pot continua ceea ce făceam pe teren zi de zi, ceea ce iubeam cel mai mult. O să lupt pentru visurile mele, pentru că eu nu renunț niciodată!”, a povestit Raul Sandor, pentru Liga2.ro, motivul pentru care nu-și mai poate continua cariera în fotbal.

Acesta a spus și cum a ajuns să descopere această malformație congenitală. ”Nu am avut niciun simptom, m-am accidentat la vertebra lombară și din acest motiv am fost la un RMN. Atunci am aflat prima dată. Am și celălalt rinichi, dar este greu evidențiabil în fosa iliacă, este mult mai mic decât celălalt și abia funcționează. Dacă este 1,5 cm diferența între cei doi rinichi, atunci trebuie să primesc acord de la medic, fiindcă există riscul să fiu rănit în timpul antrenamentului sau în timpul meciului”, a explicat Raul Sandor.

Sandor are cinci meciuri pentru prima echipă a FK Miercurea Ciuc, la 18 ani. Foto: Pinti Attila / Szekelysport

Zoltan Szondy: ”Nu vreau să critic sistemul de sănătate, dar povestea asta e ciudată”

Despre situația lui Raul Sandor a vorbit, pentru Szekelyhon, și președintele clubului din Miercurea Ciuc, Zoltan Szondy. Acesta nu știe un medic care să permită unui sportiv să continue cu o astfel de problemă medicală și transmite că îl sprijină pe tânărul jucător.

”Am făcut un examen mai serios, a rezultat că tânărul are un singur rinichi. E trist că despre cineva se află abia la 18 ani, nu vreau să critic sistemul de sănătate, dar povestea asta e ciudată.

L-am trimis pe Sandor Raul la mai mulți specialiști, i-au făcut noi analize și i-au confirmat diagnosticul, așa că i-am suspendat activitățile sportive. Aceasta este situația actuală și va rămâne așa dacă nu primim o opinie medicală foarte serioasă și bine întemeiată cu privire la modul de a proceda. Cunoscând acest diagnostic, în prezent nu există un medic sportiv care să-i dea permisiunea lui Sandor să joace”, a spus Szondy.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cutremur-cu-magnitudinea-de-78-grade-in-turcia-unde-se-afla-in-cantonament-si-sase-echipe-de-fotbal-din-liga-2-sc-otelul-si-unirea-dej-si-au-informat-suporterii-despre-situatia-lor-19259668

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-miercurea-ciuc-egala-cu-liderul-ligii-secunde-din-polonia-barna-bajko-a-fost-un-meci-cu-mare-valoare-profesionala-19259484

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-miercurea-ciuc-a-terminat-la-egalitate-primul-amical-din-turcia-el-sawy-a-iesit-accidentat-iar-neamtul-werner-burger-are-alti-doi-jucatori-cu-probleme-19259253

Marius ANGHEL 06 Feb. 2023, 18:02 Liga 2
Pe aceeași temă