Daniel Oprița ”desființează” regula ”under” și face precizări surprinzătoare: ”Juniorii au pretenții, pun 7.000 de clauze”. Antrenorul Stelei scoate în evidență sincopele regulii: ”Cu cei de anul trecut ce fac? Îi dau afară, nu?”

Răzvan STÎNGĂ 21 Jun. 2022, 17:35 Liga 2
Daniel Oprița ”desființează” regula ”under” și face precizări surprinzătoare: ”Juniorii au pretenții, pun 7.000 de clauze”. Antrenorul Stelei scoate în evidență sincopele regulii: ”Cu cei de anul trecut ce fac? Îi dau afară, nu?”

Regula ”under” impusă de Federația Română de Fotbal naște tot mai multe reacții din partea echipelor din Liga 1 și Liga 2 în special. Daniel Oprița a intervenit recent în privința legii impuse de FRF și a avut chiar un discurs manifest, prin care a transmis că nu este de acord cu ea.

Daniel Oprița, discurs manifest împotriva regulii ”under”: ”Dacă sunt obligat acum să joc cu 2002, ce fac cu cel de 2001? Ce fac cu el? Trebuie să îl dau afară”

Daniel Oprița, antrenorul Stelei, a vorbit în numele multor antrenori din primele două ligi, poate din perspectiva majorității, precizând că regula nu este impusă cu cap și că tinerii au tendința să renunțe la fotbal după ce nu se mai încadrează în limita de vârstă care i-a avantajat cu un sezon în urmă.

În plus, ”principalul” Stelei a afirmat și că echipele au de suferit, pentru că sunt nevoite să scoată din primul 11 fotbaliști mai buni. Sezonul trecut de Liga 2 echipele au avut obligativitatea să înceapă meciurile cu un tânăr de 2001 și un tânăr de 2003, iar în sezonul care va începe vârstele care se încadrează îi cuprinde pe jucătorii născuți în 2002 și 2004.

Daniel Oprița: ”Bag un portar, greșește săracul, are presiune, scapă mingea. Ce mai fac cu el după?”

Retoric, Daniel Oprița s-a întrebat ce va face cu tinerii pe care a contat în sezonul trecut. Unul dintre cei pe care Steaua a mizat este portarul Raul Bălbărău, la care ”militarii” pot renunța în această vară, fiind posibilă trimiterea acestuia în Liga 1, acolo unde poate prinde minute tot prin regula ”under”.

Eu știu cu ce mă confrunt! Sunt juniori care pun niște condiții de n-ai văzut! N-am întâlnit așa ceva! Domnii (n.r. – se referă la FRF) nu știu, dar e mai greu să iei un junior decât un senior, un atacant de Liga 1, pentru că știu că e nevoie de ei. Anul trecut am jucat cu anumiți tineri, acum joc cu alți tineri. Cu cei de anul trecut ce fac? Îi dau afară, nu? Deși merită să joace.

Dacă sunt obligat acum cu 2002, ce fac cu cel de 2001? Ce fac cu el? Trebuie să îl dau afară pentru că joc cu 2004 sau 2002. Anul trecut 2002 nu a jucat, acum îl bag. Apoi, la anul, îl scoți pe cel de 2002 și bagi alții. Eu îi iau să fac antrenamentul, îi bag ușor-ușor, să joace cinci minute, se antrenează cu echipa, dar noi nu suntem ca în afară, jucătorii să fie pregătiți la 15-17 ani.

Nu sunt pregătiți, la noi așa s-a lucrat. Și distrug un jucător de 2004, pentru că nu o să joace bine, nu e obișnuit, nu e pregătit și îi dau în cap. Majoritatea jucătorilor, forțată, după ce termină junioratul se lasă. Nu îi mai caută nimeni pe acei jucători. Eu ce fac cu Bălbărău, un portar de 2001 care e la lotul de tineret? Îi caut echipă acum, sincer! Îi caut echipă la Liga 1, pentru că poate va juca acolo. Ce să fac cu el, să îl țin rezervă? Asta e, regula mă obligă!

Eu nu le dau continuitate jucătorilor și dau un sfat (n.r. – FRF-ului), să scoată regula asta că nu cu asta avem noi rezultate. Nu am văzut Italia, Germania să aibă rezultate cu astfel de reguli. A zis bine domnul Cârțu, FCSB, Craiova, Farul joacă pe teren cu mai mulți tineri pentru că sunt buni. Eu nu cred că Octavian Popescu joacă pentru că a fost regula, joacă pentru că e talentat.

Eu iau un junior și îl bag, dar trebuie să fie și bun. Bag un portar, greșește săracul, are presiune, scapă mingea. Eu ce mai fac cu el după? Își mai revine când? Astea sunt lucrurile care se întâmplă”, a transmis Daniel Oprița, care apoi a punctat cum decurg discuțiile cu juniorii pe care vrea să îi aducă.

Juniorii pun condiții să vină. Daniel Oprița: ”Problema e că acum juniorii au și pretenții. Un junior îmi pune 7.000 de clauze”

Antrenorul Stelei a recunoscut că tinerii cu care a intrat în contact, câțiva dintre ei, cer clauze și asigurări că nu vor fi doar variante secundare la echipă, solicitând din capul locului să prindă un anumit număr de meciuri pe durata unui sezon, un anumit număr de minute pe parcursul unui meci și așa mai departe.

Daniel Oprița e convins că regula ”under” a făcut ca fotbalul românesc să scadă în valoare și a dat exemplul generației României sub 21 de ani care a ajuns în semifinalele Campionatului European, dar când a făcut trecerea la echipa mare nu a mai reușit mare lucru.

Problema e că acum juniorii au și pretenții. Un junior îmi pune 7.000 de clauze, să joace 50 la sută din meciuri, 90 la sută. Eu trebuie să accept. Pe cei care au 25 de ani îi considerăm bătrâni acum, trebuie să îi dăm afară să joace un jucător de 2004. Să joace pentru că merită! Să joace 2002 pentru că merită!

Sunt jucători care nu merită să joace și fotbalul nostru după ce că e slab… joc cu 2002 și 2004, vreau să construiesc, dar jocul nostru se oprește acolo. De aceea sunt și rezultatele care sunt. Generația care a fost în semifinale la sub 21 de ani a ajuns la seniori și ce face? Toți joacă prin Serie B prin Italia… nu joacă la cine știe ce nivel.

Lasă, domne, să joace și cel de 25 de ani, și ală de 30, și ăla de 36 dacă merită. Ce fac eu cu cei cu care am jucat anul trecut? Acum cei din 2001 sunt bătrâni, nu? Nimeni nu vrea să joace cu 2001, 2003, eu joc și cu 2002, și cu 2004. O să joc în 10 cândva. Nu am un junior și o să joc în 10, să văd dacă se poate.

Părerea mea e că regula trebuie schimbată. Fotbalul nostru s-a dus în jos de când e regula asta. Fotbalistul care e bun, îl ia toată lumea. Iau un tânăr, îl pregătesc treptat. Face antrenamente cu echipa mare, îi dau cinci minute, 10 minute, iar când e pregătit intră și joacă.

Jucătorii de 2004 poate sunt buni, dar nu sunt pregătiți. Își pierd apoi încrederea, nu au încredere și se lasă de fotbal”, a mai precizat Daniel Oprița.

Alexandru Sima și David Dincă, printre tinerii pe care Steaua va miza în sezonul următor de Liga 2

Doi dintre tinerii pe care Steaua va miza în sezonul următor de Liga 2 au ajuns la echipă în această vară. Este vorba de fundașul Alexandru Sima (20 de ani), care sezonul trecut a evoluat în Liga 3, la CSM Reșița, și portarul David Dincă (18 ani), venit sub formă de împrumut de la Academia Gică Hagi.

Foto: Steaua și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-a-inceput-pregatirile-iar-sub-comanda-lui-daniel-oprita-au-fost-inca-doi-fotbalisti-noi-ne-am-reunit-cu-incredere-sa-terminam-in-primele-doua-locuri-direct-promovabile-19235373

https://liga2.prosport.ro/seria-1/statistica-nu-mai-putin-de-42-de-antrenori-au-activat-la-cele-20-de-echipe-din-liga-2-in-sezonul-2021-2022-17-fiind-debutanti-zece-dintre-cluburi-n-au-schimbat-principalul-viito-19235305

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-pleaca-din-tara-pentru-unul-din-cantonamente-si-a-stabilit-primele-meciuri-amicale-programul-trasat-de-daniel-oprita-19235195

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-a-facut-primele-transferuri-trei-veniri-dintr-un-foc-pentru-militari-doi-jucatori-de-la-u-cluj-si-fiul-lui-eugen-trica-19235064

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-mareste-numarul-plecarilor-inca-sase-fotbalisti-au-fost-pusi-pe-liber-reluam-pregatirile-fara-opt-jucatori-din-sezonul-trecut-19234977

 

 

 

Răzvan STÎNGĂ 21 Jun. 2022, 17:35 Liga 2
Pe aceeași temă