Cu ”fruncea” jos! Timișoara s-a făcut de râs în fața țării! Bătrânul stadion ”Dan Păltinișanu” a trădat Politehnica, iar Petrolul va câștiga la ”masa verde” meciul oprit de două stingeri a nocturnei

Marius ANGHEL, Anda DELIU 24 Feb. 2022, 21:40 Liga 2

Primul meci oficial din 2022 al campionatului Ligii 2 a oferit momente nedorite pe un stadion de fotbal, atunci când acesta este programat să se desfășoare la lumină artificială.

Nocturna bătrânului stadion ”Dan Păltinișanu”, acolo unde a fost programat jocul Politehnica Timișoara – Petrolul Ploiești, în cadrul etapei a 17-a a eșalonului secund, a căzut de două ori în circa 30 de minute și, conform regulamentului, partida nu se mai reia și va fi câștigată la ”masa verde”, cu 3-0, de oaspeți.

Scorul era 0-0 în momentul în care lumina s-a stins pentru a doua pe ”Marele Oval”, a cărei nocturnă a fost inagurată în anul 2003, culmea, tot într-un meci dintre Poli și Petrolul!

Nocturna s-a stins prima dată în minutul 8

Prima dată, nocturna celui mai mare stadion din Timișoara, o arenă aflată într-o avansată stare de degradare, cu multe dintre sectoare închise publicului, administrată de Consiliul Județean Timiș, a ”căzut” brusc în minutul 8 al jocului.Spectatorii au aprins lanternele de la telefon pentru a crea ceva lumină, în timp ce cele două galerii au aprins fumigene și nu s-au oprit din cântat.

După două minute de la stingerea nocturnei, echipele au fost trimise de arbitrul Iulian Călin (Ştefăneşti – Argeş) la vestiare, acolo unde era lumină. Și tabela de marcaj s-a aprins, însă nocturna încă nu dădea semne de viață.

Se putea aștepta maximum o oră pentru remedierea problemei, altfel rezultatul jocului era decis la ”masa verde” în favoarea oaspeților, însă nocturna s-a reaprins și meciul s-a reluat după circa zece minute.

Poli Timișoara n-a mai disputat antrenamentul oficial în seara dinaintea jocului. Motivul? Nu s-a aprins nocturna

Interesant este că stadionul ”Dan Păltinișanu” a avut probleme cu nocturna și ieri seară, la antrenamentul oficial de dinainte de meci al echipei timișorene. Atunci, instalația de iluminat nu s-a aprins, astfel că Nicolae Croitoru n-a mai putut conduce ședința de pregătire programată înainte de jocul cu Petrolul.

Chiar astăzi, la stadion a intervenit o echipă de electricieni pentru a analiza și a remedia problema. Din câte a rezultat, treaba a fost rezolvată românește!

Cea care are de suferit este echipa Politehnica, care pierde șansa de a lupta pe teren pentru punctele puse în joc. Consiliul Județean Timiș, administratorul stadionului ”Dan Păltinișanu” a făcut de râs orașul Timișoara, ”fruncea” României, așa cum le place timișorenilor să-și spună.

”Ieri a fost o problemă la tabloul electric. Astăzi, de dimineață, o echipă de intervenție a lucrat peste 4 ore să remedieze situația. Din păcate, o siguranță a cedat din nou în această seară, dar echipa de mentenanță a intervenit rapid și noctura a fost repusă în funcțiune”, a spus, pentru Liga2.ro, un reprezentant al Consiliului Județean Timiș, după prima cădere a nocturnei.

Ulterior, Consiliul Judeţean Timiş a transmis reprezentanţilor mass-media următoarea reacție, după finalul partidei: ”Instalația electrică este veche, se pare că e vorba de un scurtcircuit la unul sau mai mulți stâlpi ai nocturnei. Vom evalua amănunțit situația mâine pentru a identifica sursa întreruperilor, cu intenția de a repara definitiv defecțiunile. Regretăm situația creată și cerem scuze publicului și echipei.”

Nocturna s-a stins din nou în minutul 37. Petrolul câștigă la ”masa verde” meciul cu Poli

Minutul 37 al meciului a produs același eveniment din minutul 8. Noctuna s-a stins din nou, totul s-a transformat în beznă, iar regulamentul e clar în această situație. Chiar dacă nocturna se va mai aprinde, pur și simplu faptul că nocturna s-a stins de două ori în timpul aceluiași meci aduce și fluierul final al lui.

Partida va fi decisă la ”masa verde” de către Comisia de Disciplină și Etică a FRF cu 3-0 în favoarea Petrolului.

În bezna creată de a doua cădere a norcturnei, jucătorii au fost trimiși din nou la vestiare. Acolo au mers doar fanii Politehnicii, fiindcă cei ai Petrolului s-au îndreptat către peluza unde a luat loc galeria lor. Valentin Țicu și compania s-au bucurat alături de suporteri, o bucurie pentru trei puncte obținute la ”masa verde”, fără prea multă muncă pe teren.

Ce spune regulamentul

Potrivit articolului 16 din ”Regulamentul de organizare a activității fotbalistice” (ROAF), intitulat ”Jocuri întrerupte sau amânate” un meci va fi oprit definitiv de arbitru dacă nocturna cade de două ori pe parcursul unui meci. Iată ce scrie la punctul 10 al articolului 16 din ROAF:

”10. La jocurile oficiale programate în nocturnă care nu pot începe sau nu mai pot continua din cauza nefuncţionării, întreruperii funcţionării, respectiv funcţionării necorespunzătoare a instalaţiei de nocturnă, arbitrul meciului va acorda un termen de maxim 60 de minute pentru solutionarea problemei si pentru reluarea jocului. Termenul de 60 de minute va fi acordat o singura data in timpul unui joc si va curge de la ora de începere (dacă jocul nu a putut începe), respectiv, din momentul în care arbitrul a întrerupt jocul şi dupa ce va comunica delegaţilor şi căpitanilor ambelor echipe, că jocul nu mai poate continua pentru cauzele arătate anterior.

In situatia in care jocurile nu pot să înceapă sau să fie reluate în termenul de maxim 60 de minute de la ora oficială de începere, respectiv, de la momentul întreruperii, arbitrul va decide oprirea definitivă a meciului si va consemna situatia de fapt in raportul de arbitraj, urmand a fi aplicate sanctiuni conform prevederilor Regulamentului Disciplinar. Dacă, după remedierea problemei la instalatiei de nocturna, efectuata in termenul de pana in 60 de minunte, de la începerea/reluarea jocului, intervine o nouă întrerupere în functionarea instalaţiei de nocturnă, pe durata timpului de joc, arbitrul, dacă va aprecia că nefuncționarea instalației de nocturnă este de natură a împiedica desfășurarea în condiții normale a jocului poate decide oprirea definitivă a jocului. În aceasta
situatie arbitrul va consemna situatia de fapt in raportul de arbitraj, urmand a fi aplicate sanctiuni conform prevederilor Regulamentului Disciplinar.”

În ”Regulamentul disciplinar”, cazul meciului de la Timișoara se încadrează la punctul 5 din ”Articolul 83 | Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor”, care spune următoarele:

”5. Neînceperea sau oprirea jocului datorată nefuncţionării sau funcţionării necorespunzătoare a instalaţiei de nocturnă, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait, dacă nu s-a remediat defecţiunea în maxim 60 de minute.”

Câte o ocazie mare de gol pentru fiecare echipă în minutele în care s-a jucat

În ceea ce privește jocul, cele două echipe au oferit puține faze de poartă în cele 37 de minute în care au evoluat. Petrolul a controlat mare parte din meci, a avut posesia, însă ocaziile au lipsit.

Ursu a avut o șansă bună să înscrie în minutul 6, însă a finalizat slab, pe jos, în stânga porții, din circa 20 de metri. Petrolul a replicat imediat printr-o pasă lungă în careu pentru Diarra (7), acesta i-a luat fața lui Mera, însă a trimis din lateral dreapta mult peste poartă.

Gheorghe (22) a avut o pătrundere bună din stânga spre centru, însă finalizarea sa a fost doar în blocaj.

Cele mai mari șanse de gol au fost în decurs de un minut. În 24, Oanea a fost servit ideal de Ursu, însă a preluat prea larg la 9 metri ușor lateral stânga, doar cu portarul în față, a tras, însă Avram a salvat. Petrolul a pornit pe contraatac și Mario Bratu (25) nu și-a făcut pașii bine la centrarea pe bara a doua a lui Gheorghe și a trimis din 4 metri doar în Pamfile, care a degajat.

Ioan Mera (27) și Sory Diarra (36) au primit cartonașe galbene în acest meci, iar apoi a picat a doua oară nocturna și meciul a fost oprit.

Petrolul, 25 de puncte în clasament peste Poli Timișoara

Cu 45 de puncte, Petrolul își asigură menținerea pe locul 1 în Liga 2 pentru altă bună perioadă de timp, distanța față de a doua clasată FC Hermannstadt mărindu-se pentru moment la zece puncte. Poli Timișoara rămâne cu 20 de puncte și momentan se menține pe locul 14, cu riscul de a pica o poziție până la finalul etapei a 17-a.

Din sezonul regular al Ligii 2 mai sunt două etape pentru cele două echipe, iar Petrolul mai are meciuri cu FC Buzău (acasă) și Unirea Constanța (deplasare). Poli Timișoara va mai avea jocuri cu Concordia Chiajna (deplasare) și FC Hermannstadt (acasă) înainte să meargă în play-out-ul în care va lupta pentru menținerea în acest eșalon.

POLITEHNICA TIMIȘOARA – PETROLUL PLOIEȘTI 0-3 la ”masa verde”

Poli Timișoara: Păduraru – D. Radu, Mera (cpt.), Scutaru, Pamfile – D. Andrei, Ignea, R. Lazăr, Oanea – Rogosic, Oct. Ursu
Rezerve: Devenish-Meares – Bocșan, Plumbuitu, Zaluschi, Olariu, Vukoje, Gerbi, Sîntean, Iamandache
Antrenor: Nicolae Croitoru

Petrolul: R. Avram – Sg. Pîrvulescu, Huja, Vrhovac, Țicu (cpt.) – Cebotaru, Seto – M. Bratu, Tucaliuc, Dr. Gheorghe – S. Diarra
Rezerve: Moroz – Boțogan, Jarovic, Mih. Constantinescu, Saim Tudor, Prejmerean, Alb. Olaru, V. Lică, M. Chindriș
Antrenor: Nicolae Constantin

Stadion: ”Dan Păltinișanu” (Timișoara – Timiș); Spectatori: 2.500; Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti – Argeş); Asistenți: Stelian Slabu (Braşov) și Nicușor Marin (Suseni – Argeş); Rezervă: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare); Observatori: Dan Monea (Aiud) și Viorel Lolea (Reşiţa).

Foto: Anda Deliu, Petrolul Ploiești și Sebastian Tătaru (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/se-reia-campionatul-ligii-2-cu-un-derby-poli-timisoara-petrolul-se-joaca-de-la-ora-2000-pe-dan-paltinisanu-19220490

Marius ANGHEL, Anda DELIU 24 Feb. 2022, 21:40 Liga 2
Pe aceeași temă