Derapaj al primarului din Târgu Jiu la adresa foștilor internaționali: ”Pandurii adusese niște epave de dus la cimitir!” Săpunaru, Sânmărtean sau Herea erau vedetele echipei din acel moment. Clubului îi transmite acum că ”e sortit eșecului”

Mircea OGLINDOIU 11 Mar. 2021, 10:37 Liga 2
Derapaj al primarului din Târgu Jiu la adresa foștilor internaționali: ”Pandurii adusese niște epave de dus la cimitir!” Săpunaru, Sânmărtean sau Herea erau vedetele echipei din acel moment. Clubului îi transmite acum că ”e sortit eșecului”

După ce a încercat să scoată Consiliul Local Târgu Jiu din acționariatul CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, acțiune respinsă la prima înfățișare de instanță, primarul Marcel Romanescu, aflat la cel de-al doilea mandat, a avut o nouă ieșire la adresa clubului fanion al Gorjului, în special la adresa fostului președinte Marin Condescu.

Tirul edilului-șef nu i-a ocolit însă nici pe foștii internaționali care fuseseră achiziționați de Pandurii, printre care și fundașul Cristian Săpunaru, pe care Romanescu l-a numit ”epavă de dus la cimitir”!

Primarul Marcel Romanescu, derapaj în direct la adresa lui Săpunaru, Sânmărtean sau Ovidiu Herea: ”Erau în drum spre cimitir”

Pe lângă derapajul verbal, primarul Romanescu face și grave confuzii cronologice. Săpunaru a venit la Pandurii în 2015 și avea 31 de ani în acel moment! A plecat de la echipa gorjeană în 2016, cu un sezon înainte ca Pandurii să retrogradeze și cu un an înainte ca Romanescu să fie primar.

Lucian Sânmărtean sau Ovidiu Herea jucau și ei atunci la echipa din Târgu Jiu, care participa, pentru a doua oară în istorie, în Europa League, de unde a fost eliminată, ce-i drept, prematur, de Maccabi Tel Aviv, scor 1-3, în manșa-tur disputată la Drobeta Turnu Severin, și 1-2, în returul de la Netanya.

”Epava” Săpunaru, așa cum este numit de Romanescu, joacă și în 2021, la aproape 37 de ani, în prima ligă din Turcia, la Kayserispor, o echipă cu buget de 10 ori mai mare decât avea Pandurii în perioada de glorie și cu o istorie infinit mai bogată.

”Îmi aduc aminte că, în ultimul lor an de Liga 1, aduseseră pe Săpunaru și pe alții pe sute de mii de euro. Au adus toate epavele, toți pensionarii, ca mari vedete! Să mă ierte Dumnezeu, dar unii dintre ei erau în drum spre cimitir! Cimitirul sportiv!”, a șocat primarul Marcel Romanescu, într-o emisiune la Radio / TV Accent.

Sânmărtean a mai jucat apoi, după despărțirea de Pandurii, pentru Al Taawon (Arabia Saudită) și FC Voluntari. Ovidiu Herea joacă și acum și la 36 de ani este unul dintre cei mai buni jucători în Liga 2, la Metaloglobus, cu cele 8 goluri înscrise fiind golgheterul campionatului.

Primarul din Târgu Jiu nu-i mai dă niciun viitor clubului Pandurii: ”E sortit eșecului”

Primarul din Târgu Jiu se crede și manager sportiv. Spune că ar avea oricând succes la conducerea unei echipe cu un buget de 10 milioane de euro. Planul său e simplu: își numește doi consilieri pe probleme de sport, le dă fiecăruia câte 150 de mii de euro și aceștia îi duc echipa în cupele europene.

Marcel Romanescu nu-i mai dă niciun viitor clubului Pandurii, chiar dacă va avea câștig definitiv în procesul cu asociații.

”Eu, în 2017, când am devenit primarul Municipiului Târgu Jiu, clubul era deja în insolvență. Eu am avut o discuție atunci și le-am spus cum privesc eu lucrurile. Au fost apoi niște procese și chiar dacă Pandurii va câștiga acei bani (n.r. – 3,3 milioane de euro, reprezântând cotizațiile neachitate ale acționarilor), nu înseamnă acest club are viitor. Odată ce ți-ai pierdut credibilitatea în relația cu administrația publică locală, nu ai sorți de izbândă! Cu Golea (n.r. – Marin Golea, administratorul special al CS Pandurii) și Condescu (n.r. – Marin Condescu – fost președinte, acum principal creditor la CS Pandurii), orice proiect e sortit eșecului! Nu vreau să-i iau lui Condescu din anumire merite, fiindcă a reușit să coaguleze toate aceste instituții în jurul echipei: CEO, Primăria, Consiliul Județean… Cu 10 milioane de euro pe an, vă garantez că și eu făceam performanță, și nu am foarte multe cunoștințe de management sportiv! (n.r. – sunt cluburi, din România, care au investit mult mai mulți bani și tot nu au jucau în grupele Europa League). Problema e dacă poți face performanță când ai 1 milion de euro buget!”

Tot discursul lui Marcel Romanescu îl poți asculta aici:

Pandurii are numeroare procese cu primăria

În 2017, Pandurii, fosta vicecampioană a României din 2013, a retrogradat din Liga 1 și a intrat în insolvență. Marin Condescu, care fusese îndepărtat din club în 2014, conform spuselor sale, printr-o directivă politică, orchestrată de Victor Ponta și Gabriel Oprea, a acuzat, în dese rânduri, că s-a dorit, premeditat, falimentul clubului, pentru a se șterge urmelor banilor ”șifonați”, din perioada 2014-2016. Președintele AJF Gorj, Mihai Prunariu, și Narcis Răducan l-au urmat în funcție, pe Condescu!

Marin Condescu a revenit la club în 2017, iar de atunci încearcă să-l mențină pe linia de plutire, deși nu are nicio funcție oficială în organigrama clubului. Are însă, de recuperat, în nume propriu, aproape 1 milion de euro, reprezentând salariile și bonusurile de performanță neprimite pentru perioada 2005-2014, plus banii personali cu care susține că a împrumutat clubul.

A făcut demersurile necesare, iar clubul a dat în judecată membrii-asociați, care nu și-au mai plătit cotizațiile conform contractelor inițiale, iar, în urma deciziei Curții de Apel Craiova, din septembrie 2019, Pandurii are de recuperat 3,3 milioane de euro.

Cei cinci membri-asociați: Complexul Energetic Oltenia, Primăria Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia și SC Artego SA, au făcut recurs, procesul a ajuns, ulterior, la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar următorul termen a fost stabilit pentru 24 martie.

Pe plan sportiv, Pandurii se află pe ultimul loc în Liga 2, 20, cu doar 8 puncte. Sâmbătă, în etapa a 19-a, va juca, pe teren propriu, cu ASU Politehnica Timișoara, în etapa a 19-a a campionatului.

În atenția primarului Romanescu!

În caz că poate a uitat istoria clubului Pandurii sau poate chiar n-o cunoaște, Liga2.ro îi face primarului Romanescu un scurt istoric: până să fie preluată de Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, unde Marin Condescu era în funcție de conducere, Pandurii era o echipă mediocră, de eșalon terț (Liga 3).

Mai concret, până în anii 2000, Pandurii, care se înființate în 1963, avea chiar mai puține sezoane în eșalonul secund decât Minerul Motru, cealaltă echipă de fotbal a județului! De altfel, în 1992, AS Pandurii Târgu Jiu retrograse din Divizia C (actuala Liga 3) și a zăbovit timp de 6 ani prin campionatul județean din Gorj.

Clubul a renăscut în 1998, odată cu preluarea sa de către Compania Națională a Lignitului Oltenia (CNLO), transformată ulterior în Compania Energetică Oltenia (CEO). Echipa a preluat locul din Divizia C de la Mine-RAL Roșia Rovinari și și-a schimbat denumirea în CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu.

În 2000 a promovat în Divizia B, iar în 2005 a acces, în premieră pentru fotbalul din Târgu Jiu, pe prima scenă, după o luptă dusă până în ultima etapă cu FC Sibiu.

Între timp, acționarii echipei au devenit, pe lângă CEO, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, Primăria Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj și SC Artego SA. Timp de aproape 15 ani, s-au virat, din bani publici, peste 50 de milioane de euro în conturile clubului, dar, cu toate acestea clubul a ajuns în insolvență.

Toate entitățile menționate au depus, anul trecut, cerere de retragere din acționariatul clubului de fotbal. Au însă, de plătit, conform deciziei din septembrie 2019 a Curții de Apel Craiova, aproximativ 3,3 milioane de euro, reprezentând cotizațiile menționate în contractele aferente anilor 2014-2017.

Din 2017, Pandurii se află în insolvență, deși în 2013 devenea vicecampioana României și juca în grupele Europa League. A mmai jucat în preliminariile Europa League și în 2015.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/lovitura-pentru-membrii-asociati-ai-clubului-pandurii-nu-au-cadru-legal-sa-se-retraga-cel-putin-pana-nu-si-onoreaza-obligatiile-marin-condescu-au-crezut-ca-acest-club-este-sluga-lor-19172284

https://liga2.prosport.ro/seria-1/acuze-grave-la-pandurii-dupa-meciul-cu-petrolul-dat-afara-constantin-grecu-crede-ca-antrenorul-calin-cojocaru-a-facut-echipa-astfel-incat-sa-se-piarda-jocul-a-facut-echipa-stramb-pe-mine-19172696

https://liga2.prosport.ro/seria-1/primarul-din-targu-jiu-revine-la-sentimente-mai-bune-fata-de-echipa-fanion-a-gorjului-marcel-romanescu-voi-propune-ca-pandurii-sa-joace-tot-gratis-pe-stadionul-municipal-19170699

Mircea OGLINDOIU 11 Mar. 2021, 10:37 Liga 2
Pe aceeași temă